Ένοπλες Συρράξεις

Υποστηρίζοντας Ουκρανούς ναζί από το 1953! Από την Επιχείρηση AERODYNAMIC της CIA μέχρι το σημερινό πόλεμο (Έγγραφα)

Ο αποχαρακτηρισμός περισσότερων από 3800 εγγράφων από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών το 2016 παρείχε λεπτομερείς αποδείξεις ότι από το 1953 η CIA λειτούργησε δύο μεγάλα προγράμματα με σκοπό όχι μόνο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά και τη ναζιστικοποίησή της με τους οπαδούς του ουκρανού ηγέτη των Ναζί του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, Στέπαν Μπαντέρα.

Για περισσότερα από 40 χρόνια η CIA έπαιξε ουσιαστικά το «ουκρανικό χαρτί» στον αντισοβιετικό της πόλεμο. Αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Λάνγκλεϊ δημιούργησε στενές επαφές με την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA), και οι δύο μεγάλες αντικομμουνιστικές οργανώσεις που μετρούσαν χιλιάδες μέλη στις δυτικές χώρες και στα υπόγεια της Σοβιετικής Ουκρανίας.

Η επιχείρηση CARTEL, στόχος της οποίας ήταν η υποστήριξη των Ουκρανών εθνικιστών, ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Εκείνα τα χρόνια η επιχείρηση άλλαξε το όνομά της πολλές φορές, αλλά παραμένει περισσότερο γνωστή ως AERODYNAMIC.

Αρχικά, η CIA υποστήριξε ενεργά την ένοπλη αντίσταση στην Ουκρανία, έστειλε πράκτορες και εκπαιδευτές, παρείχε χρηματοδότηση σε αντισοβιετικές στρατιωτικές μονάδες και συνέλεξε επίσης πληροφορίες για θέσεις και οργανισμούς του Κόκκινου Στρατού.

Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν οι δυνάμεις OUN-UPA στην Ουκρανία και την Ανατολική Πολωνία είχαν κυρίως εξαλειφθεί, οι Αμερικανοί άλλαξαν την πορεία της πολιτικής τους. Τώρα, έβαλαν ένα στοίχημα στην ιδεολογία: άρχισαν να δημοσιεύουν αντικομμουνιστική λογοτεχνία και περιοδικά, καθώς και να πραγματοποιούν υπόγεια ραδιοφωνική μετάφραση και να υποστηρίζουν παράνομα ουκρανικά πολιτικά κινήματα.

Το 1990, με την επικείμενη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα αφεντικά των Αμερικανών κατασκόπων έκλεισαν το πρόγραμμα.

Τα προγράμματα της CIA διήρκεσαν περίπου τέσσερις δεκαετίες. Ξεκινώντας ως μια παραστρατιωτική επιχείρηση που παρείχε χρηματοδότηση και εξοπλισμό για αντι-σοβιετικές ουκρανικές αντιστασιακές ομάδες όπως το Ουκρανικό Ανώτατο Απελευθερωτικό Συμβούλιο (UHVR) και τις θυγατρικές του, την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA), όλοι Ναζί Μπαντεριστές.

Η CIA παρείχε επίσης υποστήριξη σε μια σχετικά αντι-Μπαντέρα φατρία του UHVR, το ZP-UHVR, ένα εικονικό παράρτημα της CIA με έδρα το εξωτερικό και τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών MI-6. Η πρώιμη επιχείρηση της CIA για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας εξόριστους Ουκρανούς πράκτορες στη Δύση που είχαν διεισδύσει στη Σοβιετική Ουκρανία, είχε την κωδική ονομασία Project AERODYNAMIC.

Ένα πρώην ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο της CIA με ημερομηνία 13 Ιουλίου 1953, παρέχει μια περιγραφή τηςAERODYNAMIC:

«Ο σκοπός του Project AERODYNAMIC είναι να παρέχει την εκμετάλλευση και επέκταση της αντισοβιετικής ουκρανικής αντίστασης για σκοπούς ψυχρού και θερμού πολέμου. Ομάδες όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Απελευθέρωσης της Ουκρανίας (UHVR) και ο Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός (OUN), η Εξωτερική Αντιπροσωπεία του Ουκρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Απελευθέρωσης (ZPUHVR) στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες οργανώσεις όπως το OUN/ Β θα αξιοποιηθούν».

Η CIA παραδέχτηκε σε ένα πρώην ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο του 1970 ότι είχε επαφή με το ZPUHVR από το 1950.

Η OUN-B ήταν η φράξια Μπαντέρα του OUN και οι νεοναζί υποστηρικτές της βρίσκονται σήμερα ενσωματωμένοι στην ουκρανική εθνική κυβέρνηση στο Κίεβο και σε περιφερειακές και δημοτικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα.

Η AERODYNAMIC τοποθέτησε πράκτορες πεδίου εντός της Σοβιετικής Ουκρανίας οι οποίοι, με τη σειρά τους, δημιούργησαν επαφή με το Ουκρανικό Κίνημα Αντίστασης, ιδιαίτερα με πράκτορες SB (υπηρεσία πληροφοριών) του OUN που ήδη δρούσαν εντός της Ουκρανίας.

Η CIA φρόντισε για ρίψεις αεροσκαφών εξοπλισμού επικοινωνιών και άλλων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς όπλων και πυρομαχικών, στον «μυστικό» στρατό της CIA στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πράκτορες της CIA έλαβαν εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία από το τμήμα Εξωτερικών Πληροφοριών Πολιτικής και Ψυχολογίας (FI-PP) του Στρατού των ΗΠΑ. Οι επικοινωνίες μεταξύ των πρακτόρων της CIA στην Ουκρανία και των δυτικών χειριστών τους διεξήχθησαν με αμφίδρομη ραδιοτηλεόραση (WT), βραχέων κυμάτων μέσω διεθνών ταχυδρομικών καναλιών και μυστικούς αερομεταφερόμενους και χερσαίους ταχυμεταφορείς.

Οι πράκτορες που έπεσαν αεροπορικώς στην Ουκρανία μετέφεραν ένα κιτ που περιείχε, μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι στυλό με δακρυγόνα, έναν υπνόσακο αρκτικής, ένα τσεκούρι κατασκήνωσης, ένα εργαλείο χάραξης ορυκτών, ένα μαχαίρι τσέπης, μια γκοφρέτα σοκολάτας, μια κάμερα Minox και μια Leica 35 χλστ. φωτογραφική μηχανή, φιλμ, ένα σοβιετικό σετ καλλωπισμού, ένα σοβιετικό μπουφάν, ένα πιστόλι και σφαίρες διαμετρήματος 0,22 χλστ. Άλλοι πράκτορες έφεραν ραδιοφωνικές συσκευές, γεννήτριες χειρός, μπαταρίες νικελίου-καδμίου.

Ένα συνδεδεμένο έργο υπό την AERODYNAMIC είχε την κωδική ονομασία CAPACHO. Τα έγγραφα της CIA δείχνουν ότι η AERODYNAMIC συνέχισε να λειτουργεί μέσω της διοίκησης του Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι το 1970.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόγραμμα υπαγόταν περισσότερο σε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου. Η CIA ίδρυσε μια εταιρεία προπαγάνδας στο Μανχάταν που φρόντιζε να εκτυπώνει και να δημοσιεύει αντισοβιετική λογοτεχνία ZPUHVR που θα μεταφερόταν λαθραία στην Ουκρανία. Το νέο πεδίο μάχης δεν θα ήταν βαλτώδεις υποχωρήσεις κοντά στην Οδησσό και κρύες έρημες αποθήκες στο Κίεβο, αλλά στο κέντρο του κόσμου των εκδόσεων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Η πρώτη εταιρεία της CIA ήταν η Prolog Research and Publishing Associates, Inc., η οποία αργότερα έγινε γνωστή απλώς ως Prolog. Η κωδική ονομασία της CIA για την Prolog ήταν AETENURE. Η ομάδα εξέδωσε το ουκρανικό περιοδικό «Prolog». Η CIA αναφέρθηκε στην Prolog ως «μη κερδοσκοπική εταιρεία κάλυψης που απαλλάσσεται από φόρους για τις δραστηριότητες της ZP/UHVR».

Η «νομική οντότητα» που χρησιμοποιείται από τη CIA για τη χρηματοδότηση της Prolog παραμένει απόρρητη πληροφορία. Ωστόσο, το ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο της CIA δηλώνει ότι τα κεφάλαια για την Prolog διαβιβάστηκαν στο γραφείο της Νέας Υόρκης «μέσω του Ντένβερ και του Λος Άντζελες και παρέχονται αποδείξεις στην Prolog που δείχνουν την προέλευση του κεφαλαίου για να σταματήσει η ανάκριση από τις δημοσιονομικές αρχές της Νέας Υόρκης».

Όσον αφορά το γραφείο της Prolog στο Μόναχο, το έγγραφο της CIA αναφέρει ότι η χρηματοδότησή του προέρχεται από λογαριασμό ξεχωριστό από αυτόν της Prolog στη Νέα Υόρκη από συνεργαζόμενη τράπεζα, η οποία επίσης παραμένει διαβαθμισμένη.

Το 1967, η CIA συνένωσε τις δραστηριότητες της Prolog Munich και το γραφείο του Ουκρανού εξόριστου εθνικιστικού περιοδικού «Suchasnist» στο Μόναχο. Το γραφείο του Μονάχου υποστήριξε επίσης το «Ukrainische Gesellschaft fur Auslandstudien».

Τα έγγραφα της CIA υποδεικνύουν επίσης ότι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ενδέχεται να έχουν παρέμβει σε πράκτορες της AERODYNAMIC στη Νέα Υόρκη. Μια οδηγία της CIA του 1967 συμβούλευσε όλους τους πράκτορες του ZPUHVR στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε να αναφέρουν τις επαφές τους με διπλωμάτες της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών από την ΕΣΣΔ και την Ουκρανική SSR στο FBI είτε στον δικό τους αξιωματικό του έργου της CIA. Οι πράκτορες της CIA που ήταν υπεύθυνοι για την AERODYNAMIC στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο είχαν την κωδική ονομασία πράκτορες AECASSOWARY.

Οι πράκτορες AECASSOWARY συμμετείχαν και διηύθυναν άλλες ομάδες της AERODYNAMIC που διείσδυσαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων της Βιέννης το 1959. Η επιχείρηση διείσδυσης της Βιέννης, όπου έγινε επαφή με νεαρούς Ουκρανούς, ονομάστηκε LCOUTBOUND από τη CIA.

Το 1968, η CIA διέταξε τον τερματισμό της Prolog Research and Publishing Associates, Inc. και την αντικατάστασή της από την Prolog Research Corporation, «μια κερδοσκοπική, εμπορική επιχείρηση που φαινομενικά εξυπηρετεί συμβάσεις για απροσδιόριστους χρήστες ως ιδιώτες και ιδρύματα».

Η ανατροπή της Prolog αναφέρθηκε από τη CIA ότι προέκυψε από την επιχείρηση MHDOWEL. Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά για τη MHDOWEL εκτός από το ότι αφορούσε την έκθεση της κάλυψης ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος της CIA.

Το 1969, η AERODYNAMIC άρχισε να προωθεί την υπόθεση των Τατάρων της Κριμαίας. Το 1959, λόγω του μεγάλου ουκρανικού πληθυσμού του Καναδά, η υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρόμοιο με την AERODYNAMIC με την κωδική ονομασία «REDSKIN».

Καθώς αυξάνονταν τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, αυξανόταν και ο αριθμός των επισκεπτών στη Δύση από τη Σοβιετική Ουκρανία. Αυτοί οι ταξιδιώτες είχαν πρωταρχικό ενδιαφέρον για την AERODYNAMIC. Οι ταξιδιώτες κλήθηκαν από πράκτορες της CIA να μεταφέρουν κρυφά υλικά της Prolog, όλα λογοκριμένα από τη σοβιετική κυβέρνηση, πίσω στην Ουκρανία για διανομή. Αργότερα, πράκτορες της AERODYNAMIC άρχισαν να προσεγγίζουν Ουκρανούς επισκέπτες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα Σοβιετικούς Ουκρανούς επισκέπτες στην Τσεχοσλοβακία κατά την «Άνοιξη της Πράγας» του 1968. Οι ουκρανοί πράκτορες της CIA είχαν το ίδιο αίτημα να μεταφέρουν ανατρεπτική λογοτεχνία στην Ουκρανία.

Η AERODYNAMIC συνέχισε τη δεκαετία του 1980 ως επιχείρηση QRDYNAMIC, η οποία ανατέθηκε στο Πολιτικό και Ψυχολογικό Επιτελείο της CIA στο Πρόγραμμα Μυστικής Δράσης της Σοβιετικής Ανατολικής Ευρώπης. Η Prolog είδε τις δραστηριότητές της να επεκτείνονται από τη Νέα Υόρκη και το Μόναχο στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο.

Η QRDYNAMIC άρχισε να συνδέεται με δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τον μεγιστάνα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, Τζορτζ Σόρος, ιδιαίτερα με στελέχη του Ομίλου Παρατηρητηρίου Ελσίνκι στο Κίεβο και τη Μόσχα. Η διανομή υπόγειου υλικού επεκτάθηκε από περιοδικά και φυλλάδια σε κασέτες ήχου, γραμματόσημα με αντισοβιετικά μηνύματα, αυτοκόλλητα και μπλουζάκια.

Η QRDYNAMIC επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Κίνα, προφανώς από το γραφείο του Τόκιο, και στην Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Σοβιετική Κεντρική Ασία, τη θαλάσσια περιοχή του Σοβιετικού Ειρηνικού και μεταξύ Ουκρανών Καναδών. Η QRDYNAMIC πλήρωσε επίσης δημοσιογράφους-πράκτορες επιρροής για τα άρθρα τους. Αυτοί οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη Σουηδία, την Ελβετία, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Αυστρία.

Αλλά στην αρχή του Γκλάσνοστ και της περεστρόικα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται ζοφερά για την QRDYNAMIC. Το υψηλό κόστος ενοικίασης στο Μανχάταν την έκανε να αναζητά φθηνότερα διαμερίσματα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η Βικτόρια Νούλαντ, ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές/Ευρασιατικές Υποθέσεις το 2016, είπε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποσπάσουν τον έλεγχο της Ουκρανίας από τη ρωσική σφαίρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις από τη CIA φαίνεται ότι το τίμημα για τους Αμερικανούς φορολογούμενους τέτοιων ξένων γελοιοποιήσεων ήταν πολύ υψηλότερο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...