Ένοπλες Συρράξεις

Εξέγερση υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία! Οπλισμένα drones, IEDs & παντός είδους "σπιτικά" εκρηκτικά κατά των Ρώσων

Ο ρωσικός στρατός μπορεί σύντομα να βιώσει μια βίαιη και φορτωμένη τεχνολογία εξέγερσης, σε μια μορφή που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ και πουθενά από το Αφγανιστάν, την Τσετσενία μέχρι τη Συρία, και κατά της οποίας μπορεί να μην επικρατήσει.

Ο ουκρανικός στρατός δεν κατέρρευσε όπως πιθανότατα περίμενε η Μόσχα. Αντίθετα, αποδείχθηκε προσαρμοστικός και δημιουργικός στη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις, όλο και περισσότερο με ασύμμετρα μέσα. Εάν η Ρωσία επιδιώξει μια μόνιμη κατοχή της περιοχής του Ντονμπάς ή συνεχίσει με τον αστικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, η Ουκρανία θα συνεχίσει να αντιστέκεται ασύμμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό θα οδηγήσει σε αυξανόμενη εξάρτηση από καθιερωμένες τακτικές εξεγέρσεων. Μικρά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής έχουν εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης, αλλά τα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα διαδραματίσουν αυξανόμενο ρόλο. Όπως και στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, οι εκρηκτικά διαμορφωμένοι διεισδυτές, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που μεταφέρονται από οχήματα και οι βόμβες στην άκρη του δρόμου θα ενταχθούν σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, αυτή η εξέγερση θα ωριμάσει σε εβδομάδες, όχι σε χρόνια, και οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι προετοιμασμένες.

Στην αρχή οι αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές που εντοπίστηκαν στο Ιράκ το 2003, όπως γράφει ο Scott Sweetow, πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που τοποθετήθηκε εκεί, ήταν ηλεκτρονικές συσκευές μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιούν ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα κουδούνια πόρτας και συναγερμούς αυτοκινήτων. Αλλά μέσα σε μόλις δύο μήνες, η καμπύλη της ταχείας μάθησης των ανταρτών έγινε αισθητή. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι αντάρτες συνέχισαν να μαθαίνουν. Στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μικρά εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία όπλισαν με αυτοσχέδια και επανασχεδιασμένα πυρομαχικά, συνήθως χειροβομβίδες 40 χιλιοστών, σε μεγάλη ποικιλία διαμορφώσεων.

Αν και δεν είναι κλασικά αποτελεσματικά στρατιωτικά λόγω της μικρής χωρητικότητας ωφέλιμου φορτίου και της έλλειψης καθοδήγησης κεφαλής. Πιο προηγμένα drones με υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο, δυνατότητα σμήνους και μεγαλύτερους φακέλους λειτουργίας θα μπορούσαν να γίνουν στρατηγικά σημαντικά σε μελλοντικές συγκρούσεις. Ομάδες όπως το ISIL κατάφεραν να σκοτώσουν πολυάριθμους ιρακινούς στρατιώτες. Παρήγαγαν ακόμη και βίντεο προπαγάνδας υψηλής ποιότητας για να επιδείξουν την πτέρυγα αυτή.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube αποκαλύπτει βίντεο από ουκρανικές δυνάμεις που προορίζονται ξεκάθαρα να δείξουν τις δικές τους δυνατότητες drone. Σύντομα, οι τεχνικές που ανέπτυξε το Ισλαμικό Κράτος για να τρομοκρατήσει τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για τους Ουκρανούς απέναντι στο ρωσικό στρατό.

Η τρέχουσα σύγκρουση

Σύμφωνα με αναφορές από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών τόσο για τις ουκρανικές όσο και για τις ρωσικές δυνάμεις, η Ρωσία έχει ισχυρό αριθμητικό πλεονέκτημα σε κάθε μετρήσιμο στοιχείο, από υποβρύχια έως πυραύλους επιφανείας και αέρος και από στρατεύματα μέχρι άρματα μάχης. Τα βίντεο από την Ουκρανία είναι γεμάτα με παραδείγματα τακτικών μικρών μονάδων, που συχνά χρησιμοποιούν οργανικούς κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Stugna-P ή Javelins για να καταστρέψουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα. Ενώ κάποιοι υπέθεσαν ότι οι Ρώσοι θα συντρίψουν εύκολα τους λιγότερο εξοπλισμένους Ουκρανούς, οι τελευταίοι έχουν κάνει εξαιρετική χρήση τεχνικών εξέγερσης μικρών μονάδων και ενέδρες μέσω συμβατικών και υβριδικών δυνάμεων, μαζί με επιθέσεις χτυπήματος και φυγής χρησιμοποιώντας μια ποικιλία όπλων. Αυτά είναι πράγματα που θα είχαν διδαχθεί από τα Πράσινα Μπερέ του Στρατού των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι τεκμηριωμένο ότι εκπαίδευαν τους Ουκρανούς από το 2014.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται βαλτωμένες, παρά τις διαμαρτυρίες του Κρεμλίνου για το αντίθετο, και εκεί έγκειται μέρος του προβλήματός τους, αφού οι στατικές δυνάμεις σκοτώνονται ευκολότερα. Ομοίως, έχει τεκμηριωθεί ότι ξένοι μαχητές από δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν προσφερθεί εθελοντικά σε ομάδες όπως η Διεθνής Λεγεώνα για την Άμυνα της Ουκρανίας.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι πολλοί από αυτούς τους εθελοντές, ορισμένοι από τους οποίους είναι βετεράνοι ειδικών επιχειρήσεων, υπηρέτησαν στο Ιράκ, τη Συρία ή το Αφγανιστάν, και έτσι έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που καλύπτουν τη δημιουργία, την τοποθέτηση και την τακτική τους απασχόληση. Αυτή η εμπειρία, σε συνδυασμό με την ουκρανική τεχνογνωσία και δημιουργικότητα, είναι βέβαιο ότι θα εγκαινιάσει την επερχόμενη εξέγερση σε προχωρημένο επίπεδο. Η αποτελεσματική ανταπόκριση σε αυτές τις τεχνικές χρειάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους πολύ χρόνο και πόρους. Αυτά είναι πράγματα που η Ρωσία μπορεί να μην έχει σε αφθονία, καθώς ο στρατός και η αεροπορία της πλήττονται από έναν συνδυασμό συμβατικών ουκρανικών δυνάμεων, ειδικών επιχειρήσεων και ανταρτών.

Αερομεταφερόμενες Επιλογές

Τα drones, είτε τα ονομάζετε μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή οτιδήποτε άλλο, προσφέρουν περαιτέρω δυνατότητες, τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη αποδείξει ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν. Στο Ιράκ και τη Συρία, ο στρατός των ΗΠΑ αντιμετώπισε μια απότομη καμπύλη μάθησης για να νικήσει οπλισμένα και επανασχεδιασμένα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν τελικά τεχνολογικές λύσεις, χρειάστηκαν χρόνια επιθέσεων, πολλών τραυματισμών και απώλειας εξοπλισμού για να προσαρμοστούν.

Σε ένα άρθρο της 15ης Φεβρουαρίου 2022, η The Sun παρουσίασε το προφίλ της ουκρανικής εταιρείας UA Dynamics και ανέφερε πώς λειτουργεί το εγχώρια οπλισμένο drone της. Ο Eugene Bulatsev, μηχανικός της UA Dynamics ισχυρίστηκε ότι το μοντέλο του drone «Punisher» «προκαλούσε χάος πίσω από τις φιλορωσικές γραμμές στο Ντονμπάς εδώ και χρόνια, επειδή ο εχθρός δεν έχει ιδέα τι τους έχει χτυπήσει».

Σύμφωνα με μια ιστορία της 5ης Μαρτίου 2022 στο Business Insider, ο Bulatsev δήλωσε ότι τα drones Punisher «άλλαζαν το παιχνίδι» και είχαν ολοκληρώσει έως και 60 «επιτυχείς» αποστολές από τότε που οι Ρώσοι εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014. Ο Bulatsev ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι το Punisher μπορεί να μεταφέρει τρία κιλά (περίπου 6,6 λίβρες) εκρηκτικών, με τελική ταχύτητα 125 μίλια/ώρα, και μπορεί να πετάει για ώρες χρησιμοποιώντας σημεία GPS — κάτι χρήσιμο τόσο για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης όσο και για επιθέσεις.

Και πάλι, σύμφωνα με τον Bulatsev, οι στόχοι μέχρι σήμερα ήταν στάσιμοι, συμπεριλαμβανομένων αποθήκευσης καυσίμων και πυρομαχικών, σταθμών ηλεκτρονικού και αντιηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικών συστημάτων. Αυτό φαίνεται λογικό εκ πρώτης όψεως, αφού τέτοια πυρομαχικά που πέφτουν από drone δεν έχουν καθοδήγηση ή πρόωση για να επιτεθούν σε ταχύτερα κινούμενους στόχους. Στην παρούσα κατάσταση, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παράσχει σχεδόν ακαταμάχητους στόχους, συχνά σταθμεύοντας πάνω ή κατά μήκος των κεντρικών δρόμων.

Το Punisher κατασκευάστηκε επαγγελματικά για να προσφέρει μια οικιακή λύση, αλλά επαναχρησιμοποιημένα οπλισμένα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως αυτά που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία Da-Jiang Innovations και το Skywalker X8 (παράγεται επίσης από κινεζική εταιρεία) αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για τους αντάρτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αναμφισβήτητα, η σελίδα μιας ομάδας που ονομάζεται DroneXL σημειώνει ότι το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας καλεί έμπειρους πιλότους drone να συμμετάσχουν στον αγώνα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν ανθρώπους που ξέρουν πώς να καταπολεμούν τις προσπάθειες του Da-Jiang για γεωγραφική επίθεση, προκειμένου να πετάξουν εναντίον ρωσικών στόχων. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα καταστήματα της Ουκρανίας που πωλούν drones έχουν αδειάσει - ένας προάγγελος για τους Ρώσους για το τι έρχεται.

Και το Punisher δεν είναι η μόνη εγχώρια προσπάθεια ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους για να συμπληρώσει την επανασχεδιασμένη οικογένεια Da-Jiang. Σε μια ιστορία της 18ης Μαρτίου 2022, οι Times του Λονδίνου περιέγραψαν τα κατορθώματα της μονάδας του ουκρανικού στρατού με την ονομασία Aerorozvidka - στην πραγματικότητα το σώμα των drone τους. Αυτή η ίδια ομάδα, το 2015, είχε τεκμηριωθεί ότι χρησιμοποιούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε ρωσικές δυνάμεις και πληρεξούσιους. Όχι μόνο οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα προαναφερθέντα επαναχρησιμοποιημένα οπλισμένα εμπορικά drones, αλλά ανακοίνωσαν ένα άλλο οργανικά παραγόμενο μοντέλο που ονομάζεται R18.

Εάν τα πέντε κιλά φαίνονται σαν μια απίθανη μικρή φόρτιση για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων, σκεφτείτε ότι οι χειροβομβίδες κατά της θωράκισης όπως η ρωσική RKG-3EM, που χρησιμοποιείται επίσης από τους Ουκρανούς, εκτιμάται ότι διαπερνούν περισσότερα από 200 χιλιοστά (περίπου οκτώ ίντσες) έλασης ομοιογενούς θωράκισης (ένα πρότυπο μέτρησης που χρησιμοποιείται για όπλα κατά της θωράκισης). Ομοίως, οι αναβαθμισμένες κεφαλές για τον αξιοσέβαστο εκτοξευτή Rocket Propelled Grenade 7, όπως το PG-7VL και το διπλό γέμισμα PG-7VR, ζυγίζουν μεταξύ 2,6–3,2 κιλά (περίπου 5,7–7 λίβρες) και φέρεται να μπορούν να διαπεράσουν περισσότερα από 500 mm θωράκισης, που τα καθιστά θανατηφόρα για την κορυφαία θωράκιση ακόμη και ενός σύγχρονου κύριου άρματος μάχης. Αυτή η χρήση δεν είναι θεωρητική — το 2016, οι δυνάμεις του ISIL φωτογραφήθηκαν χρησιμοποιώντας προφανείς σφαίρες τύπου PG-7 σε εμπορικά drones.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Da-Jiang φέρονται να είναι ευάλωτα στον εντοπισμό και την επακόλουθη επίθεση που διευκολύνεται από το σύστημα DJI Aeroscope, το οποίο μπορεί να εντοπίσει τα προϊόντα της εταιρείας. Οι γεωτοποθετημένες συντεταγμένες θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση σημείων εκτόξευσης, κάτι που φέρεται να απεικονίζεται σε βίντεο άγνωστης προέλευσης, που υποτίθεται ότι προέρχεται από την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό το σύστημα λειτουργεί μόνο ενάντια στις πλατφόρμες Da-Jiang και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι ήταν αποτελεσματικοί στο να σταματήσουν τα drones Punisher ή R18.

Τέλος, τόσο οι Ρώσοι (μέσω της χρήσης των «drones kamikaze» της ομάδας Kalashnikov KUB-BLA) όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες (μέσω της ανακοινωθείσας μεταφοράς 100 τακτικών Switchblade) παρείχαν φορητά οπλισμένα drones. Αν και είναι μικρότερα σε μέγεθος, είναι ωστόσο (όταν λειτουργούν σωστά) όπλα κρούσης ακριβείας με σημαντικές εκρηκτικές γομώσεις. Θα ενταχθούν σε έναν ολοένα και πιο γεμάτο αστερισμό οπλισμένων drones, όπως το τουρκικό Bayraktar TB2 που έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από την Ουκρανία. Δεδομένου ότι οι Ρώσοι, μέχρι στιγμής, είναι αναποτελεσματικοί στην εξάλειψη της απειλής που θέτει το βαριά οπλισμένο Bayraktar ή άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά αυτό το εργαλείο όσο παραμένει διαθέσιμο σε αυτούς.

Σπιτικές βόμβες

Σε μια αξιολόγηση του 2017, ο Jason Shell κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το 60% όλων των Αμερικανικών θανάτων στο Ιράκ και οι μισοί από όλους τους θανάτους στο Αφγανιστάν, περισσότεροι από 3.500 συνολικά, προκλήθηκαν από IED».

Τα βασικά ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των θαμμένων εκρηκτικών, των οχημάτων γεμάτα με εμπορικά, αυτοσχέδια ή ακόμα και στρατιωτικά εκρηκτικά, των εκρηκτικών διαμορφωμένων διεισδυτών, δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Η Αλ Κάιντα, το ISIL και ο Προσωρινός Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός χρησιμοποίησαν με επιτυχία διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς για δεκαετίες, δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους εταίρους τους στον συνασπισμό τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτής της τακτικής.

Ομοίως, εκρηκτικά που βασίζονται σε οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία από τρομοκρατικές ομάδες, αν και πιο σποραδικά από ό,τι στη Μέση Ανατολή. Το εκπαιδευμένο σε εκρηκτικά προσωπικό του ουκρανικού στρατού είναι καλά εξοπλισμένο για την κατασκευή τέτοιων συσκευών. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένα συστήματα σύντηξης και πυροδότησης εάν χρειάζεται, ακόμη και μέθοδοι χαμηλής τεχνολογίας, όπως πλάκες πίεσης ή διπλό σύρμα μολύβδου για την εντολή έκρηξης, λειτουργούν εξαιρετικά καλά και δεν μπορούν να μπλοκαριστούν. Επίκειται η ευρεία χρήση τέτοιων τεχνολογιών. Πράγματι, φαίνεται να έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα στοιχεία θαμμένων εκρηκτικών υλικών, πιθανώς με χρήση της οικογένειας αντιαρματικών ναρκών ΤΜ-62, καθώς και μια συσκευή που περιλαμβάνει δύο οβίδες πυροβολικού των 152 χλστ.

Όσον αφορά τις συσκευές που βασίζονται σε οχήματα, η παραγωγική χρήση τους σε ζώνες συγκρούσεων όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Συρία τις καθιστά μια προφανή επιλογή έναντι των ρωσικών δυνάμεων. Δεδομένης της φυσικής των μη εστιασμένων εκρήξεων, αυτές θα στοχεύονταν καλύτερα σε οχήματα υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης και ενδιάμεσα τεθωρακισμένα οχήματα όπως οι σειρές BMP-3, BMD-4, Pantsir-S1 και BTR-80 ή το 9K330 TOR. Ενώ μια πολύ μεγάλη θαμμένη γόμωση θα μπορούσε να απενεργοποιήσει ή να καταστρέψει ένα τανκ, οι Ουκρανοί έχουν ήδη Javelins, Ελαφρύ Αντιαρματικό Όπλο επόμενης γενιάς και φυσίγγια PG-7VR για αυτό. Σε αστικά περιβάλλοντα με έντονη συμφόρηση, ιδιαίτερα όπου μεγάλος αριθμός κτιρίων έχουν μετατραπεί σε ερείπια ή υπάρχει σημαντικός αριθμός οχημάτων σε κάθε δρόμο (επιχειρησιακά ή μη), οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που μεταφέρονται με όχημα είναι ένα τέλειο όπλο. Φανταστείτε τη ματαιότητα για τα ρωσικά στρατεύματα να προσπαθούν να «καθαρίσουν» εκρηκτικά εκατοντάδες εμπορικά οχήματα σε ένα πυκνό τετράγωνο πόλης.

Η εκρηκτικά διαμορφωμένη τεχνολογία βλημάτων, έχοντας αποδείξει τη φονικότητά της κατά των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του συνασπισμού, θα πρέπει να γίνει το επίκεντρο των Ουκρανών ανταρτών. Αυτά είναι εύκολο να αναδημιουργηθούν. Η μόνη σημαντική πρόκληση είναι η παραγωγή των κοίλων πλακών, αλλά αυτό γίνεται εύκολα με μια υδραυλική πρέσα. Οι Ουκρανοί έχουν αρκετά δικά τους και κατασχεμένα ρωσικά εκρηκτικά για να παράγουν σχεδόν απεριόριστες ποσότητες όπλων, ενώ οι Ρώσοι δεν έχουν ουσιαστικά καμία εμπειρία μάχης για την προστασία από αυτά. Θαμμένα σε κανονικά συντρίμμια στην άκρη του δρόμου, ή ακόμα και κρυμμένα σε τεχνητούς βράχους, θα είναι θανατηφόρα.

Οι επόμενες λίγες εβδομάδες της κόλασης

Μένει να δούμε πώς η Μόσχα θα αναπροσαρμόσει τη στρατιωτική της στρατηγική υπό το φως των σοβαρών οπισθοδρομήσεων που υπέστη τον τελευταίο μήνα. Αλλά εκτός και αν ο Πούτιν αποφασίσει να παραδεχτεί την ήττα και να αποσύρει πλήρως τις ρωσικές δυνάμεις, οι Ουκρανοί μαχητές θα έχουν κάθε κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τακτικές ανταρτών για να τους απωθήσουν από οποιοδήποτε έδαφος θέλουν να καταλάβουν ή απλώς να κρατήσουν.

Επειδή οι αντισυμβατικές και ασύμμετρες τακτικές τείνουν να ευνοούν την στρατιωτικά ασθενέστερη πλευρά, αναμένεται να παραμείνουν ένα ισχυρό εργαλείο για να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, αυξάνοντας τη συμβατική μαχητική της δύναμη και την εισροή όπλων από τη Δύση.

Καθώς η Ρωσία φαίνεται να στρέφεται προς έναν πιο περιορισμένο στόχο να εξασφαλίσει την περιοχή του Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, οι προοπτικές του Πούτιν για κάθε είδους νίκη φαίνονται ολοένα και πιο πύρρειες.

Είτε η ιστορία αξιολογεί είτε όχι τη ρωσική περιπέτεια ως απώλεια, η Ρωσία πρόκειται να πληρώσει ένα τρομερό κόστος σε νεκρούς στρατιώτες και δισεκατομμύρια δολάρια σε κατεστραμμένο εξοπλισμό - ένας φόρος που αυξάνεται καθημερινά.

Κάθε εξέγερση έχει το πιθανό πλεονέκτημα της αντιγραφής τεχνικών από αυτές που προηγήθηκαν. Η εξέγερση υψηλής τεχνολογίας της Ουκρανίας με drones, εκρηκτικά οχημάτων, βόμβες στην άκρη του δρόμου και βλήματα θα διαδραματίζεται επίσης όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα κάνει το θέαμα πολύ πιο ορατό — και φρικτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ