Ένοπλες Συρράξεις

Αμερικανός ειδικός: Η πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ βρίσκεται σε "πολύ κακή θέση" με την Κίνα και τη Ρωσία

Η Κίνα στην πραγματικότητα ενισχύει το οπλοστάσιό της με τρόπους που δεν έκανε πριν", δήλωσε ο David Santoro, πρόεδρος του Pacific Forum. 

"Έτσι, γίνεται ένα πολύ πιο ικανό πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος".

Ο Santoro έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στην εκπομπή "China Insider" του EpochTV, στην οποία είπε ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προχωρήσουν στρατηγικά απέναντι σε δύο σχεδόν ομότιμους πυρηνικούς αντιπάλους.

"Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε ένα συμμετρικό οπλοστάσιο σε σχέση με τους Ρώσους και τους Κινέζους", δήλωσε ο Santoro, "Στην πραγματικότητα, δεν είχαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν είχαμε ακριβώς το ίδιο οπλοστάσιο με τους Σοβιετικούς. Αλλά αυτό που θα πω είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν δύο πολύ ικανά πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη".

"Το άλλο κομμάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να συνεργάζονται όλο και περισσότερο σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού επιπέδου. Δεν νομίζω ότι εμπλέκονται σε οποιαδήποτε πυρηνική συνεργασία, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες".

Τα σχόλια του Santoro απηχούσαν τις προειδοποιήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων νωρίτερα μέσα στο έτος, οι οποίοι δήλωσαν ότι η σινορωσική συνεργασία παρουσιάζει μια πρωτοφανή στρατηγική κατάσταση και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πλέον μια "επική" πυρηνική απειλή.

Παρά την αυξανόμενη απειλή, ο Santoro δήλωσε ότι πολύ λίγα συμβαίνουν σε επίπεδο θετικών διπλωματικών εξελίξεων και ότι δεν γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας.

"Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πολλή διπλωματία", δήλωσε ο Santoro. "Είχαμε στρατηγικούς διαλόγους σταθερότητας με τους Ρώσους και καταφέραμε να ανανεώσουμε τη λεγόμενη συμφωνία "New START", η οποία είναι η μόνη συμφωνία ελέγχου των όπλων που έχει απομείνει μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Αλλά τώρα, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχουμε αυτούς τους διαλόγους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματικά αφήσει την πόρτα ανοιχτή για την πυρηνική διπλωματία", πρόσθεσε ο Santoro. "Ποτέ δεν την έκλεισαν. Πάντα έλεγαν ότι είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε, απλώς, ξέρετε, ενημερώστε μας όταν είστε έτοιμοι".

Οι στρατηγοί που κυριαρχούν στη συζήτηση στο Πεκίνο αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν πιστεύουν στη διαχείριση της κλιμάκωσης μέσω μέσων όπως οι τηλεφωνικές γραμμές κρίσης, δήλωσε ο Santoro. Αντ' αυτού, επικεντρώθηκαν περισσότερο στην απόδοση ευθυνών για τις διεθνείς εντάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως μέσο για την εδραίωση της ισχύος της ίδιας της Κίνας.

Η παρατήρηση ακολούθησε τα σχόλια του πρώην βοηθού υπουργού Άμυνας Γκράχαμ Άλισον, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΚ πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία ακόμη και στην περίπτωση που αναπτύξει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, καθώς και άλλες προειδοποιήσεις ότι η Κίνα επιδιώκει τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό για παγκόσμια κυριαρχία.

Οι φόβοι για επιθετικότητα του CCP στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν, εν τω μεταξύ, έχουν ωθήσει τους περιφερειακούς ηγέτες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο είτε να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα είτε να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προστατευτούν από το καθεστώς.

"Είχαμε πάντα τη λεγόμενη "πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ" που προστάτευε την Ιαπωνία και την Κορέα από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και, για το θέμα αυτό, από άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένης, σε κάποιο βαθμό, της Κίνας", δήλωσε ο Santoro. "Έτσι, πάντα προσφέραμε αυτές τις εγγυήσεις στο Τόκιο και στη Σεούλ".

"Οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες φίλοι μας θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα και να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση πυρηνικής δικαιοδοσίας, δεδομένου ότι το περιβάλλον αλλάζει και όχι προς το καλύτερο".

Για το σκοπό αυτό, ο Santoro δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πιθανότατα να αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας με τους εταίρους τους στον Ινδο-Ειρηνικό, προκειμένου να περιορίσουν επαρκώς την επιθετικότητα του CCP.

"Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να μοιραστούμε πολύ περισσότερο τον πυρηνικό μας σχεδιασμό και τις πυρηνικές επιχειρήσεις και το πώς θα καταφεύγαμε στα πυρηνικά όπλα, όχι μόνο τη συμβατική αποτροπή, αλλά και τους ρόλους που θα έπαιζαν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ σε μια κρίση", δήλωσε ο Santoro.

"Δυστυχώς, ξέρετε, μερικές φορές μιλάμε για στρατηγική σταθερότητα ως οργανωτική αρχή μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Κίνας", πρόσθεσε ο Santoro. "Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε σταθερότητα αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε πολύ, πολύ κακή θέση και με τις δύο".

"Στο ορατό μέλλον, βλέπω πολύ περισσότερο ανταγωνισμό παρά σταθερότητα. Το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε είναι αυτό που ονομάζω σταθεροποίηση, δηλαδή [όπου] εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια πολύ ανταγωνιστική κατάσταση και με τους δύο, αλλά είμαστε σε θέση να κάνουμε μια σειρά από πράγματα, ενδεχομένως συμμετέχοντας σε εργασίες διαχείρισης κρίσεων, αν υποθέσουμε ότι μπορούμε, για να μειώσουμε τις πιο επικίνδυνες πτυχές αυτού του ανταγωνισμού."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...