Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί οι Ρώσοι θεωρούν αδύνατη την καταστροφή της γέφυρας του Κέρτς από τους Ουκρανούς

"Γιατί η Ουκρανία δεν μπορεί να καταστρέψει τη γέφυρα της Κριμαίας", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Το Κίεβο έχει απειλήσει να καταστρέψει τη Γέφυρα της Κριμαίας από την κατασκευή της το 2018. Οι απειλές παρέμειναν κενές, αλλά τώρα οι Sτρατηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ξεκαθαρίζουν ότι βασίζονται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που τους υποσχέθηκαν από τη Δύση. Επιπλέον, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι είχαν λάβει ένα λεπτομερές διάγραμμα της γέφυρας.

Πόσο πραγματική είναι η απειλή για τη γέφυρα της Κριμαίας και γιατί το Κίεβο είναι τόσο πρόθυμο να την καταστρέψει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η γέφυρα του Κερτς είναι ο νούμερο ένα στόχος», δήλωσε ο Υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ντμίτρι Μαρτσένκο σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

Ας εξηγήσουμε ,στην Ουκρανία προτιμούν να αποκαλούν έτσι τη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη χερσόνησο με τη μεγάλη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο Marchenko, τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχετικά με τη γέφυρα δεν είναι μυστικό ούτε για τους Ρώσους ούτε για τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, «ούτε για τους πολίτες τους, ούτε για τους πολίτες μας».

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι :«Η ασφάλεια της Κριμαίας είναι εγγυημένη από τα προληπτικά και πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται τώρα από τον στρατό μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις δηλώσεις του ουκρανικού στρατού και των πολιτικών.

Ο επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, μίλησε ειρωνικά για τις απειλές του ουκρανικού στρατού. «Ένας ανόητος γίνεται πλουσιότερος με τις σκέψεις του», έγραψε ο επικεφαλής της δημοκρατίας στο κανάλι του στο Telegram. «Και οι κάτοικοι των γραφείων εξουσίας του Κιέβου θυμίζουν όλο και περισσότερο τους κατοίκους της Καγκελαρίας του Ράιχ to 1945, οι ίδιες ελπίδες για τους Wunderwaffe, η ίδια πυρετώδης ηλιθιότητα και τρελοί λόγοι».

Ωστόσο, σημειώνουμε ότι ο Στρατηγός Marchenko, ο οποίος εξέφρασε την απειλή για τη γέφυρα της Κριμαίας, δεν θυμίζει ούτε στρατηγό πολυθρόνας ούτε ανεύθυνο μπλόγκερ  

Ο αξιωματικός, ο οποίος τώρα ηγείται της Κύριας Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συντήρησης Υλικής Υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, έκανε καριέρα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Donbass. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι του 2014 οδήγησε πέντε χιλιάδες μαχητές έξω από την περικύκλωση στο καζάνι Izvara και το φθινόπωρο του ίδιου έτους συμμετείχε στις μάχες για το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ. Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, ο Μαρτσένκο επέβλεπε την άμυνα του Νικολάεφ και όπως διαβεβαιώνει η ουκρανική πλευρά, εξασφάλισε τη μαχητική ετοιμότητα των δυνάμεων στην πόλη.

Οι Ουκρανικές απειλές

Οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί του Κιέβου, στην πραγματικότητα, δεν τσιγκουνεύτηκαν τις υποσχέσεις να εμποδίσουν την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας και στη συνέχεια να την καταστρέψουν, όπως υπενθύμισε ο Πεσκόφ. Το 2018, ο υπουργός Υποδομών Volodymyr Omelyan απείλησε ότι «οι Ρώσοι θα πληρώσουν ακριβά» για την κατασκευή μιας γέφυρας από την «ουκρανική Κριμαία στο ουκρανικό Κουμπάν».

«Οι κατακτητές θα χρειαστούν σίγουρα τη γέφυρα όταν φύγουν από την Κριμαία μας», προέβλεψε τότε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Το 2019, ο Oleksandr Turchynov, ήδη πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC), ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι κρουζ Neptune θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη γέφυρα «μέσα σε λίγα λεπτά».

Τον Απρίλιο, ο σημερινός επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Alexei Danilov, ανακοίνωσε: εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν την ευκαιρία να χτυπήσουν τη γέφυρα της Κριμαίας, θα τη χρησιμοποιήσουν. «Ένα από τα πεισματάρα Ουκρανά αφεντικά είπε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλάβει ότι θα είναι στόχος αντιποίνων», δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΠΕΠ M142 HIMARS των ΗΠΑ

Αλλά είναι πιθανό ότι τώρα ο στρατός του Κιέβου έχει περισσότερους λόγους για να εκτοξεύει απειλές. Τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M142 HIMARS που παραδόθηκαν από την αμερικανική πλευρά δίνουν εμπιστοσύνη στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, ο απόστρατος Στρατηγός Βίκτορ Ζαβαρζίν. «Αυτό το όπλο μπορεί να πλήτει στόχους  σε μεγάλες αποστάσεις και το Κίεβο, φυσικά, το υπολογίζει», ανέφερε ο Ζαβαρζίν, σύμφωνα με το Duma TV.

«Είναι δυνατό να καταστρέψετε τη γέφυρα της Κριμαίας με πύραυλο ,εάν της δώσετε ένα χτύπημα ακριβείας

Ακόμα κι αν ο πύραυλος χτυπήσει το άνοιγμα, η γέφυρα θα καταστραφεί . Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη η γέφυρα της Κριμαίας δεν παίζουν ρόλο για τα σύγχρονα όπλα », είπε στην εφημερίδα VZGLYAD ο Vyacheslav Khramtsov, Ρώσος στρατιωτικός μηχανικός, επικεφαλής της οργάνωσης Fortpost βετεράνων των στρατευμάτων μηχανικών που συμμετείχαν στις εχθροπραξίες.

Σημειώνουμε επίσης ότι την Πέμπτη η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε λεπτομερή τεχνική καταγραφή της γέφυρας της Κριμαίας. Σύμφωνα με το TASS, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε μια ηλεκτρονική παρουσίαση στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Κατασκευή μεταφορικού περάσματος μέσω του στενού Κερτς». Το GUR ισχυρίζεται ότι αυτά τα υλικά περιέχουν «λεπτομερείς πληροφορίες για το έδαφος, την επιφάνεια του δρόμου, τα στηρίγματα γεφυρών, τις αντιολισθητικές κατασκευές, τις εισόδους και τις εξόδους και ολόκληρη την υποδομή του συγκροτήματος».

«Θεωρητικά, η γνώση της τεχνικής τεκμηρίωσης μπορεί να διευκολύνει τον ουκρανικό στρατό ή κάποιες ομάδες σαμποτάζ να διακόψουν τη λειτουργία της γέφυρας της Κριμαίας», σχολιάζει ο Oleksandr Khramchikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης.

Αεροπορική επιδρομή με Su-24

«Επιπλέον, η Ουκρανία μπορεί να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στη γέφυρα της Κριμαίας για παράδειγμα, από τακτικά βομβαρδιστικά Su-24, - πρότεινε ο συνομιλητής. Το ότι αυτά τα αεροσκάφη με πυρομαχικά θα φτάσουν στην Κριμαία είναι αμφίβολο, αλλά θεωρητικά είναι πιθανό. Δεν βλέπω άλλες επιλογές».

Το 2017, ο πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Igor Romanenko, χαρακτήρισε τη Γέφυρα της Κριμαίας ευάλωτη σε στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές, καθώς και σε πυραύλους ξηράς και θαλάσσης.

Εάν όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αποφασίσουν τώρα να επιτεθούν στη γέφυρα της Κριμαίας, τότε από στρατιωτική-στρατηγική άποψη, αυτή η πράξη δεν θα έχει μεγάλη σημασία, επισημαίνουν ειδικοί. Η επικοινωνία μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της υπόλοιπης Ρωσίας δεν θα διακοπεί.

Σε εκατό ημέρες ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξασφάλισαν τον έλεγχο του χερσαίου διαδρόμου περιοχή Ροστόφ - ΛΔΔ - περιοχή Ζαπορόζιε - Κριμαία. Μετά την πλήρη απελευθέρωση της Μαριούπολης, μπορούμε να πούμε ότι οι επικοινωνίες στη βόρεια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας βρίσκονται βαθιά στο πίσω μέρος των στρατευμάτων μας.

Αλλά η σταθερή ιδέα του καθεστώτος του Κιέβου ,η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας έχει πολιτικό, ή μάλλον, συμβολικό νόημα, σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Asafov.

«Δεν μπορούν να προτάξουν καμία αντίσταση στον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, αλλά πολιτικά έχουν εμπλακεί στον αγώνα ενάντια στα  παλαιά σύμβολα , θυμηθείτε απλώς την «ακύρωση» των ονομάτων των Πούσκιν, Βατούτιν, την κατεδάφιση μνημείων του Λένιν και ούτω καθεξής», επισημαίνει ο Ασαφόφ.

«Για τα απομεινάρια της ουκρανικής εξουσίας, η γέφυρα της Κριμαίας έχει γίνει ένα ενοχλητικό σύμβολο χαμένων ευκαιριών για την αντιμετώπιση της Ρωσίας από το 2014 μέχρι σήμερα».

Aνέφικτη η καταστροφή της γέφυρας

Από καθαρά πρακτική άποψη, η καταστροφή  του «στόχου νούμερο ένα», σύμφωνα με τον Στρατηγό Marchenko, δεν είναι ρεαλιστική, σημειώνει ο Khramchikhin.

«Η εγκατάσταση είναι πολύ καλά φυλαγμένη και προστατευμένη. Επιπλέον, η ίδια η γέφυρα είναι μια θεμελιώδης δομή που μπορεί να καταστραφεί μόνο με πυρηνικό χτύπημα ή εκατοντάδες ισχυροί πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν εναντίον της και να χτυπηθούν από όλους. Όπως καταλαβαίνετε, η ρωσική αεράμυνα και πυραυλική άμυνα δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτό », εξήγησε ο ειδικός.

Ο αναπληρωτής Zavarzin υπενθύμισε επίσης την προστασία της γέφυρας από δυνάμεις αντιπυραυλικών και αεράμυνας.

«Καμία στρατηγική γέφυρα δεν είναι ανυπεράσπιστη», σημείωσε με τη σειρά του ο Khramtsov, στρατιωτικός μηχανικός. Υπάρχουν συστήματα αεράμυνας στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η προστασία της γέφυρας από θαλάσσης

Η γέφυρα προστατεύεται από τους θαλάσσιους σαμποτέρ με ειδικά αποσπάσματα και φράγματα που εμποδίζουν τους θαλάσσιους σαμποτέρ να πλησιάσουν τη γέφυρα, να την ναρκοθετήσουν και να την ανατινάξουν. Υπάρχει ακτοφυλακή. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το σύστημα προστασίας της γέφυρας της Κριμαίας.

Ακόμη και σε απλές γέφυρες, όχι στρατηγικές, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, υπήρχαν σημεία ελέγχου με ένοπλους φρουρούς στην είσοδο και την έξοδο.

Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί τι είναι ικανές  να πράξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τώρα και να οργανωθεί ανάλογα το σύστημα προστασίας όλων των στρατηγικών εγκαταστάσεων».

«Η γέφυρα της Κριμαίας είναι μια μεγάλη και ισχυρή κατασκευή. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να καταστραφεί με ένα μόνο χτύπημα, δεδομένου του μεγέθους της. Το σύστημα αεράμυνας που προστατεύει την Κριμαία είναι υποχρεωμένο να αποτρέψει την εμφάνιση ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη χερσόνησο», δήλωσε ο Khramchikhin.

Η επιλογή καταστροφής της γέφυρας της Κριμαίας, για παράδειγμα, από αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS, αποκλείεται, λέει ο ειδικός.

Πρώτον, αυτά τα πυραυλικά συστήματα τίθενται σε μάχιμη υπηρεσία μόνο από την Ουκρανία, η διαδικασία εκπαίδευσης του ουκρανικού προσωπικού για τη λειτουργία τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεύτερον, το αποτελεσματικό βεληνεκές βολής τους, δηλαδή η απόσταση από την οποία είναι πιο πιθανό ο πύραυλος να χτυπήσει τον στόχο, είναι τριακόσια χιλιόμετρα. Από αυτό προκύπτει ότι για τον αποτελεσματικό βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας, οι HIMARS πρέπει να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Κριμαία, κάτι που δεν θα μπορέσουν να κάνουν.

«Οι Αμερικανοί δεν σκοπεύουν να εφοδιάσουν την Ουκρανία με στρατηγικά πυραυλικά όπλα. Τα HIMARS είναι εξοπλισμένα με συμβατικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους. Από το έδαφος της Ουκρανίας, δεν θα φτάσουν στην Κριμαία πολύ μακριά.

Και ακόμα κι αν είχαν πετάξει, θα είχαν προκαλέσει το μέγιστο μικροζημιές στη γέφυρα», κατέληξε ο ειδικός.

Οι πύραυλοι Neptune

Η καταστροφή  της γέφυρας της Κριμαίας από τους πυραύλους κρουζ Neptune που βρίσκονται  σε υπηρεσία με το Ουκρανικό Ναυτικό αποκλείεται, λέει ο Khramchikhin.

Πρώτον, ο "Ποσειδώνας" είναι ένας πύραυλος κατά πλοίων.

Δεύτερον, ο «Ποσειδώνας» από την Ουκρανία δεν θα φτάσει φυσικά στην Κριμαία.

Θεωρητικά, εάν το ουκρανικό πλοίο που μετέφερε τον Ποσειδώνα έφτανε στην αποτελεσματική εμβέλεια της Γέφυρας της Κριμαίας, στη χειρότερη περίπτωση, αυτή η πυραυλική επίθεση θα προκαλούσε μικρές ζημιές στη γέφυρα. Γενικά, αντικειμενικά μιλώντας, είναι δυνατή η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας μόνο με πυρηνικό χτύπημα», κατέληξε ο στρατιωτικός ειδικός."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ουκρανία έχει θέσει ως νούμερο 1 στόχο τη Ρωσική γέφυρα στη θάλασσα του Κέρτς.

Ο στόχος είναι περισσότερο συμβολικός , αφού δεν θα επηρεάσει η καταστροφή της την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε τακτικό και Στρατηγικό επίπεδο.

Οι Ρώσοι διατείνονται ότι το πλέγμα αμυντικών μέτρων σε θάλασσα και στεριά που έχουν αναπτύξει για την αποφυγή καταστροφής της εν λόγω γέφυρας , σε συγκερασμό με τα όπλα που ήδη διαθέτουν ή θα διαθέτουν στο εγγύς μέλλον οι Ουκρανοί, συνηγορούν στο ότι αυτή δεν μπορεί να καταστραφεί, εκτός αν γίνει χρήση πυρηνικών όπλων που άλλωστε δεν διαθέτει η Ουκρανία.

Εκτίμηση μας είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι καταστροφής της εν λόγω γέφυρας, οι οποίες δεν εξετάζονται στο παρόν άρθρο από τους Ρώσους.

Το αν αυτό γίνεται σκόπιμα από τους ίδιους προκειμένου να εφελκυστούν οι Ουκρανοί να αποτολμήσουν την υλοποίησή τους ή όχι, μένει να το δούμε στη συνέχεια....

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ