Ένοπλες Συρράξεις

Σαρώνουν την Ουκρανία οι Spetsnaz! Στο φως επιχειρήσεις με θερμική απεικόνιση & αιχμαλώτιση Ουκρανών (Βίντεο)

Η ομάδα «Ο» των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων Spetsnaz και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων κατέλαβε μια μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο Yampol, αιχμαλωτίζοντας τουλάχιστον 12 Ουκρανούς μαχητές.

Την ίδια στιγμή, βίντεο που κάνει την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μια ομάδα Spetsnaz να παρακολουθεί ανυποψίαστους Ουκρανούς στρατιώτες σε δασώδη περιοχή μέσα από πεδίο θερμικής απεικόνισης.

Σε άλλο βίντεο των προηγούμενων ημερών φαίνεται μια νυχτερινή επίθεση σε ουκρανικό χαράκωμα. Μετά από χτύπημα με εκτοξευτή χειροβομβίδων, μια αποθήκη πυρομαχικών πυροδοτήθηκε.

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις Spetsnaz έστησαν επίσης ενέδρα σε ουκρανικές περιπολίες στα βορειοανατολικά της χώρας, στην περιοχή του Χάρκοβο. Ρωσικές πηγές δημοσιεύσαν πλάνα από θερμοαπεικόνιση των συναντήσεων με τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι μεμονωμένες επιτυχίες ωστόσο δεν υπερκαλύπτουν τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν στο πεδίο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αγωνιστεί στην Ουκρανία, αποτυγχάνοντας να επιτύχουν κανέναν από τους πρωταρχικούς τους στόχους μετά από δύο μήνες μάχης.

Η Μόσχα μείωσε τις φιλοδοξίες της, εστιάζοντας στην ανατολική Ουκρανία. Φαίνεται να ανανεώνει την επίθεσή της, αλλά οι επιδόσεις της έχουν ήδη επηρεάσει τις εκτιμήσεις της στρατιωτικής της ικανότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά της ως «σχεδόν ομίτιμης» δύναμης.

Μεταξύ των ρωσικών μονάδων που επλήγησαν είναι η περίφημη Spetsnaz. Κατά τη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτοί οι ειδικοί χειριστές πέτυχαν θρυλικό καθεστώς στη Δύση. Οι πρόσφατες επιτυχίες στην Κριμαία και τη Συρία φάνηκαν να προστίθενται στα διαπιστευτήριά τους. Μαζί με τον υπόλοιπο ρωσικό στρατό, ωστόσο, η φήμη τους αμαυρώνεται στην Ουκρανία.

Η πόλη Irpin, μόλις μίλια από το Κίεβο, ήταν μια βάση των ρωσικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων έως ότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανέτρεψαν τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου. Ο βάναυσος αγώνας για το λιμάνι της Μαριούπολης - το είδος του στρατηγικού στόχου όπου η Μόσχα έχει συγκεντρώσει τις πιο ικανές δυνάμεις της - φαίνεται ότι είχε τεράστιο αντίκτυπο στους ειδικούς χειριστές της Ρωσίας.

Η Μόσχα ίδρυσε τη Spetsnaz, την πρώτη της μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, τη δεκαετία του 1950 για τη διεξαγωγή στρατηγικών αποστολών. Η Spetsnaz είχε αρχικά στρατηγικό ρόλο, αλλά τώρα κάθε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στον ρωσικό στρατό, την επιβολή του νόμου και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας ονομάζονται Spetsnaz. Γενικά, οι στρατιωτικές μονάδες Spetsnaz είναι μια ελαφριά αερομεταφερόμενη δύναμη πεζικού που μπορεί να λειτουργήσει ως στράτευμα σοκ. Μερικές ελίτ μονάδες Spetsnaz, όπως οι ομάδες Alpha και Vympel, έχουν στρατηγικές αποστολές, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση της διάδοσης και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Υπήρξαν περιορισμένες αναφορές για το τι έχουν κάνει οι ρωσικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία ή πώς τα κατάφεραν, αλλά οι αποστολές τους εκεί μπορεί να περιλαμβάνουν ειδικές αναγνωρίσεις, επιχειρήσεις άμεσης δράσης και αντισυμβατικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ενδέχεται επίσης να διεξάγουν επιχειρήσεις άμεσης δράσης, όπως επιδρομές και ενέδρες, για την επιδίωξη στόχων τακτικού επιπέδου, όπως η κατάληψη ενός οικοπέδου. Η Ρωσία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της για αντισυμβατικό πόλεμο και ασύμμετρες επιχειρήσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία εδώ και χρόνια, και αυτή η προσπάθεια μπορεί να επεκταθεί καθώς η Μόσχα ανακατευθύνει τη στρατιωτική της εκστρατεία προς αυτή την περιοχή.

Οι Ρώσοι ειδικοί χειριστές μπορούν επίσης να στοχεύουν στρατηγικούς στόχους της Ουκρανίας, όπως αεροδρόμια ή αποθήκες καυσίμων και όπλων. Ήδη έχουν γίνει αναφορές για επίθεση Ρώσων καταδρομέων σε πλοίο των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο στρατός της Ρωσίας ξεκίνησε μια μεγάλη αναδιοργάνωση το 2008, μέρος της οποίας ήταν ο σχηματισμός μιας ειδικής οργάνωσης διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων. Η Διοίκηση των Ρωσικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που δημιουργήθηκε το 2009, είναι ένας οργανισμός ειδικών επιχειρήσεων στρατηγικού επιπέδου, επιφορτισμένος με τις πιο δύσκολες, πιο σημαντικές αποστολές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται