Ένοπλες Συρράξεις

Μεγάλη πρεμούρα με το Καλίνιγκραντ-Τεστάρισμα ή πρώτο βήμα;

"Ρωσική γη στην καρδιά της Ευρώπης! Οι καμπάνες του πολέμου χτυπούν", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το Καλίνινγκραντ, είναι ρωσική γή που δεν συνδέεται μέσω ξηράς με την υπόλοιπη Ρωσία και βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, προκάλεσε νέα κρίση λόγω της θέσης της.

Η απόφαση της Λιθουανίας να εμποδίσει τη διαμετακόμιση ορισμένων εμπορευμάτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Καλίνινγκραντ μέσω της επικράτειάς της έφερε για άλλη μια φορά τη Ρωσία και τη Δύση αντιμέτωπες στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας που συνεχίζεται εδώ και 4 μήνες.

Ενώ η Ρωσία μπορεί να φτάσει στο έδαφός της, το Καλίνινγκραντ, μέσω του σιδηροδρόμου από τη Λιθουανία, η περιοχή που περιβάλλεται από μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα ήταν το επίκεντρο αμοιβαίων αψιμαχιών τις τελευταίες ημέρες.

Το Καλίνινγκραντ, που ήταν το έδαφος της Γερμανίας μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπενθύμισε πόσο σημαντική στρατηγική θέση έχει δημιουργώντας νέα ένταση.

Η διέλευση μέσω Λιθουανίας

Ανακοινώνοντας ότι η διέλευση προς το Καλίνινγκραντ μπλοκαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, μέλος της ΕΕ, Gabrielius Landsbergis είπε ότι η Λιθουανία δεν έκανε τίποτα για λογαριασμό της.

"Αυτό που έγινε έγινε υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα αποτελούν συνέχεια  των κυρώσεων της ΕΕ που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 17 Ιουνίου», είπε.

Η ΕΕ υποστήριξε επίσης αυτή τη δήλωση της Λιθουανίας και είπε ότι  ο αποκλεισμός στο Καλίνινγκραντ ήταν μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Λιθουανία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και  βρίσκεται υπό τη δική του ασπίδα προστασίας, ανέφερε  ότι ο άνθρακας, τα μέταλλα, τα υλικά κατασκευής και τεχνολογίας περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε παίρνοντας  το μέρος της Λιθουανίας ότι «Μια επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επίθεση σε όλα τα μέλη»

 Απειλητική αντίδραση ήρθε από τη Ρωσία

Υπήρξαν διαδοχικές δηλώσεις από τη Ρωσία σχετικά με την απόφαση αποκλεισμού.

Ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι η απόφαση της Λιθουανίας για το Καλίνινγκραντ ήταν "εχθρική" και είπε, "Η απόφαση της Λιθουανίας θα απαντηθεί σύντομα. Η απάντησή μας θα είναι σοβαρή και απτή για τον λιθουανικό λαό"

Τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε, "Είναι ένα θέμα που απαιτεί βαθιά ανάλυση πριν ληφθεί μια απόφαση. Θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να γίνει αυτή η ανάλυση"

Ενώ ο Ρώσος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλουν κυρώσεις κατά της Λιθουανίας, δόθηκε σημείωμα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της Λιθουανίας, ο οποίος κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του Καλίνινγκραντ, που ανήκει στην επικράτεια της Ρωσίας «εντός» της ΕΕ, είναι ότι ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής και τα ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην περιοχή  μαζί με το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων τύπου Isander 

Η πλευρά της Μόσχας δήλωσε ότι τον Μάιο πραγματοποίησαν ασκήσεις με πυραύλους στις στρατιωτικές τους βάσεις κοντά στο Καλίνινγκραντ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 100 Ρώσοι στρατιώτες πραγματοποίησαν άσκηση «ηλεκτρονικού πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτό, το βήμα που έπρεπε να κάνει η Ρωσία,ήταν να φτάσει στο Καλίνινγκραντ από διεθνή ύδατα ή χώρες που δεν κλείνουν τον εναέριο χώρο της, γεγονός που προκαλεί περιέργεια

 

Γιατί είναι σημαντικό το Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ χαρακτηρίζεται ως η «εξωτερική» γη της Ρωσίας που δεν συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα.

Περιτριγυρισμένο από τη Λιθουανία στα βόρεια και τα ανατολικά, και την Πολωνία στα νότια, το Καλίνινγκραντ καλύπτει μια έκταση 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους είναι Γερμανοί, κυρίως όμως  Ρώσοι.

Ενώ η γεωγραφική θέση του Καλίνινγκραντ παρέχει ένα πλεονέκτημα στη Ρωσία τόσο στρατηγικά όσο και στρατιωτικά, η περιοχή αναφέρεται επίσης ως "το μόνο λιμάνι της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα που είναι απαλλαγμένο από πάγο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους".

Η Ρωσία αναπτύσσει  πυρηνικούς πυραύλους στο Καλίνινγκραντ,ενώ αυτό βρίσκεται στη μέση των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία.

Το γεγονός ότι το Καλίνινγκραντ, που μέχρι τώρα ήταν δυσδιάκριτο, έγινε ξαφνικά κέντρο κρίσης θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ρωσία μπορούσε  να φτάσει στο Καλίνινγκραντ από διεθνή ύδατα ή χώρες που δεν κλείνουν τον εναέριο χώρο της και όχι αναγκαστικά από την Λιθουανία, με τα γνωστά επακόλουθα

Γιατί το έκανε αυτό ο Πούτιν, αφού γνώριζε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη βεβαιότητα να υπάρξει μπλοκάρισμα από τη Λιθουανία;

Θέλει να τεστάρει τις αντιδράσεις και την ενότητα της Δύσης και  να δημιουργήσει επίφαση-λόγους στρατιωτικής  επέμβασης στη Λιθουανία;

Ή μήπως θέλει να δημιουργήσει ένταση με τη Λιθουανία που βρίσκεται  κοντά σε Φινλανδία και Σουηδία, δείχνοντας τους έτσι ότι θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα εφόσον μπουν στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές αντιδράσεις στις χώρες αυτές;

Κλείνοντας εστιάζουμε στο γεγονός ότι η τουρκική οπτική και οι προειδοποιήσεις για το ζήτημα του Καλίνιγκραντ κάνουν λόγο για τύμπανα πολέμου...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ