Ένοπλες Συρράξεις

"Με καλάσνικοφ απέναντι σε τανκς"! Ουκρανοί στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν αποστολές

Οι ταραχές των Ουκρανών μαχητών, που στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή στο Ντονμπάς, συνεχίζονται. Ουκρανοί στρατιώτες και συγγενείς τους καταγγέλλουν ότι τους πέταξαν στο μέτωπο απροετοίμαστους, χωρίς εξοπλισμό και ενισχύσεις.

Αυτή τη φορά, εθελοντές από το Ζιτόμιρ άρχισαν να διαμαρτύρονται. Οι σύζυγοι των μαχητών στην περιοχή του Λβιβ επαναστατούν επίσης.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι στρατιώτες μιας διμοιρίας του 3ου τάγματος της 115ης ταξιαρχίας επαναστάτησαν, οι οποίοι κατέγραψαν βίντεο τελεσίγραφο από το Σεβεροντονιέτσκ προς τον Ζελένσκι και τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ζαλούτσνι.

Η 115η ταξιαρχία σχηματίστηκε στο Ζιτόμιρ. Τώρα πολεμά στην περιοχή του Λουγκάνσκ, την οποία η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να περικυκλώσει και να βομβαρδίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αρνούμαστε να εκτελέσουμε αποστολές μάχης γιατί δεν έχουμε ενισχύσεις. Δεν υπάρχει βαρύς εξοπλισμός. Περιμένουμε ενισχύσεις εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά δεν είναι εκεί. Μας στέλνουν σε βέβαιο θάνατο. Δεν υπάρχει εντολή. Δεν υπάρχει εξοπλισμός και σεβασμό στους ανθρώπους», είπε ένας από τους μαχητές.

Οι μαχητές κατηγορούν και την ανικανότητα της διοίκησης τους. Και κάποιοι διοικητές «πιάνονται» στα μετόπισθεν.

«Πρώτα απ' όλα, θα θέλαμε να μας ακούσουν ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ζαλούτσνι. Είμαστε μια διμοιρία της 115ης ταξιαρχίας του τρίτου τάγματος, η οποία εδρεύει τώρα στο Σεβεροντονιέτσκ. Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, κύριε Ζαλούτσνι, και σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό. Αρνούμαστε να εκτελέσουμε μια αποστολή μάχης, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουμε την κατάλληλη προστασία. Δηλαδή, βαρύ εξοπλισμό που θα μας κάλυπτε, και σωστή ηγεσία. Περιμένουμε ενισχύσεις για δεύτερη εβδομάδα. Απλώς μας στέλνουν σε βέβαιο θάνατο. Δεν υπάρχει ηγεσία μάχης, ούτε ένας μάχιμος διοικητής, κανένας σεβασμός στους ανθρώπους. Δεν αρνούμαστε να υπερασπιστούμε το κράτος μας, αλλά θέλουμε να έχουμε σωστά μετόπισθεν και διοίκηση. Δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί. Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε στην 115 ταξιαρχία. Δόξα στην Ουκρανία!», ανέφεραν οι μαχητές την έκκλησή τους.

Στο Στρύη της περιοχής Λβιβ, συγγενείς μαχητών του 65ου τάγματος της 103ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία όταν βρήκαν τον διοικητή του τάγματος στην πόλη, ενώ πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή.

Την προηγούμενη μέρα είχαν ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους της εδαφικής άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή των Αξιωματικών του Λβοφ. Είπαν ότι οι άνδρες τους εξαπατήθηκαν - αντί να υπερασπιστούν την περιοχή του Λβιβ, στάλθηκαν στα ανατολικά απροετοίμαστοι και χωρίς τα κατάλληλα όπλα. Στη συνάντηση ζήτησαν να επιστραφούν οι άνδρες στα σπίτια τους, γιατί σύμφωνα με τους ίδιους δεν είναι έτοιμοι για πόλεμο. Υπήρξαν ακόμη και εκκλήσεις να καταθέσουν τα όπλα.

«Στους απροετοίμαστους στρατιώτες δόθηκε ένα πολυβόλο, δύο χειροβομβίδες και στάλθηκαν να σταματήσουν τον στρατό, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ τους στρατιώτες μας», παραπονιέται σε συνομιλία μαζί μας η Βαλεντίνα Μαμόν από τη Στρύη.

«Στέλνονταν άνθρωποι με πολυβόλα ενάντια σε χαλαζοπτώσεις, ρουκέτες φωσφόρου, τανκς σαν τροφή για κανόνια. Ο άντρας μου είναι στο 103ο, στην Ανατολή από τη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου. Για περισσότερο από ένα μήνα υπηρετεί 5 χλμ. σύνορα με τη Ρωσία. Υπάρχουν νεκροί. Υπάρχουν τραυματίες», λέει στο Strana η Μαριάννα Κοχάν από το Λβοφ.

Πολλοί κατηγορούν το γεγονός ότι οι ανεκπαίδευτοι μαχητές έμειναν για να σταματήσουν τον εχθρό «με γυμνά χέρια». «Δεν μπορείτε να πολεμήσετε ενάντια σε βαρύ εξοπλισμό, όλμους και βόμβες με ένα καλάσνικοφ και χωρίς την υποστήριξη του πυροβολικού», λέει ένας από τους μαχητές, Αντρέι Τιχνέβιτς.

Εξεγέρθηκαν επίσης ενάντια στην αποστολή σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ουκρανίας. Έτσι, στις αρχές του μήνα στην πόλη Χουστ, στην περιοχή της Υπερκαρπάθιας, το τοπικό στρατολογικό γραφείο προσβλήθηκε από τις συζύγους και τις μητέρες εκείνων που επρόκειτο να σταλούν στο μέτωπο.

Η Ίνα Σαλαουτίνα, σύζυγος ενός από τους στρατιώτες της 101ης ταξιαρχίας, λέει ότι οι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, εξαπατήθηκαν από την αρχή, λέγοντας ότι θα υπηρετούσαν και θα εκτελούσαν καθήκοντα στην περιοχή τους, δηλαδή στην Υπερκαρπάθια.

«Σε ποια βάση εγγράφηκαν και στάλθηκαν στο μέτωπο ανεκπαίδευτοι άνθρωποι που δεν πέρασαν από ιατρική εξέταση. Συγκεκριμένα: ο σύζυγός μου μετά από έμφραγμα, με καρδιά που δεν λειτουργεί και χρειάζεται μεταμόσχευση», είπε η γυναίκα.

Η κάτοικος του Κιέβου, Αικατερίνα Μποζόκ είπε ότι κατά την άφιξή της στην Υπερκαρπάθια, ο σύζυγος, ο αδελφός και ο πατριός της πήγαν στο TPO της 101ης ταξιαρχίας. Τους είπαν ότι θα υπηρετήσουν τοπικά, δεν έγινε λόγος να μεταφερθούν στα ανατολικά. Κανείς δεν έκανε ιατρική εξέταση, αν και ο πατριός έχει σοβαρά καρδιακά προβλήματα. 

«Πολλά πράγματα αγοράστηκαν με δικά τους έξοδα (μάσκες, αλεξίσφαιρες πλάκες κ.λπ.). Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ήταν δυνατόν να είσαι τόσο ανεύθυνος και να εξαπατάς τόσους ανθρώπους, να μην τους προετοιμάζεις σωστά και να τους στέλνεις χωρίς τίποτα; Επιπλέον, υπάρχουν ήδη νεκροί», κατήγγειλε από το Κίεβο η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την αρχή, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι όσοι κινητοποιούνται χωρίς στρατιωτική εμπειρία δεν θα λάβουν μέρος σε εχθροπραξίες χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση. Και τι γίνεται με τέτοιες παραβιάσεις πρέπει να αναφέρονται. Οι κινητοποιημένοι εκπαιδεύονται σε ειδικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

«Υπάρχει νόμος σε ισχύ (ρήτρα 2, άρθρο 20 του Νόμου της Ουκρανίας «Για τα θεμελιώδη της Εθνικής Αντίστασης»), όπως τροποποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον οποίο, για ορισμένους λόγους, με απόφαση του Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τάγματα στρατευμάτων μπορούν να εμπλακούν στην εκτέλεση εργασιών εκτός των περιοχών τους. Ταυτόχρονα, ο νόμος προβλέπει δύο διαφορετικές δομές - εδαφική άμυνα ως μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και εθελοντικούς σχηματισμούς εδαφικών κοινοτήτων. Οι τελευταίοι δεν ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και δεν λαμβάνουν μισθούς. Τις πρώτες μέρες του πολέμου κάποιοι, χωρίς να καταλάβουν, πήγαν στο TRO, και όχι σε εθελοντικούς σχηματισμούς. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι βρέθηκαν στο μέτωπο, ψυχολογικά μη έτοιμοι να πολεμήσουν», μας είπε ο σύμβουλος του διοικητή των δυνάμεων άμυνας Βιτάλι Κουπρίι.

Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο. Πριν από αυτό, η TRO ασχολούνταν μόνο με εργασίες που σχετίζονται με την περιοχή ανάπτυξης. Τώρα μπορούν να σταλούν μαχητές, μεταξύ άλλων στην Ανατολή, όπου γίνονται οι πιο σκληρές μάχες. Επίσης, πριν από αυτό, η Rada επέτρεψε στους Teroboronists στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να χρησιμοποιούν όχι μόνο φορητά όπλα, αλλά και βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων πυραύλων, εκτοξευτών χειροβομβίδων κ.λπ.

Οι στρατιωτικοί των δυνάμεων εδαφικής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι το ίδιο στρατιωτικό προσωπικό όπως και σε άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα της αποστολής στο μέτωπο.

Η ύπαρξη προβλημάτων αναγνωρίζεται από τις αρχές. Ο Αλεξέι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του επικεφαλής του OP, είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι δεν στέλνονται εκπαιδευμένοι μαχητές με 8 χρόνια εμπειρίας στο μέτωπο, αλλά με επιληψία και σάρκωμα.

Ο Αρέστοβιτς το ονόμασε «υπερβολές που με εξοργίζουν». Τάχθηκε υπέρ της «επανεξέτασης όλων των ανθρώπων (στο μέτωπο) για ιατρικούς λόγους και είτε αποστρατείας είτε μετάθεσης σε φειδωλές θέσεις».

Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι οι σκληρές εχθροπραξίες, που οδηγούν σε απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αναγκάζουν ολοένα και περισσότερες ενισχύσεις να στέλνονται στο μέτωπο.

Από αυτή την άποψη, η κοινότητα των ειδικών συζητά τι μπορεί να γίνει προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της χρήσης της άμυνας και των νεοσύλλεκτων.

Η Verkhovna Rada οφείελι να εγκρίνει αμέσως νομοσχέδιο που απαγορεύει την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού που δεν έχει ολοκληρώσει τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση στην πρώτη γραμμή. Θα ήταν σκόπιμο να στείλουμε βουλευτές της Βερχόβνα Ράντα στις προηγμένες θέσεις του στρατού μας για να εξοικειωθούν με την πραγματική κατάσταση, γράφει ο Γιούρι Μπουτούσοφ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ