Ένοπλες Συρράξεις

Τι θα αλλάξει σε Οδησσό και Υπερδνειστερία η προμήθεια S-300 στην Ουκρανία από τη Σλοβακία

"Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν νωρίτερα σε πολλά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη μεταφορά στην Ουκρανία ενός τμήματος του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, σοβιετικής κατασκευής, από τις ένοπλες δυνάμεις της", αναφέρει σε άρθρο του Ρωσικό ΜΜΕ, το οποίο στη συνέχεια λέει τα εξής:

"Η επιχείρηση μεταφοράς φέρεται να έγινε «μυστικά και δωρεάν». Την ίδια στιγμή,  ειδικός στρατιωτικός αναλυτής Mikhail Khodarenok  στο Telegram χαρακτήρισε αυτή την «άκρως απόρρητη» βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου, «άλλη μια άχρηστη προμήθεια όπλων που δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει, αλλά απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Mikhail Khodarenok υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία αυτά τα οπλικά συστήματα «σχεδόν πάντα ήταν στους όρχους των στρατοπέδων  και πήγαιναν στις ασκήσεις μία φορά κάθε πέντε χρόνια». Το σλοβακικό S-300PMU  μοντέλου του 1982 μπορεί να λειτουργήσει ενάντια σε σύγχρονους πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη σε πολύ μικρή εμβέλεια,  λιγότερο από 200 km. και λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβολές του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, σε ακόμη μικρότερο βεληνεκές 

Επιπλέον, πιστεύει ο Khodarenok, «μια συστοιχία S-300 σε έναν τέτοιο τομέα εχθροπραξιών είναι αμελητέα, αφού δεν αρκεί ούτε να καλύψει μια μικρή πόλη όπως το Izyum», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε, «οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις διαθέτουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο πυραύλων που καθοδηγούνται από ακτινοβολία ραντάρ. Και μόλις αυτά τα συγκροτήματα έρθουν πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, θα καταστραφούν από αεροπορική επίθεση ή πυροβολικό».

Με τη σειρά του, ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Περιοχή Αεράμυνας της Μόσχας), απόστρατος Συνταγματάρχης Σεργκέι Χατίλεφ, εξέφρασε επίσης έντονες αμφιβολίες ότι η μεταφορά παλαιών σοβιετικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά  τις δυνατότητες αεράμυνας. Υπενθύμισε ότι εδώ και 15 χρόνια δεν ακούγεται τίποτα για το τι συμβαίνει με αυτά τα παλιά συστήματα, πώς συντηρούνται και επισκευάζονται. Σύμφωνα με τον ειδικό, η κατάστασή τους σήμερα είναι άθλια, καθώς η διάρκεια ζωής  τους έχει φθάσει στην οροφή της. 

Αποδεικνύεται λοιπόν  ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ, χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη στιγμή για να απαλλαγεί από "σκουπίδια" , με υποσχέσεις να λάβει το σύστημα αεράμυνας Patriot σε αντάλλαγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πράγματι, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας, Γιάροσλαβ Νάγκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι το τέταρτο συγκρότημα Patriot θα φτάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα, μετά την οποία «η ασφάλεια και η άμυνα της Σλοβακίας θα αναβαθμιστούν πλήρως».

https://youtu.be/7kjz4ejZxeM

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτό. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας (2006-2010 και 2012-2018) ο Φίκο χαρακτήρισε τρελές τις αποφάσεις του συναδέλφου του, λέγοντας ότι η χώρα χάνει το σύστημα αεράμυνας της, το οποίο είναι καλύτερο από το αμερικανικό Patriot, αλλά εξάλλου, για χάρη του συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, παρασύρεται σε έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί στο θέμα της ενίσχυσης της Ουκρανίας από τη Σλοβακία με την αποστολή S-300

https://twitter.com/visegrad24/status/1512439807988965376?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1512439807988965376%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2Fenoples-syrraxeis%2F7081789_oi-slobakoi-paredosan-s-300-stin-oykrania-erhetai-sygkroysi-stin

Απειλή για την Δυτική Ουκρανία μέσω  Υπερνειστερίας

Επίσης είχαμε επισημάνει ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος προσπαθήσει να πετάξει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας μέσω του ουκρανικού εναέριου χώρου ή της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό έρχεται μετά από αναφορές ότι στις ρωσικές  αεροπορικές βάσεις στην Υπερδνειστερία ετοιμάζονται να προσγειωθούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Έτσι, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Σμήναρχος  B. Senik, είπε ότι η Ουκρανία «δεν θα επιτρέψει στα ρωσικά αεροσκάφη να πετάξουν στην Υπερνδιεστερία».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματικό, «ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη που θα πετάξουν προς την Τιρασπόλ θα καταρριφθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας".

Σύμφωνα με τον Senik, οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας «δεν μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας στην Τιρασπόλ.

Σε προγενέστερο άρθρο-ανάλυσή μας  , αναφέρθήκαμε εκτενώς στο γεγονός ότι μας  προβληματίζει η θέση-εγγύτητα της Ρωσικής Υπερδνειστερίας από την  Οδησσό , αφού η πιθανότητα εκτόξευσης ρωσικής επίθεσης κατά της πόλης από αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, με την προϋπόθεση ότι οι  υπάρχουσες μικρές σχετικά Ρωσικές δυνάμεις σε αυτό το μόρφωμα θα ενισχυθούν με άλλες αεροπορικώς.

Επιπλέον αναφερόμασταν στην πιθανότητα παραχώρησης αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Δύση στην Ουκρανία η οποία  εκπήγασε από την αναγκαιότητα αμύνης της Οδησσού  και  αποσκοπεί στην απόκρουση και ματαίωση εάν είναι δυνατόν Ρωσικής απόβατικής ενέργειας για κατάληψή της.

Η διατήρηση της Οδησσού υπό Ουκρανικό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, αφού μέσω αυτής της πόλης διατηρεί την θαλάσσια πρόσβασή της προς τον Εύξεινο Πόντο, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει την συννένωση της παράκτιας Ουκρανίας με την Ρωσική Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται θα λέγαμε στην πλάτη της Οδησσού.

Επίλογος

Ως τελικό συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω θα λέγαμε ότι όντως η αποστολή των S-300PMU του 1982 από τη Σλοβακία στην Ουκρανία ελάχιστα έως καθόλου θα επηρεάσει τις εξελίξεις στα ανατολικά του Δνείπερου ποταμού. όπου όντως εκτιμούμε ότι δεν έχουν κατά νου να στείλουν οι Ουκρανοί.

Τουναντίον εκτίμηση μας είναι ότι αναβαθμίσουν τις αντιαεροπορικές ικανότητες της Οδησσού παρέχοντας κάποιας μορφής αντιαεροπορικής κάλυψης των αντιπλοϊκών πυραύλων της Δύσης που θα αποσταλλούν εκεί για να αποτρέψουν αποβατική ενέργεια εκεί.

Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα τοποθετημένοι σε σχετική απόσταση από την Υπερδνειστερία, να απαγορεύσουν σε σημαντικό βαθμό  τη δυνατότητα ενίσχυσης των Ρωσικών δυνάμεων εκεί, οι οποίες στη συνέχεια όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας , να κινηθούν κατά της Οδησσού.

Οι Ρώσοι αποσκοπούν μετά την ήττα τους στο Νικολάγιεφ, να κτυπήσουν την Οδησό μελλοντικά από δύο κατευθύνσεις.

Η μία είναι από την Υπεδνειστερία στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος και η άλλη από τον Εύξεινο Πόντο με αποβατική ενέργεια στην κατεύθυνση νότος -Βορράς.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...