Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σε νοσοκομείο οι αιχμάλωτοι του Αζοφσταλ (Βίντεο)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε βίντεο από το νοσοκομείο Novoazovsk, όπου στάλθηκαν οι αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι έφυγαν από το έδαφος του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη στις 16 και 17 Μαΐου.

"Η στάση τους είναι φυσιολογική. Τα μέτρα σωματικής και ψυχολογικής επίδρασης σε μένα δεν υφίστανται. Η στάση είναι εξαιρετική. Εξέτασαν το πόδι, είπαν ότι όλα είναι καλά", είπε ο Βίκτορ Σαπόσνικοφ, αιχμάλωτος πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. , ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Novoazovsk.

Το βίντεο δείχνει πτέρυγες με αρκετούς τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες να παραμένουν εκεί.

Οι κρατούμενοι που εμφανίζονται στο βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας λένε ότι τους παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική βοήθεια και τους παρασχέθηκε φαγητό και νερό.

"Το περιεχόμενο είναι εξαιρετικό, η στάση είναι εξαιρετική. Δεν υπάρχουν παράπονα. Βοηθούν, θεραπεύονται, ξεκουράζομαι προς το παρόν. Είπαν ότι μετά από έξι μήνες αποκατάστασης όλα θα πάνε καλά", είπε ο αιχμάλωτος πολέμου Daniil Zhuchenko, ο οποίος ήταν τραυματισμένος στο πόδι.

Ηγέτης αυτονομιστών: "Δεν έχουν παραδοθεί Ουκρανοί διοικητές από το Αζοφστάλ"

 

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές δεν έχουν ακόμα παραδοθεί από τον λαβύρινθο καταφυγίων και στοών κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της στηριζόμενης από τη Ρωσία περιοχής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στις στοές έχουν παραδοθεί στις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις από τη Δευτέρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παραδόθηκαν 694 Ουκρανοί στρατιώτες --συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Αζόφ-- μεταξύ των οποίων και 29 τραυματίες.

Δεν ήταν σαφές εάν οι ανώτατοι διοικητές θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, ή πιθανόν θα δώσουν μια ύστατη, θανάσιμη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις που θεωρούν κατακτητές της πατρίδας τους.

"Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο (μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν) – δεν έχουν φύγει", δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

"Αυτό είναι – έως τώρα", δήλωσε ο Πουσίλιν, που μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις ελέγχει τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, γνωστό ως DAN.

Δεν ήταν σαφές τι θα συμβεί με τους μαχητές αυτούς που χαρακτηρίστηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηρωικοί μαχητές της αντίστασης αλλά τους οποίους Ρώσοι βουλευτές θεωρούν "εγκληματίες ναζί" που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βαρύτερη τιμωρία, ακόμα και θάνατο.

Δικαστήρια

Ο Πουσίλιν δήλωσε ότι η τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

"Σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες πολέμου καθώς και αυτούς που είναι εθνικιστές, η τύχη τους, εάν παραδώσουν τα όπλα τους, θα πρέπει να αποφασιστεί από τα δικαστήρια", δήλωσε.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το τάγμα Αζόφ, που ξεκίνησε ως ακροδεξιά, εθνικιστική, παραστρατιωτική οργάνωση, είναι μια ομάδα αντιρώσων εθνικιστών μαχητών που τους χαρακτηρίζει σύγχρονους υποστηρικτές των Ναζί.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό που περιγράφει ως ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ είναι απαραίτητο στην Ουκρανία για να αποτραπούν οι διώξεις σε βάρος ρωσώφωνων και να εμποδιστούν οι ΗΠΑ από το χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλούν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι η Πούτιν προσπαθεί να κατακλέψει τη χώρα και αρνείται ότι το Κίεβο διώκει ρωσόφωνους.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι μαχητές θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Η Ουκρανία έχει πει ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Άμαχοι που κρύβονταν στα καταφύγια έκαναν λόγο για απελπιστικές συνθήκες στους χώρους αυτούς. Ορισμένοι από τους μαχητές είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα μάχης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ