Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία γυρίζει την πλάτη σε Ελλάδα-Γαλλία και προαναγγέλει εκκένωση δια θαλάσσης αμάχων από την Μαριούπολη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σταθεί αφορμή για προσπάθειες παρέμβασης στον διπλωματικό τομέα προκειμένου να επέλθει κατάπαυση του πυρός και εξεύρεση λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, ο οποίος εδώ και πάνω από ένα μήνα υποφέρει τα πάνδεινα

Χιλιάδες  Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, εκδιωχθεί βιαίως από τα σπίτια τους ή με την βούλησή τους τα  έχουν εγκαταλείψει πολλά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί από εχθρικά πυρά, ενώ πάραπολλοί είτε είναι πρόσφυγες μέσα στην επικράτεια της χώρας τους, είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό

Η μαρτυρική Μαριούπολη είναι εκείνη η Ουκρανική πόλη της οποίας οι κάτοικοι έχουν δοκιμαστεί περισσότερο από οποινδήποτε, ενώ πρόσφατα Γαλλία-Ελλάδα-Τουρκία ανεφεραν την πρόθεσή τους για  παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Μαριούπολης ακόμη  και εκκένωσης τους από την πόλη τους

Ωστόσο  σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ η Τουρκία  δια στόματος του ΥΠΑΜ της  Hulusi Akar, αναλαμβάνει μόνη της πρωτοβουλία  για την  παροχή βοήθειας στην Μαριούπολη αναφέροντας τα εξής: 

«Μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη πλοίων για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών στη Μαριούπολη από τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονισμός μας με τις ρωσικές και ουκρανικές αρχές συνεχίζεται.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov και τον Rώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoygu, ο Akar δήλωσε ότι η Τουρκία διεξάγει έντονη διπλωματική κίνηση υπό την ηγεσία του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan από την αρχή τoυ πολέμου

Σημειώνοντας ότι μίλησε επίσης πολλές φορές με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του στο τηλέφωνο και ότι συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Ρέζνικοφ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ακάρ τόνισε τη σημασία της δήλωσης κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Εκφράζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα η κατάπαυση του πυρός και η ασφαλής λειτουργία των διαδρόμων εκκένωσης, ο Ακάρ είπε: "Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Ουκρανίας. Η Τουρκία παρέχει επίσης την υποστήριξή της σχετικά με τις εκκενώσεις και θα συνεχίσει».

Σε ερώτηση για τις εκκενώσεις στη Μαριούπολη, όπου υπάρχουν και ομοεθνείς του, ο υπουργός Ακάρ είπε:

"Μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη πλοίων, ειδικά για την εκκένωση αμάχων και τραυματισμένων Τούρκων και άλλων υπηκόων από τη Μαριούπολη. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε με τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Μεταφέραμε  το αίτημά μας να υποστηρίξουμε τις εκκενώσεις καλώντας την στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στην Άγκυρα στο Υπουργείο μας

«Ο στρατιωτικός ακόλουθος μας στη Μόσχα το μετέφερε στις ρωσικές αρχές. Επιπλέον, για το αίτημά μας ενημερώθηκε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ουκρανίας στην Άγκυρα, ενώ  ο ακόλουθος μας στην Ουκρανία συντονίστηκε με τις ουκρανικές αρχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κανένα πρόβλημα με την θαλάσσια ασφάλεια

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ, όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά των παρασυρόμενων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, είπε, "Εργαζόμαστε για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου χωρίς να βλάψουμε κανέναν. Σε αυτό το πλαίσιο, από αέρος με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, ελικόπτερα και UAV στη Μαύρη Θάλασσα και από τη θάλασσα με  ναρκαλιευτικά πλοία  και περιπολικά».

Τονίζοντας ότι τα  ναρκαλιευτικά πλοία και τα αεροπλάνα θαλάσσιας περιπολίας που ανήκουν στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων είναι σε επιφυλακή, ο Ακάρ είπε, "Κάθε ειδοποίηση που λαμβάνεται αξιολογείται αυτή τη στιγμή και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Οι ομάδες SAS μας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ." 

Σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα κατά των παρασυρόμενων ναρκών, ο Ακάρ είπε, «Δεν υπάρχει πρόβλημα στη θαλάσσια κυκλοφορία». 

Σε ότι αφορά την κατάσταση των δύο μεταγωγικών αεροσκαφών A400M των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία παρέμειναν στο αεροδρόμιο Borispol στην Ουκρανία, όπου παρέδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, ο υπουργός Akar είπε: «Συνεχίζουμε τις επαφές μας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία σχετικά με την ασφάλεια. , εκκένωση και συντήρηση των αεροσκαφών μας και στοχεύουμε να κάνουμε την αναχώρηση του αεροσκάφους μας το συντομότερο δυνατό. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε ότι συνεχίζουν τις επαφές τους τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία σχετικά με την επείγουσα και ασφαλή εκκένωση των τουρκικών πλοίων που περιμένουν στα ουκρανικά λιμάνια."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί στις δυσκολίες που ενέχει μια θαλάσσια επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από την Μαριούπολη και στο πρόβλημα των ναρκών, το οποίο όμως επιλύεται με τη χρήση ναρκαλιευτικών πλοίων , UAV, αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας και άλλων μέσων τα οποία διαθέτει η Τουρκία

Ωστόσο η μεμονωμένη τουρκική προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης χωρίς την συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, δείχνει ακόμη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο και τις επιδιώξεις της Τουρκίας

Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η  τυχόν συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας σε μια  κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης αμάχων στην εμπόλεμη Ουκρανία καθώς επίσης η επίκληση και εφαρμογή του ανθρωπιστικού Δικαίου από την Τουρκία, θα  είχαν ιδιαίτερη σημασία. 

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία, όχι επειδή το πιστεύει βέβαια, αλλά επειδή προσβλέπει σε κέρδη από τη στάση της, αρχίζει να κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με το οποίο είχε "πάρει διαζύγιο "εδώ και χρόνια. 

Συνεπώς στο μέλλον τα παραπάνω  θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την επίλυση της μόνης πραγματικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας , μεταξύ μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

Αυτό θέλει να αποφύγει η Τουρκία και γιαυτό ενεργεί από μόνη της

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...