Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

9 λόγοι κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απέναντι στη λογική του Ψυχρού πολέμου

Η Φινλανδία και η Σουηδία πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο.

"Οι σύμμαχοι δεν κάλεσαν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ επειδή δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τον πόλεμο. Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για αυτές τις δύο χώρες" αναφέρει έγκριτο ΜΜΕ σε άρθρο του , του οποίου τα κυριότερα σημεία αναλύονται όπως παρακάτω:

"Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από την Αμερική. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πανηγυρίζουν την αναμενόμενη αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη έως ότου κάθε χώρα στη γη βασίζεται στις ΗΠΑ για την άμυνά της.

Η ένταξη αυτών των δύο εθνών ,η οποία θα χορηγούνταν γρήγορα καθώς μαίνεται πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, παρουσιάζεται ως ενίσχυση της συμμαχίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, μόνες τους ή σε συνδυασμό με τους 29 συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ,  θα νικούσαν τη Μόσχα σε οποιονδήποτε ηπειρωτικό αγώνα.

Αυτό ήταν εμφανές ακόμη και πριν από την αποτυχημένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα, δύο μήνες μετά τη σύγκρουση που υποτίθεται ότι θα είχε κυριεύσει την τελευταία σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες το πολύ, κανείς δεν φαντάζεται ότι η Μόσχα διατηρεί κάτι περισσότερο από μια σκιά των συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην πραγματικότητα, η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν αφορούσε ποτέ την αμερικανική ασφάλεια. Αντίθετα, προοριζόταν να επεκτείνει την αμυντική δράση της Ουάσιγκτον στο όνομα της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας.

Γιατί λοιπόν οι Αμερικανοί να αυξήσουν το αμυντικό τους δυναμικό τώρα;

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να προσθέτουν νέα μέλη στη διατλαντική συμμαχία και αντ' αυτού να προετοιμαστούν να παραδώσουν την άμυνα της Ευρώπης στην Ευρώπη.

Εδώ είναι εννέα λόγοι για να κρατήσετε την πόρτα κλειστή στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

1) Ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία απειλούνται. Και οι δύο είναι καλά οπλισμένες και φιλικές με τη Δύση χώρες, ούτε έχουν μεγάλες διαφωνίες με τη Μόσχα. Πράγματι, το Ελσίνκι διατήρησε την ανεξαρτησία του ως ουδέτερη χώρα έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμη και οι πιο ρωσοφοβικοί αναλυτές δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κατακτήσει τα δύο κράτη και να τα προσθέσει στην επικράτειά του, ενώ ακόμη και αν επιχειρούσε να το κάνει, η εμπειρία της Ουκρανίας υποδηλώνει ότι και οι δύο θα είχαν τρομερό τίμημα.

2) Η θρυλική «ανοιχτή πόρτα» του ΝΑΤΟ είναι μια μυθοπλασία που προωθείται από εκείνους που θέλουν να επεκτείνουν συνεχώς τη συμμαχία. Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής και  δεν έχει το δικαίωμα να ληφθεί υπόψη για ένταξη.

Αντίθετα, το άρθρο 10 ορίζει:

«Τα μέρη μπορούν, με ομόφωνη συμφωνία, να προσκαλέσουν οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές της παρούσας Συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού να προσχωρήσει στην παρούσα Συνθήκη». Το ΝΑΤΟ προσκαλεί μέλη όπως κρίνει σκόπιμο. Δεν έχει υποχρέωση να εξετάζει αιτήσεις, πόσο μάλλον να τις εγκρίνει. Ο σκοπός της συμμαχίας είναι να προστατεύσει τα μέλη της και όχι άλλα κράτη.

3) Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρόσθεταν στο ΝΑΤΟ μεγαλύτερες αμυντικές υποχρεώσεις από ότι πόρους. Καμία χώρα δεν θα άλλαζε σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων με τη Ρωσία. Γεωγραφικά η Φινλανδία και η Σουηδία βοηθούν στην προστασία της Νορβηγίας από τη Ρωσία, αλλά δεν υπάρχει τέτοια  περίπτωση επίθεσης. Η Φινλανδία θα μπορούσε να φιλοξενήσει συμμαχικές δυνάμεις έτοιμες να βοηθήσουν τα κράτη της Βαλτικής.Ωστόσο, η προσθήκη της Φινλανδίας θα επεκτείνει τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία κατά περισσότερα από 830 μίλια, απαιτώντας μια μεγαλύτερη συμμαχική και στην πράξη, κυρίως αμερικανική δέσμευση.

4) Η υποχρέωση θα γεννούσε υποχρέωση. Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία απαιτούν μόνιμες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ακόμη και οι υποστηρικτές μιας ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη επέκριναν την ιδέα ότι εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς παρά λόγους ασφαλείας. Η είσοδος περισσότερων κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία πιθανότατα θα αύξανε τις εκκλήσεις για περισσότερες περιττές αναπτύξεις στρατευμάτων των ΗΠΑ.

5) Εφόσον η συμπερίληψη των δύο κρατών δεν θα αντιμετώπιζε καμία ρωσική απειλή, κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν απειλητικό από τη Μόσχα. Πράγματι, η Φινλανδία παρέχει μια άλλη διαδρομή προς την Αγία Πετρούπολη, με τα σύνορα της Φινλανδίας να απέχουν λίγο περισσότερο από 100 μίλια.

Ο επί χρόνια σύμμαχος του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε: «Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα υπερδιπλασιαστεί. Φυσικά, αυτά τα όρια θα πρέπει να ενισχυθούν». Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα πιθανότατα θα στηριζόταν στην πολιτική της Αμερικής στον Ψυχρό Πόλεμο για «μαζικά αντίποινα», χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα για να καλύψει τη συμβατική αδυναμία.

6) Αν και η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ μπορεί να φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τους φόβους για την ασφάλεια που κινητοποίησαν την επιθετική πολιτική της Ρωσίας τόσο κατά της Γεωργίας όσο και της Ουκρανίας.

Παρά την ευγενική άρνηση της Ουάσιγκτον ότι η πολιτική των ΗΠΑ είχε οποιαδήποτε σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας, οι σύμμαχοι παραβίασαν απερίσκεπτα τις διαβεβαιώσεις τους ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί, διεξήγαγαν επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις υπονομεύοντας τα ρωσικά συμφέροντα και προώθησαν την αλλαγή καθεστώτος ενάντια στις φιλικές προς τη Ρωσία κυβερνήσεις. Αν η Μόσχα είχε ενεργήσει παρόμοια στη Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ θα είχαν απειλήσει με πόλεμο. Η περαιτέρω εμβάθυνση του διχασμού της Ευρώπης με τη συμπερίληψη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επιδείνωνε την κατάσταση

7) Οι ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά συμφέροντα για την ασφάλεια σε κανένα από τα δύο έθνη και επομένως δεν υπάρχει λόγος να μπουν σε πόλεμο για αυτούς. Παρά την ευγενική μυθοπλασία του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι συνεργάζονται στη συλλογική τους άμυνα, στην πράξη η Ουάσιγκτον τους υπερασπίζεται.

Τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας  ανήμπορους, μικροσκοπικούς και ανυπεράσπιστους νέους συμμάχους, όπως της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σλοβενίας και των κρατών της  Βαλτικής, που δεν έχουν καμία σημασία για την ασφάλεια της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8) Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία διαθέτουν ικανούς στρατούς που θα προωθούσαν ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα. Ωστόσο, η περαιτέρω επέκταση του ευρωπαϊκού αμυντικού ρόλου της Αμερικής θα αποθάρρυνε τις αμυντικές προσπάθειες αυτών και άλλων.

Σήμερα, 19 μέλη του ΝΑΤΟ ,συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, αφιερώνουν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ στις ένοπλες δυνάμεις τους. Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία αφήνουν δραματικά τις  αμυντικές δαπάνες  σε άλλους. Ακόμη και η Βαλτική και η Πολωνία, που είναι τόσο έντονες για τους φόβους τους για τη ρωσική επιθετικότητα, ξοδεύουν λίγο περισσότερο από το δύο τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνά τους, κάτι που είναι ασήμαντο εάν η ανεξαρτησία τους κινδυνεύει πραγματικά.

Επιπλέον, έρευνες διαπίστωσαν ότι οι λαϊκές πλειοψηφίες σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αντιτίθενται στην υπεράσπιση η μία της άλλης. Αν και το Βερολίνο και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αρχίσει να μιλάνε για ένα καλό παιχνίδι, ο ενθουσιασμός του κοινού για περισσότερες δαπάνες για τον στρατό είναι πιθανό να υποχωρήσει καθώς η Ουάσιγκτον αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην ήπειρο.

Η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά την ασφάλειά της μόνο όταν οι ΗΠΑ τερματίσουν την πολιτική τους να «καθησυχάζουν» συνεχώς τους συμμάχους ότι θα κάνουν για πάντα ότι είναι απαραίτητο για να τους προστατεύσουν ανεξάρτητα από το πόσο λίγο συνεισφέρουν.

9) Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να αναλαμβάνουν ένα σωρό αδιάφορα κράτη . Ο θείος Σαμ πρέπει να συρρικνώσει, όχι να επεκτείνει την υπεράσπισή  του σε αυτά. Το ετήσιο ομοσπονδιακό έλλειμμα ανήλθε σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και το 2021. Φέτος το κόκκινο μελάνι θα κοστίσει περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να ενισχύσει περαιτέρω τις δαπάνες του  έτους

Ακόμη και με το τέλος της πανδημίας του COVID, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε κόκκινο μελάνι αξίας άνω των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, με πολύ περισσότερα να έρθουν καθώς ο πληθυσμός της Αμερικής γερνάει. Το δημόσιο ομοσπονδιακό χρέος είναι ήδη πάνω από 100 τοις εκατό, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 106 τοις εκατό που σημειώθηκε το 1946. Η CBO προειδοποίησε ότι το εθνικό χρέος θα μπορούσε να σπάσει το 200 τοις εκατό μέχρι το 2050.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία υπενθυμίζει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να διανέμει εγγυήσεις ασφαλείας όπως καραμέλες στα παιδιά. Οι σύμμαχοι δεν έφεραν το Κίεβο στο ΝΑΤΟ επειδή δεν είχαν λόγο να το υπερασπιστούν, διακινδυνεύοντας πόλεμο, ειδικά έναν πόλεμο που θα μπορούσε να γίνει πυρηνικός.

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει για τη Φινλανδία και τη Σουηδία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Στο παραπάνω άρθρο αναλύονται  λόγοι για τους οποίους το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να δεχθεί στους κόλπους του, Φινλανδία και Σουηδία, εδράζοντας τους σε  δύο πράγματα:

Πρώτον ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάψουν να εγγυώνται την ασφάλεια Ευρωπαϊκών αδύναμων στρατιωτικά και οικονομικά χωρών από τις οποίες σύμφωνα με τον αρθρογράφο δεν έχουν κανένα όφελος και οι οποίες δεν συνεισφέρουν οικονομικά στη Συμμαχία όσα θα έπρεπε ,πράγμα που κάνουν και εύρωστα μέλη του ΝΑΤΟ

Δεύτερον η Ευρώπη θα πρέπει να φροντίσει τα του οίκου της , με τις ΗΠΑ να μην δραστηριοποιούνται τόσο ενεργά για την ασφάλεια της, αφήνοντας την να δημιουργήσει τις δικές της δομές ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας

Βεβαίως εδώ αγνοείται  το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα  χρονικό μεταβατικό στάδιο για το δεύτερο, προκειμένου να υπάρχει μια εξισσορόπηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ με την  Ρωσία, ενώ τονίζουμε ότι η ποδηγεσία των κρατών της ΕΕ μέσω ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την εδαφική προάσπιση δυνατών και αδυνάτων χωρών,  αποσκοπεί στο να μην έρθουν σε συνεννόηση-συμμαχία ΕΕ και Ρωσία, κάτι το οποίο είναι θα λέγαμε και ο ακρογωνιαίος λίθος της Αμερικανικής παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν σύμμαχο και εταίρο την  ενωμένη Ευρώπη στην διαφαινόμενη απειλή για την Παγκόσμια Κυριαρχία τους, από το δίπολο Κίνας-Ρωσίας

Για τους παραπάνω λόγους επιθυμούν και επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ