Ένοπλες Συρράξεις

Ο πόλεμος του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος! Πώς η τεχνητή νοημοσύνη καθορίζει το πεδίο μιας σινο-αμερικανικής σύρραξης

Τον Μάρτιο, μια μελέτη 90 σελίδων του Κυβερνητικού Γραφείου Λογοδοσίας που είχε παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό αποκάλυψε κάτι ενδιαφέρον: Αυτό το καλοκαίρι, το αμερικανικό Πεντάγωνο αποκτά μια νέα στρατηγική AI.

Μεταξύ της διαμόρφωσης ηθικών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη και της σύστασης ενός νέου Chief Data and AI Officer, είναι ξεκάθαρο ότι η κορυφαία ομάδα έχει μεγάλα σχέδια για την τεχνολογία, αν και η αναφορά είναι ελαφριά στις λεπτομέρειες. Η τελευταία στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης, που κυκλοφόρησε το 2018, έθεσε τα θεμέλια για τον ανταγωνισμό υψηλής τεχνολογίας του στρατού των ΗΠΑ με την Κίνα. Όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα πράγμα έχει γίνει εμφανές: Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια ισορροπημένη προσέγγιση για τις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη - μια προσέγγιση που δεν προστατεύει απλώς από απειλές, αλλά επιβάλλει επίσης κόστος σε μια κινεζική δύναμη που βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως το κλειδί της νίκης.

Αναμφίβολα, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα ήταν καταστροφική και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί μια τέτοια έκβαση με διπλωματικά μέσα. Ωστόσο, η «σκέψη για το αδιανόητο» είναι απαραίτητη για τους σχεδιαστές άμυνας των ΗΠΑ για να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις και να εντοπίσουν πιθανές ελλείψεις στη στάση και την ετοιμότητα των δυνάμεων των ΗΠΑ. Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να εξετάσουμε μια κατάσταση στη χειρότερη περίπτωση όπου, μέσα στη δεκαετία, οι στρατοί των ΗΠΑ και της Κίνας εμπλέκονται σε μάχες μεγάλης κλίμακας μέσα ή γύρω από τον Ινδο-Ειρηνικό, αναφέρει το WarOnTheRocks.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα δεν πρόκειται να καθορίσει την έκβαση ενός πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η ουσία είναι ότι η τεχνολογία θα αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ και της Κίνας με σημαντικούς τρόπους. Οι κινεζικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη δίνουν προτεραιότητα στις βραχυπρόθεσμες επιθετικές δυνατότητες. Ειδικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να διαταράξει και να υποβαθμίσει το δίκτυο μάχης των ΗΠΑ και να αντισταθμίσει τις δικές του ελλείψεις στον υποθαλάσσιο και ηλεκτρομαγνητικό τομέα. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την «κοινότητα» —την ικανότητα των τμημάτων υπηρεσίας να συνεργάζονται— για έναν παγκόσμιο στρατό που εξαπλώνεται. Ταυτόχρονα, η τεχνητή νοημοσύνη θα εισαγάγει νέα τρωτά σημεία τόσο για την Κίνα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες — ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει την κινεζική ικανότητα

Οι πιο πιθανές πηγές μιας πιθανής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας, όπως μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ή ένας διαγωνισμός για κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, θα περιλαμβάνουν πιθανότατα το πλήρες φάσμα των πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων πληροφόρησης με στόχο την αποτροπή της επέμβασης των ΗΠΑ και την υποβάθμιση των συμμάχων των ΗΠΑ. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε καθεμία από αυτές τις αποστολές. Το Τμήμα Συστημάτων Δικτύων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει παραγωγικά γλωσσικά μοντέλα για να συνθέσει και να ενισχύσει περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram, όπως έκανε χρησιμοποιώντας botnet και άλλα εργαλεία χωρίς τεχνητή νοημοσύνη στις εκλογές της Ταϊβάν. Ο κινεζικός στρατός είναι επίσης πιθανό να πραγματοποιήσει παρόμοια εκστρατεία για να δυσφημήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ ή να σπείρει διχασμό με εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.

Αμέσως μετά την έναρξη μιας σύγκρουσης, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πιθανότατα θα επιτεθεί σε δίκτυα αισθητήρων και επικοινωνιών των ΗΠΑ και πολλά διαφορετικά είδη εφαρμογών μηχανικής μάθησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτό το έργο. Ένα κλιμάκιο επιστημόνων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, για παράδειγμα, ειδικεύεται στο "fuzzing", χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό τρωτών σημείων στα δίκτυα υπολογιστών ενός αντιπάλου. Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην επίθεση ή την υπεράσπιση κρίσιμων υποδομών στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Αυστραλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Κινέζοι σχεδιαστές στοχεύουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για ηλεκτρονικά αντίμετρα και λειτουργίες σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Για παράδειγμα, αναλυτές από το anquan neican (ένα κινεζικό περιοδικό για την έρευνα στον κυβερνοχώρο) είναι αισιόδοξοι για τον γνωστικό ηλεκτρονικό πόλεμο — χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των εισερχόμενων σημάτων ραντάρ και στη συνέχεια προσαρμόζοντας αυτόματα τη δική του έξοδο για τη βελτιστοποίηση της παρεμβολής. Ωστόσο, αρκετές άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης παίζουν επίσης ρόλο στις λειτουργίες ηλεκτρονικού φάσματος. Το 2020, για παράδειγμα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ανέθεσε συμβάσεις εξοπλισμού για σμήνη drones εξοπλισμένα με αρθρωτά συστήματα εμπλοκής ραντάρ, τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν κοντά σε ομάδες κρούσης αερομεταφορέων των ΗΠΑ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ή κοινές εγκαταστάσεις στις Φιλιππίνες. Πολλά συστήματα υπό ανάπτυξη από κινεζικά πανεπιστήμια και στρατιωτικά ερευνητικά ιδρύματα έχουν σχεδιαστεί ρητά για να αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά συστήματα drones και τις ιδέες σμήνους. Κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη εξάγει drones στη Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι ειδικοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υποστηρίζουν ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν «δοκιμαστεί στη μάχη», άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τις δυνατότητές τους σε μια πραγματική σύγκρουση.

Επιπλέον, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός μπορεί να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει τη θνησιμότητα και την εμβέλεια των πλοίων επιφανείας και των συστημάτων άρνησης πρόσβασης και περιοχής, τα οποία θα μπορούσαν να κρατήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Η τρέχουσα προσέγγιση της Κίνας στην εδαφική άμυνα βασίζεται σε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μεγάλου βεληνεκούς που θα στόχευαν αμερικανικά αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη με έδρα την ηπειρωτική Ιαπωνία, την Οκινάουα, τη Νότια Κορέα και μέχρι το Γκουάμ. Ήδη από το 2016, ο Wang Changqing, διευθυντής του Γενικού Τμήματος Σχεδιασμού της China Aerospace Science and Industry Corporation, ισχυρίστηκε ότι η επόμενη γενιά πυραύλων κρουζ της εταιρείας θα χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες μάχης, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόζει τα προφίλ πτήσης και ακόμη και απόδοση κεφαλής. Οι Κινέζοι μηχανικοί της αμυντικής βιομηχανίας εμφανίζονται εμπνευσμένοι από τον αντιπλοϊκό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας των ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ακρίβεια και να επιτύχει πιο ευέλικτη στόχευση.

Τέλος, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός κατασκευάζει μια ευρεία γκάμα αυτόνομων οχημάτων και εκτεταμένων υποθαλάσσιων δικτύων αισθητήρων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτικά στοιχεία μεγάλων δεδομένων. Αυτά τα συστήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την καταγραφή και τη μετάδοση των τοποθεσιών των υποθαλάσσιων οχημάτων των ΗΠΑ και θα ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων του κινεζικού στρατού στον υποθαλάσσιο πόλεμο. Μεγάλα μη επανδρωμένα υποβρύχια, όπως το HSU-001 και το Haishen-6000, θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με θαλάσσιες νάρκες για να απαγορεύσουν την πρόσβαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αλυσίδας νησιών ή να περιορίσουν την πρόσβαση στα στενά της Ταϊβάν ή του Λουζόν.

Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στις κινεζικές λειτουργίες με αμέτρητους άλλους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω προγνωστικών εργασιών συντήρησης, εφοδιαστικής και back-office που δεν συζητούνται σε βάθος σε αυτό το άρθρο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να δημιουργήσει ασύμμετρα πλεονεκτήματα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά των ΗΠΑ: Κοινοποίηση, Συντήρηση και Στόχευση

Η επιτυχία στη μάχη με τον κινεζικό στρατό θα απαιτούσε το υψηλότερο επίπεδο συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία των κοινών επιχειρήσεων, αλλά αγωνίζεται να εφαρμόσει αυτό το όραμα στην πράξη. Από το 2022, το τμήμα εργάζεται για την ανάπτυξη μιας ιδέας κοινής διοίκησης και ελέγχου όλων των τομέων, η οποία βασίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων αισθητήρων συνδυασμένων σε ένα ενιαίο δίκτυο. Ενώ η κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών θα επέτρεπε στους διοικητές να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις, η αρχιτεκτονική θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει συστήματα μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό στόχων και την υποβολή συστάσεων για όπλα, επιταχύνοντας έτσι τους χρόνους εμπλοκής. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αξιοποιούν επίσης την τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να συγχωνεύσουν ανόμοιες εισόδους αισθητήρων και να δημιουργήσουν μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα για τον πιο αποτελεσματικό εντοπισμό και διακοπή των κινεζικών συστημάτων άρνησης περιοχής, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για να λειτουργήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ. Προς το παρόν, ωστόσο, η Κοινή Διοίκηση και Έλεγχος όλων των Τομέων εξακολουθεί να είναι απλώς μια ιδέα. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης που οραματίζονται οι ανώτεροι ηγέτες στην ιδέα και της πραγματικότητας ότι πολλοί χειριστές αγωνίζονται να συνδεθούν στα απομονωμένα δίκτυα υπολογιστών τους κάθε μέρα.

Ο στρατός των ΗΠΑ προσπαθεί επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ετοιμότητα των δυνάμεων όλο το χρόνο, ειδικά μέσω της προγνωστικής συντήρησης και της επιμελητείας. Η ετοιμότητα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι μια πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να συμβεί με ελάχιστη προειδοποίηση. Όταν το Υπουργείο Άμυνας εγκαινίασε το Κοινό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης το 2018, ο πρώτος του στόχος ήταν να παραδώσει συστήματα πρόβλεψης συντήρησης με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψει τις βλάβες του εξοπλισμού πριν αυτές συμβούν. Η συντήρηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βελτίωση στο τρέχον σύστημα προληπτικής συντήρησης του στρατού, το οποίο καθοδηγεί τα μέλη της υπηρεσίας να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν συντήρηση σε διαστήματα ρουτίνας. Από το 2022, το λογισμικό πρόβλεψης συντήρησης έχει ήδη αναπτυχθεί για την υποστήριξη του F-35 Lighting II. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της υγείας του υποσυστήματος και την πρόβλεψη αστοχιών εξαρτημάτων σε στενότερα χρονικά διαστήματα, οι σχεδιαστές άμυνας των ΗΠΑ στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών είναι επιχειρησιακός σε περίπτωση σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας. Καθώς αυτή η τεχνολογία ωριμάζει, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συστήματα προληπτικής συντήρησης σε όλη την κοινή δύναμη, αυξάνοντας την ετοιμότητα για σκάφη επιφανείας και άλλες πλατφόρμες.

Εάν μια κρίση ΗΠΑ-Κίνας εκτυλιχθεί στον Ινδο-Ειρηνικό (πιθανότατα μέσα ή γύρω από τις θάλασσες της Ανατολικής ή Νότιας Κίνας), οι δυνάμεις υλικοτεχνικής υποστήριξης των ΗΠΑ θα κληθούν να κάνουν ένα ηράκλειο κατόρθωμα: να μεταφέρουν μαζικά προμήθειες στα μισά του κόσμου. Η πρόκληση θα γινόταν ακόμη πιο τρομακτική σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι δυνάμεις επιμελητείας των ΗΠΑ προσπάθησαν να συνδυάσουν τις υπηρεσίες cloud με την τεχνητή νοημοσύνη, για να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το πότε θα μετακινηθούν οι προμήθειες. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη συνάψει σύμβαση με την IBM για την παροχή υπηρεσιών cloud και πρόσβαση στον Watson — έναν υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης που απαντά σε ερωτήσεις — για την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων logistics. Επεκτείνοντας την ευφυή επιμελητεία πέρα ​​από τον Στρατό, οι δυνάμεις των ΗΠΑ ελπίζουν να συντονίσουν πιο αποτελεσματικά τα σχέδια για την παράδοση του προσωπικού, του εξοπλισμού και των προμηθειών που χρειάζονται για επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η αποθήκευση cloud έχει επίσης τη δυνατότητα να εισάγει νέα τρωτά σημεία. Σε μια επιχείρηση γνωστή ως «Cloud Hopper», για παράδειγμα, Κινέζοι χάκερ από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας διείσδυσαν στις υπηρεσίες cloud της IBM, μεταξύ άλλων εργολάβων άμυνας των ΗΠΑ. Η ασφάλεια των δεδομένων θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις έξυπνες προσπάθειες επιμελητείας του στρατού των ΗΠΑ.

Τα ευφυή εναέρια οχήματα θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι σχεδιαστές άμυνας των ΗΠΑ ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν έξυπνα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξουν επανδρωμένα μαχητικά και να συμπληρώσουν τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν σε κοντινή απόσταση, οι οποίες πιθανότατα θα υπερτερούν σε αριθμό των κινεζικών ομολόγων. Εταιρείες όπως η Boeing και η Kratos έχουν ήδη αναπτύξει αυτόνομα πρωτότυπα drone που λειτουργούν ως συνοδοί ή «πιστοί πτέραρχοι» για πλατφόρμες όπως τα F-35 και F/A-18. Εκτός από την αυτόνομη πλοήγηση, αυτά τα drones μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για ανεξάρτητες αποστολές μάχης, επιτήρηση και γνωστικό ηλεκτρονικό πόλεμο. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, είναι πιθανό οι αυτόνομες πλατφόρμες να μπορούν να αναλύουν δεδομένα επιτήρησης, να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στις απειλές ηλεκτρονικού πολέμου των εχθρικών αεροσκαφών και να διεξάγουν εκτιμήσεις ζημιών στη μάχη. Αυτές οι ικανότητες θα μπορούσαν να είναι ένα όφελος για τις κοινές δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να επεξεργάζονται περαιτέρω δεδομένα που συλλέγονται ως μέρος της Κοινής Διοίκησης και Ελέγχου όλων των Τομέων.

Πέρα από την επιμελητεία, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις επιδρομές μεγάλης εμβέλειας. Σε μια μάχη με τον κινεζικό στρατό, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα περιορίζονταν σοβαρά από ένα απαιτητικό «δόγμα βολής» - την ανάγκη για μεγάλο όγκο εκτοξεύσεων πυραύλων για να εγγυηθεί την καταστροφή - όταν στοχεύουν κινεζικά πλοία επιφανείας και επίγεια αμυντικά συστήματα. Κατ' αρχήν, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ να συντηρήσουν πυρομαχικά παρέχοντας προσαρμοστική στόχευση ως απάντηση στην εκτίμηση ζημιών από τη μάχη, έτσι ώστε ο στρατός των ΗΠΑ να μην σπαταλά πυρομαχικά σε στόχους που έχουν ήδη καταστραφεί. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ευφυή όπλα στάσης για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αρχικών επιχειρήσεων κρούσης. Οι πύραυλοι αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να εμπλακούν με στόχους από απόσταση αρκετά μακριά ώστε να αποφύγουν τα αμυντικά πυρά. Πρόσφατα, ο στρατός των ΗΠΑ προσπάθησε να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη με πυραύλους standoff και άλλα πυρομαχικά. Για παράδειγμα, το έργο «Χρυσή Ορδή» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει έξυπνη εκτίμηση ζημιών μάχης και επικοινωνία πυρομαχικών για την εξάλειψη των σπαταλημένων πυραύλων. Οι αμυντικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ ελπίζουν ότι αυτό θα αποτρέψει τα ακριβά απόβλητα και θα μειώσει δραματικά τον χρόνο που απαιτείται για την καταστροφή κρίσιμων στόχων. Τέτοιες δυνατότητες θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα αρχικά πλήγματα των ΗΠΑ κατά της υποδομής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και των όπλων άρνησης περιοχής - ωστόσο, η τεχνολογία που απαιτείται για ευφυείς πυραύλους στάσης είναι πιθανόν ακόμη λίγα χρόνια μακριά στην καλύτερη περίπτωση.

Προτάσεις και συστάσεις

Σε μια πιθανή σύγκρουση, η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει ξεχωριστά οφέλη τόσο για τις κινεζικές όσο και για τις αμερικανικές δυνάμεις. Ενώ οι δυνατότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού παραμένουν κατώτερες από πολλές απόψεις, οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να αντισταθμίσουν τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ. Στην έκθεσή του για το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια για τη στρατηγική AI της Κίνας, ο Γκρέγκορι Άλεν επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Κίνας βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως μια πολλά υποσχόμενη στρατιωτική ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει πλεονεκτήματα στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό παρά την υστέρησή του στην ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών. Αντί για ψυχολογικές ή γνωστικές επιχειρήσεις, όπως έχουν προτείνει αρκετοί μελετητές, η ανάλυσή μας για τις κινεζικές στρατιωτικές επενδύσεις υποδηλώνει ότι τα πιο άμεσα και βαθιά αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα προέλθουν από ευφυή πυρομαχικά, καθώς και από συστήματα συντήρησης και επιμελητείας που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. Αντίστοιχα, προτείνουμε δύο κατευθύνσεις προσπάθειας για την αύξηση της πιθανότητας νίκης των ΗΠΑ σε έναν βραχυπρόθεσμο πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας: επέκταση των επενδύσεων στην έρευνα κατά της τεχνητής νοημοσύνης και υιοθέτηση αρχιτεκτονικών μηδενικής εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ.

Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να υποβαθμίσουν και να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη σουίτα συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι σχεδιαστές του Υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να συνεχίσουν να ρυθμίζουν την πρόσβαση των Κινέζων σε προηγμένο εξοπλισμό, δεδομένα και κεφάλαια για να εμποδίσουν τη διαθεσιμότητα και τη χρησιμότητα των συστημάτων AI. Λίγοι από τους προμηθευτές εξοπλισμού τεχνητής νοημοσύνης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού αναφέρονται στους καταλόγους ελέγχου εξαγωγών τελικού χρήστη των ΗΠΑ. Θα έπρεπε να είναι περισσότερα. Τα κενά στο πλαίσιο ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης, συνεχίζουν να επιτρέπουν στον κινεζικό στρατό να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και το κεφάλαιο των ΗΠΑ για την επιδίωξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβάλουν κόστος στις κινεζικές δυνάμεις που εξαρτώνται από την τεχνητή νοημοσύνη, αγκαλιάζοντας τις προόδους στους τομείς της καταπολέμησης της τεχνητής νοημοσύνης και της αντιαυτονομίας. Ως απάντηση στην αυξανόμενη ισχύ τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, είναι σημαντικό για τους ηγέτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν μια στρατηγική που είναι αντιδραστική, αμυντικά προσανατολισμένη και η οποία μπορεί να γίνει ένας ακόμη τομέας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη λάθος πλευρά της καμπύλης κόστους. Η αντιαυτονομία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή αυτού του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο σε αντίπαλες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης — να βρίσκει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες στα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τροφοδοτώντας τους συγκεκριμένες εισροές δεδομένων. Σε μια λευκή βίβλο του 2020, το Defense Science Board συνέστησε στο τμήμα να χρησιμοποιήσει την αντι-αυτονομία «για να αμυνθεί ενάντια στα ολοένα και πιο αυτόνομα συστήματα που αναπτύσσονται από αντιπάλους και για να διασφαλίσει ότι τα αυτόνομα συστήματα των ΗΠΑ δεν είναι ευάλωτα σε αντίμετρα αντιπάλου». Παρά τη σύσταση, το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει δημιουργήσει δημόσια μια ανώτερη ηγετική θέση κατά της αυτονομίας, ούτε έχει επενδύσει σε σχετικά ερευνητικά έργα ή επιδίωξε να αποκτήσει συστήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να κατανοούν και να νικούν τις κινεζικές πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν κρίσιμο για να διασφαλιστεί η επιτυχία των ΗΠΑ σε μια βραχυπρόθεσμη κρίση.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στις δικές τους δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για να παραμείνουν ανταγωνιστικές με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εδώ και καιρό αναγνωρίσει τις ελλείψεις των δυνάμεών τους στη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων - αλλά και οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα από κοινού διοίκηση και έλεγχο. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την έξυπνη ενσωμάτωση αισθητήρων από διαφορετικές υπηρεσίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το προβάδισμά τους όταν διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει επίσης να επενδύσει περαιτέρω σε ευφυή πυρομαχικά. Η επιτυχής τοποθέτηση ευφυών όπλων αντιστάθμισης για τον περιορισμό αυτής της ανεπάρκειας θα ήταν ανεκτίμητη κατά τη διάρκεια μιας πιθανής μάχης με τον κινεζικό στρατό.

Τέλος, ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να περιορίσει τις ευπάθειες του δικτύου του καθώς αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώνει το σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση αρχιτεκτονικών μηδενικής εμπιστοσύνης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι οποίες επικυρώνουν συνεχώς κάθε βήμα της διαδικασίας ανάπτυξης δικτύου. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην αποτροπή των σχεδίων της Κίνας να χρησιμοποιήσει τη μηχανική εκμάθηση για να εντοπίσει και να επιτεθεί σε ευπάθειες σε κρίσιμα δίκτυα των ΗΠΑ — για παράδειγμα, μέσω ασάφειας. Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα σε αυστηρές δοκιμές και αξιολόγηση, επαλήθευση και επικύρωση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το τμήμα. Δεν υπάρχει περιθώριο να κοπούν οι γωνίες στο όνομα της ταχείας ανάπτυξης. Όπως συμπέρανε το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων το 2018, «οι σπάνιες αλλά καταστροφικές αποτυχίες είναι πιο δύσκολο να αποφευχθούν σε αυτό το πλαίσιο παρά σε εμπορικά περιβάλλοντα».

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν ή πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα μπορεί να βρεθούν εμπλεκόμενοι σε έναν συμβατικό πόλεμο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να εκχωρηθεί το πλεονέκτημα στους Κινέζους στρατιωτικούς σχεδιαστές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ