Ένοπλες Συρράξεις

Α. Δεσποτόπουλος: «Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ή έστω μία εκεχειρία αργεί ακόμη»

“Έχω την αίσθηση ότι η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ή έστω μία εκεχειρία αργεί ακόμη” είπε μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Όπως σημείωσε “Ορθώς η Ελλάδα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της νομιμότητας και κατά της απόβασης ξένων κρατών σε τρίτα κράτη” και εκτίμησε πως “Δημιουργείται μία δυναμική στην Ευρώπη αναχαίτισης του αναθεωρητισμού και είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να το αξιοποιήσει αυτό και να μην αντιδρούμε στον αναθεωρητισμό της Ουκρανίας αλλά και στον αναθεωρητισμό της Κύπρου”.

Όπως το εξήγησε “επιχειρησιακά η ουκρανική αντίσταση παραμένει ισχυρή – έχουν ταμπουρωθεί πολύ έξυπνα στις πόλεις οι Ουκρανοί – και είναι πολύ δύσκολο για το ρωσικό στρατό να μπει σε αυτές”. “Αυτό σημαίνει πως χρονικά υπάρχει μία καθυστέρηση” ανέφερε, γεγονός που εκτίμησε ότι “έχει δημιουργήσει τις περισσότερες δυσκολίες στον Ρώσο πρόεδρο”. Όσο για τις διαπραγματεύσεις θεωρεί πως “οι Ρώσοι συμμετέχουν προσχηματικά στο διάλογο

“Το τέλος των εχθροπραξιών θα κρατήσει ακόμη μέρες ίσως και εβδομάδες” υπέθεσε ως εκ τούτου ο κ. Δεσποτόπουλος.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε πως ” οι Ρώσοι δεν διαπραγματεύονται ουσιαστικά. Συμμετέχουν προσχηματικά στο διάλογο” και εκτίμησε πως “κερδίζουν χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, έως ότου πέσει η Οδησσός και το κυριότερο πέσει το Κίεβο, για να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξηγεί το σκεπτικό του “εάν η Ρωσία ήθελε την ειρήνη θα μπορούσε απλά να συμφωνήσει στην εκεχειρία που ζητάει η ουκρανική πλευρά”. “Ένα νεύμα του Πούτιν θα ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες” είπε χαρακτηριστικά.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει διάφορους προβληματισμούς και ευκαιρίες για εμάς. Κατ΄αρχάς υπάρχει μια παράλληλη κατάσταση σε σχέση με αυτά που έγιναν στην Κύπρο το -74“. Γι΄αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμελισμού χώρας και αλλαγής συνόρων. Είναι πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής” σημείωσε.

“Υπάρχει ένας κίνδυνος η Ρωσία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, λόγω της προσπάθειάς της να αυτονομηθεί η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας” εκτίμησε και υπενθύμισε πως ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, δύο φορές αποκάλεσε τα κατεχόμενα τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, το κρίσιμο πενθήμερο που οι Τούρκοι κρατούσαν ανοιχτά τα στενά για να συγκεντρωθεί ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος, “Ευελπιστούμε ότι η Ρωσία θα καταλάβει ότι το να προσθέσει άλλη μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην εξωτερική της πολιτική δεν θα την ωφελήσει σε τίποτε και συμπλήρωσε πως “δυστυχώς στην Ευρώπη υπάρχει μία αντίληψη σε αρκετούς, ότι επειδή το Κυπριακό είναι παλιό πρόβλημα, υπάρχει εκεί μια παγιωμένη κατάσταση που δεν αλλάζει εύκολα. Αυτό όμως είναι ευκαιρία να το αλλάξουμε

Όπως εκτίμησε “Ορθώς η Ελλάδα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της νομιμότητας και κατά της απόβασης ξένων κρατών σε τρίτα κράτη” Δημιουργείται μία δυναμική στην Ευρώπη αναχαίτισης του αναθεωρητισμού και είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να το αξιοποιήσει αυτό και να μην αντιδρούμε στον αναθεωρητισμό της Ουκρανίας αλλά και στον αναθεωρητισμό της Κύπρου. Και επειδή αυτό μπαίνει και σε ένα πλαίσιο ανασύστασης του ΝΑΤΟ, όπως το ξέραμε προ της πτώσης του Βερολίνου, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανέχονται πολιτικές τύπου πειρατείας, όπως είχαμε από την Τουρκία και είναι εμφανές σε μένα πως αυτό το μήνυμα έχει περάσει στην Άγκυρα”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ