Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ζελένσκι ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από Δύση! Αυτές είναι οι προτάσεις του για τους μαχητές στη Μαριούπολη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους Ρώσους να εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους σε όλη τη χώρα ως αντίποινα για την βύθιση της ναυαρχίδας τους Moskva στον Εύξεινο Πόντο

Η εφιαλτική κατάσταση στη Μαριούπολη

Ωστόσο αυτή η πόλη που έχει γνωρίσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ουκρανία τη φρίκη του πολέμου, είναι η μαρτυρική Μαριούπολη, η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά από εβδομάδες σκληρών οδομαχιών μεταξύ των Ρωσικών και των Ουκρανικών δυνάμεων

Η Μαριούπολη όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές ως το Στάλιγκραντ του 21ου αιώνα

Η πόλη έχει καταληφθεί σχεδόν εξολοκλήρου από τους Ρώσους, ενώ σε αυτήν συνεχίζουν να υφίστανται μικροί θύλακες Ουκρανικής αντίστασης

Η κατάσταση στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης παραμένει «όσο σκληρή και απάνθρωπη όσο θα μπορούσε να είναι» λόγω της ρωσικής πολιορκίας, αλλά υπάρχουν δύο τρόποι για να επιλυθεί το ζήτημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στις 16 Απριλίου.

Τι ζητάει από τη Δύση ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφορικά με την Μαριούπολη

Είπε ότι είχε συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες επιλογές για να βοηθήσει τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν δύο επιλογές:

Είτε οι εταίροι της Ουκρανίας προμηθεύουν αμέσως τα απαραίτητα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, ώστε να μπορέσει να μειώσει την πίεση των εισβολέων στην πόλη και να σπάσει την πολιορκία.

Είτε επιλέγεται  ένας «διαπραγματευτικός δρόμος» στον οποίο ο ρόλος των εταίρων θα ήταν επίσης καθοριστικός.

«Θέλω να με ακούσετε αυτή τη στιγμή. Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τον αποκλεισμό της Μαριούπολης που να μην αναζητήσαμε λύσεις, στρατιωτικές ή διπλωματικές, για να σώσουμε τον λαό μας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

"Αλλά η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν υπάρχει 100% ρεαλιστική επιλογή για λύση. Αυτό ισχύει τόσο για τις επιλογές για στρατιωτική δράση όσο και για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης."

«Η Ουκρανία άκουσε πολλές προθέσεις από όσους ήθελαν να βοηθήσουν και  έχουν διεθνές κύρος, αλλά καμία από αυτές δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει αυτές τις προσπάθειες» και η ηγεσία της χώρας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είπε ότι διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για να βοηθηθούν οι υπερασπιστές της πόλης, αλλά η Ρωσία απαίτησε να παραδοθούν.

Ο θάνατος των Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη θα κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δολοφονία των Ουκρανών στρατιωτών στην πολιορκημένη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Στις 14 Απριλίου, ο αναπληρωτής διοικητής του Συντάγματος του Αζόφ γνωστός και ως "Kalyna" είπε ότι ήταν δυνατό να σπάσει η πολιορκία της Μαριούπολης. Πρόσθεσε ότι οι υπερασπιστές της πόλης μάχονταν και περίμεναν αποφασιστική δράση από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Από την άλλη η απαίτηση της Ρωσίας να παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη μέχρι  τα ξημερώματα  πέρασε χωρίς άμεσες ενδείξεις ανταπόκρισης, 

Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κιέβου, νωρίς σήμερα Κυριακή, η Ρωσία είπε ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιορκημένης πόλης, με μόνο ένα μικρό τμήμα ουκρανικών μαχητικών να παραμένει στο γιγάντιο χαλυβουργείο Azovstal στο νοτιοανατολικό λιμάνι.

Στο Mykolaiv, κοντά στο νότιο μέτωπο, η Ρωσία είπε ότι χτύπησε ένα εργοστάσιο επισκευής στρατιωτικών οχημάτων.

Σε άλλο σημείο, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χάρκοβο στα ανατολικά είπε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυραύλους. Καπνός έβγαινε από τα φλεγόμενα αυτοκίνητα και τα υπολείμματα ενός κτιρίου γραφείων στην πόλη.

Εάν πέσει η Μαριούπολη , θα ήταν η πρώτη κατάληψη μιας μεγάλης πόλης από τη Ρωσία.

Η κατεστραμμένη πόλη έχει γίνει σύμβολο της απροσδόκητα σκληρής αντίστασης της Ουκρανίας από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο πρώην σοβιετικό κράτος στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Mykhailo Fedorov, υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, είπε ότι η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και προειδοποίησε ότι η χώρα συγκεντρώνει στοιχεία για υποτιθέμενες ρωσικές φρικαλεότητες εκεί.

Θα παραδώσουμε τα πάντα στη Χάγη- Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία

Δημοσιογράφοι του Reuters έφτασαν στο γιγάντιο χαλυβουργείο Illich, ένα από τα δύο εργοστάσια μετάλλων όπου οι υπερασπιστές είχαν  σκάψει υπόγειες σήραγγες και καταφύγια. Βρήκαν ότι το εργοστάσιο είχε μετατραπεί σε ένα ερείπιο από στριφτό χάλυβα και αμμοβολημένο σκυρόδεμα, χωρίς κανένα σημάδι υπερασπιστών.

Αρκετά πτώματα αμάχων κείτονταν διάσπαρτα σε κοντινούς δρόμους.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφορικά με τον φετινό εορτασμό της νίκης των Ρώσων κατά των ναζί στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, στις 9ης Μαϊου, είχαμε επισημάνει ότι η Μόσχα θέλει να παρουσιάσει ως «λάφυρο» τη Μαριούπολη , όπου  σύμφωνα με τα όσα ανέβασε ανταποκριτής του BBC στο twitter, οι Ρώσοι ζήτησαν από τον Δήμαρχο  της Μαριούπολής να έχει καθαρίσει όλα τα πτώματα από την πόλη προκειμένου να γίνει η παρέλαση της 9ης Μαΐου. 

«Τα ρωσικά στρατεύματα διόρισαν έναν ηγέτη-μαριονέτα σε περιοχές της Μαριούπολης υπό τον έλεγχό τους», λέει ο βοηθός του δημάρχου Petro Andryushchenko», και όπως  αναφέρει στην ανάρτησή του ο ανταποκριτής του BBC και προσθέτει: «Λέει ότι είπαν στον αξιωματούχο ''να καθαρίσει ένα μέρος της κεντρικής συνοικίας της πόλης από ερείπια και πτώματα για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στις 9 Μαΐου''».

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω εκτίμηση μας είναι ότι  η Μαριούπολη θα αποτελέσει το επίτευγμα  της νίκης που θα παρουσιάσει ο Πούτιν σίγουρα φέτος στις 9 Μαΐου στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία και για αυτό δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με κανέναν το μέλλον των Ουκρανών μαχητών τους, εκτός εάν αυτοί παραδοθούν.

Αναφορικά δε με την έκκληση Ζελένσκι για άμεση αποστολή αεροσκαφών και βαρέος οπλισμού από τη Δύση άμεσα, προκειμένου να σπάσουν οι Ουκρανικές δυνάμεις τον Ρωσικό κλοιό στην Μαριούπολη, εκτιμούμε πως αυτό δεν πρόκειται να επισυμβεί.

Το μέλλον των Ουκρανών μαχητών της Μαριούπολης είναι προδιαγεγραμμένο, είτε θα πέσουν μαχόμενοι είτε θα παραδοθούν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ