Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επικεφαλής Μυστικών Υπηρεσιών ΗΠΑ: Η Ρωσία θέλει να φτάσει στην Υπερδνειστερία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μία μακράς διαρκείας σύγκρουση στην Ουκρανία και ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της χώρας δεν είναι πιθανό ότι θα τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

"Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς", είπε η Χέινς η οποία ενημέρωσε σήμερα το Κογκρέσο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε πως η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την Άβριλ Χέινς δε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει το γεωγραφικό της διάδρομο έως την Υπερδνειστερία, την αυτονομημένη περιοχή της Μολδαβίας.

Ειδικότερα, η κ. Χέινς είπε ότι "το γεγονός ότι ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, πιθανότατα σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να φέρουν μια πιο απρόβλεπτη τροπή και ενδεχόμενη κλιμάκωση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"H τρέχουσα τάση αυξάνει την πιθανότητα ο Πρόεδρος Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, μεταξύ των οποίων η επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο αναπροσανατολισμός της βιομηχανικής παραγωγής ή και κλιμάκωση ενδεχομένως των στρατιωτικών ενεργειών ώστε να απελευθερώσει τους απαιτούμενους πόρους για την επίτευξη των στόχων του καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, ή εάν αντιληφθεί ότι η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

Ωστόσο, η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών εκτίμησε ότι ο Πούτιν δεν θα εξουσιοδοτούσε τη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο εάν αντιλαμβανόταν απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Πούτιν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θέλει να καταλάβει τις δύο ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, να ελέγξει την πόλη Χερσώνα και πιθανώς να επεκτείνει το χερσαίο διάδρομο στα νότια της Ουκρανίας ως στην Υπερδνειστερία, την αυτονομημένη περιοχή της Μολδαβίας όπου επί του παρόντος βρίσκονται  σταθμευμένα ρωσικά στρατεύματα.

Καταλήγοντας δε, η Άβριλ Χέινς είπε ότι "καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν στρατιωτική πρόοδο, δεν βλέπουμε μια βιώσιμη διαπραγματευτική πορεία. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα".

Τους βουλευτές των ΗΠΑ ενημέρωσε ακολούθως και επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

"Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν και ούτε οι Ουκρανοί κερδίζουν και βρισκόμαστε κάπως σε αδιέξοδο εδώ", είπε ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ