Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρεφενέ στη Λιθουανία για αγορά τουρκικών drones-Forbes: Η Τουρκία ελπίζει να αποκαλύψει φέτος το νέο της Bayraktar TB3

Οι εκπρόσωποι της Λιθουανίας και της Τουρκίας υπέγραψαν συμφωνία στην Άγκυρα την Τετάρτη, ανοίγοντας το δρόμο για την Λιθουανία να αποκτήσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Η χώρα θα αγοράσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άλλο εξοπλισμό, με χρήματα που θα συγκεντρωθούν από απλούς Λιθουανούς και στη συνέχεια θα το παραδώσει στην Ουκρανία, η οποία πολεμά την ρωσική εισβολή.

Η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων ξεκίνησε από τον δημοσιογράφο Andrius Tapinas και το κανάλι των μέσων ενημέρωσης Laisvės TV. Μάζεψε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή προθέσεων για την αγορά όπλων τουρκικής κατασκευής υπέγραψαν, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Vilius Semeška και ο επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας.

«Υπογράψαμε συμφωνία. Αυτό σημαίνει το πράσινο φως για περαιτέρω εξαγορές σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Semeška στο BNS.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Semeška,  αναχώρησε την Τρίτη για την Τουρκία για να διαπραγματευτεί την αγορά του drone. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το όπλο θα παραδοθεί στη Λιθουανία και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο Κίεβο. Την Πέμπτη θα συναντούσε  τον επικεφαλής της Baykar, της κατασκευάστριας drones Bayraktar.

Επιπλέον, ο Semeška είπε την Τετάρτη ότι συζήτησε με τον επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας όχι μόνο την απόκτηση ενός Bayraktar με τα χρήματα που δώρισε το κοινό, αλλά και την πιθανή απόκτηση τουλάχιστον ενός συστήματος drone για τις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα θα αποτελείται από έξι drones και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία τους.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anušauskas, δήλωσε την Τρίτη ότι η Λιθουανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς drone Bayraktar για τις ανάγκες της.

«Η απόκτηση πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι στα σχέδια, πιθανώς και ενός Μπαϊρακτάρ», είπε ο Anušauskas στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν θέλω να αναφερθώ σε όλα αυτά τα σχέδια αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Λιθουανία ενημερώνει τακτικά τα στρατιωτικά της σχέδια απόκτησης, «Σύμφωνα με τα διδάγματα του ουκρανικού πολέμου. Αυτό που προηγουμένως φαινόταν μη πειστικό ή ακατάλληλο για τις συνθήκες μας αλλάζει και οι συμπεριφορές αλλάζουν», είπε.

 «Θα πρέπει να υπογραφεί ένα προσύμφωνο και μετά θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες. Θα χρειαστεί να γίνει πολλή γραφειοκρατία και τελικά θα πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με τα χρήματα που διαθέτουμε – τι περιλαμβάνει, τι θα μπορούσε να προσθέσει η τουρκική πλευρά από την πλευρά της και ούτω καθεξής», είπε ο Anusauskas.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία των Bayraktars. «Η Ουκρανία έχει τον εξοπλισμό ελέγχου, τους ειδικευμένους ανθρώπους για να τον χειριστούν. Αν έπρεπε να το κάνουμε μόνοι μας, θα ήταν λίγο πιο περίπλοκο», είπε ο Anusauskas.

Πρόσθεσε ότι, δεν είναι το πρόβλημα τα πυρομαχικά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο ακριβής τακτικός έλεγχος του drone ώστε να επιστρέφει από τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει προηγουμένως σχέδια για αγορά αεροσκαφών μάχης Switchblade, κατασκευής ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ , σύμφωνα με το Forbes, η Τουρκία ελπίζει να αποκαλύψει το νέο της drone Bayraktar TB3 φέτος. «Το οπλισμένο drone είναι ο διάδοχος του TB2, γνωστό για τις μαχητικές του επιτυχίες στη Λιβύη, τη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, πιο πρόσφατα, την Ουκρανία. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του TB2, το TB3 έχει σχεδιαστεί ως ναυτικό drone ικανό να λειτουργεί από μικρούς διαδρόμους και καταστρώματα πλοίων», αναφέρει.

Η Τουρκία ελπίζει επίσης για φέτος, να θέσει σε λειτουργία τη νέα ναυαρχίδα του ναυτικού της, το TCG Anadolu (L-400), ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο που βασίζεται στο Ισπανικό Juan Carlos I.

Η Τουρκία αποφάσισε ότι, θα χρησιμοποιούσε το Anadolu κυρίως ως αεροπλανοφόρο.  Χάρη στα αναδιπλούμενα φτερά τους, 30-50 TB3 θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από το Anadolu μόλις ολοκληρωθεί.

«Και η Τουρκία δεν αρκείται μόνο στην κατασκευή TB3 για τη λαμπερή νέα της ναυαρχίδα. Ελπίζει να εξάγει αυτά τα drones σε άλλες χώρες όπως έκανε με το TB2. Το επερχόμενο TB3 θα ταιριάζει πολύ στις πλατφόρμες της κατηγορίας Izumo της Ιαπωνίας», δήλωσε στο Forbes ο Haluk Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος του TB2 και του κατασκευαστή του TB3 Bayak, τον Μάρτιο.

Τα πλοία της κατηγορίας Izumo της Ιαπωνίας, σχεδιάστηκαν για αεροσκάφη VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση) (όπως ελικόπτερα), ως εκ τούτου, είναι μικρότερα από ένα συμβατικό αεροπλανοφόρο.

Το TB3 έχει σχεδιαστεί ειδικά για απογείωση και προσγείωση σε αεροπλανοφόρα σύντομου διαδρόμου και έχουν αναδιπλούμενα φτερά, επομένως το TB3 θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για αυτούς τους μικρότερους «μεταφορείς» να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα αεροδυναμικής εμβέλειας.

Ο Rogers, Επίκουρος Καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο SDU στη Δανία, αναφέρει ότι το TB3 «είναι έτοιμο να καλύψει ένα σημαντικό κενό δυνατοτήτων για την Τουρκία».

«Με τα F-35B να μην μπορούν ακόμα να εξαχθούν στην Τουρκία, το TB3 θα παρέχει στο τουρκικό αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG Anadolu επιχειρησιακή επιθετική αεροπορία», είπε. «Εάν αυτό αποδειχθεί επιτυχές, θα ανοίξει το δρόμο για άλλες χώρες με παρόμοια πλοία να εκτοξεύσουν αυτό που στην πραγματικότητα είναι ένα «Drone Aircraft Carrier», όπου τα αμφίβια επιθετικά πλοία μετατρέπονται σε «μητρικά πλοία drone».

Εκτός από την παροχή οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για το Anadolu , η Baykar μπορεί να έχει στόχους να κυριαρχήσει σε μια αναδυόμενη αγορά για ναυτικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Τα αερομεταφερόμενα drones για τον θαλάσσιο τομέα είναι ένας τομέας ανάπτυξης στην ανάπτυξη στρατιωτικών drone», είπε ο Rogers. «Η Ρωσία πειραματίζεται με μεγάλα drones VTOL και drones που εκτοξεύονται από καταπέλτες από πλοία για χρήση εντός και γύρω από τη Βόρεια θαλάσσια διαδρομή».

Ωστόσο, από ανάγκη, η Τουρκία πρωτοπορεί με το TB3 για εθνική στρατιωτική χρήση και πιθανές μελλοντικές διεθνείς πωλήσεις. Δεδομένου του γεγονότος ότι το TB3 έχει σχεδιαστεί κυρίως για ναυτικές επιχειρήσεις, μπορεί να αντιγράψει ρεαλιστικά την εξαγωγική επιτυχία του προκατόχου του TB2 που βασίζεται στην ξηρά;

Μένει να το δούμε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ