Ένοπλες Συρράξεις

Αλλαγή τακτικής: Πως από το "Σημειωτόν" θα περάσουν στο "εμπρός μαρς" -Η Ρωσία σχεδιάζει αστραπιαία προέλαση από δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε χθεσινό άρθρο μας   είχαμε επισημάνει  ότι η κατάσταση  κρίνεται  από περιορισμένης προόδου προέλασης των Ρωσικών στρατευμάτων έως και στάσιμης στα διάφορα σημεία του μετώπου 

Στον Βορρά δεν έχει καταγραφεί  καμία αισθητή προέλαση των Ρωσικών Δυνάμεων προκειμένου να περικυκλωθεί το Κίεβο, ενώ  στο Ανατολικό και νότιο μέτωπο έχουμε αργή προχώρηση των Ρωσικών Δυνάμεων, ενώ ο Ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπιθέσεις

Εξαίρεση αποτελεί η Μαριούπολη όπου τα Ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στον αστικό ιστό της πόλης με αποτέλεσμα να διεξάγονται σφοδρές οδομαχίες εντός αυτής

Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο τηρεί στάση αναμονής  εν όψει των αποφάσεων του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για το τι θα κάνει τελικά στην Ουκρανία.

Η λανθασμένη αρχική  ρωσική σχεδίαση εισβολής στην Ουκρανία

Ο Πούτιν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης  των μυστικών υπηρεσιών του αναφορικά με τις προθέσεις των Ουκρανών να αντισταθούν στη Ρωσική εισβολή.

Η ουσιαστικά αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας το 2014 , δημιούργησε στον Ρώσο Πρόεδρο και τις  μυστικές υπηρεσίες της χώρας του την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα εξελισσόταν κατά παρόμοιο τρόπο και τώρα.

Έτσι η αρχική σχεδίαση των επιχειρήσεων από Ρωσικής πλευράς περιελάμβανε την γρήγορη , εντός ολίγων ημερών κατάληψη της Ουκρανίας και την αλλαγή της Ουκρανικής κυβέρνησης με φιλορωσική.

Αποτέλεσμα αυτής της σχεδίασης ήταν να μην υπάρχει επαρκής πρόνοια αυξημένων αναγκών στον τομέα της Διοικητικής Μέριμνας , για ανεφοδιασμό πολλών ημερών σε τρόφιμα-καύσιμα και πυρομαχικά των στην πρώτη γραμμή μαχομένων ρωσικών δυνάμεων.

Επίσης δεν σχεδιάστηκε επαρκώς η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με μαχητικά αεροσκάφη -επιθετικά ελικόπτερα και drones στα μαχόμενα ρωσικά τμήματα, με αποτέλεσμα την επαύξηση των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί ορθότατα επέλεξαν να μην αντιπαρατεθούν σε απευθείας μάχη με τον Ρωσικό στρατός στο αναπεπταμένο υπαίθριο έδαφος της χώρας τους, γνωρίζοντας ότι ήταν "χαμένοι από χέρι", λόγω της τεράστιας στρατιωτικής υπεροπλίας του ρωσικού στρατού.

Αντί αυτού προτίμησαν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προχώρηση του Ρωσικού στρατού , οδηγώντας τον σιγά-σιγά  κοντά σε μεγάλες  Ουκρανικές πόλεις, τις οποίες οχύρωσαν.

Με τον τρόπο αυτό επέτειναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ανεφοδιασμού των Ρωσικών Δυνάμεων που περιγράψαμε παραπάνω, αφού επιμηκήνθηκαν  και πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ οι οδοί ανεφοδιασμού  του ενεργώντας σε πολλές Ουκρανικές πόλεις ταυτόχρονα

Η χρονική επιμήκυνση των επιχειρήσεων έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην μουδιασμένη αρχικά Δύση να στείλει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά  στους Ουκρανούς, επαυξάνοντας τη μαχητική τους ισχύ.

Ιδιαίτερα τα φορητά αντιαρματικά Javelin  και τα φορητά αντιαεροπορικά Stinger προκάλεσαν  μεγάλη ζημιά και απώλειες  αντίστοιχα σε ρωσικά άρματα, ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ από τη μια και σε  ελικόπτερα αλλά και μαχητικά αεροσκάφη από την άλλη.

Ο Ζελένσκι επίσης υποτιμήθηκε από τον Πούτιν, αλλά και από τη Δύση η οποία του προσέφερε ασφαλές  καταφύγιο εκτός Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής.

 Αντί αυτού ο Ουκρανός Πρόεδρος παρέμεινε στο Κίεβο, εμψυχώνοντας διαρκώς με διαγγέλματα του τους Ουκρανούς μαχητές και τον λαό του.

Έτσι όχι μόνο δεν άφησε ακέφαλο το κράτος του όπως ήλπιζε ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά απέκτησε και φήμη γενναίου Προέδρου στα μάτια του λαού και του στρατού του.

Σε αντίθεση το ηθικό των Ρώσων στρατιωτικών  έπεσε κατακόρυφα, αφού ενώ πίστευαν  ότι θα έκαναν έναν αναίμακτο και σύντομο στρατιωτικό περίπατο στην Ουκρανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή Ουκρανική αντίσταση που τους προξενεί πολλές απώλειες.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε χρονική τελμάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους στρατιωτικοί Διοικητές να  αναγκαστούν να αναλάβουν δράση στην πρώτη γραμμή.

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος των ομολογουμένως μεγάλων απωλειών του Ρωσικού στρατού σε Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς του.

Τέλος, το ηθικό των Ρώσων αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται η χρονική διάρκεια του πολέμου και αυξάνονται οι απώλειες τους.

Η αλλαγή επιχειρησιακής σχεδίασης από τον Πούτιν

Ο Ρώσος  Πρόεδρος αντιλαμβάνεται πως αν συνεχίσει την ίδια τακτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο τέλος μοιραία θα οδηγηθεί σε έναν αιματηρό και μεγάλο σε χρονική διάρκεια πόλεμο.

Οι  ρωσικές απώλειες και ο χρόνος πιέζουν τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται ότι προβαίνει άμεσα σε αλλαγή του σχεδιασμού των επιχειρήσεων στην Ουκρανία και εξηγώ.

Η Ρωσία σχεδιάζει μια αστραπιαία προέλαση από δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Η πρώτη κατεύθυνση θα είναι αυτή από Νότο προς Βορρά , με τις Ρωσικές δυνάμεις να κινούνται προς την κεντρική Ουκρανία τόσο στα ανατολικά , όσο και στα δυτικά του Δνείπερου ποταμού

Η δεύτερη κατεύθυνση θα είναι αυτή από Ανατολή προς Δύση, με νέες Ρωσικές δυνάμεις να κινούνται περιφερειακά των πόλεων Χάρκοβο και Σούμι, οι οποίες πολιορκούνται από άλλες ρωσικές δυνάμεις,  με σκοπό την συννένωση τους με τις δυνάμεις του νότου.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν οι Ρώσοι να περικυκλώσουν πλήρως όλες τις Ουκρανικές Δυνάμεις που μάχονται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού.

Επίλογος

Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα ο Πούτιν να εμφανιστεί στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και Διεθνώς ως νικητής, επιβάλλοντας τους όρους του στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αφού θα έχει θέσει υπό ομηρία ή καταστροφή μεγάλο μέρος του Ουκρανικού στρατού.

Παράλληλα θα επιτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μαριούπολη προκειμένου να την καταλάβει και να την χρησιμοποιήσει επίσης ως διαπραγματευτικό όπλο.

https://twitter.com/Telegraph/status/1504729348879835155

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ