Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η μάχη για τη "νέα Μαριούπολη"! Το στρατηγικό διακύβευμα των επιχειρήσεων στο Σεβεροντόνιετσκ

Η μάχη για το Σεβεροντόνιετσκ- μια από τις τελευταίες μεγάλες πόλεις υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας σε μια βασική ανατολική επαρχία - αναδεικνύεται ως επίκεντρο του πολέμου της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της περιοχής Λουγκάνσκ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα, βομβαρδίζοντας συνεχώς την περιοχή, χρησιμοποιούν τακτικές «καμμένης γης» στο Σεβεροντόνιετσκ. Και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι μάχες στα ανατολικά γίνονται όλο και πιο αιματηρές, με έως και 100 Ουκρανούς στρατιώτες να σκοτώνονται κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία επιδιώκει να περικυκλώσει το Σεβεροντόνιετσκ, το οποίο είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 100.000, τώρα που μια παρατεταμένη μάχη για το λιμάνι της Μαριούπολης έχει λήξει. Η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει τον έλεγχο του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις περιοχές του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν ό,τι έχουν σε αυτό», είπε ο Μάθιου Σμιντ, αναπληρωτής καθηγητής εθνικής ασφάλειας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νιού Χέιβεν στο Κονέκτικατ. Αφού απέτυχαν σε άλλες σημαντικές προσπάθειες, είπε, «επικεντρώνονται στο να κερδίσουν αυτές τις τακτικές μάχες».

Είπε ότι η Μόσχα έχει δυσκολευτεί με την αποτελεσματικότητα της μάχης, με τεράστιες απώλειες αξιωματικών και σύνταξη ομάδων «Φρανκεστάιν» που αποτελούνται από στρατεύματα από διαφορετικές μονάδες. Πολλοί είναι εξαντλημένοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις «χρειάζονται μια νίκη», είπε ο Σμιντ. Επειδή τους λείπουν αξιωματικοί ικανοί να ηγηθούν αποτελεσματικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, προσπαθούν να πάρουν μια τέτοια νίκη στο Σεβεροντόνιετσκ συντρίβοντας τους Ουκρανούς με δύναμη πυρός. Ο Σμιντ είπε ότι οι Ρώσοι προχωρούν με τρόπο που θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τους αμάχους, όπως στη Μαριούπολη. «Απλώς χτυπούν τους Ουκρανούς με πυροβολικό», είπε ο Σμιντ.

Τα ρωσικά στρατεύματα εργάζονται για να «σβήσουν το Σεβεροντόνιετσκ από προσώπου Γης», μεταξύ άλλων μετακινώντας τους δρόμους της πόλης και πυροβολώντας κτίρια, δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι. Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

«Καθημερινά προσπαθούν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας», είπε ο Χαϊντάι σε μια συνέντευξη στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram την Κυριακή. «Γίνονται βομβαρδισμοί όλο το εικοσιτετράωρο και δυστυχώς ο ρωσικός στρατός επέλεξε την τακτική της καμένης γης εναντίον της πόλης Σεβεροντόνιετσκ: Απλώς καταστρέφουν συστηματικά την πόλη. Παντού βομβαρδίζουν συνεχώς».

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, είπε ότι η πόλη γίνεται «μια νέα Μαριούπολη».

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μια γέφυρα στο Σεβεροντόνιετσκ το Σάββατο, καθιστώντας δυσκολότερη την εκκένωση των ανθρώπων και την εισαγωγή προμηθειών. Ο Χαϊντάι είπε την Κυριακή: «Αν καταστρέψουν μια ακόμη γέφυρα, τότε η πόλη θα αποκοπεί εντελώς, δυστυχώς».

Είπε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν στο Σεβεροντόνιετσκ, περίπου το ένα δέκατο του προπολεμικού πληθυσμού του, και ότι οι περισσότεροι «βρίσκονται σχεδόν συνεχώς σε καταφύγια βομβών».

Για τις δυνάμεις της Μόσχας, είπε, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μια απώλεια θα ήταν «καταστροφική για το ηθικό και τη στρατηγική τους θέση». Ακόμη και μια νίκη μπορεί να έρθει με δαπανηρές απώλειες στρατευμάτων και απώλειες εξοπλισμού. Οι ουκρανικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν στη συνέχεια να επιστρέψουν σε μια ασφαλή, επιθετική θέση από την οποία θα μπορούσαν να διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία, είπε ο Σμιντ.

Ένας δημοσιογράφος από το Channel 24 ρώτησε τον Χαϊντάι εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα «ηρεμούσαν εάν η επίθεσή τους στο Σεβεροντόνιετσκ πετύχει». «Όχι, φυσικά όχι», είπε ο Χαϊντάι την Κυριακή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ