Ένοπλες Συρράξεις

1821-2022: O Ελληνικός πόλεμος για Ανεξαρτησία και τα κοινά με τη σημερινή ουκρανική αντίσταση

Φανταστείτε ένα φτωχό έθνος στην άκρη της Ευρώπης. Οι άνθρωποι της, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουν αρχαία ιστορία, αλλά ελάχιστη εμπειρία κυριαρχίας και αυτοδιοίκησης. Ήταν μέχρι πρόσφατα ένα κράτος υποτελές - η δυτική περιφέρεια - μιας μεγάλης, αυταρχικής αυτοκρατορίας. Η χώρα διχάζεται από περιφερειακές διαιρέσεις. Οι παραδοσιακές ελίτ της είναι πλασματικές, διστακτικές, διεφθαρμένες και αυτοεξυπηρετούμενες. Μερικοί από αυτούς παραμένουν πιστοί, ή εν πάση περιπτώσει, στην παλιά αυτοκρατορία — η οποία είναι πολύ πιο πλούσια, έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό και μόλις εισέβαλε για να επανακτήσει τον έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς οι εισβολείς πολιορκούν και ερημώνουν πόλεις, πολλοί κάτοικοι απομακρύνονται. Ο τεράστιος αριθμός τους δημιουργεί μια τεράστια προσφυγική κρίση. Ο στρατός εισβολής έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά αποδεικνύεται ανεπαρκώς ηγούμενος και εφοδιασμένος. Ως αποτέλεσμα, αγωνίζεται να μεταφράσει την ανωτερότητά του σε καθαρή νίκη. Αλλά ούτε οι αμυνόμενοι μπορούν να ελπίζουν να κερδίσουν οριστικά. Είναι απλώς πολύ λίγοι και πολύ κακώς οπλισμένοι και χρηματοδοτημένοι για να κάνουν περισσότερα από το να αντέξουν.

Και οι δύο πλευρές καλούν εξωτερική βοήθεια, ελπίζοντας να ανατρέψουν την ισορροπία. Η αυτοκρατορία ζητά τη στρατιωτική βοήθεια μιας ταλαιπωρημένης, τεχνικά υποκείμενης αλλά στην πράξη ημιαυτόνομης επαρχίας στα νότια σύνορά της. Το νέο έθνος αναζητά βοήθεια από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής του, χώρες με τις οποίες επιβεβαιώνει ιδεολογική συγγένεια. Αλίμονο, η στιγμή δεν είναι ευνοϊκή. Η μεγάλη φιλελεύθερη δύναμη της περιόδου είναι συμπαθητική, αλλά απεχθάνεται να διακινδυνεύσει τον πόλεμο. Η μεγαλύτερη δύναμη της ηπείρου διστάζει να διακόψει τους ιστορικά στενούς οικονομικούς της δεσμούς με τον εισβολέα. Μερικοί εθελοντές μαχητές μπαίνουν μέσα, ενώ κανονίζεται κάποια οικονομική βοήθεια και παραδόσεις όπλων. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις αρνούνται να επέμβουν άμεσα. Οι μάχες και η δυστυχία συνεχίζονται.

Αυτή, φυσικά, είναι μια περίληψη του σημερινού ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αλλά περιγράφει επίσης τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, που διεξήχθη από το 1821 έως το 1827. Πολλοί σχολιαστές έχουν περιγράψει τον τρέχοντα πόλεμο μια μεταμορφωτική στιγμή που θα αναδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα. Όπως δείχνει ο Mark Mazower στο αριστοτεχνικό νέο του βιβλίο, ήταν η ελληνική επανάσταση που βοήθησε στη δημιουργία αυτών των πραγματικοτήτων από την αρχή.

Ο ισχυρισμός του Mazower είναι ότι, κατά τη διάρκεια των μαχών για την ελευθερία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Έλληνες έκαναν μια επανάσταση όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και — γαλβανίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη και φέρνοντάς την στην επιρροή, για πρώτη φορά, σε διακρατικές υποθέσεις — στην πρακτική της σύγχρονης πολιτικής, της διπλωματίας και του πολέμου. Τα μεγάλα κοινά μεταξύ του έργου του Mazower και των σημερινών ειδήσεων κάνουν την υπόθεσή του ακόμη πιο πειστική.

Η ιστορία δεν προσφέρει διδάγματα - αλλά μερικές φορές παρουσιάζει αναλογίες που μας βοηθούν να σκεφτούμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Η ιστορία της ελληνικής επανάστασης του Mazower δείχνει πώς ένας τοπικός αλλά άκρως υποβλητικός πόλεμος μπορεί να καταλήξει να διαμορφώσει την ευρύτερη ιστορική του στιγμή τραβώντας την προσοχή του κόσμου και τραβώντας εξωτερικές δυνάμεις. Διαβάζοντάς το σε διάλογο με το παρόν μας καλεί να φανταστούμε τα πιθανά αποτελέσματα της υφέρπουσας δυτικής επέμβασης και της αυξανόμενης ουκρανικής συνοχής που προκλήθηκε από τον τρέχοντα πόλεμο, γράφει ο συγγραφέας Marc Edward Hoffman στο WarOnTheRocks.

Μια βάναυση και μετασχηματιστική σύγκρουση

Η Ελληνική Επανάσταση: To 1821 και η Δημιουργία της Σύγχρονης Ευρώπης είναι βέβαιο ότι θα σταθεί ως ο οριστικός αγγλόφωνος απολογισμός αυτών των γεγονότων και της υποδοχής τους. Η αφήγησή του είναι ξεκάθαρη, περιεκτική, συνετή και οδυνηρή. Αν επιδίδεται σε σπάνιες στιγμές συναισθηματισμού -όπως θα περίμενε κανείς σε ένα βιβλίο που έχει ανατεθεί για να σηματοδοτήσει τα 200 χρόνια της επανάστασης- αυτές οι πτήσεις συναισθημάτων δικαιολογούνται περισσότερο από την ακαταμάχητη περιγραφή της φρίκης του πολέμου. Ο Mazower απεικονίζει, με διάφορες λεπτομέρειες, την άμεση κάθοδο και των δύο πλευρών στη χονδρική σφαγή. Από την πρώτη εμπλοκή της επανάστασης στο μικρό παραδουνάβιο λιμάνι του Γαλάτι, οι Έλληνες συνήθιζαν να σφαγιάζουν όχι μόνο εχθρικούς μαχητές αλλά και μουσουλμάνους αμάχους. «Υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι ήρθε η ώρα για τους πρώην δασκάλους τους να μάθουν τη θέση τους», γράφει ο Mazower. Όταν κατέλαβαν το οχυρό της Τριπολιτσάς, «η ληστεία, η σφαγή και η λεηλασία κράτησαν τρεις μέρες». Ανάλογες τύχες περίμεναν τα Καλάβρυτα, το Ναυαρίνο, την Κόρινθο και την Αθήνα. «Αηδίασα με την ελληνική υπόθεση», έγραψε ένας από τους ηγέτες της, «επειδή ήμασταν πολλοί κανίβαλοι».

Οι Οθωμανοί δεν ήταν καλύτεροι. «Ο εξαγριωμένος σουλτάνος… έπαιξε με την ιδέα να θανατωθούν όλοι οι Έλληνες της αυτοκρατορίας», γράφει ο Mazower. Οι σύμβουλοι τον απέτρεψαν από αυτή τη γενοκτονική πορεία, αλλά εξακολουθούσε να απαγχονίζει Έλληνες που κατείχαν ανώτερα υπουργικά και γραφεία - συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε'. Σε μια ομιλία του προς τους μουσουλμάνους της αυτοκρατορίας, εξέδωσε επίσης κάτι που ισοδυναμούσε με ανοιχτή πρόσκληση για σφαγή. Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Αϊβαλί — όλα έγιναν μάρτυρες σφαγών. Τα χειρότερα ήταν στη Χίο, όπου 30.000 Οθωμανοί παράτυποι «περιφέρονταν ανεξέλεγκτοι για σχεδόν δύο εβδομάδες», σκοτώνοντας, βιάζοντας και λεηλατώντας «με την ευλογία του Οθωμανού κυβερνήτη». Ο πληθυσμός του νησιού δεν έχει ανακάμψει ποτέ μέχρι σήμερα.

«Η βία της επίσημης οθωμανικής αντίδρασης συγκλόνισε βαθιά τους Ευρωπαίους διπλωμάτες», γράφει ο Mazower. «Ξεκίνησε μια αργή και τελικά θανατηφόρα διάβρωση της νομιμότητας του Σουλτάνου κατά την κρίση της ευρωπαϊκής πολιτικής γνώμης». Οι λεηλασίες των Ελλήνων έλαβαν πολύ λιγότερη προσοχή. Οι ξένοι παρατηρητές στο έδαφος ήταν σταθερά αποτροπιασμένοι από αυτό που αντίκρισαν, αλλά έτειναν να απέχουν από τη δημοσιοποίηση της εμπειρίας τους, ώστε να μην βλάψουν την υπόθεση με την οποία είχαν προσκολληθεί.

Τόσο στην ουκρανική όσο και στην ελληνική περίπτωση, το δυτικό κοινό κέρδισε τις προσπάθειες ενός έξυπνου ηγέτη που πλαισίωσε τα δεινά του λαού του με τρόπους που μπορούσαν να εκτιμήσουν. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο πρώτος πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Ελλάδας, ήταν ένας αστικός, μορφωμένος στη Δύση, γνώστης 10 γλωσσών και εμποτισμένος με τον Διαφωτισμό. Δεν πίστευε ότι η Ελλάδα μπορούσε να πετύχει μόνη της την ανεξαρτησία. Ανυπομονώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων - όπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα - έκανε τον κόπο να παρουσιάσει τον αγώνα της χώρας του με συμπόνια και προσάρμοσε τις εκκλήσεις του στο κοινό του. Ακριβώς όπως ο Ζελένσκι έπαιξε την ενοχή της Γερμανίας για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ουκρανία και τις αναμνήσεις του τείχους του Βερολίνου ενώ επικαλέστηκε την 11η Σεπτεμβρίου και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε μια ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μαυροκορδάτος έκανε έκκληση στις συντηρητικές δυνάμεις της εποχής του με όρους χριστιανικής ενότητας και οι φιλελεύθεροι αναφέροντας «Δυτική πολιτική θεωρία, συστήματα και αφηρημένες αρχές». Αυτήν την εποχή που ο Λόρδος Έλγιν απέκτησε τα μάρμαρά του και τα μουσεία σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να εκθέτουν ελληνικές αρχαιότητες, φρόντισε επίσης να αξιοποιήσει τη νεοανακαλυφθείσα εμμονή της Ευρώπης με το κλασικό παρελθόν.

Στο συντηρητικό πολιτικό κλίμα των αρχών της δεκαετίας του 1820, όταν μετά το Συνέδριο της Βιέννης οι μεγάλες δυνάμεις ήταν προσηλωμένες στη διατήρηση της σταθερότητας και στην αποτροπή της επανάστασης, αυτές οι εκκλήσεις βρήκαν ακόμη λιγότερη έλξη στις πρωτεύουσες της Ευρώπης από ό,τι έχει σήμερα ο Ζελένσκι. Αλλά στη σφαίρα των τεχνών και του πολιτισμού, ήταν μια εποχή όχι αντίδρασης, αλλά ρομαντισμού. Ανάμεσα στους διανοούμενους πρώτα και μετά σε ένα ευρύτερο κοινό, η ελληνική υπόθεση πήρε φωτιά. Ο Πέρσι Σέλλεϊ έγραψε ένα λυρικό δράμα για την εξέγερση, το Hellas, το οποίο αφιέρωσε στον Μαυροκορδάτο, έναν προσωπικό φίλο. Ο Ευγένιος Ντελακρουά εξέθεσε το Scene of the Massacre στη Χίο με διθυραμβικές κριτικές (ο Stendhal το επαίνεσε ως «Σαιξπηρικό»). Ο Τζιατσίνο Ροσίνι έγραψε μια όπερα, Η Πολιορκία της Κορίνθου, η οποία ήταν φαινομενικά ιστορική, αλλά ξεκάθαρα μια αλληγορία για την επικαιρότητα. Και φυσικά ο Λόρδος Μπάιρον -η πρώτη σύγχρονη διασημότητα στον κόσμο- ταξίδεψε στην Ελλάδα για να πολεμήσει, μόνο για να πεθάνει από πυρετό στο Μεσολόγγι. Η είδηση ​​του θανάτου του τράβηξε την προσοχή του κόσμου και τοποθέτησε την επανάσταση —για την οποία γιορτάστηκε ως μάρτυρας— στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. «Η αύξηση της συμπάθειας της Ευρώπης για την ελληνική υπόθεση ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πολιτικά και πολιτιστικά φαινόμενα της μεταναπολεόντειας εποχής», υποστηρίζει ο Mazower. Ο φιλελληνισμός έγινε «μια πολιτιστική δύναμη που ενώνει πολύ διαφορετικά τμήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας», πράγματι δημιούργησε «κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ευρωπαϊκή φιλελεύθερη συνείδηση».

Και πάλι, κανείς δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από ομοιότητες με το παρόν. Ενώ οι δύο σημαιοφόροι της Αποκατάστασης των Βουρβόνων παρήγαγαν μια «έκχυση ωδών, καντάτες, θρήνους και ελεγείες», οι ενδιαφερόμενοι σημερινοί παρατηρητές δημοσιεύουν στο Twitter, το Telegram και το TikTok. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και η ελληνική επανάσταση πριν από αυτόν, έχει γίνει μια παγκόσμια αιτία célèbre - επισκιάζοντας άλλες τραγωδίες στη διαδικασία. Ακριβώς όπως οι Ευρωπαίοι της ρομαντικής εποχής έδιναν λιγότερη προσοχή στις επαναστάσεις στη Νότια Αμερική που «στερούνταν της ιστορικής και πολιτιστικής γοητείας του ελληνικού ιδεώδους», έτσι και οι δυτικοί λαοί σήμερα κατηγορούνται ότι προσέφεραν σύντομη και επιζήμια μετατόπιση σε τραγωδίες πέρα ​​από την Ευρώπη που προκαλούν λιγότερο σοκ ​​από την αναζωπύρωση του παλιού τους εχθρού.

Με τον καιρό, όλη αυτή η ποίηση και η διαμαρτυρία άρχισαν να αναδιαμορφώνουν την πολιτική, εμπνέοντας -για πρώτη φορά, υποστηρίζει ο Mazower- ένα νέο είδος μαζικής κινητοποίησης προσανατολισμένης στην πρακτική βοήθεια. Ο φιλόσοφος του ωφελιμισμού Τζέρεμι Μπένθαμ και οι ενθουσιώδεις συνεργάτες του άδραξαν την ελληνική υπόθεση ως ευκαιρία να επιδείξουν τα πλεονεκτήματα της ιδεολογίας τους και έγραψαν «έναν χείμαρρο από… κείμενα, μεταφράσεις και αυτό που σήμερα θα ονομάζονταν συστάσεις πολιτικής». Από αυτή την προοπτική, σημειώνει ο Mazower, «οι Μπενθαμίτες ήταν … πρόδρομοι εκείνων των τεχνοκρατών του τέλους του εικοστού αιώνα που ξεπήδησαν σε όλο τον κόσμο… συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις πώς να διαχειρίζονται τις υποθέσεις του λαού τους».

Η Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, που ιδρύθηκε με τη βοήθεια των Μπενθαμιτών, παρείχε δύο δάνεια με κυμαινόμενα ομόλογα (με «θετικά παραπλανητικά» ενημερωτικά δελτία που ισοδυναμούσαν με «φουσκωτό») στη νέα αγορά κρατικού χρέους του Σίτι του Λονδίνου. Παρόμοιες φιλελληνικές οργανώσεις ξεπήδησαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία και αλλού. Οι συλλογικές προσπάθειές τους συνέβαλαν στη διατήρηση της ελληνικής υπόθεσης — και της προσωρινής κυβέρνησής της — κατά τα πιο δύσκολα χρόνια του πολέμου. Χρήσιμες, επίσης, ήταν οι νέες οργανώσεις που ιδρύθηκαν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους τραυματισμένους μη μάχιμους - μια σφαίρα στην οποία «η πιο αποφασιστική και συγκεκριμένη απάντηση» προήλθε από «ένα σχετικά νεοεισερχόμενο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις: την Αμερική». Αυτή η δραστηριότητα, υποστηρίζει ο Mazower, σηματοδότησε «την αρχή ενός σύγχρονου φαινομένου - μιας πολιτικής οργανωμένης διεθνούς ανακούφισης, μιας πολιτικής που θα ταυτιζόταν στενά με την προβολή της δύναμης και των αξιών της Αμερικής στο εξωτερικό για τους επόμενους δύο αιώνες».

Το Ζήτημα της Παρέμβασης

Αλλά τι πρέπει να κάνουν η Αμερική και οι σύμμαχοί της πέρα ​​από την παροχή ανακούφισης και βοήθειας; Το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης ήταν εξίσου αμφιλεγόμενο στην ελληνική περίπτωση όπως και σήμερα.

Μετά από χρόνια πολέμου και σωρούς αποστολών που περιγράφουν λεπτομερώς τις οθωμανικές θηριωδίες, «η υποστήριξη για παρέμβαση από την πλευρά των Ελλήνων αυξανόταν σε όλο το πολιτικό φάσμα», γράφει ο Mazower, «συγκεντρώνοντας ριζοσπάστες που ζητούσαν ρεπουμπλικανισμό, φιλελεύθερους που απαιτούσαν συντάγματα και [συντηρητικές] φωνές … απαιτώντας αλληλεγγύη με τους Χριστιανούς που απειλούνται από μη ευρωπαίους δεσπότες».

Το σημείο καμπής ήρθε όταν ένας αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος είχε επέμβει για λογαριασμό του σουλτάνου, κατέλαβε το Μεσολόγγι - την παλιά έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Ελλάδας, διάσημο ως τόπος θανάτου του Μπάιρον - και έσφαξε και υποδούλωσε τους κατοίκους του. Η δημόσια οργή σε αυτά τα γεγονότα «ήταν αποφασιστικός παράγοντας στον θεμελιώδη μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής διπλωματίας που συνέβη τώρα», σύμφωνα με τον Mazower. «Μπροστά στο ελληνικό πείσμα και τη λεβεντιά, τα υπουργικά συμβούλια της Ευρώπης αναγκάζονταν από τη λαϊκή πίεση να αποδεχτούν ότι δεν μπορούσαν να συναινέσουν σε αυτό που φαινόταν ως «αναπόφευκτη καταστροφή ενός ολόκληρου έθνους».

Η Αμερική, για να μην αναφέρουμε το ΝΑΤΟ, δεν απολαμβάνει τέτοια ομοφωνία αυτή τη στιγμή. Υποστηρικτές όπως ο Ρόρι Στιούαρτ και αντίπαλοι όπως ο Στίβεν Βέρχαϊμ διακήρυξαν και οι δύο την εποχή της παρέμβασης στο τέλος όταν η Αμερική αποχώρησε από το Αφγανιστάν. Το αν έχουν δίκιο μένει να φανεί. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δοκιμάζει τον ισχυρισμό τους. Οι παρεμβατικοί βλέπουν τον πόλεμο ως μια χρυσή ευκαιρία να επαναδιατυπώσουν την υπόθεσή τους και το προφίλ τους ανεβαίνει. Αλλά μέχρι στιγμής οι μη παρεμβατικοί διεξάγουν τη συζήτηση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να διασκεδάσει την ιδέα της δέσμευσης δυνάμεων, αντί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις - ένα σύγχρονο τέχνασμα για το οποίο η μελέτη του Mazower δεν μιλάει.

Το ρεύμα των απόψεων μπορεί κάλλιστα να αλλάξει, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Η καταστροφή της Μαριούπολης μπορεί να μην ήταν σημείο καμπής, μετά την πτώση του Μεσολογγίου, αλλά η κοινή γνώμη είχε μόλις εβδομάδες για να αφυπνιστεί και να γίνει αισθητή — και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να μετατραπεί σε έναν πόλεμο φθοράς.

Οι πρόσφατες ειδήσεις για σφαγές στην Μπούσα οδήγησαν σε εκκλήσεις για αυστηρότερη δράση. Εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα ή συνέχιζε να εκτελεί αμάχους, η δημόσια πίεση για στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να διογκωθεί. Το πιο συχνά προτεινόμενο επόμενο βήμα είναι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων — και εδώ η ιστορία του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας είναι πράγματι διδακτική.

Ένα αναδυόμενο έθνος

Εάν η Ουκρανία καταφέρει να βγει από τον τρέχοντα πόλεμο με ανέπαφη την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της, είναι πιθανό να το κάνει με μια πιο σταθερή και πιο εφαρμόσιμη —γιατί πιο αστική— εθνική ταυτότητα από ό,τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα να επινοήσει.

Παρά τη χονδρική υπερβολή και την εκμετάλλευση των εσωτερικών διαιρέσεων της Ουκρανίας από τη Ρωσία, είναι δίκαιο να πούμε ότι το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής τον έλεγχο σε μια πλασματική γη.

Οι ολιγάρχες και οι φυλές των ανταγωνιστικών συμφερόντων των οποίων προεδρεύουν ήταν οι κύριοι πολιτικοί κινητήρες. Ο εθνικισμός του είδους «αίμα-χώμα-και-γλώσσα» ήταν ένα μειονοτικό εγχείρημα: δεν ταίριαζε σε μια χώρα με πλούσιο, κοσμοπολίτικο παρελθόν και έναν Εβραίο κωμικό ως ηγέτη της εν καιρώ πολέμου.

Μια ευρύχωρη, στραμμένη προς το μέλλον, μη υποχρεωτική συλλογική ταυτότητα έχει αποδειχτεί άπιαστη. Αλλά ο πόλεμος και ο εκτοπισμός έχουν έναν τρόπο να ενώνουν τους ανθρώπους μέσω της απτής και κοινής εμπειρίας του πόνου – όπως δείχνει η ιστορία του Mazower.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τους, οι λαοί της χερσονήσου που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα μιλούσαν πολλές γλώσσες και είχαν διαφορετικές ταυτότητες που προέρχονταν από την πίστη και την εντοπιότητα. Μέχρι να τελειώσει, είχαν «ένα νέο όραμα της πολιτικής κοινότητας», ένα που βασιζόταν στην «εμπειρία των προσφύγων εν καιρώ πολέμου» και στους κοινωνικούς ανασυνδυασμούς που επέβαλε.

Πόσο ειρωνικό θα είναι αν, επιχειρώντας να το βομβαρδίσει πίσω στο αυτοκρατορικό μαντρί, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδειχτεί ο καταχρηστικός πατέρας του πρώτου πραγματικά ενσωματωμένου ουκρανικού έθνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ