Ένοπλες Συρράξεις

Θαλάσσιες νάρκες στη Βαλτική! Αυτή είναι η επέκταση της ρωσικής Γκρίζας Ζώνης Πολέμου;

Η τρέχουσα στρατηγική εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών επικεντρώνεται στον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων που παρουσιάζει αυτή η νέα εποχή του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφουν την εστίασή τους στην Κίνα και προς τον Ειρηνικό, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προς τους συμμάχους σε άλλες περιοχές του κόσμου, καθώς οι στόλοι της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έρχονται σε μετωπική στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (EUCOM), σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), είναι οι κύριοι θεσμοί που έχουν τοποθετηθεί για την προστασία της Ευρώπης. Η EUCOM και το ΝΑΤΟ έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσουν μια ανανεωμένη και επιθετική Ρωσία. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μια ποικιλία πρωτοβουλιών της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου για να μειώσει την ικανότητα και την απόκριση του ΝΑΤΟ σε περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος.

Η Ρωσία έχει δείξει στις πρόσφατες συγκρούσεις ότι θα είναι ο επιτιθέμενος και θα αναπτύξει ασύμμετρες δυνατότητες για να μειώσει την αμυντική ικανότητα των εθνών που στοχοποιεί. Με την άσκηση Γκρίζας Ζώνης Πολέμου σε μέρη όπως η χερσόνησος της Κριμαίας, η Ρωσία μπόρεσε να πάρει την πρωτοβουλία. Τέτοιες τακτικές επέτρεψαν την επέκταση της ρωσικής επιρροής χωρίς την άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ, γράφει ο Διοικητής Victor Duenow του Ναυτικού των ΗΠΑ στο Foreign Policy Research Institute. Ασκώντας παρόμοια πρωτοβουλία και χρήση ισχύος της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή της στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πρωτοβουλίες της γκρίζας ζώνης, όπως ο κυβερνοχώρος και η πληροφόρηση, για να αυξήσει την επιρροή της και να αποδυναμώσει και να διχάσει τα έθνη στη Βαλτική. Εκτός από τα νεότερα και πιο καινοτόμα μέσα ισχύος, η Ρωσία διατηρεί ένα ισχυρό και εξαιρετικά ικανό απόθεμα ναρκών. Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πιο παραδοσιακή απειλή ναρκών ασύμμετρα για να ενισχύσει τις άλλες πρωτοβουλίες της για τη Γκρίζα Ζώνη Πολέμου στη Βαλτική και να βοηθήσει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει τη δυνατότητα των ρωσικών ναρκών να αποσταθεροποιήσουν τη Βαλτική και θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει γρήγορα αυτήν την απειλή, προκειμένου να παράσχει περιφερειακή ασφάλεια.

  1. Πρώτον, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χρήση ναρκών από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ενεργειακές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή της Βαλτικής.
  2. Δεύτερον, η εξόρυξη στη Βαλτική θα αποδυνάμωνε και θα αποσταθεροποιούσε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέλος, το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδιώξει αποτελεσματικά μέσα για την ταχεία ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ρωσικής εξόρυξης στη Βαλτική.

Ρωσική χρήση της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου

Η Ρωσία έχει επενδύσει στην Γκρίζα Ζώνη Πολέμου ως μέσο ισοπέδωσης των όρων ανταγωνισμού ενάντια στους αντιπάλους της. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης άφησε τη Ρωσία ένα σημαντικά πιο αδύναμο κράτος, χάνοντας τμήματα του πρώην εδάφους και της στρατιωτικής της ικανότητας. Επί Πούτιν, η Ρωσία άρχισε να ανοικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τις ρωσικές στρατηγικές εθνικής ασφάλειας. Παρά αυτή την αύξηση των αμυντικών δαπανών, η Ρωσία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη δύναμη των συνδυασμένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Έπρεπε να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική για να δώσει στη Ρωσία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Η εξάπλωση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρείχε στη Ρωσία την ευκαιρία που χρειαζόταν. Η χρήση εκτεταμένων εκστρατειών ενημέρωσης και κυβερνοεπιθέσεων μπόρεσε να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει τις περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος. Η Ρωσία έχει αυξήσει την επιρροή της και έχει επεκτείνει τα διεκδικούμενα εδάφη της σε βάρος της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Με την εμπλοκή σε υβριδικό πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να συνδυάσει αποτελεσματικά τη χρήση στρατιωτικών πόρων με την Γκρίζα Ζώνη Πολέμου για να δημιουργήσει μια αναζωπυρωμένη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση της δύναμης της γκρίζας ζώνης υπό τον Πούτιν στην προσπάθειά της να ανακτήσει την επιρροή στην Ευρώπη. Μία από τις καθοριστικές πτυχές του πολέμου είναι ότι τα αποτελέσματά του παραμένουν κάτω από ένα επίπεδο που θα δικαιολογούσε άμεση στρατιωτική προσφυγή από το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκστρατείες ενημέρωσης, κυβερνοεπιθέσεις, κυρώσεις και ενεργειακά μέτρα για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της επιρροής της σε έθνη που προηγουμένως κυριαρχούσε η Σοβιετική Ένωση. Αν και αυτές είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες και ορατές μεθόδους που χρησιμοποιεί η Ρωσία, χρησιμοποιεί τακτικά μια ποικιλία άλλων πρωτοβουλιών της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου.

Η Ρωσία κατάφερε να χρησιμοποιήσει αυτές τις τακτικές για να ενισχύσει την επιρροή και το έδαφός της. Στη Γεωργία, η Ρωσία εγκαινίασε μια ευρεία εκστρατεία πληροφόρησης, μαζί με κυβερνοεπιθέσεις και ενεργειακό εξαναγκασμό, για να επιβάλει τον έλεγχό της στις αποσχισθείσες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ μείωσε την ικανότητα της γεωργιανής κυβέρνησης ή του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Μεταξύ άλλων μέτρων στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποίησε μια σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης μαζί με ασήμαντες παράτυπες δυνάμεις για να αποδυναμώσει τον ουκρανικό έλεγχο στην Κριμαία και να δικαιολογήσει τελικά τη ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Πέρα από αυτές τις δύο ρωσικές νίκες, ο Πούτιν προσπαθεί ενεργά να ανατρέψει περιοχές στη Βαλτική. Ένα παράδειγμα ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή της Βαλτικής είναι η χρήση παραπληροφόρησης από τη Ρωσία για να σπείρει διχόνοια στην Πολωνία, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της Πολωνίας από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Η Ρωσία συνεχίζει να αξιοποιεί πρωτοβουλίες σε τομείς που θεωρεί εθνικής σημασίας. Μετά την επιτυχία της στις τακτικές της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία έχει αρχίσει να διεκδικεί έντονα τη ρεβιζιονιστική και επεκτατική ατζέντα της στη Βαλτική.

Το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να διαμορφώσει έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ και ο δυτικός πολιτισμός βλέπουν τον πόλεμο και την ειρήνη ως ξεχωριστές οντότητες και δυσκολεύονται να ταξινομήσουν περιοχές που διφορούμενα πέφτουν στη μέση. Λόγω της χειραγώγησης της ρωσικής γκρίζας ζώνης, «οι κοινότητες της δυτικής στρατηγικής και πολιτικής αγωνίζονται να ανταποκριθούν με συντονισμένο τρόπο σε εχθρικά μέτρα».

Η χρήση ναρκών ως μορφή Γκρίζας Ζώνης Πολέμου είναι σύμφωνη με άλλες ρωσικές πρωτοβουλίες. Αποκρύπτοντας τη χρήση ναρκών πίσω από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και την ανάγκη προστασίας των ενεργειακών προμηθειών της Βαλτικής, η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει μια νομική αιτιολόγηση για τη χρήση ναρκών, με αποτέλεσμα μια περιορισμένη ή αμελητέα απάντηση από το ΝΑΤΟ.

Ενέργεια και οικονομία στον πόλεμο της Βαλτικής Θάλασσας

Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χρήση ναρκών από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ενεργειακές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή της Βαλτικής. Ο ενεργειακός καταναγκασμός είναι ένα από τα κύρια μέσα της Ρωσίας για την άσκηση εξουσίας. Η περιοχή της Βαλτικής αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% όλων των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας. Η χρήση των ναρκών από τη Ρωσία για την προστασία των ενεργειακών τους πόρων και την πρόκληση ενεργειακού καταναγκασμού στην περιοχή θα προκαλούσε σοβαρές ενεργειακές και οικονομικές επιπτώσεις στα πληττόμενα κράτη της Βαλτικής.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα ότι προστατεύει τα ενεργειακά της συμφέροντα και τις οδούς διαμετακόμισης για να δικαιολογήσει τη χρήση ναρκών στη Βαλτική. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία μεθόδων ενεργειακού εξαναγκασμού χρησιμοποιώντας νάρκες που παράγονται με το πρόσχημα των απαιτήσεων ασφάλειας των εξαγωγών ενέργειας, καθώς η Ρωσία έχει αναθέσει στο ναυτικό της την προστασία των αγωγών.

Το ρωσικό ναυτικό είναι γνωστό ότι δρα συστηματικά σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων εθνών και ότι παρεμβαίνει στις πολιτικές και στρατιωτικές θαλάσσιες δραστηριότητες χωρών. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγουμένως στρατιωτικές ασκήσεις ως πρόσχημα για να επιβάλει ενεργειακό εξαναγκασμό, όπως αποδεικνύεται από την παρέμβασή της στην τοποθέτηση του καλωδίου τροφοδοσίας NordBalt.

Η απειλή ή η χρήση ναρκών από τη Ρωσία θα ήταν σύμφωνη με προηγούμενες ρωσικές πρωτοβουλίες Γκρίζας Ζώνης Πολέμου τόσο στη Μαύρη όσο και στη Βαλτική Θάλασσα. Μόνο η απειλή στη Βαλτική θα προκαλούσε σημαντικές ενεργειακές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Λαμβάνοντας μια πιο προστατευτική θέση, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει παραδοσιακά στρατιωτικά σκάφη για να ναρκοθετήσει περιοχές για να εξασφαλίσει αγωγούς και ενεργειακά συμφέροντα στη Βαλτική. Πιο σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες της γκρίζας ζώνης, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει συνήθεις εμπορικές ή αλιευτικές διαδρομές για να τοποθετήσει νάρκες από μη παραδοσιακά σκάφη, χαρακτηρίζοντάς τα ως «αδίστακτα στοιχεία» στην περιοχή της Βαλτικής. Η εφαρμογή οποιασδήποτε από αυτές τις μεθόδους θα απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής και θα ενισχύσει την περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις νάρκες ως μια μορφή ενεργειακού εξαναγκασμού κατά της περιοχής της Ανατολικής Βαλτικής. Αυτές οι χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγόμενη ενέργεια. Αν και μεγάλο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού της Βαλτικής προέρχεται από τη Ρωσία, οι χώρες της Βαλτικής έχουν αυξήσει τις εισαγωγές από τη Νορβηγία για να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ρωσικής εξάρτησης. Επειδή αυτές οι εισαγωγές πραγματοποιούνται μέσω δεξαμενόπλοιων, είναι πολύ ευαίσθητα στις νάρκες. Η θαλάσσια διαμετακόμιση ενέργειας προς τα έθνη της Βαλτικής θα επηρεαστεί βάναυσα από οποιαδήποτε απειλή ναρκών στην περιοχή. Λόγω της αστάθειας του φορτίου τους και των ακραίων εξόδων ασφάλισης πλοίων μέσω επικίνδυνων περιοχών, οποιαδήποτε τέτοια τακτική που στοχεύει ένα έθνος της Ανατολικής Βαλτικής θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στις θαλάσσιες εισαγωγές ενέργειας. Η Ρωσία μπορεί να επιτύχει σημαντικά κέρδη διαταράσσοντας και διαβρώνοντας την κοινωνική αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα μέσω της ναρκοθέτησης ενεργειακών υποδομών της Βαλτικής. Συνδυάζοντας την πίεση που προκαλείται από τις μειωμένες εισαγωγές ενέργειας με άλλες πρωτοβουλίες της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου, η Ρωσία μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα έθνη της Βαλτικής και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Επιπτώσεις του ΝΑΤΟ

Η χρήση ναρκών από τη Ρωσία στη Βαλτική μπορεί να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας πρόσθετη ρωσική επιρροή στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διεξάγοντας μια συνεχή εκστρατεία Γκρίζας Ζώνης Πολέμου κατά των χωρών της Βαλτικής, η Ρωσία σπέρνει διχόνοια μεταξύ των κρατών μελών. Ενσωματώνοντας νάρκες στο ρεπερτόριό της στη γκρίζα ζώνη, η Ρωσία θα μπορούσε να εκφέρει μια ασύμμετρη απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θέτει την περιοχή της Βαλτικής του ΝΑΤΟ υπό αυξανόμενη πίεση.

Παρά τον κίνδυνο της ρωσικής ναρκοθέτησης της Βαλτικής για τα μέλη του ΝΑΤΟ, ορισμένοι θα υποστήριζαν ότι δεν είναι ένα θέμα στο οποίο το ΝΑΤΟ μπορεί να αφιερώσει τον χρόνο του. Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα με τα οποία ασχολείται επί του παρόντος το ΝΑΤΟ και η ναρκοθέτηση της Βαλτικής δεν βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα προτεραιότητας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιο άμεσες ανησυχίες των μελών του, όπως ο φόβος της τρομοκρατίας, τα μεταναστευτικά ζητήματα και η πιο συμβατική ρωσική απειλή που βασίζεται στη ξηρά. Αυτό το επιχείρημα θα υποδείκνυε ότι η ρωσική ναρκοθέτηση θα ήταν μια απροκάλυπτη πολεμική πράξη και θα επικαλούνταν αμέσως το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ εάν εφαρμοστεί. Επειδή η ναρκοθέτηση είναι απίθανη, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις προσπάθειές του για τις πιο ορατές απειλές για τα κράτη μέλη του.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι πιθανό να δει τη χρήση ναρκών με την ίδια απαγόρευση που βλέπουν οι δυτικοί ανταγωνιστές της. Η Ρωσία είναι γνωστό ότι διατηρεί το μεγαλύτερο απόθεμα θαλάσσιων ναρκών από οποιοδήποτε έθνος — περίπου 250.000 πυρομαχικά. Η Σύμβαση της Χάγης VIII που αποτελεί τη βάση για τη νόμιμη χρήση ναρκών δεν έχει υπογραφεί από τη Ρωσία και η διατύπωση είναι ασαφής, επιτρέποντας ποικίλες ερμηνείες. Με βάση τη χρήση της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου από τη Ρωσία, είναι πιθανή μια πιο φιλελεύθερη ερμηνεία που επιτρέπει τη χρήση ναρκών για την προστασία των εξαγωγών ενέργειας της. Η Ρωσία έχει επίσης αποδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά τη διάρκεια της ουκρανικής σύγκρουσης στην Αζοφική Θάλασσα. Από την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία έχει εκσυγχρονίσει το απόθεμά της και αύξησε την παραγωγή θαλάσσιων ναρκών. Αυτό απέδειξε ότι η ρωσική ιστορία χρήσης ναρκών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η αυξημένη παραγωγή ναρκών και η περιορισμένη αναστολή της ανάπτυξης ναρκών αυξάνει σημαντικά τη δυνητική χρήση ναρκών στη Βαλτική ως απειλή της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πιεστεί πολύ από οποιαδήποτε χρήση ναρκών στη Βαλτική Θάλασσα. Η περιοχή της Βαλτικής φιλοξενεί πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία βασίζονται όλα στις εισαγωγές ενέργειας από τη Βαλτική Θάλασσα. Η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ απειλώντας επιλεκτικά την τοποθέτηση ναρκών —ή την ανάπτυξή τους— εναντίον ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της προστασίας των ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων.

Για να ενεργήσει το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και να επικαλεστεί το Άρθρο 5, θα χρειαζόταν όλα τα μέλη να ψηφίσουν υπέρ της δράσης. Οι γερμανικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει στο παρελθόν ότι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της μη υποστήριξης των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας — ένα παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η αλληλεγγύη. Αναπτύσσοντας νάρκες στην εκστρατεία της, η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί τυχόν ρήγματα εντός του ΝΑΤΟ προς όφελός της, μειώνοντας την αξιοπιστία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στα μέλη και τα υποψήφια έθνη.

Μετριασμός της Απειλής

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει τη χρήση θαλάσσιων ναρκών ως άλλης μορφής δύναμης της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου στη Βαλτική. Η ρωσική χρήση ναρκών στη Βαλτική θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει γρήγορα τα έθνη της Βαλτικής, επιτρέποντας την αύξηση της επιρροής της Ρωσίας και πιθανά εδαφικά κέρδη. Οι παραδοσιακές δυτικές μέθοδοι αποτροπής απέτυχαν να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στη Βαλτική. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχουν λάβει άλλες συμβατικές ενέργειες που απέτυχαν να αποτρέψουν τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδιώξει αποτελεσματικά μέσα παροχής ασφάλειας για τα μέλη του στη Βαλτική, ελαχιστοποιώντας γρήγορα τις πιθανές επιπτώσεις της ρωσικής ναρκοθέτησης.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου με ένα υβρίδιο παραδοσιακών και αντισυμβατικών μεθόδων. Αν και το ΝΑΤΟ διατηρεί τη Μόνιμη Ομάδα Αντιμέτρων του ΝΑΤΟ ως αποτρεπτικό μέσο για τις νάρκες, και μεμονωμένα έθνη έχουν επενδύσει σε πλατφόρμες αντιμέτρων ναρκών, επί του παρόντος δεν αποτελούν αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.

Οι πλατφόρμες εκκαθάρισης ναρκών απαιτούν ένα αδιαμφισβήτητο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Δεδομένης της αναμενόμενης ανάπτυξης αυτών των ναρκών, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ρωσική αντίσταση σε προσπάθειες εκκαθάρισης. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για να χρησιμοποιήσει τις τρέχουσες και μελλοντικές δυνάμεις αντιμέτρων ναρκών σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα και πρέπει να αυξήσει την ικανότητα εκκαθάρισης ναρκών προκειμένου να καθαρίσει γρήγορα τις ναρκοθετημένες περιοχές.

Η EUCOM και το ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να διερευνήσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες στη Γκρίζα Ζώνη Πολέμου για να αποτρέψουν τη ρωσική ναρκοθέτηση στη Βαλτική. Η EUCOM και το ΝΑΤΟ πρέπει να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι οι συμμαχικές πρωτοβουλίες της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση ρωσικής ναρκοθέτησης. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ναρκών του ΝΑΤΟ για την παρεμπόδιση των ρωσικών επιχειρήσεων, απροσδιόριστες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της Ρωσίας, περιορισμούς στη χρήση του δολαρίου και του ευρώ ή τη χρηματοδότηση και την κατασκευή εναλλακτικών ενεργειακών οδών.

Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα μέτρα που επιλέγονται, το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει ότι συνδυάζει κινήσεις πέρα ​​από τη δυαδική δυτική άποψη της ειρήνης και του πολέμου. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει ικανότητες Γκρίζας Ζώνης Πολέμου που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως αποτρεπτικός παράγοντας για την αποτροπή της ρωσικής ανάπτυξης ναρκών, σε συνδυασμό με πιο ισχυρές συμβατικές μονάδες αντιμέτρων ναρκών ικανές να λειτουργούν σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Συμπέρασμα

Τα μέλη της Βαλτικής του ΝΑΤΟ βρίσκονται υπό συνεχή απειλή από τις ρωσικές πρωτοβουλίες της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την ασύμμετρη δύναμή της για να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει έθνη όπως η Γεωργία και η Ουκρανία, αυξάνοντας το έδαφος και την επιρροή της στην Ευρώπη.

Η πιθανή χρήση ρωσικών ναρκών στη Βαλτική επιτρέπει στη Ρωσία να ασκήσει ενεργειακό και οικονομικό εξαναγκασμό που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής.

Η ναρκοθέτηση της περιοχής της Βαλτικής θα μπορούσε να δοκιμάσει την αξιοπιστία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντάς την στα μάτια των μελών και των υποψήφιων χωρών.

Για να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τη ρωσική απειλή ναρκών, το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδιώξει έναν συνδυασμό συμβατικών πρωτοβουλιών και πρωτοβουλιών της Γκρίζας Ζώνης Πολέμου.

Για να πετύχει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, πρέπει να διευρύνει την προοπτική του για το τι συνιστά εχθροπραξία και να είναι προετοιμασμένο να αμυνθεί ενάντια στην Γκρίζας Ζώνης Πολέμου που χρησιμοποιεί ήδη η Ρωσία εναντίον των κρατών-μελών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...