Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί η Ουκρανία «γιόρτασε» την κατάρριψη του δικού της drone Tu-143 από τη Ρωσία;

Ενώ το τουρκικό TB-2 συνεχίζει να κάνει πρωτοσέλιδα, καθώς βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της επίθεσης της Ουκρανίας κατά των εχθρικών στρατευμάτων, πολλά άλλα drones κερδίζουν επίσης έδαφος στο πεδίο της μάχης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο ικανά όσο το TB-2.

Ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το Tu-143 Reys έγινε είδηση αφού η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το κατέρριψε. Στις 15 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkoc ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-143 Reys. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ωστόσο, φάνηκε να έχει καταρριφθεί ημέρες πριν από την ανακοίνωση.

Αν και πρόκειται για ένα σύστημα χαμηλής τεχνολογίας που μπορεί εύκολα να καταρριφθεί από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα, η Ουκρανία φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει μέσω αυτού του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη μάχη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα απαρχαιωμένα drones χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας. 

Tu-143 Reys

Το Tu-143 Reys είναι ένα αναγνωριστικό UAV που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Ξεκίνησε τη μαζική κατασκευή του τη δεκαετία του 1970. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες, καθώς και με όργανα φωτογραφίας, τηλεόρασης και υπερύθρων.

Αυτό το UAV έχει μήκος οκτώ μέτρα, με πτέρυγες που εκτείνονται στα 2,24 μέτρα. Ζυγίζει 1.230 κιλά και έχει τελική ταχύτητα 950 χιλιόμετρα την ώρα. Το UAV μπορεί να επιχειρεί σε μέγιστο ύψος 1.000 μέτρων και η εμβέλεια πτήσης είναι 180 χιλιόμετρα. 

Ωστόσο, το Tu-143 Reys δεν είναι το μόνο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιεί το Κίεβο εναντίον του αντιπάλου του. Ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το Tu-141, κέρδισε την προσοχή τον περασμένο μήνα όταν συνετρίβη στην πρωτεύουσα της Κροατίας μετά από πτήση από τα σύνορα της Ουκρανίας προς το Ζάγκρεμπ. 

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία εκσυγχρόνισε και κατέστησε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρησιακά. Το αεροσκάφος, το οποίο μοιάζει περισσότερο με πύραυλο κρουζ παρά με τυπικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εκτοξεύεται με πύραυλο από το τρέιλερ του και ακολουθεί μια προκαθορισμένη τροχιά με υπερηχητική ταχύτητα, ενώ συλλέγει πολλαπλούς τύπους πληροφοριών πριν από την ανάκτηση με αλεξίπτωτο. 

Η Ουκρανία είναι ο μοναδικός γνωστός ενεργός χρήστης του Tu-141 και η προέλευσή του ανάγεται στον προκάτοχό του, το Tu-123, το οποίο πιλοτάρισε για πρώτη φορά το 1960.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής φαίνεται να εκπληρώνουν διάφορους κρίσιμους ρόλους για τον ουκρανικό στρατό. Ειδικότερα, εκτός από τον εντοπισμό της εχθρικής αεράμυνας, το Κίεβο λέγεται ότι χρησιμοποιεί τα μοντέλα αυτά και ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη-στόχους και ενδεχομένως και ως δόλωμα.

Είναι κατανοητό ότι, αν και πρόκειται για απαρχαιωμένα συστήματα, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έστω και αν είναι μόνο μία φορά επιτυχημένα, μπορούν να θεωρηθούν ως σημαντικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία.

Ο Jesus Roman, ένας αμυντικός αναλυτής που μίλησε στους EurAsian Times, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις εύλογες εξηγήσεις για τη χρήση των απαρχαιωμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία. Αρχικά, πρότεινε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτά μπορεί να μεταμφιέζονται σε αεροπλάνα για να σαμποτάρουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Δεύτερον, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να αποστέλλονται ενώ παριστάνουν τα ΤΒ-2, και πιστεύει ότι το ατύχημα με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Κροατία ήταν αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Τέλος, αυτά τα drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και στη συνέχεια να πέσουν πάνω τους στη συνέχεια, πρόσθεσε.

Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος Tu-143 Reys καταρρίφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο

Drones χαμηλού κόστους η COTS Drones

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επίσης δημοσιεύσει υλικό από μη επανδρωμένα αεροσκάφη από θανατηφόρες επιθέσεις σε ουκρανικά στρατιωτικά μέσα. Εκτός από αυτό, διάφοροι λογαριασμοί πληροφοριών ανοικτής πηγής έχουν καταγράψει τις αποστολές της Μόσχας που σχετίζονται με drone στον συνεχιζόμενο πόλεμο. 

Το Κρεμλίνο, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να μένει πίσω από το Κίεβο και χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη για ένα ευρύ φάσμα αποστολών. Τον περασμένο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος-στόχο Eniksan E95M, το οποίο φέρεται να προοριζόταν για την προσέλκυση της ουκρανικής αεράμυνας για στόχευση.

Επιπλέον, τα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο στον τρέχοντα πόλεμο. Αυτοί οι τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές λόγω του κόστους, της διάρκειας πτήσης και της εμβέλειάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Roman σημείωσε: "Πρώτα απ' όλα, ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν για τη χρήση χαμηλού κόστους ή COTS ( εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη) από τις ουκρανικές μονάδες για τον εντοπισμό θέσεων και τη συντριβή τους με πυροβολικό. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, Δεν είναι καινούργιο από τους Ουκρανούς και δεν είναι καινούργιο ούτε από τους Ρώσους".

"Ενώ οι Ρώσοι γενικά θα βασίζονταν τότε στα ιδιόκτητα στρατιωτικά συστήματα που έχουν Orlan-10, αν και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε την πόρτα αν αυτό το drone είναι πραγματικά στα δυτικά πρότυπα όσον αφορά την τεχνολογία... Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι Ρώσοι είχαν μια δογματική αντίληψη για την ενσωμάτωση UAV και πυροβολικού αυτό ήταν εύκολο και άμεσο... αυτό ισχύει επίσης για το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (παραδείγματα αυτού είναι η επίθεση στη Ζελενοπηλιά με τη χρήση MLRS και Orlan όλα συνδεδεμένα με συστήματα EW)", πρόσθεσε. 

Συνέχισε εξηγώντας ότι "οι Ουκρανοί, από την άλλη πλευρά, δεν είχαν αυτό το δογματικό ιστορικό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό, οπότε έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν... δεν είχαν "βιομηχανία" (όχι ότι οι Ρώσοι έχουν μεγάλη βιομηχανία), οπότε έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν... γι' αυτό κατέληξαν να χρησιμοποιούν εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη AliBaba ή AliExpress που είχαν τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να τα χρησιμοποιήσουν (όπως το UAV Leleka-100 για παράδειγμα, αλλά όχι το μοναδικό.... μερικές φορές δεν τα τροποποιούν καν, όπως αυτά της DJI)". 

 Αποτυχία της Ρωσίας;

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν χάος στις ρωσικές δυνάμεις. Το TB-2 έχει γίνει σίγουρα ένα σοβαρό ζήτημα για τις δυνάμεις του Πούτιν. Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει αποκτήσει φήμη μετά την καταστροφή μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς στη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, πιο πρόσφατα, στην Ουκρανία.

Αυτό το drone είναι επίσης ύποπτο ότι εμπλέκεται στην πρόσφατη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας 12.000 τόνων στη Μαύρη Θάλασσα, του πολεμικού πλοίου Moskva.

Πολλοί αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να σταματήσουν να επιτίθενται σε έναν εξελιγμένο στρατό με δύο τρόπους. Η πρώτη επιλογή είναι η κατάρριψή τους με συστήματα SAM ή μαχητικά αεροσκάφη.

Η δεύτερη στρατηγική είναι η χρήση ηλεκτρονικού πολέμου για τη διακοπή ή την απενεργοποίηση των ραδιοδεδομένων του πληρώματος του drone από έναν κινητό επίγειο σταθμό ελέγχου. 

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι γνωστό ότι διαθέτουν μεγάλο αριθμό πολυεπίπεδων όπλων SAM μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και ισχυρές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες έχουν εντοπίσει πολλές θεμελιώδεις ελλείψεις στα συστήματα και τις δυνάμεις της. 

Ο ταγματάρχης John Spencer (USA-Ret.), πρόεδρος του Τμήματος Μελετών Αστικού Πολέμου του Madison Policy Forum, δήλωσε στους EurAsian Times: "Η Ρωσία δεν φαίνεται να διαθέτει βασικές τεχνολογίες αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βασικές μεθόδους για να μπλοκάρουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επειδή αυτό θα παρενέβαινε στις επικοινωνίες τους".

Ο Spencer, ο οποίος θεωρείται επίσης ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον αστικό πόλεμο παγκοσμίως, δήλωσε ακόμη: "Φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν εκσυγχρόνισαν την αρχιτεκτονική του δικτύου/επικοινωνίας τους. αυτό τους κάνει να μιλούν σε ανασφαλή κανάλια (που υποκλέπτονται συχνά) και να μην μπορούν να παρεμβάλουν παρεμβολές ακόμη και σε εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη".

Εν τω μεταξύ, ο Roman έθεσε ένα διαφορετικό θέμα: "Οι Ρώσοι έχουν τα όπλα τους, αλλά το δόγμα τους είναι πιο άκαμπτο... δεν προσαρμόζονται τόσο γρήγορα και τόσο καλά... δεν είναι στο στρατιωτικό τους υπόβαθρο να το κάνουν... οι Ουκρανοί, από την άλλη πλευρά, έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ τα τελευταία 6-8 χρόνια".

Παρατήρησε επίσης ότι λόγω του αλγορίθμου του Twitter, οι ρωσικές επιθέσεις με UAV δεν δημοσιοποιούνται ευρέως και ότι "υπάρχει κάποιο είδος ηχοθάλαμου στο Twitter αυτή τη στιγμή... νομίζω ότι οι Ρώσοι (όσον αφορά τα UAV) δεν τα πάνε καλά, αλλά δεν τα πάνε και άσχημα... απλά εντάξει".

Παρ' όλα αυτά, η μέχρι στιγμής αποτελεσματικότητα του TB-2 θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στην τεχνογνωσία των Ουκρανών χειριστών του παρά στην απειρία και τα επιχειρησιακά λάθη των ρωσικών στρατευμάτων, παρά σε κάποια ιδιαίτερα διακριτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ωστόσο, η επίδρασή του αναμένεται να περιοριστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς βελτιώνεται η κάλυψη της ρωσικής αεράμυνας και ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου αρχίζει να εμφανίζεται κοντά στις γραμμές του μετώπου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ