Ένοπλες Συρράξεις

Ποιος προμηθεύει καύσιμα τους Ουκρανούς; Το κόλπο γκρόσο Καζάκων και η εμπλοκή της βρετανικής MI6

Η Ουκρανία βιώνει μια βαθιά κρίση καυσίμων. Η βενζίνη σπανίζει στα πρατήρια σε όλη τη χώρα και οι τιμές σπάνε ρεκόρ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέστρεψαν πολλές αποθήκες πετρελαίου, χτύπησαν στο διυλιστήριο πετρελαίου Kremenchug, το μοναδικό εργοστάσιο που παρήγαγε βενζίνη και καύσιμο ντίζελ. Τέλος, έχουν σταματήσει και οι παραδόσεις από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που κάλυπταν πάνω από το 70% των αναγκών στην εγχώρια αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόλα αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πετρέλαιο ντίζελ, αν και είναι γνωστό ότι η κατάσταση με τα αποθέματα καυσίμων λίγους μήνες πριν την ρωσική εισβολή ήταν κοντά στην καταστροφή. Πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν για αυτό στις αρχές του χειμώνα. Άρα, η τροφοδοσία καυσίμων είναι καλά εδραιωμένη, συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από πού προμηθεύεται το Κίεβο τα προϊόντα πετρελαίου;

Ένα από τα κύρια κανάλια παροχής καυσίμων είναι η Ρουμανία. Υπάρχουν δύο διυλιστήρια εκεί: η Petromidia και η Vega, που βρίσκονται στις πόλεις Navodar και Ploiesti. Τα εργοστάσια ανήκουν στη Rompetrol. Με τη σειρά του, είναι εμπορικό σήμα του ομίλου KMG International NV, μιας διεθνούς εταιρείας πετρελαίου που ανήκει 100% στην εθνική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν, KazMunayGas. Η ετήσια δυναμικότητα διύλισης και των δύο διυλιστηρίων υπολογίζεται σε 5-5,5 εκατομμύρια τόνους και πιο πρόσφατα τα εργοστάσια εκσυγχρονίστηκαν. Για σύγκριση, το διυλιστήριο Kremenchug, επεξεργαζόταν περίπου 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Πρέπει να πούμε ότι οι Καζάκοι έχουν ξεκινήσει τις πετρελαϊκές τους επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε μεγάλη κλίμακα. Το δίκτυο λιανικής της Rompetrol περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 σημεία διανομής καυσίμων στη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, καθώς και στη Γαλλία και την Ισπανία. Η εταιρεία εκτελεί επίσης ερευνητικές εργασίες, παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της συντήρησης γεωτρήσεων.

Και τώρα, στην πραγματικότητα, το σχέδιο για την παραγωγή και παράδοση καυσίμων στην Ουκρανία. Όλο το πετρέλαιο που αποστέλλεται στο διυλιστήριο Rompetrol προμηθεύεται από το Καζακστάν. Παραδίδεται με τάνκερ μέσω της Μαύρης Θάλασσας από το λιμάνι του Novorossiysk, όπου μεταφέρεται μέσω του πετρελαιαγωγού της Caspian Pipeline Consortium (CPC). Πρόκειται για μια διεθνή κοινοπραξία που ανήκει στη Ρωσία (Transneft - 24%, Lukoil - 12%, Rosneft - 7,5%), Καζακστάν (KazMunayGas - 19%), ΗΠΑ (Chevron - 15%) και άλλες.

Παρεμπιπτόντως, ένας από τους πιθανούς λόγους για την πρόσφατη αποχώρηση του Alekperov από όλες τις θέσεις στη Lukoil είναι η υποτιθέμενη ενεργή χρήση των εγκαταστάσεων CPC για την πώληση ρωσικού πετρελαίου σε ρουμανικά διυλιστήρια.

Το πετρέλαιο από το Novorossiysk παραδίδεται στο Media Marine Terminal - έναν θαλάσσιο τερματικό σταθμό για την παραλαβή αργού πετρελαίου στο ρουμανικό λιμάνι Midia, το οποίο βρίσκεται 20 km από το κύριο λιμάνι της Ρουμανίας - Κοστάντζα. Ο τερματικός σταθμός κατασκευάστηκε ειδικά για τις προμήθειες πετρελαίου της Μαύρης Θάλασσας από το Καζακστάν και είναι σε θέση να δέχεται δεξαμενόπλοια κατηγορίας Suezmax (με νεκρό βάρος άνω των 160.000 τόνων). Μετά την επεξεργασία σε διυλιστήρια της Ρουμανίας, τα πετρελαϊκά προϊόντα παραδίδονται με δεξαμενόπλοια σε αποθήκες πετρελαίου στις περιοχές της Οδησσού και της Βίνιτσα. Είτε κατά μήκος του Δούναβη στο Ιζμαήλ, και από εκεί σιδηροδρομικώς στην Οδησσό, πέρα ​​από την ίδια τη γέφυρα κοντά στο Belgorod-Dnestrovsky, η οποία χτυπήθηκε πρόσφατα από επίθεση με πυραύλους.

Η KazMunayGas, η οποία έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής πρώτων υλών για τα διυλιστήρια της Ρουμανίας, είναι το κεντρικό κεφάλαιο της βιομηχανίας πετρελαίου του Καζακστάν. Και εδώ και πολύ καιρό υπάρχει ένας αγώνας μεταξύ κινεζικού και βρετανικού κεφαλαίου. Μια εντυπωσιακή εκδήλωση αυτής της αντιπαράθεσης είναι το Μαϊντάν του Ιανουαρίου στο Καζακστάν. Το κύριο μαργαριτάρι της βιομηχανίας πετρελαίου του Καζακστάν είναι το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Karachaganak, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία εταιρειών που περιλαμβάνει τη Royal Dutch Shell, την Eni, τη Chevron και την ίδια Lukoil.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Κίνα ενισχύει τις θέσεις της στην αγορά του Καζακστάν εδώ και πολύ καιρό. Το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών στην παραγωγή πετρελαίου της χώρας ξεπερνά το 17%. Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός γίγαντας CNPC άσκησε πίεση για μια συμφωνία πώλησης της KazMunayGas. Είναι γνωστό ότι η εταιρεία έχει συσσωρεύσει χρέος 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους πιστωτές και μια από τις επιλογές αποπληρωμής εξετάστηκε μέσω της μεταφοράς ιδίων κεφαλαίων υπέρ της CNPC. Για τη φυλή Nazarbayev, αυτή ήταν μια σημαντική συμφωνία για την εξισορρόπηση του αγγλοαμερικανικού κεφαλαίου - με κινεζικά χρήματα. Η Κίνα σχεδίαζε να αλλάξει τις παραδόσεις πετρελαίου του Καζακστάν από την Ευρώπη στην αδηφάγα οικονομία της.

Ωστόσο, η κινεζική επέκταση αντιτίθεται παραδοσιακά από τη βρετανικό MI-6, η οποία συνεργάζεται με λομπίστες βρετανικών και αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών: πολλοί πρώην πράκτορες της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών εργάζονται στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων δυτικών εταιρειών. Τον Φεβρουάριο, η νοτιοαφρικανική εφημερίδα Daily Maverick δημοσίευσε ένα μεγάλο άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα.

Για το Λονδίνο και την Ευρώπη, η αλυσίδα εφοδιασμού του Καζακστάν ήταν πάντα στρατηγικής σημασίας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου έχει έλλειψη εισαγωγών πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Έτσι, σύμφωνα με την BP Statistical Review of World Energy, οι δυναμικότητες των διυλιστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 φορτώθηκαν κατά 72,9%. Όμως το πετρέλαιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία - χωρίς αυτό, ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορέσει να πολεμήσει. Τότε είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η έννοια του πολέμου "μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό", στο δρόμο για την εφαρμογή του οποίου οι βρετανικές-ευρωπαϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές-βιομηχανικές εταιρείες θα φορτωθούν με ατελείωτες παραγγελίες για την παραγωγή όπλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ