Ένοπλες Συρράξεις

"Η έξοδος του Δούναβη"! Η Στρατηγική σημασία της κατάληψης της Οδησσού για τους Ρώσους

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να αποδυναμώσει τις θέσεις της Ρωσίας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Λεονίντ Κρουτάκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έξοδοι «στο νερό» είναι στρατηγικά σημαντικές για τη χώρα, επομένως είναι απαραίτητο να «πάρουμε και την Οδησσό».

Σημειώνεται, όπως γράφαμε νωρίτερα στο Πενταπόσταγμα, πως στην Οδησσό πραγματοποιήθηκε ρωσική επίθεση, με αποτέλεσμα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να καταστρέψουν μια μεγάλη παρτίδα όπλων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με αναφορές, ο αέρα μύριζε αμμωνία.

Τώρα, όπως τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας, η Οδησσός με πρόσβαση στον Δούναβη μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση θέσεων για τη ρωσική πλευρά.

«Η Κριμαία και η Θάλασσα του Αζόφ είναι θεμελιωδώς σημαντικές, η Οδησσός πρέπει επίσης να τεθεί υπό έλεγχο, αφού αυτή είναι η έξοδος του Δούναβη. Σήμερα, η κύρια ευρωπαϊκή υδάτινη αρτηρία έχει συνδεθεί με τη Μαύρη Θάλασσα. Φυσικά, η αποδυνάμωση της Ρωσίας μπορεί να σημαίνει τη στέρηση των εμπορικών και επικοινωνιακών πλεονεκτημάτων της, πρωτίστως στη Μαύρη Θάλασσα», εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας σε συνέντευξή του στην Journalistskaya Pravda.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Κρουτάκοφ, οι έξοδοι στην Αζοφική Θάλασσα δεν είναι λιγότερο σημαντικές, αφού «έγιναν σοβαρή πτυχή», όπως τα λιμάνια της Μαριούπολης, από τα οποία εξάγονταν ουκρανικά σιτηρά προς πώληση στην Ευρώπη.

Στη νοτιοδυτική Ουκρανία, η Οδησσός είναι ένα λιμάνι στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκεται στην περιφέρεια της Οδησσού. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος τόσο για τη ναυτιλία όσο και για τις μεταφορές.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Οδησσός έχει υποστεί μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις – οπότε γιατί η Οδησσός είναι σημαντική για τη Ρωσία; Με ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, αν πέσει στα χέρια των Ρώσων, ολόκληρη η ακτή της Μαύρης Θάλασσας θα ανήκει στη Ρωσία.

Αλλά ο Σεργκέι Σουμλένι, ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη, είπε στο Forces News ότι η Οδησσός είναι επίσης μια "πύλη προς τον Βορρά".

«Αν είστε κυρίαρχος της Οδησσού, μπορείτε πραγματικά να περάσετε μέσω της Ουκρανίας προς τα βόρεια, χωρίζοντας την Ουκρανία στα δύο μισά και δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα που να σας σταματήσει», είπε ο κ. Σουμλένι.

Είπε επίσης ότι η Οδησσός βρίσκεται πολύ κοντά στη Μολδαβία και θα ήταν «κλειδί» για τον έλεγχο της Υπερδνειστερίας – μιας αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

«Η Οδησσός βρίσκεται πολύ κοντά στη Μολδαβία, σε ένα τμήμα της Μολδαβίας που ελέγχεται από τη Ρωσία, την Υπερδνειστερία, επομένως είναι το κλειδί για τον έλεγχο της Υπερδνειστερίας και την πλήρη προσάρτηση της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Η Οδησσός δεν φιλοξενεί μόνο το Ουκρανικό Ναυτικό, αλλά είναι κομβική στις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο της Ουκρανίας. Το κανάλι Ρήνου-Μάιν-Δούναβη διασχίζει την Οδησσό και είναι ένας από τους καλύτερους πλωτούς δρόμους που συνδέουν τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Το κανάλι συνδέει επίσης τη Βόρεια Θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μαύρη Θάλασσα – ένα προφανές όφελος για το διεθνές εμπόριο που διέρχεται από την Ουκρανία.

Εάν χαθεί, θα αποκόψει την Ουκρανία από το εξωτερικό εμπόριο – η πλειονότητα των ουκρανικών εισαγωγών και εξαγωγών είναι υπό μορφή θαλάσσιου φορτίου.

Δεν είναι μόνο οι πλωτές οδοί που κάνουν την Οδησσό σημαντική, καθώς τόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και το διεθνές αεροδρόμιο στην Οδησσό επιτρέπουν τη μεταφορά σε όλη την Ευρώπη.

Η πόλη είναι επίσης σημαντική καθώς το πετρέλαιο μεταφέρεται ή διυλίζεται στην Οδησσό.

Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Ρωσία καθώς, μαζί με τους φυσικούς πόρους από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Κασπία Θάλασσα, η Ρωσία μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο τόσο μέσω των λιμανιών της Οδησσού όσο και μέσω αγωγών – με μια εγκατάσταση στην Οδησσό που διυλίζει επίσης ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Στις 26 Απριλίου, η Ρωσία πραγματοποίησε χτύπημα σε μια γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου, στην περιοχή της Οδησσού και δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικοί πύραυλοι προσγειώνονται στην Οδησσό, με εγκαταστάσεις ουκρανικού πετρελαίου να στοχοποιούνται κοντά στο βασικό λιμάνι της πόλης νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ