Ένοπλες Συρράξεις

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα-Δύο μήνες πολέμου-Μέρος Β΄-Η μάχη στο Ντονμπάς κρίνει τα πάντα

Η Α' φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων (24 Φεβρουαρίου-7 Απριλίου) στην Ουκρανία  είπαμε στο πρώτο μέρος του Αφιερώματος ότι χαρακτηρίζεται από την παταγώδη στρατιωτική επιτυχία των Ρωσικών δυνάμεων κα πετύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς. Μοναδική τους επιτυχία ήταν η κατάληψη της Χερσώνας και η εν μέρει κατάληψη της Μαριούπολης

Ο Πούτιν και οι Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολόγιζαν σε έναν στρατιωτικό περίπατο, εκτιμώντας λάθος ότι οι Ουκρανοί θα προέβαλαν από μικρή έως μηδενική αντίσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιθέτως οι Ουκρανοί πολέμησαν γενναία, λαμβάνοντας υποστήριξη σε ελαφρύ οπλισμό και φορητά αντιαεροπορικά και αντιαρματικά από τη Δύση, η οποία προέβη σε ένα τσουνάμι οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας πληγώνοντας την οικονομία της.

Απόρροια των παραπάνω ήταν το Ρωσικό ΥΠΑΜ να κηρύξει το τέλος της  Α Φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο πλέον ότι στη Β Φάση οι αντικειμενικοί σκοποί των Ρωσικών δυνάμεων είναι η "απελευθέρωση"  όλων των εδαφών του Ντονμπάς.

Δεύτερη φάση (8 Απριλίου έως σήμερα)

Νοτιοανατολικό μέτωπο

Στις 8 Απριλίου, το YΠΑΜ της Ρωσίας  ανακοίνωσε ότι όλα τα στρατεύματά του και οι μεραρχίες του που αναπτύχθηκαν στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα υπαχθούν  στη διοίκηση και τον έλεγχο του Στρατηγού Ντβόρνικοφ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής των συνδυασμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων

Μέχρι τις 17 Απριλίου, η πρόοδος στο νοτιοανατολικό μέτωπο φαινόταν να παρεμποδίζεται από τα εναπομείναντα στρατεύματα που συνέχιζαν να συγκρατούνται σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στη Μαριούπολη και αρνούνταν τελεσίγραφα παράδοσης από τα γύρω ρωσικά στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Στις 19 Απριλίου, οι New York Times επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει ένα ανανεωμένο μέτωπο εισβολής που αναφέρεται ως "ανατολική επίθεση" σε ένα μέτωπο 300 μιλίων που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, με ταυτόχρονες επιθέσεις πυραύλων και πάλι στο Κίεβο στο βορρά. και Lviv στη Δυτική Ουκρανία.

Την Μ. Τετάρτη ο Πούτιν έδωσε εντολή στον ΥΠΑΜ Σοϊγκού να μην πραγματοποιηθεί επιχείρηση κατάληψης του εργοστασιακού συγκροτήματος του  AZOVSTAL στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν οχυρωθεί 2500 Ουκρανοί μαχητές, αλλά να το αποκλείσουν τελείως οι Ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να "μην διαφύγει ούτε μύγα"όπως είπε χαρακτηριστικά, αναμένοντας την παράδοση τους λόγω πείνας και δίψας

Μέτωπο  Ντονμπάς

Μια ρωσική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Kramatorsk στην πόλη Kramatorsk έλαβε χώρα στις 8 Απριλίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 52 άτομα και τραυματίζοντας άλλα  100 περίπου.  

Δύο ημέρες αργότερα, το διεθνές αεροδρόμιο του Ντνίπρο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυραύλους, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος ανηήγγειλε ότι περιμένει μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε αποσυρθεί ή απωθήθηκε από το Κίεβο και ως εκ τούτου προετοίμαζε μια επόμενη φάση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων εστιάζοντας στα ανατολικά.

Οι Ρωσικές δυνάμεις προέβαιναν  πλέον σε αναδιοργάνωση και  αναδιάταξη τμημάτων πεζικού και αρμάτων μάχης στο μέτωπο της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Στρατιωτικοί δορυφόροι ανακάλυψαν μεγάλες  ρωσικές φάλαγγες οχημάτων ,μηχανοκίνητων και αρμάτων που αναπτύσσονταν νότια από το Χάρκοβο στο Ίζιουμ στις 11 Απριλίου ,ως μέρος της προγραμματισμένης ρωσικής αναδιάταξης των βορειοανατολικών στρατευμάτων της στο Νοτιοανατολικό μέτωπο της εισβολής.

Στις 18 Απριλίου, με τη Μαριούπολη σχεδόν εξ ολοκλήρου να  έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση της ενισχυμένης εισβολής στις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο είχε ενταθεί.  

Μέτωπο Mικολάιβ-Οδησσού

Οι γενικές επιθέσεις με πυραύλους και οι βομβαρδισμοί των βασικών πόλεων του Μικολάιβ και της Οδησσού συνεχίστηκαν στην αρχή της δεύτερης φάσης της εισβολής.

Στις 22 Απριλίου, ο Ρώσος Ταξίαρχος Rustam Minnekayev, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργείου Άμυνας, κατήγγειλε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επεκτείνει το μέτωπό της σε  Mykolayiv–Odessa μετά την κατάληψη της Μαριούπολης, προκειμένου να συμπεριλάβει την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στα εδάφη της.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις της Ρωσίας ως ιμπεριαλισμό, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενους ρωσικούς ισχυρισμούς που διαβεβαίωναν ότι η Ρωσία δεν είχε εδαφικές φιλοδοξίες για την Ουκρανία και ότι η Ρωσία είχε παραδεχτεί ότι «ο στόχος της «δεύτερης φάσης του πολέμου δεν είναι νίκη επί των υποτιθέμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας».

Μέτωπο Dnipro–Zaporizhzhia

Οι γενικές επιθέσεις με πυραύλους και οι βομβαρδισμοί των βασικών πόλεων Ντνίπρο και Ζαπορίζια συνεχίστηκαν στην αρχή της δεύτερης φάσης της εισβολής.

Δυτική Ουκρανία

Στις 14 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ σε μια στρατιωτική εγκατάσταση εκπαίδευσης στο Yavoriv της περιφέρειας Lviv, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Στις 18 Μαρτίου, η Ρωσία επέκτεινε την επίθεση στο Lviv, με ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να λένε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι που έπληξαν το Lviv ήταν πιθανότατα αεροπορικοί πύραυλοι κρουζ που προέρχονταν από πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η βύθιση του MOSKVA

Στις 13 Απριλίου, το ρωσικό καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, χτυπήθηκε, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές και ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, από δύο ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουαζιέρας Neptune.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό πλοίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω έκρηξης πυρομαχικών που προκλήθηκε από πυρκαγιά και ότι ολόκληρο το πλήρωμά του είχε εκκενωθεί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby ανέφερε στις 14 Απριλίου ότι οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο είχε υποστεί μια σημαντική έκρηξη στο πλοίο, αλλά κατευθυνόταν προς τα ανατολικά για αναμενόμενες επισκευές και επανατοποθέτηση στη Σεβαστούπολη.

Αργότερα την ίδια μέρα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα βυθίστηκε ενώ βρισκόταν υπό ρυμούλκηση σε κακοκαιρία.

 Στις 15 Απριλίου, το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια προφανή πυραυλική επίθεση αντίποινων εναντίον του εργοστασίου πυραύλων Luch Design Bureau στο Κίεβο, όπου κατασκευάστηκαν και σχεδιάστηκαν οι πύραυλοι Neptune που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στη Moskva.[340]

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Β Φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα ολοκληρωθεί με την μάχη στο Ντονμπάς, την "μητέρα των μαχών" για την Ουκρανία, αφού η έκβασή της θα κρίνει εν πολλοίς τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εδαφικές απώλειες της.

Σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα νικήσουν στο Ντονμπάς τους Ουκρανούς, πράγμα πολύ πιθανό, τότε ο Πούτιν θα έχει να επιλέξει ή στην διαπραγμάτευση με τον Ζελένσκι από θέση ισχύος, ή στην συνέχιση του πολέμου επιχειρώντας να καταλάβει την Οδησσό και να συνενώσει τα "ρωσικά εδάφη" που κατείχε ή κατέλαβε πρίν από την εισβολή του στην Ουκρανία (Υπερδνειστερία -Οδησσό -Κριμαία-Μαριούπολη-Αζοφική θάλασσα-Ντονμπάς)

Οψόμεθα ...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές