Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικά ΜΜΕ: Πετάξτε έξω από το ΝΑΤΟ την Τουρκία του Ερντογάν

“Βέτο” έθεσε η Τουρκία στην έναρξη των διαδικασιών για ένταξη της  Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών μελών της Συμμαχίας, για να ανάψουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών (έγκριση από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των χωρών μελών)

Η Ουάσινγκτον εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας, μετά την αντίθεση του προέδρου  Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ιδέα να γίνουν τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, είχε λάβει ευρεία υποστήριξη από τις χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Ο Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «δεν βλέπουμε θετικά» την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία και είπε ότι, παρέχουν καταφύγιο σε »τρομοκρατικές οργανώσεις». Το επανέλαβε και σήμερα

Η Τουρκία κατηγορεί εδώ και καιρό τις σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, η οποία έχει ισχυρή τουρκική κοινότητα μεταναστών, ότι φιλοξενούν εξτρεμιστικές κουρδικές ομάδες, καθώς και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ και καταζητείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα σύμφωνα με την τουρκική star, η Τουρκία εξέδωσε μανιφέστο 10 σημείων  στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ 10 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sabah, για να μπορέσει η Τουρκία να βρίσκεται σε σχέσεις «συμμαχίας» με αυτές τις δύο χώρες, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες 10 προϋποθέσεις:

1.Το PKK και τα παράγωγά του είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Η στάση σε αυτό το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί.

2.Οι δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των ονομάτων στο λεγόμενο εκτελεστικό επιτελείο της τρομοκρατικής οργάνωσης στα κοινοβούλια των χωρών πρέπει να σταματήσουν. Είναι απαράδεκτο τρομοκράτες όπως ο Zübeyir Aydar, ο λεγόμενος Ευρωπαίος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να διοργανώνουν διάσκεψη στο κοινοβούλιο της χώρας.

3. Ειδικότερα, η ανοιχτή οικονομική στήριξη που παρείχατε στην τρομοκρατική οργάνωση YPG πρέπει να κοπεί, άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να μην νομιμοποιούνται με το πρόσχημα της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH.

4. Αποφύγετε τις επαφές με το εκτελεστικό επιτελείο του PKK στο πεδίο Ιράκ-Συρίας, που αναζωογονούν την οργάνωση.

5.Οι δραστηριότητες παραπληροφόρησης φυγάδων της FETO που έχουν ένταλμα έρευνας θα πρέπει να σταματήσουν.

6.Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των μελών της οργάνωσης που λειτουργεί για λογαριασμό του PKK/YPG/KCK, εμπλεκόμενα σε εγκλήματα και ως εκ τούτου καταζητούμενα με κόκκινη ειδοποίηση.

7.Ενώ δικαίως αναζητάτε εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας σας, σταματήστε να υποστηρίζετε κάθε είδους δραστηριότητες κατά της ασφάλειας της Τουρκίας με τρόπο που δεν συμβιβάζεται με το πνεύμα της συμμαχίας.

8.Θα πρέπει να αναληφθεί αμοιβαία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

9.Κόψτε τη διακίνηση χρημάτων τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα σας, μπλοκάρετε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

10.Αποτροπή δραστηριοτήτων και προσπαθειών συγκέντρωσης χρημάτων από οργανώσεις υπό την εικόνα των ΜΚΟ κατά της Τουρκίας

Να επισημάνουμε ότι, η Τουρκία απείλησε χθες να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, παραβλέποντας εκβιαστικά πως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα, από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.

Ένα άρθρο στο CNN αυτή την εβδομάδα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να εκδιώξει την Τουρκία εάν δεν συμφωνήσει να δεχτεί νέους αιτούντες τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Η Άγκυρα όπως προαναφέραμε μέχρι στιγμής, φαίνεται να κλείνει την πόρτα στην προοπτική, αποκαλώντας τα σκανδιναβικά έθνη «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» για το παράνομο κουρδικό ζήτημα του PKK.

Το άρθρο του Ντέιβιντ Άντελμαν, μέλους του  Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), ξεκινά με επιθέσεις τόσο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όσο και στον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. « Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αρκετούς συμμάχους σε αρκετά σημεία για να αποτρέψει τις προσπάθειες των δυτικών συμμαχιών να ματαιώσουν τις φιλοδοξίες του, βαθύνοντας τη σφήνα μεταξύ των κρατών μελών που ταιριάζει στους σκοπούς του», ανέφερε.

Ο Άντελμαν υποστηρίζει ότι, και οι δύο αυτές χώρες  με την Τουρκία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  απειλούν το ενιαίο μέτωπο της Δύσης να αντισταθεί στον Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με τέτοιου είδους χρήσιμους φίλους τον Όρμπαν και τον Ερντογάν, ο Πούτιν μπορεί να είναι σε ιδανική θέση για να συνεχίσει την τρέχουσα πορεία του στην Ουκρανία ή πέρα ​​από αυτήν,  ατιμώρητα », γράφει, αποκαλώντας τους, «μοναχικούς ισχυρούς» που κατάφεραν να «τρυπώσουν βαθιά σε δημοκρατικές εκτελέσεις». 

Ο Andelman αναρωτήθηκε, σχετικά με την επιστροφή στο παρόν και στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία: «Λοιπόν, τι να κάνετε για αυτές τις τοξικές καθυστερήσεις που επιβάλλονται από την Ουγγαρία και την Τουρκία; Η απάντηση είναι δυστυχώς απλή, παίξτε το ίδιο παιχνίδι που παίζει ο Πούτιν εδώ και χρόνια. Όταν μπορείτε. Δεν κερδίζεις με παραδοσιακούς κανόνες, πήγαινε γύρω από αυτούς ».

Υποστηρίζει ότι πρέπει να αγνοηθούν ο Ερντογάν και ο Όρμπαν, έως ότου η αναπόφευκτη διπλωματική κρίση μεταξύ των συμμάχων, που είναι βέβαιο ότι θα επακολουθήσει, θα οδηγήσει στην πλήρη αποχώρησή τους από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ...

«Σε αυτή την περίπτωση, πάρτε αποφάσεις. Θέστε εκτός παιχνιδιού τον Ορμπάν και τον Ερντογάν . Και τα άλλα 26 μέλη της ΕΕ θα πρέπει απλώς να εφαρμόσουν το εμπάργκο πετρελαίου. Και το ΝΑΤΟ θα πρέπει απλώς να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ουγγαρία ή η Τουρκία,  να κάνουν μήνυση; Πετάξτε τους έξω! Έγινε πολλή σκέψη για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ούτως ή άλλως, ειδικά αφού ο Ερντογάν  αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400  από τη Ρωσία πριν από τρία χρόνια», είπε.

Παραθέτοντας τον καθηγητή διεθνών σχέσεων του Χάρβαρντ, Robert I. Rotberg, ο Andelman προσθέτει ότι «ο κανόνας της «ομοφωνίας ήταν ανόητος στην αρχή και τώρα είναι η ώρα να τον τροποποιήσουμε». Πράγματι, και τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιτύχουν συναίνεση για να δεχθούν ένα νέο μέλος. Αντίθετα, η Σουηδία και η Φινλανδία που επιδιώκουν την ταχεία είσοδο, είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγηθούν σε «δέσμευση» του ΝΑΤΟ (και της ΕΕ, όσον αφορά το ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο).

Κάποιοι άλλοι εξέχοντες ειδήμονες, όπως  αρθρογράφος της Toronto Sun , υποστηρίζουν πρόσφατα το ίδιο.

Καθώς, ο πόλεμος και η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζονται όλο και περισσότερο στο δυτικό κοινό, ως «υπαρξιακή απειλή» για τη δημοκρατία και την ειρήνη, είναι πιθανό οι εκκλήσεις για απομόνωση της Τουρκίας, ειδικά στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, μόνο να αυξηθούν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ