Ένοπλες Συρράξεις

Ιδού το τουρκικό σχέδιο καταστροφής του PKK-Ενεργοποίηση και του Ιρακινού στρατού

Ως γνωστόν η Τουρκία με την επίφαση ότι επιχειρεί κατά των ανταρτών του PKK πραγματοποίησε εκ νέου εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους Κούρδους πεσμεργκά όσο και από την κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι για τη νέα τους εισβολή  επικαλούνται τη Συμφωνία του Σιντζάρ, σύμφωνα με την οποία η Ιρακινή κυβέρνηση έπρεπε να εκδιώξει το PKK  από την περιοχή, πράγμα που δεν είχε γίνει.

Τα παραπάνω ώθησαν τη Βαγδάτη να δράσει. 

Έτσι έγινε γνωστό ότι μια μεγάλη μονάδα του ιρακινού στρατού έχει μετακινηθεί από τη Μοσούλη στο Σιντζάρ με βαρύ  στρατιωτικό εξοπλισμό και ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις έχουν φτάσει στην πόλη Σινούν στα σύνορα Σιντζάρ.

Στις ειδήσεις της  τουρκικής εφημερίδας Aydınlık που επικαλείται πηγή ασφαλείας του Ιράκ, «Η μονάδα του ιρακινού στρατού  είναι μέρος της 9ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Δυνάμεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Lokman Geli İbrahim, Επικεφαλής των Επιχειρήσεων Πεσμεργκά στο Σιντζάρ, δήλωσε:

«Η μονάδα μεταφέρθηκε από την πόλη Τάτσι της Βαγδάτης και έφτασε στη Μοσούλη. Από εκεί ξεκίνησαν για το Σιντζάρ. Η μονάδα των 40 τεθωρακισμένων δεν μπορεί να στοχεύσει το κέντρο του Sinjar. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, θα πάνε στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας και στις περιοχές όπου βρίσκονται δυνάμεις του PKK».

Στις 18-19 Απριλίου, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων του PKK στο Σιντζάρ. Ο ιρακινός στρατός ζήτησε από τα μέλη του PKK να εκκενώσουν το σημείο ελέγχου στο Σιντζάρ, αλλά οι τρομοκράτες αρνήθηκαν. Μετά τις ένοπλες συγκρούσεις που ακολούθησαν, ο ιρακινός στρατός κατάφερε να εκκενώσει το σημείο ελέγχου.

Το PKK δεν έφυγε από την περιοχή

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Sinjar που υπογράφηκε μεταξύ της Βαγδάτης και του Ερμπίλ στις 9 Οκτωβρίου 2020, οι δυνάμεις που συνδέονται με το PKK επρόκειτο να αποσυρθούν από το Σιντζάρ από την 1η Απριλίου 2021.

Ωστόσο, το PKK έκανε αλλαγή ονόματος και παρέμεινε στην περιοχή με το όνομα YBŞ.

Όταν δεν έγινε αυτή η αποχώρηση, ξέσπασαν συγκρούσεις τόσο μεταξύ του ιρακινού στρατού όσο και των Πεσμεργκά και του PKK.

Διάφορες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από τον ιρακινό στρατό στις 12 Δεκεμβρίου 2021, στις 20 Ιανουαρίου 2022 και πιο πρόσφατα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιρακινός στρατός και οι Πεσμεργκά στοχεύουν να εκκαθαρίσουν το PKK από την περιοχή και να επιστρέψουν τους ντόπιους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η συμφωνία Sinjar που συνήφθη για το σκοπό αυτό περιελάμβανε τα ακόλουθα στοιχεία:

Εκλογή περιφερειάρχη

Θα εκλεγεί περιφερειάρχης που θα ενεργεί ανεξάρτητα, επαγγελματικά, έντιμα και σύμφωνα με το σύνταγμα και τα δικαστικά συστήματα.
Μετά τον διορισμό του περιφερειάρχη, διορισμοί για άλλες θέσεις στη διοίκηση θα γίνουν από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί από τα δύο κόμματα, λαμβάνοντας και πάλι υπόψη τον επαγγελματισμό, την εντιμότητα και την κοινωνική δομή της περιοχής.

Ασφάλεια

Καμία ένοπλη οντότητα εκτός από την ομοσπονδιακή αστυνομία, την εσωτερική ασφάλεια και τις υπηρεσίες πληροφοριών δεν θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στην περιοχή. Όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες θα εκδιωχθούν από το Σιντζάρ.

2500 άτομα θα στρατολογηθούν για τις Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας στο Σιντζάρ και η ασφάλεια στην περιοχή θα ενισχυθεί.

Όσοι έφυγαν από το Sinjar και έμειναν στα στρατόπεδα θα στρατολογηθούν επίσης  σε αυτή τη μονάδα.

Η παρουσία του PKK στο Σιντζάρ και τα περίχωρα του θα τερματιστεί. Ο οργανισμός και οι επεκτάσεις του θα αποτραπούν από το να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοικοδόμηση

Μια κοινή επιτροπή μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ερμπίλ θα εργαστεί σε συνεργασία με την επαρχιακή κυβέρνηση της Νινευή για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Λεπτομέρειες για τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες αυτής της επιτροπής θα καθοριστούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Θα σχηματιστεί κοινή επιτροπή μεταξύ των δύο μερών που συμμετέχουν στη συμφωνία για την επίβλεψη των όσων θα αποφασίζονται. 

Επίθεση με πυρά όλμων κατά αμερικανικής βάσης

Τέλος, αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με όλμους στη στρατιωτική βάση Τάτσι, που βρίσκεται στα βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη  όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στις ειδήσεις στο Sputnik αναφέρθηκε ότι 2 βλήματα όλμων έπεσαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η βάση και ότι η επίθεση έγινε στην περιοχή Raşidiye της Βαγδάτης. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Ιράκ προ του κινδύνου δημιουργίας  χερσαίου τουρκικού διαδρόμου στη νορειοδυτικήεπαρχία Σιντζάρ στα σύνορα με τη Συρία, επενέβη κατά των ανταρτών ΡΚΚ, με σκοπό την εκδίωξη τους από την περιοχή.

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι δεν επιθυμεί την εδαφική συνέχεια Κουρδικών περιοχών μεταξύ ΒΑ Συρίας-Βορείου Ιράκ και Νοτιανατολικής Τουρκίας , αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απειλή μελλοντικά για την δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδικού κράτους.

Για τον λόγο αυτό δημιούργησε με συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις  buffer zone στα σύνορα της με τη Συρία και με το Βόρειο Ιράκ, ενώ με τη συμφωνία του Σιντζάρ επιχειρεί αυτό να το κάνει  το κράτος του Ιράκ , που επίσης έχει ανάλογο συμφέρον από την μη ενοποίηση μελλοντικά των κουρδικών εδαφών Συρίας-Ιράκ.

Τέλος, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν την εκδίωξη των ανταρτών του PKK από το τριεθνές Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ με απώτερο σκοπό την συγκέντρωση-εγκλωβισμό και καταστροφή τους στο Καντίλ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ