Ένοπλες Συρράξεις

Τι είναι η “Κοιλάδα των Drones” και πως αλλάζει το παιχνίδι στον αέρα

Η ιδέα της κοιλάδας των drones στην Πολωνία, από τον πρώην επικεφαλής της CIA για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Μπέρναρντ Χάντσον, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Drone της Βαρσοβίας. Είναι ένας τρόπος καινοτομίας σε αυτόν τον ολοένα και πιο σημαντικό τομέα, δίνοντας την ευκαιρία να επιταχυνθούν οι οικονομίες της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Στη συνάντηση για αυτό το θέμα - που ονομάζεται Warsaw Drone Summit - συγκέντρωσε εκπροσώπους του στρατού, της κυβέρνησης, επενδυτών, καθώς και εκπροσώπους εταιρειών που εμπλέκονται στη βιομηχανία των drone από την Πολωνία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε ότι ο ρόλος των drones στο σημερινό πεδίο μάχης έχει αυξηθεί ραγδαία και θα συνεχίσει να αυξάνεται στο άμεσο μέλλον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ουκρανικού Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η αξία της παγκόσμιας αγοράς στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτιμήθηκε σε 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028. Γι' αυτό ο Μπέρναρντ Χάντσον ξεκίνησε τη Σύνοδο Κορυφής για τα Drone της Βαρσοβίας ως μια πλατφόρμα επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων των ενδιαφερομένων μερών από την περιοχή και την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την επιτάχυνση της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα.

Η κοιλάδα των Drone που βρίσκεται στην Πολωνία θα γίνει ένα περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας drone

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η έννοια του Drone Valley δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση στα drones. Πολυάριθμοι τύποι προηγμένων τεχνολογιών και λογισμικού γίνονται όλο και πιο σημαντικοί για τα drones και ακόμη και σε όλο το φάσμα. Προηγμένος στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης εικόνων, της ενοποίησης δεδομένων από διάφορους αισθητήρες και συστήματα (σύντηξη αισθητήρων) και προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας πληροφοριών.

Για τον Yegor Dubynskyi, υφυπουργό ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, είναι προφανές ότι χάρη στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, το Διαδίκτυο και ο ψηφιακός χώρος γίνονται νέα πεδία μάχης όπου τα drones και άλλα μη επανδρωμένα συστήματα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. «Η Ουκρανία αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Γίνεται ένα νέο πεδίο δοκιμών για την τεχνολογία των drone», λέει ο Dubynskyi. Η αποστολή των drones είναι να διεξάγουν έξυπνο πόλεμο και να σώσουν ζωές. «Και το drone είναι σημάδι του ουκρανικού αγώνα για ελευθερία», καταλήγει ο Dubynskyi.

Ο Robert Fintak, πρόεδρος του Πολωνικού Επιμελητηρίου Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (PISB), συμφωνεί ότι το Drone Valley είναι μια ιδέα που θα ωφελήσει όχι μόνο την Πολωνία και την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά τη γνώμη του, η Πολωνία έχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει θερμοκοιτίδα για τη βιομηχανία drones για την περιοχή και να ενισχύσει τη συνεργασία σε αυτήν την περιοχή. «Λατρεύω την ιδέα του Drone Valley. Η Πολωνία κατέχει ισχυρή θέση στην ανάπτυξη της παραγωγής drone. Ο συνδυασμός πολωνικών και ουκρανικών πόρων θα δημιουργούσε απαράμιλλο ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει η Fintak.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...