Ένοπλες Συρράξεις

Ένα λάθος να γίνει! Η Μόσχα απείλησε με καταστροφή οχήματα του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία

Ραγδαία κλιμάκωση της έντασης έχουμε μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με αφορμή την μεταφορά δυτικού βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, εδώ και μερικές ώρες, αμέσως μετά το άκουσμα περί παράδοσης θανατηφόρου οπλισμού στον ουκρανικό στρατό από  το ΝΑΤΟ.   

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα θεωρήσει τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τα οποία θα μεταφέρουν όπλα στο ουκρανικό έδαφος ως «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ριάμπκοφ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ο ίδιος είπε επίσης στο πρακτορείο ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες των δυτικών χωρών να εμποδίσουν τον ρωσικό στρατό θα «εξουδετερωθούν σκληρά», ανέφερε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα σχόλια ακολούθησαν αναφορές σχετικά με την επιτυχία που είχε η Ουκρανία χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Switchblade" και άλλα οπλικά συστήματα που εστάλησαν από τις ΗΠΑ.

Ένα ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου στα μέσα Μαρτίου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν στην Ουκρανία, όπλα αξίας πολλών εκατομμυρίων εκτός από αντιαεροπορικά συστήματα και άλλα όπλα.

Την Τρίτη, η αναπληρώτρια Αμερικανίδα υπουργός άμυνας Κάθλιν Χικς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Ουκρανία ακόμη πιο προηγμένα όπλα.

Δεν είναι σαφές ποια οχήματα χρησιμοποιούνται για την παράδοση των προμηθειών από άλλες χώρες στην Ουκρανία, αλλά η ιστοσελίδα The Conversation, έγραψε στα μέσα Μαρτίου ότι πιστεύεται ότι υπάρχουν μυστικά σημεία διοχέτευσης αυτών των οπλικών συστημάτων, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, από τις χώρες του ΝΑΤΟ, με την δημιουργία κονβόι οχημάτων.

“Σε περίπτωση που υπάρξει ποτέ μεταφορικό όχημα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, η Ρωσία θα το χτυπήσει”, αυτό ακριβώς φοβούνται δυτικοί εμπειρογνώμονες, ενώ σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι άμεσα αντίποινα.

Ένα τέτοιο σενάριο όμως θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα σενάριο τρόμου, που υπήρχε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ότι ένα τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να πυροδοτήσει σύγκρουση και να παρασύρει και άλλες χώρες της συμμαχίας στον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ κινούνται στα όρια μιας λεπτής γραμμής όσον αφορά το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky για προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Το Πεντάγωνο αντιστάθηκε στις προτάσεις της Πολωνίας να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σε βάση των ΗΠΑ προκειμένου να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Ομοίως, οι ΗΠΑ δεν ενέδωσαν στην έκκληση του Ζελένσκι για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε τμήμα της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους στις 9 Μαρτίου για την παραχώρηση των αεροσκαφών MiG-29, η συμμετοχή των ΗΠΑ σε μια τέτοια κίνηση «μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως κλιμάκωση και εμπλοκή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική  ρωσική αντίδραση που θα μπορούσε να αυξήσει τις προοπτικές στρατιωτικής κλιμάκωσης με το ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πλέον, ότι οχήματα που μεταφέρουν οπλισμό που προορίζεται για το ουκρανικό έδαφος, θα στοχοποιηθούν και θα καταστραφούν άμεσα.

«Προειδοποιούμε ότι αν οχήματα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με όπλα κινηθούν  σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», δήλωσε ο Ριάμπκοφ και πρόσθεσε: «δίνουμε στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να επιβραδυνθεί η στρατιωτική μας επιχείρηση, και να προκληθεί η μέγιστη ζημιά σε ρωσικά σώματα και σχηματισμούς σε δυνάμεις DPR και LPR [Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ] θα κατασταλεί σκληρά».

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες παραμέτρους αυτού του πολέμου, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκληθεί, οποιαδήποτε επεισόδιο, το οποίο στην συνέχεια κάτω από ειδικές συνθήκες, θα μπορούσε να εμπλέξει ΝΑΤΟ και Ρωσία σε κάτι που όλοι απεύχονται. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...