Ένοπλες Συρράξεις

Όλεθρος για τα ρωσικά τεθωρακισμένα! Ξεκληρίστηκαν τα τανκς της Ρωσίας και ανασύρουν αποθέματα

Χθες το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας σημείωσε στην καθημερινή ενημέρωσή του ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αρχίσει να αποσύρει τα T-62 από τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση για να εξοπλίσει νεοσύστατα BTG που προορίζονται για ανάπτυξη στην Ουκρανία. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της Ρωσίας.

Ως υπόβαθρο, η Μόσχα υπολογίζεται από τον ISS ότι έχει συνολικά ~2.900 T-72, T-80 και T-90 σε ενεργή υπηρεσία με επιπλέον ~10.000 από αυτούς τους τύπους σε εφεδρεία/αποθήκευση (2021). Η Stratfor εκτιμά επίσης ότι η Ρωσία έχει αποθηκευμένα 2.000 T-64, 2.500 T-62 και 2.800 T-55 (2017).

Αυτή η έκθεση οδηγεί σε ένα καταδικαστικό αποτέλεσμα. Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει δυνητικά σχεδόν εξαντλήσει τα άμεσα λειτουργικά αποθέματα Τ-64, Τ-72, Τ-80 και Τ-90. Ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναπτυχθεί ένα T-62 εάν υπάρχει πρόσβαση σε ένα πιο σύγχρονο T-64, T-72, T-80 ή T-90.

Πώς βρέθηκε λοιπόν η Ρωσία σε αυτό το σημείο; Ουκρανική δράση πέρα ​​από την κακή έως ανύπαρκτη συντήρηση λόγω διαφθοράς. Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εκτιμά ότι σχεδόν 1.300 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί.

Εκτός από τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα αποθηκευμένα οχήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συντηρούνταν για χρόνια λόγω διάχυτης διαφθοράς.

Αναφορές από το την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δείχνουν ότι έως και το 90% των αποθηκευμένων τεθωρακισμένων της Ρωσίας σε τουλάχιστον μία αποθήκη δεν λειτουργούν. Μπορούμε να κάνουμε μερικά μαθηματικά στο πίσω μέρος του φακέλου με όλα αυτά τα στοιχεία. Πρώτον, ας υποθέσουμε ότι η εκτίμηση της Ουκρανίας για τις απώλειες ρωσικών τεθωρακισμένων είναι ακριβής.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει τουλάχιστον 1.300 τανκς από τα καταστήματά της. Η ενεργοποίηση T-62 δείχνει ότι έχουν <1.300 λειτουργικά T-72/80/90 σε αποθήκευση. Με άλλα λόγια, >87% είναι ανεγχείρητα. Προσθέτοντας T-64, λαμβάνεται πως >89% από τα 12.000 αποθηκευμένα T-64/72/80/90 δεν λειτουργούν.

Στρογγυλοποίηση στο 90% μη λειτουργικό και υποθέτοντας ότι τα αποθηκευμένα T-62 δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν το πολύ 250 λειτουργικά T-62 από 2.500 σε αποθήκευση. Μετά από αυτό, η Ρωσία θα πρέπει να στραφεί στα T-55. Και αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, υπάρχουν το πολύ μόνο 280 λειτουργικά.

Προσθέτοντας όλα τα αποθηκευμένα τεθωρακισμένα μας δίνονται 14.500 συν τις 1.600 που απομένουν σε ενεργή υπηρεσία. Με μόνο το 10% των αποθηκευμένων τεθωρακισμένων σε λειτουργία, αυτό δίνει συνολικά 3.050 εναπομείναντα άρματα μάχης που θα μπορούσε να αναπτύξει η Ρωσία. 

Η Ρωσία δεν έχει ανακτήσει, επιδιορθώσει και δεν έχει θέσει ξανά σε λειτουργία τυχόν απώλειες. Εάν αυτό δεν είναι αλήθεια, τότε οι πραγματικές απώλειες πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και/ή σημαντικά περισσότερο από το 90% των αποθηκευμένων τεθωρακισμένων πρέπει να μην λειτουργούν για να εξηγήσουν τα T-62.

Η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει πρόσθετες τεθωρακισμένες δυνάμεις είναι επίσης μειωμένη καθώς τα δύο μεγάλα εργοστάσια στη χώρα, η Uralvagonzavod (UVZ) και το Chelyabinsk Tractor Plant (ChTZ), φέρεται να έχουν σταματήσει την παραγωγή τους λόγω κυρώσεων.

Είναι επίσης πιθανό ότι δεν θα παραμείνουν έτσι όλα τα μη λειτουργικά τεθωρακισμένα. Κάποια από αυτά ενδεχομένως να γίνουν αξιοποιήσιμα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί χρόνο και θα χρειαστεί να καθαρίσουν ακόμη περισσότερα οχήματα για εξαρτήματα και πραγματικά μόνο ένα μικρό κλάσμα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

Η διακοπή λειτουργίας των UVZ και ChTZ θα παρεμποδίσει περαιτέρω τις προσπάθειες της Ρωσίας για επισκευή των μη λειτουργικών τεθωρακισμένων και τις προσπάθειες επισκευής τεθωρακισμένων που έχουν υποστεί ζημιά στο πεδίο. Επιπλέον, οι κυρώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να αντικαθιστά κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως τα οπτικά.

Τώρα, απευθυνόμενος στα άλλα ~1.600 T-72/80/90 σε ενεργή υπηρεσία. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αρχική δύναμη εισβολής περιείχε ~ 1.200 άρματα μάχης με ~ 400 ως εφεδρική δύναμη με βάση τις ονομαστικές RU TO & E και υποθέτοντας κατά προσέγγιση BTG πλήρους ισχύος.

Δουλεύοντας με αυτές τις εκτιμήσεις και υποθέσεις, η RU έχει χάσει το ~100% των αρμάτων μάχης με τις οποίες ανέπτυξε και το ~25% της εφεδρικής της δύναμης για την εισβολή. Αυτό που είναι ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι φαίνεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε απλώς να προσπαθήσει να τραβήξει ~ 1.300 άρματα μάχης από τα 1.600 για να αντικαταστήσει τις απώλειες.

Αλλά η έκθεση υπονοεί ότι δεν το έχουν κάνει, καθώς τα T-62 ενεργοποιούνται για ανάπτυξη στην Ουκρανία, όχι για ανάπτυξη αλλού για να αντικαταστήσουν τα T-72/80/90 που επανατοποθετούνται στην Ουκρανία. Επίσης, εάν έχουν αναδιατάξει τα ενεργά άρματα μάχης, αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές απώλειες θα πρέπει να είναι σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερες από τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για να δικαιολογήσουν την ανάπτυξη μόνο των αποθηκευμένων T-72/80/90, πόσο μάλλον των T-62/64. Υπάρχει η υποψία ότι η πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Πούτιν και το Γενικό Επιτελείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θέλουν να αφήσουν την ίδια τη Ρωσία να υπερασπίζεται τα T-62/64 ενώ όλα τα σύγχρονα άρματα μάχης στέλνονται στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πιθανότατα έχει το πολύ ~ 3.100 άρματα μάχης προτού εξαντλήσει πλήρως τα ενεργά και λειτουργικά αποθέματά της. Δεδομένου ότι υπέστησαν ~1.300 απώλειες τους πρώτους 3 μήνες, εκτιμάται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις μάχιμες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Είμαστε μάρτυρες της απόλυτης εξάλειψης των ρωσικών τεθωρακισμένων δυνάμεων από τους Ουκρανούς και της κακοδιαχείρισης των στρατιωτικών τους αποθεμάτων από τη Ρωσία. Αυτές οι απώλειες είναι εντελώς μη βιώσιμες και μπορεί κυριολεκτικά να ξεμείνουν από χρησιμοποιήσιμα τανκς εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ