Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πήραν μεγάλο ρίσκο οι Ρώσοι-Τραυματίστηκε τελικά ο Στρατηγός Γερασίμοφ; Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου για την συνέχεια του πολέμου

Συμπληρώνονται 66 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο ρυθμός προόδου των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι αργός  και τα αποτελέσματα τους πενιχρά για τους Ρώσους

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί  στην σύμφωνα με  ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες  διόλου τυχαία  άφιξη του Ρώσου Στρατάρχη Γερασίμοφ στο Ιζιούμ πρίν από 3 ημέρες , γεγονός που εφόσον ίσχυε θα σηματοδοτούσε ότι έφτασε πλέον η ώρα μηδέν για την μάχη του Ντονμπάς.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο Στρατάρχης Gerasimov ενδέχεται  να αναλάβει ο ίδιος  τη γενική διοίκηση της ρωσικής εκστρατείας. Αυτό είναι ακόμα στη σφαίρα της εικασίας. Επομένως, ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το νήμα ως ένα μικρό πείραμα σκέψης.

Σημερινές πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά αναφέρουν πως ο στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ τραυματίστηκε μετά από ουκρανική επίθεση στην Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ουκρανικού υπουργείο ο Ρώσος στρατηγός τραυματίστηκε στο πόδι. Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν το τραύμα έχει προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή του. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γερασένκο ο τραυματισμός του σημειώθηκε κατά τη διάρκεια έκρηξης στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στο ρωσικό αρχηγείο που βρίσκεται στο Ιζιούμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Την ίδια ώρα ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης στην Ουκρανία, Βίκτωρ Κοβαλένκο έγραψε στο Twitter πως η χθεσινή επίθεση στο ρωσικό αρχηγείο του Ιζιούμ είχε σχεδιαστεί ώστε να πληγεί ο «υψηλής αξίας στόχος» ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ρωσικού Στρατού, Στρατηγός Γερασίμοφ.

 

 

Οι επιπτώσεις τυχόν ανάληψης Διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Ο Στρατηγός Gerasimov είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον Πρόεδρο Πούτιν τον Νοέμβριο του 2012.

Γιατί ο επικεφαλής Ρώσος στρατιωτικός διοικητής αναλαμβάνει αυτό που είναι ουσιαστικά μια διοίκηση θεάτρου επιχειρήσεων;

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι μια σημαντική παρέμβαση, πιθανώς κατευθυνόμενη από τον Πούτιν, και μπορεί να δει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και εκτελούνται οι ρωσικές επιχειρήσεις.

Είναι πολύ ασυνήθιστο για τον ανώτερο στρατιωτικό ηγέτη ενός έθνους  αναλάβει μια επιχειρησιακή διοίκηση.

Είναι ένδειξη ότι ο Πούτιν ξεμένει από επιλογές για την ειδική του επιχείρηση στην Ουκρανία.

Υπάρχουν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες στρατηγικές και επιχειρησιακές επιπτώσεις

Στρατηγικές επιπτώσεις.

Ποιος τον αντικαθιστά; Ο Gerasimov ηγήθηκε του ρωσικού στρατού στις μεταρρυθμίσεις τους την τελευταία δεκαετία. Διοικεί επίσης την καθημερινή λειτουργία ολόκληρου του στρατού, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών δυνάμεων. Δεν είναι μια θέση που πρέπει να μείνει ακάλυπτη για πολύ.

Εάν ο Gerasimov πάει στην Ουκρανία και κανείς δεν τον αντικαταστήσει, ποιος θα επιβλέπει τις συνολικές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση;

Σημαίνει ότι η ρωσική στρατιωτική στρατηγική θα βελτιωθεί ή θα γίνει ακόμη χειρότερη;

Παρά τη μυθική φήμη του Gerasimov πριν από τον πόλεμο, η απόδοση του ρωσικού στρατού σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο  ήταν αρκετά κατώτερη του αναμενόμενου.

Και όχι μόνο ήταν αναποτελεσματική στο πεδίο της μάχης, αλλά και οι θηριωδίες που διέπραξε , όπως η καταστροφή πόλεων, η σκόπιμη στόχευση αμάχων, βασανιστήρια και δολοφονίες, είναι ενδεικτικές ενός διεφθαρμένου επαγγελματικού ήθους.

Ο Gerasimov είναι τελικά υπεύθυνος για αυτό;

Τέλος, τι σημαίνει αυτό για τη νοοτροπία του Πούτιν; Έχει χάσει την πίστη του στον Gerasimov;

Ο Στρατηγός MacArthur διόρισε τον Στρατηγό του UA Robert Eichelberger να διοικήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Buna. Πριν φύγει, είπαν στον Άιχελμπεργκερ «Μπομπ, θέλω να πάρεις την Μπούνα, αλλιώς δεν θα επιστρέψεις ζωντανός». Έχει δοθεί αντίστοιχη οδηγία στον Γερασίμοφ από τον Πούτιν;

Ή μήπως τόσο ο Πούτιν όσο και ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου έχουν στήσει τον Γκερασίμοφ στον τοίχο για οποιαδήποτε ρωσική αποτυχία στον πόλεμο;

Επιχειρησιακές επιπτώσεις

Φαίνεται ότι  εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του Gerasimov, να τεθεί υπό νέο πρίσμα ο διορισμός του Στρατηγού Dvornikov. Ίσως ο Gerasimov να είναι ο γενικός κοινός διοικητής, με τον Dvornikov να αναλαμβάνει τη θέση του διοικητή του τμήματος ξηράς.

Ίσως, ο Στρατηγός Ντβόρνικοφ να μην έχει αποδείξει την ικανότητα του διοικητή που ήλπιζαν οι Ρώσοι ή δεν έχει τηρήσει στρατηγικά χρονοδιαγράμματα για επιτυχία.

Ο Gerasimov είναι γνωστός ως στρατιωτικός θεωρητικός. Παρά το γεγονός ότι οι ιδέες του δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ίσως ο Gerasimov να φέρει ένα βελτιωμένο επίπεδο κοινού σχεδιασμού και εκτέλεσης στις ρωσικές επιχειρήσεις. 

Για να γίνει αυτό, ο Gerasimov θα χρειαζόταν κοινό επιτελείο σχεδιασμού. Θα χρειαστεί περισσότερα από μερικά οχήματα διοίκησης, έναν βοηθό και ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες, εάν θέλει να ασκήσει πραγματική εξουσία διοίκησης στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Οι καλοί Στρατηγοί  πηγαίνουν  σε συγκεκριμένα σημεία στο πεδίο της μάχης, όπως στη θέση του μεγαλύτερου κινδύνου και στη θέση για την όσο το δυνατόν καλύτερη  εκμετάλλευση επιτυχίας των στρατευμάτων τους.

Το κάνουν αυτό για να μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις με την ηγεσία τους

Ο Gerasimov θα πήγαινε στο μέρος του ρωσικού στρατού με τους περισσότερους κινδύνους και δυνατότητες εκμετάλλευσης τυχόν επιτυχίας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Αυτό  που επιχειρείται  από τους Ρώσους και τον Γερασίμοφ είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μια ήττα στα ανατολικά θα έβλεπε πιθανώς μια μακρά παύση των επιχειρήσεων για τους Ρώσους για την αναγέννηση των δυνάμεων και την επανεξέταση της στρατηγικής τους, ενώ  θα είχε πολιτικό αντίκτυπο για τον ίδιο τον Πούτιν.

Το Ντονμπάς είναι η μόνη τοποθεσία όπου η Ρωσία έχει πιθανότητες επιχειρησιακής επιτυχίας, που θα μπορούσε να της επιτρέψει να πει στους πολίτες της και στους διεθνείς φίλους της ότι ο ρωσικός στρατός νίκησε στην Ουκρανία.

Ο Gerasimov, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους Ρώσους θεωρητικούς της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις του δεν οδήγησαν σε επιτυχία στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο η παρουσία του στο πεδίο της μάχης, ως επικεφαλής μιας μέτριας τακτικής ρωσικής δύναμης, να αλλάξει τα πράγματα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...