Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Λευκορωσικός "σύνδεσμος"! "Βροχή" βομβαρδισμών στην Ουκρανία και από το έδαφος της Λευκορωσίας- Νέος παίκτης στον πόλεμο;

Η Ουκρανία δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους από τη Λευκορωσία, «με σκοπό να σύρει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», καθώς έγινε γνωστό πως ο Πούτιν εξοπλίζει τη Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι «μια μαζική επίθεση με πυραύλους και βόμβες» εξαπολύθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και ότι «τα ρωσικά βομβαρδιστικά επιχείρησαν απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας».

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι έξι αεροσκάφη εκτόξευσαν 12 πυραύλους και ότι «το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Κίεβο, Τσερνιχίφ και Σούμι».

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Ο σημερινός βομβαρδισμός σχετίζεται άμεσα με τις προσπάθειες των αρχών του Κρεμλίνου να σύρουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία ως άμεσο συμμετέχοντα», δήλωσε το υπουργείο.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι 48 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν συνολικά στην Ουκρανία από την Παρασκευή το βράδυ.

«Αποκλειστικά σε πολιτικούς στόχους... Η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να εκφοβίσει την Ουκρανία, να προκαλέσει πανικό και να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται τα τέρατα Ζ... Η Ουκρανία ξέρει τα πάντα και είναι έτοιμη για όλα. Και θα τιμωρήσει για όλο το κακό...», έγραψε στο Twitter το Σάββατο.

Η δημοσιογράφος, Όλγα Τοκαριούκ, έγραψε επίσης στο Twitter το Σάββατο ότι «αριθμός ρεκόρ πυραύλων εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα το βράδυ και το πρωί: περισσότεροι από 60, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία».

«Πολλοί [πύραυλοι] εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας. Στοχεύουν τις περιοχές Κίεβο, Λβιβ, Ζιτομίρ, Τσερνιχίφ, Χμελνίτσκι, Ντνίπρο, Νικολάεφ, Χάρκοβο», πρόσθεσε η ίδια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μαρκ Βόιγκερ του Διατλαντικού Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Ανάλυσης, ο οποίος είναι ειδικός στη Ρωσία, εξέφρασε ανησυχίες για το πώς ο στρατός της Λευκορωσίας έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει ασκήσεις εκπαίδευσης αυτόν τον μήνα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Αυτές οι ασκήσεις θα προκαλέσουν σοβαρή ανησυχία γιατί, δυστυχώς, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν με συνέπεια στρατιωτικές ασκήσεις ως βιτρίνα για να καλύψουν τις επιθετικές τους ενέργειες», είπε στο Express UK.

Ο Βόιγκερ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «προσπαθεί να ασκήσει πίεση στον [Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ] Λουκασένκο και να τον αναγκάσει να λάβει μια πιο επιθετική στάση για να ξεκινήσει πιο επιθετικές ενέργειες έξω από τη Λευκορωσία, με τη συμμετοχή λευκορωσικών στρατευμάτων».

Η Λευκορωσία υπήρξε ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ