Ένοπλες Συρράξεις

Από νεοναζί μέχρι τζιχαντιστές! Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κινητοποιεί τους εξτρεμιστές παγκοσμίως

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Εικόνα που κυκλοφόρησε από το νεοναζιστικό κόμμα δείχνει δύο χέρια κλειδωμένα σε μια χειραψία, πλαισιωμένα από έναν τίτλο με κεφαλαία γράμματα, «Οι εθνικιστές βοηθούν τους εθνικιστές». «Ζητούνται καταλύματα για Ουκρανούς εθνικιστές!» η γερμανική ομάδα έγραψε στο Telegram, λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία, οι εθνικιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος της Ευρώπης από το 1945 έχει επαναφέρει τα εθνικιστικά πάθη με μια εκδίκηση. Ξεκινώντας την επίθεσή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλέστηκε εθνικιστικές αρχές αίματος και πολιτισμού, αρνούμενος την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας. Οι ηγέτες στο Κίεβο, ανταποκρινόμενοι στην επίθεση, καλωσόρισαν ένοπλες εθνικιστικές φατρίες, ανάμεσά τους και το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ.

Οι συγκρουόμενες εθνικιστικές εκκλήσεις έχουν εμπνεύσει εξτρεμιστές σε άλλες χώρες να πάρουν πλευρά στη σύγκρουση - και να αναζητήσουν εμπειρία μάχης που θα μπορούσε να υποκινήσει τη βία μακριά από τη σημερινή πρώτη γραμμή. Πουθενά αυτό δεν εγείρει πιο δυνατούς συναγερμούς από ό,τι στη Γερμανία, όπου η επανόρθωση των ναζιστικών εγκλημάτων σήμαινε την υποταγή των εθνικών στόχων σε αυτούς μιας πολυεθνικής ευρωπαϊκής κοινότητας. Τώρα, ο πόλεμος ενός μήνα έχει γαλβανίσει τους σκληροπυρηνικούς, από νεοναζί που υποστηρίζουν παραστρατιωτικές φατρίες μέχρι μαχητικούς ισλαμιστές που βλέπουν ρωγμές στη δυτική εξουσία.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι αυτοί οι εξτρεμιστές λαμβάνουν εκπαίδευση μάχης με όπλα και εκρηκτικά και, λόγω της πολεμικής εμπειρίας, έχουν πολύ χαμηλό κατώφλι για χρήση όπλων και θανατηφόρου δύναμης», δήλωσε ο Stephan J. Kramer, επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ακροδεξιών εξτρεμιστών που περνούν στην Ουκρανία είναι ακόμη ελάχιστος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής, μόλις 27 είτε έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία είτε έχουν κάνει σχέδια για να το κάνουν, δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα, μεταξύ 33.300 ακροδεξιών εξτρεμιστών που εκτιμάται ότι βρίσκονται στη χώρα, ενώ 13.000 εκτιμάται ότι είναι διατεθειμένοι στη βία. Οι αρχές είπαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να έχουν δει μάχη. Ωστόσο, η ενεργή διαδικτυακή στρατολόγηση υποδηλώνει ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς περισσότερους εθελοντές μαχητές, είπε ο Kramer. Η ετοιμότητα να πάρουν τα όπλα, πρόσθεσε, αντανακλά την εντατικοποίηση της δραστηριότητας από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων των τάξεων του γερμανικού στρατού.

Για τους νεοναζί και τους λευκούς υπερασπιστές, «η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει η εκδοχή τους για αυτό που ήταν το Αφγανιστάν για το κίνημα των τζιχαντιστών τη δεκαετία του 1980», δήλωσε ο Στίβεν Σταλίνσκι, εκτελεστικός διευθυντής του Middle East Media Research Institute. «Το να βρεθούν στο έδαφος σε μια πραγματική κατάσταση μάχης θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, καθώς ακονίζουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους στα όπλα, τον σχεδιασμό επιθέσεων, τη χρήση τεχνολογίας στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και της κρυπτογράφησης, και τη χρήση κρυπτονομισμάτων για λαθραία χρηματοδότηση της δραστηριότητάς τους».

Η πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να επιταχύνει την εξτρεμιστική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη Δύση είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη λόγω της μακροχρόνιας εκστρατείας του Κρεμλίνου να καλλιεργήσει περιθωριακά κινήματα και να υπονομεύσει τις δημοκρατίες στο εξωτερικό, δήλωσε ο Stefan Meister, ειδικός στη Ρωσία στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Αυτές οι προσπάθειες, είτε μέσω οικονομικής υποστήριξης είτε μέσω φανταστικών διαδικτυακών θεωριών συνωμοσίας, έχουν κερδίσει τη συμπάθεια της Μόσχας σε μεγάλα τμήματα της ακροδεξιάς, είπε.

Τώρα, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου ότι η αποναζικοποίηση δικαιολογεί την εισβολή του, οι νεοναζί στη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν δεν ρίχνουν τον κλήρο τους μόνο με την Ουκρανία, λένε αξιωματούχοι ασφαλείας και πληροφοριών. Αντίθετα, η σύγκρουση έχει αποκαλύψει ένα ρήγμα μεταξύ των εξτρεμιστών.

Κάποιοι υποστηρίζουν τον αγώνα της Ουκρανίας για κυριαρχία, αλλά πολλοί άλλοι ευθυγραμμίζονται με τη σοβινιστική, αντιαμερικανική σταυροφορία του Πούτιν - μια που στοχεύει έναν αρχηγό κράτους, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος. Ριζοσπάστες όλων των ριζών, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των νεοναζί αλλά και των ισλαμιστών εξτρεμιστών, διαμορφώνουν την αναταραχή του πολέμου για να ταιριάζει με τη δική τους προπαγάνδα.

«Ο πόλεμος είναι μια απειλητική και επομένως συναισθηματική κατάσταση, που προκαλεί φόβο σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας», είπε ο Kramer. «Σε μια τέτοια κατάσταση φόβου, πολλοί άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε υποσχέσεις σωτηρίας και ισχυροί ηγέτες που προσφέρουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Τρέφει επίσης προκαταλήψεις, στερεότυπα και φαντασιώσεις συνωμοσίας».

«Μιλάμε για δράση»

Ο πόλεμος είναι μόνο ένας από τους στόχους που παρακινούν Γερμανούς εξτρεμιστές να περάσουν στην Ουκρανία. Μερικοί επιδιώκουν επίσης να κάνουν ανεξάρτητες αναφορές — παρακάμπτοντας αυτό που θεωρούν ως lügenpresse, ή ψεύτικο τύπο, μια βρισιά που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ καθώς εδραίωσε την εξουσία στη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Άλλοι έχουν σχέδια να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε εθνικιστικές οικογένειες, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ανάμεσα στους εξτρεμιστές που πέρασαν στην Ουκρανία αλλά μετά επέστρεψαν, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, είναι ένας άνδρας που είπε ότι πήγε να κάνει έρευνα για ένα άρθρο που σχεδίαζε να γράψει για το Der Dritte Weg, ή το Τρίτο Μονοπάτι, το νεο-ναζιστικό κόμμα στο κανάλι του στο Telegram. Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Άλλα εξτρεμιστικά κανάλια διαθέτουν φιλορωσικές επικοινωνίες. Μια ομάδα που ονομάζεται Free Saxony είπε πρόσφατα στους οπαδούς της ότι η σύγκρουση «τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ΝΑΤΟ», καταδικάζοντας τις εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης κατά των «φίλων του Πούτιν».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ρωσικές ομάδες έχουν δοξάσει την εξτρεμιστική υποστήριξη στον πόλεμο που εκφράζεται παγκοσμίως. Το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα, μια μαχητική ακροδεξιά φατρία που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τράβηξε την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια συνοδεία στο Βελιγράδι της Σερβίας, στην οποία υπερεθνικιστές και νεοναζί έφεραν τη ρωσική σημαία. «Το ράλι αυτοκινήτων διέσχισε με επιτυχία το Βελιγράδι, φτάνοντας στο τέλος της ρωσικής πρεσβείας, όπου ο σερβικός λαός εξέφρασε για άλλη μια φορά δυνατά την υποστήριξή του», ανέφερε η ανακοίνωση του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος, σύμφωνα με έκθεση του Middle East Media Research Institute με την Washington Post.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Michael Kretschmer, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, του κρατιδίου της ανατολικής Γερμανίας που θεωρείται κέντρο δεξιών οργανώσεων, είπε ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις προσλήψεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε αυστηρότερους κανονισμούς για τις διαδικτυακές επικοινωνίες. Ξεχώρισε το Telegram, μεταξύ των πιο δημοφιλών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και ευνοήθηκε επίσης από ακροδεξιές ομάδες παγκοσμίως. Ο Kretschmer, μέλος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, είπε ότι η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, γνωστή για την απρόσκοπτη προσέγγισή της στον έλεγχο περιεχομένου, «πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους μας».

Η Γερμανία έχει από τους πιο αυστηρούς κανόνες στον κόσμο κατά της ρητορικής μίσους και της διαδικτυακής παρενόχλησης. Μόλις τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή της εκπομπής απαγόρευσε το γερμανόφωνο κανάλι του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT. Η πρόκληση της διαφοροποίησης μεταξύ των τύπων ακροδεξιού μίσους εμφανίστηκε επίσης όταν το Facebook είπε ότι θα επέτρεπε τον έπαινο για το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας — αλλά μόνο στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας.

Η εξέχουσα θέση του Αζόφ παρουσιάζει προβλήματα για τις δυτικές δυνάμεις. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως φιγούρες ήρωες, ούτε πρέπει να γίνουν το νέο φυσιολογικό», είπε ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αναφερθεί σε ευαίσθητες λεπτομέρειες. «Δίνει στον Πούτιν μια αφορμή για να μιλήσει για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα».

Ο αξιωματούχος έκανε μια σύγκριση με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους αντισοβιετικούς μουτζαχεντίν που πολεμούσαν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Στη Γερμανία, οι ανησυχίες σχετικά με τη στρατολόγηση θυμίζουν ότι εξτρεμιστές ταξίδεψαν για να πολεμήσουν στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ο Konstantin von Notz, μέλος του κόμματος των Πρασίνων που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της επιτροπής εποπτείας πληροφοριών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πιο πρόσφατα, οι αρχές υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 1.000 Γερμανοί πολίτες ταξίδεψαν στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στις μαχητικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους. Και στην Ουκρανία, οι εχθροπραξίες που προηγήθηκαν της ευρείας κλίμακας εισβολής του Πούτιν προσέλκυσαν όχι μόνο ακροδεξιούς εθνικιστές αλλά και Τσετσένους μουσουλμάνους μαχητές.

«Από την ιστορία του Συντάγματος Αζόφ, γνωρίζουμε ότι αρκετοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές ταξίδεψαν από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια και πολέμησαν με το σύνταγμα σε διάφορα hot spots στην περιοχή», είπε ο Kramer, ο αρχηγός πληροφοριών στη Θουριγγία. «Λοιπόν, μιλάμε για δράση και όχι μόνο για φωνές».

Ο Von Notz, δικηγόρος, είπε ότι περίμενε ότι οι Γερμανοί εισαγγελείς που διερευνούν πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν και Γερμανοί πολίτες που διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία. Το να θέτεις υπόλογους ξένους μαχητές σημαίνει να λαμβάνεις τα ονόματά τους από τις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Κάσπαρ Σλίεφακ, μελετητής και σύμβουλος με έδρα το Βερολίνο για τη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να εμποδίσεις τους ανθρώπους να πάνε αφού περνάς τα πολωνικά σύνορα και μετά τα ουκρανικά σύνορα και μετά είσαι εκεί», είπε. Το να δοθεί στη Γερμανία πρόσβαση στα ουκρανικά αρχεία, είπε, «είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό σημείο για να είμαστε προετοιμασμένοι όταν αυτοί που φτάνουν, που πολέμησαν, που εκπαιδεύτηκαν κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να επιστρέψουν».

«Δημιουργώντας ένα αφήγημα»

Οι εξτρεμιστές που δεν εισέρχονται στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας χρησιμοποιούν ωστόσο τον πόλεμο για να διαδώσουν προπαγάνδα. Μερικοί είναι λευκοί υπέρμαχοι που βλέπουν στη σταυροφορία του Πούτιν μια ευκαιρία να καθαρίσουν τη δυτική κουλτούρα. Αυτή η άποψη διαδίδεται από έναν Αμερικανό στη Μόσχα - και συχνό καλεσμένο στη ρωσική κρατική τηλεόραση - που φοράει ένα μπάλωμα στο γιλέκο του που δείχνει το πρόσωπο του Πούτιν στραμμένο σε μια Συνομοσπονδιακή σημαία, σύμφωνα με ανάλυση του Middle East Media Research Institute.

Άλλοι είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να αναδείξουν αυτό που θεωρούν δυτική υποκρισία. Ο Anjem Choudary, ο οποίος καταδικάστηκε στη Βρετανία το 2016 για εμπνευσμένη υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, ρώτησε στο ιστολόγιό του αυτή την εβδομάδα, «γιατί οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συγκατάθεση του ΝΑΤΟ, δεν βομβαρδίζουν απλώς τους απλούς ανθρώπους της Ουκρανίας για για να τους απελευθερώσει από την κατοχή του Πούτιν όπως έκαναν στο Ιράκ το 2003;».

Ορισμένοι ισλαμιστές εξτρεμιστές υποστήριξαν την Ουκρανία, καταδικάζοντας τους Τσετσένους μουσουλμάνους μαχητές που έχουν πάρει τα όπλα για τον Πούτιν, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Anti-Defamation League. Άλλοι βλέπουν και τις δύο πλευρές ως μη πιστούς και ενθαρρύνουν τον αμοιβαίο αφανισμό τους. Εν τω μεταξύ, οι λευκοί υπέρμαχοι που αποδοκιμάζουν τη σύγκρουση ως πόλεμο μεταξύ «αδερφών» λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στους θανάτους λευκών συναδέλφων.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι η χρήση του πολέμου για τις δικές τους αφηγήσεις», δήλωσε ένας Άραβας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα ευρήματα. «Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να συγκρίνουν την κατάσταση της Ουκρανίας με την κατάσταση των Παλαιστινίων και να πουν εάν η Δύση είναι πρόθυμη να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να υποστηρίξει τον αγώνα εκεί εναντίον των Ρώσων, γιατί δεν ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τους Παλαιστινίους;».

Το γεγονός ότι ο πόλεμος διχάζει εξτρεμιστικές ομάδες, ωστόσο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ισχύ του ως εργαλείο ριζοσπαστικοποίησης, είπαν ορισμένοι ειδικοί. Ο Jan Rathje, αναλυτής στο Centre for Monitoring, Analysis and Strategy, μη κερδοσκοπικό οργανισμό ψηφιακής εγκληματολογίας με έδρα το Βερολίνο, εξέτασε τα 10 μεγαλύτερα γερμανικά κανάλια Telegram που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και βρήκε ένα ευρύ φάσμα απόψεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διχόνοια, είπε ο Rathje, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συναίνεση που σφυρηλατεί από την εχθρότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας που στοχεύουν στον έλεγχο της εξάπλωσης του covid-19. «Για πολλούς στο περιβάλλον συνωμοσίας, ο πόλεμος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας», είπε, «αλλά όχι τόσο χρήσιμο όσο οι μάσκες και τα εμβόλια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...