Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πώς η Ουκρανία μπορεί να άρει το ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη θάλασσα

"Ένα από τα κύρια θέματα του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο ναυτικός αποκλεισμός της. Η Ρωσία κατέλαβε άμεσα μέρος της ακτής και μπλοκάρει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τη βοήθεια του στόλου της", αναφέρει στην εισαγωγή άρθρου του Ουκρανικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Για την Ουκρανία και όχι μόνο αυτό δημιουργεί προβλήματα,  στις εξαγωγές και εισαγωγές της χώρας, που προηγουμένως διεξαγόταν μαζικά από τα λιμάνια της. Τώρα είναι κλειστά και το Κίεβο χάνει πολλά χρήματα λόγω της έλλειψης εξαγωγών ,συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων διατροφής, καθώς και της αύξησης του κόστους των εισαγωγών, αφού τα προϊόντα πρέπει να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς ή οδικώς μέσω των δυτικών συνόρων, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα.

Δεδομένου του υψηλού μεριδίου της Ουκρανίας στην αγορά τροφίμων, ο ναυτικός αποκλεισμός ανεβάζει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, απειλώντας άμεσα ορισμένες περιοχές με πείνα, για παράδειγμα, την Αφρική, ενώ και στη Δύση ο πληθωρισμός ανεβαίνει.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Σήμερα, μόνο η δύσκολη διαδρομή από την ξηρά είναι ανοιχτή. Η θαλάσσια ναυτιλία θα επιτάχυνε και θα απλοποιούσε δραματικά τις παραδόσεις.

Για να μην αναφέρουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, η απεμπλοκή των θαλάσσιων λιμένων είναι ένα ζήτημα, ίσως, όχι λιγότερο βασικό από την διατήρηση των θέσεων στο Ντονμπάς, τόσο για τους Ουκρανούς, όσο και για τους δυτικούς συμμάχους τους.

Παράλληλα  η Ρωσία κατά καιρούς καθιστά σαφές ότι ενδιαφέρεται να ελέγξει ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν ορισμένες ενέργειες για το ενδεχόμενο ξεμπλοκαρίσματος της θάλασσας.

Από τα μέσα Απριλίου, η Δύση άρχισε να εγείρει ενεργά το θέμα του απαράδεκτου της συνέχισης του ναυτικού αποκλεισμού της Ουκρανίας, τον οποίο η Ρωσία είχε επιβάλλει από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στις 16 Απριλίου, ο επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, μίλησε για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από το κλείσιμο των λιμανιών. Κατά τη γνώμη του, ο αποκλεισμός των λιμανιών της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ, του Γιούζνι και του Νικολάεφ από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική καταστροφή.

Σε ένα έτος, αυτά τα λιμάνια βοηθούν να σιτιστούν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Εάν τα ουκρανικά λιμάνια δεν ανοίξουν, 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε 38 χώρες θα κινδυνεύσουν από πείνα και θάνατο, με το ενδεχόμενο αυτοί που ζουν κυρίως στην Αφρική, να ξεκινήσουν ταραχές για τα τρόφιμα και να έχουμε μαζική μετανάστευση. Ταυτόχρονα, το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη, κατέληξε ο Μπίσλι.

Οι New York Times συνέταξαν ένα infographic με τις συνέπειες ενός περαιτέρω αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών.

Τις προάλλες, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζέισον Κρόου επέστησε επίσης την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα , στο πλαίσιο του ουκρανικού αιτήματος για όπλα. «Διακινούνται από τα Ουκρανικά λιμάνια 12 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, σιτάρι, ηλιέλαιο και αυτές οι προμήθειες χρειάζονται τόσο για την ουκρανική οικονομία όσο και για να αποφευχθεί ο λιμός στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή ειδικότερα», είπε ο Κρόου.

Λόγω προβλημάτων με τις υποδομές και τα φραγμένα λιμάνια, η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων Josef Schmidhuber. Αλλά αυτό το θέμα δεν τέθηκε μόνο από την άποψη των τροφίμων.

Στις 10 Απριλίου, η βρετανική The Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο για την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εστιάζοντας στην Οδησσό. Ο Guardian απαίτησε "να κηρυχθεί κλειστή η μη κατεχόμενη πόλη της Οδησσού. Να σταλούν εκεί ναυτικές δυνάμεις και να προειδοποιηθεί η Ρωσία να απόσχει από τους βομβαρδισμούς. Διαφορετικά, η Μόσχα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες".

Δηλαδή, η εφημερίδα ζήτησε να σταλεί στόλος του ΝΑΤΟ στην Οδησσό προκειμένου να ξεμπλοκάρει την πρόσβαση στη θάλασσα, απαγορεύοντας στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία να την προσεγγίσουν.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τέτοιες ιδέες δεν συζητούνται ούτε ως ρητορική. Η θέση όλων των δυτικών χωρών είναι ότι δεν θα παρέμβουν άμεσα στη σύγκρουση, ώστε να μην δημιουργηθεί η απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Αλλά άλλες επιλογές συζητούνται και εφαρμόζονται.

Θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τα Ουκρανικά λιμάνια;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συζητήσεις για την προμήθεια βρετανικών αντιπλοϊκών πυραύλων Brimstone στην Ουκρανία. Στις 3 Μαΐου, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ότι «Τις επόμενες εβδομάδες θα σας στείλουμε Brimstone, αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα». Σημειώστε ότι νωρίτερα υπήρχαν υποσχέσεις να παραδοθούν πριν από τις 10 Μαΐου.

Οι Brimstone μπορούν να εκτοξευθούν τόσο από οποιαδήποτε επιφάνεια (στεριά ή πλοίο), όσο και από αεροσκάφος ή drone. Αυτό το βλήμα χτυπά σε απόσταση από 11 έως και 60 χιλιομέτρων, ανάλογα με την τροποποίηση και τη βάση. Λόγω του σχετικά μικρού του μεγέθους ,1,8 μέτρα είναι δύσκολο να καταρριφθεί. Επίσης, αυτός ο πύραυλος είναι υπερηχητικός και κατευθυνόμενος, χτυπά καλά γρήγορα κινούμενους στόχους.

Οι Times ανέφεραν ότι ο πύραυλος θα παραδοθεί στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δηλαδή πιθανότατα, θα χρησιμοποιηθούν οι Brimstone από αέρος. Την ίδια στιγμή, ο Τζόνσον είπε ότι ο πύραυλος θα τοποθετηθεί και  σε οχήματα.

Δυσκολίες θα προκύψουν σίγουρα με τα αεροσκάφη αφού αυτή η έκδοση είναι προσαρμοσμένη για αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και στους κύκλους των ειδικών είναι αμφισβητήσιμο το αν μπορεί να προσαρμοστεί σε αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής. Ωστόσο, το Brimstone μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper και έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές του για αυτό.

Το γεγονός ότι η Ουκρανία προσπαθεί να πάρει αυτά τα UAV από τις Ηνωμένες Πολιτείες συζητήθηκε πριν από ένα μήνα. Επίσημα, τέτοιες παραδόσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται μετά την υιοθέτηση του νόμου δανείων-μίσθωσης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση Μπάιντεν.

Το MQ-9 Reaper είναι ένα πολύ σοβαρό μηχάνημα, ικανό να πετάξει έως και 1.900 χιλιόμετρα και να μείνει στον αέρα έως και 27 ώρες. Δηλαδή, είναι ικανό να βομβαρδίσει σχεδόν ολόκληρο το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας (αν δεν καταρριφθεί νωρίτερα από την αεράμυνα. Μπορεί να δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα στα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, που πετούν σε απόσταση βολής του.

Παρά το γεγονός ότι τέτοια προβλήματα δημιουργούνται περιοδικά από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, οι οποίοι, αν κρίνουμε από τις ουκρανικές πληροφορίες, βύθισαν το καταδρομικό πυραύλων Moskva και, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με μη επαληθευμένα στοιχεία ,ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία το επιβεβαιώνουν επίσημα, η φρεγάτα "Admiral Makarov" καίγεται κοντά στο Snake Island.

Φυσικά, μπορείτε να γίνει  αυτό από την ακτή ή από περιπολικά σκάφη. Αλλά τότε η εμβέλεια πτήσης τους δεν θα είναι μεγαλύτερη από 20 χιλιόμετρα ,ανάλογα με την τροποποίηση, κάτι που δεν είναι αρκετό για να νικήσει μεγάλα ρωσικά πλοία. Από αυτή την άποψη, ο ουκρανικός πύραυλος Neptune, που έχει 280 χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές, είναι πολύ πιο επικίνδυνος για αυτούς.

Επιπλέον, όπως είπε ο γερουσιαστής Τζέισον Κρόου, ο Ζελένσκι ζήτησε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στο Κίεβο, μεταξύ άλλων, επαναχρησιμοποιήσιμα drones, πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κατά πλοίων για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Το τι ακριβώς γίνεται είναι ακόμα άγνωστο. Ίσως όμως μιλάμε για πυραύλους που έχουν βεληνεκές αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που  είναι ήδη πολύ πιο σοβαρό από τους Brimstone.

Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα όπλα φτάσουν στην πραγματικότητα, τότε η Ουκρανία θα μπορέσει να χτυπήσει ρωσικά πλοία σχεδόν σε ολόκληρο το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να τους «διώξει» από τις θαλάσσιες διαδρομές και να ξεμπλοκάρει το πέρασμα προς την Οδησσό.

Από αυτή την άποψη, τα συνεχή πλήγματα στο νησί Zmeiny ,εκτός από τα χτυπήματα σε πλοία, δραστηριοποιούνται ενεργά εκεί drones Bayraktar, μπορούν να θεωρηθούν ως δοκιμή μιας μεγαλύτερης επιχείρησης.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη και η απειλή από εχθρικά υποβρύχια. Γενικά, η εφαρμογή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των όπλων που θα προμηθεύονται οι Ουκρανοί.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προφανώς προσέχει  όλες αυτές τις κινήσεις. Και ως εκ τούτου, κατά καιρούς, εκφράζει σχέδια για επίθεση κατά της Οδησσού για να καταλάβει ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στερώντας έτσι από την Ουκρανία και τη Δύση ακόμη και τη θεωρητική ευκαιρία να ξεμπλοκάρουν τα Ουκρανικά  λιμάνια.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από την εξαιρετικά αργή πρόοδο της επίθεσης στο Ντονμπάς, είναι απίθανο ο ρωσικός στρατός σε αυτό το στάδιο να είναι σε θέση να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη νότια Ουκρανία.

Ωστόσο η αύξηση της έντασης γύρω από την Υπερδνειστερία και η αύξηση του αριθμού των βομβαρδισμών των περιοχών της Οδησσού και του Νικολάεφ δείχνει ότι η απειλή μιας προσπάθειας από τα ρωσικά στρατεύματα να επιτεθούν προς αυτή την κατεύθυνση παραμένει."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ο έλεγχος της Οδησσού αλλά και των άλλων λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη θάλασσα από αυτήν, εκτός των άλλων για επισιτιστικούς λόγους σε παγκόσμια κλίμακα γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Αυτό καθιστά επιτακτικό για την Ουκρανία, την απελευθέρωση της θαλάσσιας διαδρομής Οδησσός-Μαύρη θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Μεσόγειος, την οποία έχει αποκλείσει ο Ρωσικός στόλος, λίγο έξω από το λιμάνι της Ουκρανικής παραθαλάσσιας πόλης.

ΗΠΑ-Μ. Βρετανία προμηθεύουν την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους προκειμένου να σπάσει τον θαλάσσιο ρωσικό αποκλεισμό.

Ήδη οι Ρώσοι πλήρωσαν τον αποκλεισμό της Οδησσού με τη βύθιση του πολεμικού πλοίου τους "Moskva" και ίσως και του "Admiral Makarov" που καίγεται.....

Εκτίμηση είναι πως χρόνος υπάρχει προκειμένου να ενισχυθεί η Οδησσός με επιπλέον κατάλληλα οπλικά συστήματα προκειμένου να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός από τους Ρώσους οι οποίοι έχουν επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης επίθεσης στην Οδησσό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...