Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Λονδίνο: Αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για συνοδεία ουκρανικών

Η Βρετανία είναι σε συζήτηση με συμμάχους για την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να παρέχουν προστασία σε φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, γράφουν σήμερα οι Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ένας συνασπισμός των προθύμων» θα είχε ως στόχο να διασπάσει τον ρωσικό αποκλεισμό εντός εβδομάδων παρέχοντας έναν «προστατευτικό διάδρομο» από την Οδησσό ως τον Βόσπορο.

Οι Times επισημαίνουν τους διεθνείς φόβους ότι «ο χρόνος τελειώνει» για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είπαν πως θα στείλουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για πλήγματα κατά ρωσικών πλοίων.

Πιστεύεται ότι στον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας αυτή τη στιγμή συμμετέχουν έξι ρωσικά πλοία και δύο υποβρύχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  

>Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, που συζήτησε τη δημιουργία του διαδρόμου αυτού μεταξύ Οδησσού και Βοσπόρου με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, είπε πως σε αυτόν το συνασπισμό των προθύμων θα μπορούσαν να συμμετέχουν χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τα ουκρανικά σιτηρά, όπως η Αίγυπτος.

Αναφέρθηκε σε πιθανότητα διάθεσης πλοίων ή αεροπλάνων που θα είχαν ως βάση τη Μαύρη Θάλασσα και θα εξασφάλιζαν θαλάσσια δίοδο στα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά μέχρι να φτάσουν από την Οδησσό στο Βόσπορο. Κατηγόρησε δε τη Ρωσία ότι «κρατά ομήρους τις ευάλωτες χώρες του κόσμου» μην επιτρέποντας την αποστολή τροφίμων.

Η επιχείρηση αυτή θα απαιτούσε την αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Οδησσού και την παροχή στην Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας για άμυνα έναντι ρωσικών επιθέσεων.

Η κα Τρας δήλωσε πως «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται επί μιας επείγουσας λύσης για να φύγουν τα σιτηρά από την Ουκρανία».

Διπλωματική πληγή των Times αναφέρει πως η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει την αποστολή πολεμικών πλοίων για τη συνοδεία φορτηγών από την Οδησσό, ίσως και από το Μικολάιβ.

Ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι παρά τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων, το σχέδιο δε θα συνιστούσε κλιμάκωση από την πλευρά της Δύσης, καθώς τα πλοία δε θα συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Δυτικός αξιωματούχος, ωστόσο, εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα χρειαζόταν τη ρωσική συναίνεση, ειδάλλως θα υπήρχε σαφώς κίνδυνος «επεισοδίου».

Οι Times προσθέτουν ότι για να εκτελεστεί ένα τέτοιο σχέδιο θα χρειαζόταν το πράσινο φως των ΗΠΑ και μια εγγύηση από την Τουρκία για ασφαλή διέλευση από τον Βόσπορο, που παραμένει κλειστός για πολεμικά πλοία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ