Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μαριούπολη: Το Στάλιγκραντ του 21ου αιώνα- Θάνατος παντού

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία, με τις Ρωσικές δυνάμεις στο νότιο τομέα να έχουν περικυκλώσει αρχικά και στη συνέχεια να έχουν εισέλθει στην πόλη της Μαριούπολης, εντός την οποίας διεξάγονται σκληρές οδομαχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Το  Ουκρανικό ΜΜΕ strana.today δίνει την εικόνα της μαρτυρικής Μαριούπολης , όπως παρακάτω:

Γιατί θέλουν οι Ρώσοι να καταλάβουν την Μαριούπολη

Η πόλη σφυροκοπείται συνεχώς με πυρά και η εικόνα της είναι χαοτική. 

Η πόλη βρίσκεται σε πλήρη περικύκλωση εδώ και δέκα μέρες.

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Μαριούπολη στο στρατιωτικό μέτωπο. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το αν οι Ρώσοι θα καταφέρουν να καταλάβουν τη Μαριούπολη και σε ποιο χρονικό διάστημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Η κατάληψή της από τις Ρωσικές δυνάμεις θα καταστήσει την Αζοφική θάλασσα "ρωσική λίμνη" και η Ρωσία θα εξασφαλίσει πλήρη έλεγχο της παράκτιας περιοχής της Ουκρανίας , από την Κριμαία και ανατολικότερα. 

Στη συνέχεια ο ρωσικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάληψη της Οδησσού, γεγονός που θα σημάνει τον πλήρη έλεγχο των παράκτιων προς τη Μαύρη Θάλασσα εδαφών της Ουκρανίας και την συνένωση  των ρωσικών δυνάμεων που ενεργούν στην Ουκρανία με  αυτών που βρίσκονται στην Υπερδνειστερία. 

Η πόλη της Μαριούπολης είναι βαριά οχυρωμένη και όσον αφορά τον πληθυσμό, καθώς και τις αμυντικές δυνατότητες, είναι συγκρίσιμη με τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών , όπως στο Γκρόζνι  και στο Χαλέπι.

Και αν ο εχθρός κολλήσει εκεί για πολύ καιρό, η κατάληψη μεγαλύτερων πόλεων, για να μην αναφέρουμε το Κίεβο, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Η πλήρης  κατάληψη της πόλης στο εγγύς μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία , αφού θα χρησιμοποιείται ως  βασικό επιχείρημα της. 

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι θα λένε προς τους Ουκρανούς ότι "όπως πήραμε τη Μαριούπολη, θα περικυκλώσουμε και θα πάρουμε  και άλλες πόλεις, ανεξάρτητα από απώλειες, και ως εκ τούτου θα συμφωνήσουμε στην ειρήνη  με τους  δικούς μας όρους."

Η εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Μαριούπολη

Η πλήρης περικύκλωση της Μαριούπολης από δυνάμεις των φιλοωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων του "DPR" και από αμιγώς ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις  ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου. Από τότε, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό και πριν από λίγες ημέρες  ξεκίνησε άμεση επίθεση για κατάληψή της από τις παραπάνω δυνάμεις. 

Είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι η κατάσταση τώρα. Η Μαριούπολη στις εκθέσεις του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας περνά εν συντομία  και αναφέρεται ότι οι Ρωσικές δυνάμεις  επιχειρούν να καταλάβουν τα δυτικά και ανατολικά προάστια της πόλης. 

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ελέγχουν ήδη πλήρως την περίμετρο  της πόλης και ως εκ τούτου μπόρεσαν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Στρατιωτικοί ανταποκριτές ο υποστηρίζουν ότι ήδη διεξάγονται μάχες στο εργοστάσιο Azovstal, όπου βρίσκονται καλά οχυρωμένες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Το εν λόγω κτίσμα καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στα νοτιοανατολικά της Μαριούπολης.

Οι Ρώσοι θέλουν  να διαχωρίσουν  την πόλη της Μαριούπολης σε δύο μέρη

Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές αναφέρουν  ότι ο ουκρανικός στρατός πολεμά επιδέξια και προβάλλει ισχυρή αντίσταση.

«Προχωράμε μπροστά, αλλά υπάρχουν δύο γιγάντιες επιχειρήσεις στην πόλη, που είναι η κατάληψη του συγκροτήματος  "Ilyich Iron and Steel Works"  και  του "Azovstal". 

Είναι δύσκολο να παλέψεις σε μια πόλη, αλλά σε ένα εργοστάσιο είναι 10 φορές πιο δύσκολο: είναι σκοτάδι, γωνιές και γωνιές, υπόγεια, ακατάστατα εργαστήρια, στενοί διάδρομοι, χιλιάδες δωμάτια..

Ο εχθρός είναι καλά οπλισμένος, εξαιρετικά προετοιμασμένος, αβίαστος και  μάχεται με αυτοπεποίθηση , ενώ εργαλιοποιεί και αμάχους . Περιμένουμε ισχυρές αεροπορικές επιδρομές, και έξυπνες  βόμβες να χρησιμοποιηθούν», γράφει ο Alexander Sladkov από το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο ουκρανικός στρατός κράτησε μια ομάδα ρωσικών ειδικών δυνάμεων περικυκλωμένη για αρκετές ημέρες, η οποία αργότερα απελευθερώθηκε από μεγάλη επιχείρηση η οποία σύμφωνα με τον Καντίροφ, εποπτευόταν από τον ίδιο τον Πούτιν .

Την ίδια ώρα, ο Καντίροφ και αρκετοί φιλορώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η κατάκτηση της Μαριούπολης είναι θέμα λίγων ημερών.

Άλλες ρωσικές πηγές συγκρίνουν την παραθαλάσσια πόλη με το Γκρόζνι και το Χαλέπι, τα οποία υπερασπίζονταν μικρότερες δυνάμεις μαχητών σε σχέση με τις δυνάμεις των Ουκρανών, όπου σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, υπήρχαν 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη μέχρι την έναρξη της επίθεσης, και η κατάληψη τους διήρκησε αρκετό χρονικό διάστημα. 

Τρομερές οι  απώλειες  και οι καταστροφές που υπέστη η πόλη 

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της καταστροφής  της πόλης και της ασφάλειας των πολιτών, που αναγκάζονται να κάθονται σε υπόγεια χωρίς φαγητό και ιατρική περίθαλψη, είναι εξαιρετικά σκληρό.  

Μόνο τις τελευταίες μέρες κατάφεραν να εκκενώσουν κάποιοι από τους αμάχους την πόλη. Αυτό όμως επηρέασε μόνο όσους έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο ή εκείνους που είχαν την τύχη να γίνουν συνταξιδιώτες. Αλλά γενικά, πάνω από 20000  έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη και συνεχίζουν να φεύγουν από αυτήν. 

Αν τα πράγματα πάνε με τέτοιο ρυθμό, τότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας περίπου 50000 άτομα μπορεί να έχουν φύγει. 

Ωστόσο  οι εναπομείναντες πολίτες βρίσκονται υπό την απειλή εκρήξεων και βομβαρδισμών. 

Χθες επλήγη από βομβαρδισμό στην πόλη το Δημοτικό Θέατρο στα υπόγεια του οποίοι είχαν βρεί καταφύγιο πολλοί άμαχοι με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών από αυτούς.

Η Ουκρανία κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για τον θάνατο των αμάχων με την Μόσχα να απαντά για προβοκάτσια από την πλευρά της Ουκρανίας. 

Ωστόσο, οι καταστροφές στην πόλη  και οι απώλειες είναι κολοσσιαίες.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί  κατά 80-90%.

Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ.

"Πιστεύω ότι το 80-90% έχει βομβαρδιστεί. Δεν υπάρχει ούτε ένα κτίριο χωρίς ζημιές. Είτε κατεστραμμένο  εν μέρει είτε πλήρως  κατεστραμμένο", δήλωσε ο Ορλόφ σε συνέντευξή του στο Forbes Ukraine.

Σύμφωνα με τον Orlov, θα είναι αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις στην πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι την έναρξη των εχθροπραξιών, από 350.000 έως 400.000 κάτοικοι παρέμειναν στη Μαριούπολη.

Υπολογίζοντας τον αριθμό των νεκρών στις 13 Μαρτίου σε 2.358, ο Ορλόφ εξήγησε ότι αυτοί ήταν μόνο εκείνοι οι νεκροί των οποίων τα σώματα βρίσκονταν στο δρόμο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, οπότε ο αριθμός των νεκρών «μπορεί να πολλαπλασιαστεί με ασφάλεια επί 1,5-2 φορές».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, όπου ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνιά της. 

Οι απώλειες σε προσωπικό των εμπλεκόμενων στρατιωτικών δυνάμεων  και των αμάχων είναι πάρα πολύ μεγάλες και η καταστροφή της πόλης σχεδόν ολοκληρωτική

 Όπως αναλύσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας αναφορικά με τον αστικό πόλεμο, μέσα στο αστικό περιβάλλον τα οπλικά συστήματα χάνουν την αξία τους και άλλα αποκτούν νέα δυναμική, ενώ το σημαντικότερο που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες  δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, χάνοντας πολλές από τις κύριες δυνατότητες τους. 

Στην πολεμική τέχνη και επιστήμη κυριαρχεί το αξίωμα πως η ισχύς κάθε οπλικού συστήματος δεν είναι απόλυτη αλλά σχετική και λαμβάνει υπόψη το γεωγραφικό περιβάλλον που θα κληθεί να χρησιμοποιηθεί.

Στο σημερινό κόσμο λοιπόν αναπτύσσεται μία νέα γεωγραφική πραγματικότητα.

Αυτή των  τεράστιων αστικών και ημιαστικών συγκροτημάτων που πολλές φορές ενοποιούνται μεταξύ τους, δημιουργώντας μεγάλους  χώρους οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και απώλειες στον επιτιθέμενο. 

Πρόδρομος στην κατανόηση της διαφορετικότητας του πολέμου σε κατοικημένες περιοχές στάθηκε το Στάλιγκραντ, όπου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι τότε αμυνόμενοι και νυν επιτιθέμενοι Ρώσοι, τι ειρωνία της τύχης άραγε, σταμάτησαν τους Γερμανούς αιχμαλωτίζοντας την 6η Γερμανική Στρατιά του Στρατάρχη Φον Παόυλους. 

Ακολούθησε στη Γερμανία στο τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, η μάχη του Βερολίνου. 

Μέσα στην πόλη, η απειλή έρχεται από παντού. Κάθε δρόμος, κάθε γειτονιά μπορεί να γίνει ένα μικρό θέατρο επιχειρήσεων. Οι μονάδες είναι συνήθως διασκορπισμένες, αποκομμένες.

Εκτιμούμε  τέλος ότι η μάχη της Μαριούπολης του 21 ου αιώνα  θα μείνει στην ιστορία ως εφάμιλλη με εκείνη του Στάλιγκραντ του 20ου αιώνα

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...