Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσική προέλαση "χελώνας" στο Ντονμπάς! Σφοδρές μάχες εξαπλώνονται προς το Σλαβιάνσκ- Που μεταφέρεται το στρατηγικό ενδιαφέρον

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, η Ουκρανία διανύει ήδη την 133η ημέρα του πολέμου με τη Ρωσία. Στην περιοχή του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Σεργκέι Γκαϊντάι, ο πλήρης έλεγχος των Ρώσων δεν έχει ακόμη εδραιωθεί. Οι κύριες προσπάθειες έχουν πλέον στόχο να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της περιοχής του Λουγκάνσκ.

Οι βασικές μάχες διεξάγονται στην περιοχή του Ντόνιετσκ - στο μέτωπο από το Σβετλοντάρσκ στο Σλαβιάνσκ. Χθες σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες σε Κραματόρσκ, Χάρκοβο, Νικολάεφ. Βομβάρδισαν την Γκορλόβκα και το Ντόνιετσκ, παντού με μεγάλες καταστροφές και θύματα.

Πρόσφατα, η πρώτη ομάδα ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο για εκπαίδευση, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Ουκρανοί στρατιώτες θα παρακολουθήσουν εκπαίδευση βασισμένη στις βασικές στρατιωτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές περιλαμβάνουν εκπαίδευση στη χρήση όπλων, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης, δεξιότητες μάχης, τακτικές περιπολίας και τους νόμους των ένοπλων συγκρούσεων. Κάθε μάθημα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε την κλίμακα και τη συχνότητα αυτών των μαθημάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ουκρανίας. Συζητάμε επίσης με διεθνείς εταίρους επιλογές για να αυξήσουμε τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνεργαζόμενοι εποικοδομητικά με χώρες που είναι πρόθυμες να παράσχουν υποστήριξη παρέχοντας εκπαιδευτές ή εξοπλισμό», δήλωσε ο Γουάλας.

Η επόμενη βασική μάχη στον αγώνα για το Ντονμπάς μπορεί να είναι η μάχη για το Σλαβιάνσκ, πιστεύουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Συνεχίζοντας να ενισχύει τον έλεγχό της στο Λισιτσάνσκ και στην ευρύτερη περιοχή του Λουγκάνσκ, η Ρωσική Ομοσπονδία μετέφερε τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μονάδες των ανατολικών και δυτικών ομάδων δυνάμεων στην κατεύθυνση του Ιζιούμ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προχώρησαν άλλα 5 χιλιόμετρα προς το Σλαβιάνσκ κατά μήκος του κύριου αυτοκινητόδρομου Ε40 από το Ιζιούμ, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες, οι ρωσικές δυνάμεις από τις Ανατολικές και Δυτικές Ομάδες Δυνάμεων βρίσκονται τώρα πιθανώς περίπου 16 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ. Επιπλέον, η πόλη απειλείται επίσης από τις κεντρικές και νότιες ομάδες στρατευμάτων.

Ουκρανικά και ρωσικά κανάλια Telegram γράφουν ότι κατά τη διάρκεια των μαχών για το Λισιτσάνσκ, μια μονάδα της Λευκορωσίας, η οποία πολέμησε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υπέστη απώλειες.

Έγινε γνωστό ότι στις 26 Ιουνίου πέθανε ο διοικητής του λευκορωσικού τάγματος "Volat", Ιβάν Μαρτσούκ (Ivan Marchuk) με το διακριτικό κλήσης "Brest". Το τάγμα ήταν μέρος του «Συντάγματος Kastus Kalinouski», όπου πολεμούν κυρίως άτομα από τη γειτονική χώρα. Αναφέρεται ότι αρκετοί ακόμη Λευκορώσοι χάθηκαν στο Λισιτσάνσκ και ένας αιχμαλωτίστηκε.

Παρεμπιπτόντως, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο είπε ότι περίπου 20 Λευκορώσοι έχασαν τη ζωή τους. «Δέχθηκαν πυρά, άρχισε η μάχη - και τράπηκαν σε φυγή μαζί με τους Ουκρανούς. Ήταν αρκετές δεκάδες δικοί μας, οι φυγάδες και οι Ουκρανοί. Είκοσι άτομα από το σύνταγμα Καλινόφσκι παρέμειναν εκεί», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Συνολικά, αφού η μητροπολιτική περιοχή Σεβεροντονιέτσκ-Λισιτσάνσκ τέθηκε υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, οι γραμμές του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία πυρπολήθηκαν από βαριές μάχες. Οι προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση στο Λουγκάνσκ και να εξαπολύσουν την αντεπίθεση σε άλλες περιοχές απέτυχαν. Σε απάντηση, το καθεστώς του Κιέβου ξεκίνησε μια μάχη στα μέσα ενημέρωσης, διεκδικώντας νέες ψεύτικες νίκες.

Σφοδρές μάχες εξαπλώνονται στα δυτικά προς το Σλαβιάνσκ. Η πρώτη γραμμή βρισκόταν ανάμεσα στο Σεβέρσκ, το Σολεντάρσκ και το Μπαχμούτ. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαρισμού στους οικισμούς στα περίχωρα του Λισιτσάνσκ.

Ο ρωσικός στρατός είναι πιθανό να κάνει μια τακτική παύση στην περιοχή προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του για περαιτέρω προόδους. Αναμένεται ότι η ρωσική ομάδα στην περιοχή του Ιζιούμ θα ενισχυθεί. Ένας τέτοιος ελιγμός θα επέτρεπε την επανέναρξη της ρωσικής προέλασης προς το Σλαβιάνσκ από τα βόρεια και πιθανώς τον εγκλωβισμό μιας μεγαλύτερης ομάδας ουκρανικών δυνάμεων στα βόρεια του Ντονιέτσκ.

Χάνοντας στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο ανακοινώνει ψεύτικες νίκες. Η ουκρανική υποχώρηση από το Λισιτσάνσκ αξιώθηκε ως άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει πιο πλεονεκτικές θέσεις ο ουκρανικός στρατός.

Μια άλλη από τις νίκες του Κιέβου διεκδικήθηκε στο γνωστό Φιδονήσι. Οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν από το νησί στις 30 Ιουνίου. Οι στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μαζικές επιδρομές σε εγκαταλελειμμένες θέσεις, καταστρέφοντας τον εναπομείναντα στρατιωτικό εξοπλισμό και απενεργοποιώντας εγκαταστάσεις υποδομής.

Στις 4 Ιουλίου, η Νατάλια Χουμενιούκ (Natalia Humenyuk), Επικεφαλής του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου Τύπου των Αμυντικών Δυνάμεων στη Νότια Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική σημαία υψώθηκε πάνω από το νησί και η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Αυτοί οι ισχυρισμοί διαδόθηκαν από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και υποστηρίζονταν από αρχειοθετημένες φωτογραφίες.

Αργότερα την ίδια μέρα, η κα. Χουμενιούκ ήταν υποχρεωμένη να διευκρινίσει ότι τα λόγια της πρέπει να ληφθούν μεταφορικά. Καμία ουκρανική δύναμη δεν αποβιβάστηκε στο νησί. Στην πραγματικότητα, η σημαία μόλις πετάχτηκε από ένα ελικόπτερο και τώρα «περιμένει τους Ουκρανούς στρατιώτες να την υψώσουν».

Το Φιδονήσι παραμένει στη γκρίζα ζώνη και καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το ελέγχει. Η ουκρανική σημαία πιθανότατα θα περιμένει πολύ για να την υψώσουν οι Ουκρανοί καθώς η περιοχή περιπολείται στενά από τον ρωσικό στόλο και την αεροπορία της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...