Ένοπλες Συρράξεις

Ειδική ανάλυση για τον αστικό πόλεμο στην Ουκρανία-Από τι εξαρτάται η έκβασή του και ποιοι παράγοντες επιδρούν-Συμπεράσματα για την Ελλάδα

"Αστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία: Μεγέθη-αναλογία Δυνάμεων-Αρχές πολέμου", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ  στρατιωτικού περιεχομένου και του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022,μια  ρωσική φάλαγγα επιπέδου Λόχου, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης κατευθύνθηκε νότια στην οδό Vokzalnaya μέσω του προαστίου Bucha του Κιέβου.

Οι δυνάμεις ήταν μέρος της ρωσικής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που είχε καταλάβει το σημαντικό αεροδρόμιο στο Hostomel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φάλαγγα  αναχαιτίστηκε καθώς έπεσε σε  ενέδρα από μια ουκρανική δύναμη εξοπλισμένη με αγγλο-σουηδικά ελαφρά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς (NLAW). Στη συμπλοκή που ακολούθησε, το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής δύναμης καταστράφηκε στον στενό δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Αυτή η σύντομη, δραματική μάχη αντιπροσωπεύει το είδος της συνδυασμένης μάχης όπλων σε πυκνό αστικό έδαφος που λαμβάνει χώρα  σε ολόκληρη την Ουκρανία και θα συνεχίσει να είναι  το αντιπροσωπευτικό δείγμα των μαχών στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο.

Οι μάχες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν επαληθεύσει τις τάσεις στην αστική μάχη που έχουν καταδειχθεί σε άλλες αστικές μάχες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη σημασία της αστικής μάχης στον σύγχρονο πόλεμο.

Ενώ πολλές από τις αναφορές από την Ουκρανία είναι μονόπλευρες, και ως εκ τούτου επιρρεπείς σε μεροληψία, φαίνεται να υπάρχουν αρκετά στοιχεία που βοηθούν στη διαλεύκανση αυτών των τάσεων.

Μέγεθος αστικής περιοχής

Το μέγεθος παίζει ρόλο στις αστικές επιχειρήσεις. Το μέγεθος μιας αστικής περιοχής υπαγορεύει τα απαραίτητα μέσα για την υποστήριξη οποιασδήποτε επιχείρησης για την άμυνα ή την επίθεση της.

Δύο παράγοντες παίζουν ρόλο στο μέγεθος μιας πόλης,  ο πληθυσμός της και το φυσικό της αποτύπωμα.

Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνουν περισσότερα κτίρια, δρόμους και υποδομές για προστασία ή υπεράσπιση.

Το Κίεβο και το Χάρκοβο, με αστικούς πληθυσμούς 3,5 και 1,2 εκατομμύρια, αντίστοιχα, είναι εξαιρετικά μεγάλες αστικές περιοχές. Είναι παρόμοιες σε μέγεθος πληθυσμού με τις ιρακινές πόλεις της Βαγδάτης και της Μοσούλης όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράκ διεξήγαγαν αστικές επιχειρήσεις.

Ο πληθυσμός του Κιέβου είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του Βερολίνου των 2,8 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της κορυφαίας μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Ο πληθυσμός του Χάρκοβο είναι επίσης συγκρίσιμος με τον πληθυσμό της Μανίλα κατά τη διάρκεια της αστικής μάχης του 1945 και με εκείνον της Σεούλ κατά τη διάρκεια των μαχών σε αυτήν την πόλη κατά τον πόλεμο της Κορέας.

Έτσι, οι αστικές μάχες στην Ουκρανία λαμβάνουν χώρα σε πόλεις με πληθυσμούς που συναγωνίζονται τις μεγαλύτερες αστικές μάχες στη στρατιωτική ιστορία.

Ο πληθυσμός είναι μόνο μία μέτρηση του αστικού μεγέθους. Το φυσικό αποτύπωμα μιας πόλης είναι το άλλο.

Το επίσημο μέγεθος του Κιέβου είναι 839 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το αστικό αποτύπωμα του Χάρκοβο είναι περίπου 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η Βαγδάτη είναι 673 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Μοσούλη είναι περίπου 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 1945, το Βερολίνο ήταν περίπου 884 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αντίθετα, η Σεούλ το 1950 ήταν μόνο περίπου σαράντα εννέα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ομοίως, η Φαλούτζα είναι επίσης πολύ μικρή, καλύπτει μόνο τριάντα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το μέγεθος της αστικής περιοχής είναι κρίσιμο για τον προσδιορισμό του μεγέθους της δύναμης που απαιτείται για τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης εκεί.

Η ιστορία των αστικών μαχών δείχνει ότι οι πόλεις του φυσικού μεγέθους και των πληθυσμών του Κιέβου και του Χάρκοβο, ακόμη και λόγω της τεχνολογικής προόδου που μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό, θα απαιτήσουν σημαντική δομή δύναμης για τον έλεγχο.

Εξετάζοντας τις δυνάμεις που δέσμευσε αρχικά η Ρωσία στον πόλεμο δείχνει ότι δεν υπήρχε σχεδόν αρκετή δύναμη στρατευμάτων για τη διεξαγωγή επιτυχημένων αστικών επιχειρήσεων όταν η Ουκρανία δημιούργησε μια ικανή άμυνα.

Αναλογία Δυνάμεων

Ένα στρατιωτικό αξίωμα είναι ότι μια επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να υπερτερεί αριθμητικά των υπερασπιστών στο τακτικό επίπεδο του πολέμου, με αναλογία 3:1 για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας.

Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το δόγμα του αμερικανικού στρατού, πιστεύουν ότι μερικές φορές απαιτείται μια αναλογία τόσο υψηλή όσο 6:1 για την επιτυχία στις αστικές επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης δύναμης της άμυνας σε αστικό έδαφος.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές απαιτήσεις, οι λόγοι δυνάμεων είναι σχετικοί για τους πολεοδόμους.

Οι αναλογίες δυνάμεων στην αρχή του πολέμου δεν ευνόησαν τις ρωσικές δυνάμεις.

Συνολικά, ο ρωσικός στρατός με δύναμη ενεργού καθήκοντος άνω των 900.000 στρατιωτικών υπερτερούσε κατά πολύ των ουκρανικών δυνάμεων που αριθμούσαν περίπου 196.000.

Η αναλογία δύναμης, με τους πιο απλοϊκούς όρους της με βάση το ανθρώπινο δυναμικό, ήταν 5:1.

Αλλά οι απόλυτες αναλογίες δεν λένε την πλήρη ιστορία.

Η δύναμη των ρωσικών επίγειων δυνάμεων ενεργού υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι ήταν περίπου 490.000, με τη δύναμη του ουκρανικού στρατού σε 125.000. Αυτά τα στοιχεία μείωσαν τις αναλογίες δυνάμεων σε περίπου 4:1.

Ο συνολικός αριθμός των χερσαίων δυνάμεων που συμμετείχαν και στις δύο πλευρές εντός της Ουκρανίας στην αρχή της σύγκρουσης ήταν περίπου 200.000 Ρώσοι και περίπου 90.000 Ουκρανοί.

Αυτό έδωσε στους Ρώσους μια αναλογία δύναμης ελαφρώς καλύτερη από 2:1.

Η περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας των Ρώσων να δημιουργούν ευνοϊκές αναλογίες δυνάμεων είναι η ικανότητά τους να μαζεύουν τη στιγμή και τον τόπο που επιλέγουν, ενώ οι Ουκρανοί πρέπει να αμύνονται παντού.

Και πάλι, οι απόλυτοι αριθμοί δεν λένε την πλήρη ιστορία. Η καλή τακτική ευφυΐα βοήθησε τους Ουκρανούς να προβλέψουν τις ρωσικές επιθέσεις. Επιπλέον, η κινητοποίηση των ουκρανικών εφέδρων, σε όλες τις διάφορες μορφές που έλαβε, άλλαξε τις συνολικές αναλογίες δυνάμεων και ανέβασε τη χερσαία δύναμη της Ουκρανίας σε περισσότερες από 200.000, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις κινητοποιημένες πολιτοφυλακές και τους ντόπιους εθελοντές.

Η αναλογία δυνάμεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων κατά την κινητοποίηση πλησίασε στην ισορροπία.

Άλλοι παράγοντες μεταβάλλουν τη σύνθετη βαθμονόμηση των αναλογιών δυνάμεων.

Οι Ρώσοι έχουν μεγάλη υπεροχή σε ελικόπτερα, πυραύλους εδάφους-εδάφους, συμβατικό πυροβολικό, τανκς και άλλες τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Ειδικότερα, το πυροβολικό και οι πύραυλοι προσφέρουν στη Ρωσία σημαντική ικανότητα αντιστάθμισης και αντισταθμίζουν θετικά τις αναλογίες δύναμης που βασίζονται αυστηρά στο ανθρώπινο δυναμικό.

Προς όφελος των Ουκρανών, η άμυνα σε αστικό έδαφος ενισχύει σημαντικά τη μαχητική ισχύ του αμυνόμενου.

Επιπρόσθετα, η κλειστή μάχη σε αστικό έδαφος δίνει προτεραιότητα σε μικρές μονάδες με κίνητρα, καλά εκπαιδευμένες , ένα ισχυρό σημείο του ουκρανικού στρατού.

Περιπλέκοντας επίσης τα ζητήματα αναλογίας δυνάμεων είναι το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει δώσει φορητά όπλα σε πολίτες, αυξάνοντας το σύνολο των υπερασπιστών στις αστικές περιοχές κατά δεκάδες χιλιάδες.

Έτσι, αν και οι ρωσικές δυνάμεις συνολικά μπορεί να έχουν πλεονέκτημα μαχητικής ισχύος, γενικά, δεν έχουν τη μαχητική ισχύ για να συμμετάσχουν σε μεγάλες αστικές επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων. Αυτό το σημείο επικυρώθηκε από την ανεπιτυχή προσπάθειά τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Κιέβου.

Μπορεί να αποδειχθεί ότι εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι μάχες μετατοπίζονται στην ανατολική Ουκρανία.

Τολμηρός ελιγμός

Ο καλύτερος τρόπος για τη διεξαγωγή επιτυχημένων επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον ενός αστικού κέντρου είναι να καταλάβετε την αστική περιοχή πριν αυτή μπορεί να υπερασπιστεί. 

Αυτό ήταν το κλειδί για την επιτυχή κατάληψη της Σεούλ μέσω των αιφνιδιαστικών αποβιβάσεων Inchon το 1950. Ήταν επίσης το κλειδί για την επιτυχή κατάληψη της πόλης Hue από τους Βόρειους Βιετναμέζους κατά τη διάρκεια της επίθεσης Tet του 1968. Τα τολμηρά χτυπήματα αποτελούν υψηλού κινδύνου προσπάθειες. 

Η Ρωσία σχεδίαζε ταχείες χερσαίες επιθέσεις συγχρονισμένες με τολμηρές, βαθιές επιθέσεις αέρος που είχαν σχεδιαστεί για την κατάληψη κρίσιμου αστικού εδάφους προτού μπορέσει να αμυνθεί.

Οι Ρώσοι απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και ανατολική Ουκρανία λόγω έλλειψης αιφνιδιασμού, ανεπαρκούς βάρους  και ικανότητας των  επιτιθέμενων δυνάμεων και της αποτελεσματικής άμυνας και αντεπιθέσεων των Ουκρανικών Δυνάμεων. 

Λόγω της επιτυχίας των αμυνόμενων και των δικών τους ελλείψεων, οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να στραφούν σε μια μετρημένη συμβατική προσέγγιση ,τον απόλυτα χειρότερο τρόπο επίθεσης σε μια αστική περιοχή.

Αυτή η προσέγγιση είναι χρονοβόρα, επιτρέπει στην άμυνα να προετοιμαστεί σε βάθος και είναι συχνά δαπανηρή για τον εισβολέα, τον αμυνόμενο, τον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές.

Μέχρι στιγμής, αυτή η προσέγγιση απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό και είχε ως αποτέλεσμα την δαπανηρή πολιορκία της Μαριούπολης.

Απομόνωση της πόλης

Εάν με μια  γρήγορη ενέργεια δεν καταφέρει να καταλάβει μια πόλη  πριν προετοιμαστεί η άμυνα, η απομόνωση της πόλης γίνεται ουσιαστικό καθήκον για τον επιτιθέμενο.

Αυτός ήταν ο στόχος της Ρωσίας στις επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου, του Χάρκοβο και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων μετά την αποτυχία της αρχικής εισβολής.

Το 1945, η Μανίλα και το Βερολίνο απομονώθηκαν ως μέρος των επιτυχημένων επιθέσεων στις πόλεις. Αστικές μάχες μικρότερης κλίμακας όπως το Άαχεν το 1944, το Χουέ το 1968 και η Φαλούτζα το 2004 απεικονίζουν επίσης αυτήν την επιχειρησιακή αναγκαιότητα. Ιστορικά, αναγνωρίζοντας τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις της απομόνωσης σε μια αστική περιοχή, οι στρατοί μερικές φορές επέλεξαν να αποσυρθούν για να αποφύγουν την καταστροφή στην αστική περιοχή. Ο στρατός της Βόρειας Κορέας και της Κίνας εγκατέλειψαν τη Σεούλ το 1950 και το 1951, αντίστοιχα, για να αποφύγουν να παγιδευτούν και να καταστραφούν στην πόλη.

Ομοίως, το να διατηρείς μια σανίδα σωτηρίας στην πόλη ανοιχτή είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη άμυνα.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιτυχημένη άμυνα τόσο του Στάλινγκραντ όσο και του Λένινγκραντ εξαρτιόταν από την ικανότητα του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού να συνεχίσει να προμηθεύει και να ενισχύει τους υπερασπιστές αυτών των πόλεων. Στην Κορέα, το Πουσάν υπερασπίστηκε επιτυχώς το 1950 λόγω της ικανότητας των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών να ενισχύσουν και να ανεφοδιάζουν μέσω του λιμανιού και αεροπορικώς.

Μόλις απομονωθεί, ο αμυνόμενος θα χάσει την πόλη εκτός και αν γίνει αντεπίθεση για να ανακουφίσει τη φρουρά.

Τον Δεκέμβριο του 1942, η γερμανική αντεπίθεση για να περάσει στην περικυκλωμένη 6η Στρατιά στο Στάλινγκραντ απέτυχε. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, η 6η Στρατιά αναγκάστηκε να παραδοθεί.

Ιστορικά, ένα κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία των αστικών επιχειρήσεων εξαρτάται από την απομόνωση της πόλης και της φρουράς της.

Στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός δεν είχε το ανθρώπινο δυναμικό για να απομονώσει το Κίεβο. Οι προσπάθειες να περικυκλωθεί το Χάρκοβο απέτυχαν επίσης.

Ένα βασικό συστατικό στη στρατηγική των Ρώσων να μετατοπίσουν την εστίαση στην ανατολική Ουκρανία είναι να δημιουργήσουν καταστάσεις όπου έχουν επαρκείς δυνάμεις για να απομονώσουν τις πόλεις όπως έκαναν στη Μαριούπολη.

Ρωσικές τακτικές και επιχειρησιακές επιλογές

Δεδομένης της προφανούς ρωσικής επιχειρησιακής προσέγγισης που στοχεύει στην απομόνωση των πόλεων, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του πώς να αποκτήσει τον έλεγχο μιας απομονωμένης αστικής περιοχής.

Υπάρχουν τρεις γενικές τακτικές προσεγγίσεις από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι Ρώσοι.

Η πρώτη είναι μια συστηματική, με συνδυασμένα όπλα, επίθεση μπλοκ-μπλοκ για την καταστροφή των αμυντικών δυνάμεων και την εδραίωση του ελέγχου της πόλης. Αυτή η προσέγγιση είναι δαπανηρή όσον αφορά τις απώλειες στην επιτιθέμενη δύναμη.

Το πιθανό κόστος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο υπό το φως των υψηλών απωλειών που έχουν υποστεί οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η παράπλευρη καταστροφή, όσον αφορά τις απώλειες αμάχων και τις κατεστραμμένες υποδομές, θα ήταν επίσης υψηλή.

Επιπλέον, μια μεθοδική επίθεση παίζει με τα δυνατά σημεία των Ουκρανών την τακτική και το ηθικό των μικρών μονάδων.

Δεδομένων των ρωσικών τακτικών μέχρι σήμερα, μια τέτοια προσέγγιση θα αμφισβητούσε την εκπαίδευση σε μικρές μονάδες και το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων πεζικού και τεθωρακισμένων. Θα απαιτούσε επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα αναλογίας δύναμης πεζικού για να ξεπεραστούν τα αμυντικά πλεονεκτήματα του αστικού εδάφους, ακόμα κι αν αυτό το έδαφος έχει μετατραπεί  ως επί το πλείστον σε ερείπια.

Μια δεύτερη επιχειρησιακή προσέγγιση θα ήταν η αργή και συστηματική κατάληψη μικρών περιοχών του αστικού εδάφους και στη συνέχεια η συγκράτηση τους ενάντια στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, ενώ προετοιμαζόμαστε να πάρουμε άλλη μια δαγκωνιά της πόλης, απαιτώντας λιγότερη μαχητική ισχύ από μια ολοκληρωτική επίθεση.

Επιθέσεις ακριβείας από πυροβολικό και αεροπορική υποστήριξη, σε συνδυασμό με συντριπτικές αναλογίες δύναμης στο σημείο επίθεσης, θα εξασφάλιζαν τη γρήγορη επιτυχία αυτών των μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Η λήψη "τσιμπημάτων" από την πόλη θα ήταν πιο αργή, αλλά θα  απαιτούσε λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό.

Η ταχύτητα και οι απώλειες έχουν γίνει πολύ λιγότερο ανησυχητικές για τους Ρώσους διοικητές καθώς ο πόλεμος έχει προχωρήσει και έχει πάει άσχημα. Επειδή αυτός ο τύπος προσέγγισης είναι πιο αργός, θα έκανε τον πόλεμο να διαρκέσει περισσότερο.

Η προσέγγιση «δάγκωμα του μήλου» δεν έχει δοκιμαστεί πρόσφατα σε μεγάλη κλίμακα σε μια συμβατική κατάσταση μάχης.

Μια τρίτη προσέγγιση θα ήταν η μείωση της άμυνας της πόλης με πυρά.

Αυτό παίζει με τα ρωσικά πλεονεκτήματα στο πυροβολικό και την αεροπορία. Αποφεύγει τη στενή μάχη μέχρι το τέλος, όταν πιθανολογείται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ήταν πολύ αποδυναμωμένες και οι ρωσικές απώλειες θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά. Σε αντάλλαγμα, ωστόσο, οι απώλειες αμάχων και οι ζημιές στις υποδομές θα ήταν πιθανότατα σημαντικά υψηλότερες από άλλες προσεγγίσεις.

Επιπλέον, η στήριξη σε πυρά για τη μείωση της άμυνας θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο από οποιαδήποτε από τις πιο επιθετικές επιλογές.

Αυτός είναι ο τύπος προσέγγισης που χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός στην κατάληψη της τσετσενικής πόλης Γκρόζνι από τα τέλη του 1999 έως τις αρχές του 2000. Βαρύς βομβαρδισμός πυροβολικού και αέρος προηγήθηκαν μιας αργής και συστηματικής επίθεσης στην πόλη. Χρησιμοποιήθηκαν άφθονα θερμοβαρικά όπλα και πυρομαχικά διασποράς.

Η πόλη καταλήφθηκε σε μια τρίμηνη μάχη με κόστος πάνω από χίλιους Ρώσους στρατιώτες. Το Γκρόζνι καταστράφηκε ως επί το πλείστον στη διαδικασία.

Πέντε χιλιάδες έως οκτώ χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στη μάχη, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης είχε εκκενωθεί. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έμειναν στην πόλη όταν ξεκίνησαν οι μάχες ποικίλλουν από δεκαπέντε χιλιάδες έως πενήντα χιλιάδες.

Χρησιμοποιώντας τα άκρα αυτών των αριθμών, οι απώλειες αμάχων στη μάχη κυμαίνονταν από 10 έως και πάνω από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού.

Παρόμοιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν από τα υποστηριζόμενα από τη Ρωσία συριακά στρατεύματα για την κατάληψη της πόλης του Χαλεπίου το 2016.

Αυτή η προσέγγιση, δεδομένης της τρέχουσας επιχειρησιακής κατάστασης στην Ουκρανία και της ιστορίας των ρωσικών αστικών επιχειρήσεων, φαίνεται να είναι αυτή που επέλεξαν οι Ρώσοι στην πολιορκία του πόλη της Μαριούπολης.

Στον σύγχρονο πόλεμο, όλα τα επίπεδα πολέμου τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό ,συναντώνται στο αστικό περιβάλλον όπου υπάρχουν ζωτικής σημασίας στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές υποδομές στον ίδιο χώρο.

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες το αναγνωρίζουν αυτό και έτσι ο έλεγχος των αστικών κέντρων της Ουκρανίας ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι και των δύο πλευρών.

Ο πόλεμος επαλήθευσε επίσης πολλά από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τη σημασία του πολέμου στις πόλεις και τον τρόπο διεξαγωγής του με επιτυχία. Οι μελλοντικές επιχειρησιακές λεπτομέρειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι άγνωστες.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η αστική μάχη θα συνεχίσει να υπαγορεύει τις επιχειρησιακές και στρατηγικές επιλογές που θα κάνουν και οι δύο πλευρές.

Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο πόλεμος των πόλεων είναι κεντρικός στον σύγχρονο πόλεμο και θα συνεχίσει να είναι."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά η διαφοροποίηση που επιβάλλει ο πόλεμος σε αστικές περιοχές, αναλόγως του πληθυσμού και του φυσικού τους αποτυπώματος. 

Οι εφαρμοσθείσες τεχνικές από τους Ρώσους για κατάληψη αστικών περιοχών-πόλεων αλλού κατέληξαν σε επιτυχία όπως η Μαριούπολη και αλλού σε αποτυχία όπως στο Κίεβο και στο Χάρκοβο, γεγονός που εν πολλοίς οφειλόταν στον πληθυσμό μαι την έκταση των πόλεων, αλλά και στην αναλογία δυνάμεων μεταξύ επιτιθέμενων  και αμυνόμενων. 

Η μελέτη των παραπάνω τριών τρόπως επιθέσεως  που αναπτύχθηκαν σε αστικές περιοχές από τους Ρώσους στην Ουκρανία, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από τους αρμόδιους φορείς της χώρας, όπως επίσης και οι δυνατότητες κατάληψης αιφνιδιαστικά ενός αστικού κέντρου, πριν αυτό προλάβει να οργανώσει την άμυνα του. 

Τα συμπεράσματα από τον αστικό πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει να  διαφοροποιήσουν εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο το ισχύον  δόγμα αμύνης κατοικημένων περιοχών μας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, μικρά και μεγάλα, κατοικημένα και ακατοίκητα. 

Για παράδειγμα θα πρέπει ή όχι άπαντες οι κάτοικοι των νησιών μας στο Αιγαίο να έχουν όπλα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου;

Θα πρέπει να γίνει  μαζικός εφοδιασμός  και εκπαίδευση στη χρήση drones καμικάζι, ακόμη και εμπορίου από τους νησιώτες μας, αφού αυτό θα πολλαπλασιάσει τις απώλειες του επιτιθεμένου;

Θα πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο η εκπαίδευση του πληθυσμού στην άμυνα οικίας-οικοδομικών τετραγώνων ;

Ποιά πρόνοια χρήσης υπάρχει για πληθυσμό που δεν διαμένει μόνιμα σε ένα νησί μας , αλλά βρίσκεται σε αυτό για λόγους εκπαίδευσης (φοιτητές-φοιτήτριες Πανεπιστημίου Αιγαίου), εργασιακούς λόγους (ξενοδοχουπάλληλοι) ή τουρισμό , ή για οποιανδήποτε άλλο λόγο και προκληθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Και πολλά άλλα...

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...