Ένοπλες Συρράξεις

Ειδική Στρατιωτική Ανάλυση: Η νότια άκρη του Κιέβου, η ώριμη να πέσει Μαριούπολη και ο δρόμος προς την Οδησσό-21η ημέρα του πολέμου

Οι στρατιωτικές  επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι Ρώσοι δεν έχουν πετύχει την κατάληψη του Χάρκοβου,  του Κιέβου και  της Οδησσού, ενώ μαίνονται οι μάχες μέσα στην πόλη της Μαριούπολης οι  οποίες προσομοιάζουν με εκείνες του Στάλιγκραντ στο Β Παγκόσμιο πόλεμο, με τους Ουκρανούς αυτή τη φορά να δίνουν σκληρές μάχες ανά οδό και οικοδομικό τετράγωνο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου των ΗΠΑ, δημοσίευσε στις 16 Μαρτίου έναν νέο χάρτη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι:

"Οι επιθέσεις σε τοπικό επίπεδο δυνάμεων Λόχου έως  Τάγματος από  τα ρωσικά στρατεύματα βορειοδυτικά του Κιέβου στις 14-15 Μαρτίου, πιθανότατα υποδηλώνουν την προπαρασκευή μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια των Ρωσικών δυνάμεων να  περικυκλώσουν το Κίεβο. 

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν εξαπολύσει επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Κιέβου, στην περιοχή Σούμι, αλλά μόνο περιορισμένες και ανεπιτυχείς επιθέσεις νοτιοανατολικά του Χάρκοβο.

Οι ρωσικές προσπάθειες ενίσχυσης των δυνάμεων τους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για εφέδρους και νεοσυλλέκτους, υποδηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων γύρω από το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η τελευταία έκθεση του εν λόγω  ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον των πολλαπλών μετώπων τους σε όλη την Ουκρανία από τις 4 Μαρτίου και είναι απίθανο να το κάνουν την επόμενη εβδομάδα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία συνεχίζουν να επιδεικνύουν την  μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι σήμερα και προχωρούν σταθερά προς τρεις κατευθύνσεις: βορειοανατολικά της Χερσώνας, στην κατάληψη εδαφών στις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ και  στην μείωση του ουκρανικού θύλακα στην πόλη της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να μπορέσουν να περικυκλώσουν επιτυχώς τον Νικολάεφ και να απειλήσουν την Οδησσό στο εγγύς μέλλον, αλλά διατηρούν εφεδρικές δυνάμεις πεζοναυτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν μια αμφίβια επιχείρηση ή να πέσουν με αλεξίπτωτα ή να μεταφερθούν με ελικόπτερα  σε περιοχές για να ενισχύσουν τις ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει πεζοναύτες αλλού.

Οι ειδικοί εκτιμούν  επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να περικυκλώσει το Zaporozhye με τις δυνάμεις της  να κινούνται  βορειοανατολικά προς τη δυτική όχθη του Δνείπερου, αφού απέτυχε να διαρρήξει τις ουκρανικές δυνάμεις  νότια της πόλης στην ανατολική όχθη.

«Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά αλλά σταθερά εναντίον Ουκρανών υπερασπιστών στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς και πιθανότατα επιδιώκουν να τους απωθήσουν από τις  αμυντικές  τους θέσεις», ανέφερε το ινστιτούτο."

 

 

https://twitter.com/HoansSolo/status/1503970558681169920/photo/1

Ανάλυση των επιχειρήσεων κατά τομέα

Ξεκινώντας την ανάγνωση του  παραπάνω Χάρτη διεξαγωγής επιχειρήσεων από την κατεύθυνση του Βορρά, από αριστερά προς τα δεξιά σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού, βλέπουμε:

Στην κατεύθυνση Λευκορωσίας-Κίεβου 

Εντός Λευκορωσίας ως εφεδρεία υπάρχει Μηχανοκίνητος  Ρωσικός Σχηματισμός μη αναφερόμενης δύναμης, εκτιμώμενης από εμάς επιπέδου Μεραρχίας, ενώ δεξιότερα αυτής στο Mazyur υφίσταται Τεθωρακισμένος Σχηματισμός μη αναφερόμενης δύναμης, εκτιμώμενης από εμάς επιπέδου Μεραρχίας.

Εντός Ρωσικού εδάφους υπάρχει επίσης ως εφεδρεία η 20η Μηχανοκίνητη Μεραρχία(-) στην περιοχή του Klintsy,

Εντός Ουκρανικού εδάφους εμφαίνονται να ενεργούν  από Ρωσικής πλευράς δυτικά και βορειοδυτικά του Κιέβου δυνάμεις της 104 Μεραρχίας ενισχυόμενες από Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο Αντώνοφ, ενώ στα Βορειοανατολικά  του Κιέβου ενεργούν δυνάμεις της 144 ης και της 76ης Ρωσικής Μεραρχίας, οι οποίες επιχειρούν να κυκλώσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις στο Chernihiv. 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Κίεβο δεν έχει περικυκλωθεί από τα νότια ακόμη,  από όπου δύνανται να αποχωρήσουν οι άμαχοι, αλλά και να έρθουν ενισχύσεις σε προσωπικό, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, εκτιμούμε ότι είναι θέμα χρόνου η περικύκλωση των Ουκρανικών δυνάμεων στο  Chernihiv  με αποτέλεσμα αν δεν υποχωρήσουν αυτές προς Κίεβο, είτε να καταστραφούν είτε να αιχμαλωτιστούν τις επόμενες ημέρες από τις  υπέρτερες Ρωσικές Δυνάμεις.

Στην κατεύθυνση Ρωσίας - περιοχής πόλης Sumy

Ενεργεί η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών με δύναμη 16 Τακτικών Συγκροτημάτων επιπέδου (Επιλαρχίας αρμάτων (ΕΜΑ) +μηχανοκίνητο Πεζικό+πυροβολικό+ λοιπές υπομονάδες μηχανικού-διαβιβάσεων).

Η 47η Μεραρχία Αρμάτων(-) ενεργεί προς την περιοχή της πόλης Sumy και νοτιότερα ενεργεί Τεθωρακισμένος Σχηματισμός μη αναφερόμενης δύναμης, εκτιμώμενος από εμάς επιπέδου Μεραρχίας. ενώ στο Χάρκοβο νοτιότερα ενεργεί  πιθανότατα η 4η Μεραρχία Αρμάτων. 

Παρά το ανηλεές ρωσικό σφυροκόπημα ,οι πόλεις Sumy και Χάρκοβο εξακολουθούν να είναι σε Ουκρανικά χέρια.

Τομέας Ντονμπάς

Ενεργούν

- Η 20η Ρωσική Στρατιά Συνδεδιασμένων Όπλων με δύναμη 8 Τακτικών Συγκροτημάτων επιπέδου Μηχανοκίνητου Τάγματος (μηχανοκίνητο Τάγμα+ άρματα+πυροβολικό+ λοπές υπομονάδες μηχανικού-διαβιβάσεων.)

- Το 2ο Σώμα Στρατού των αυτονομιστών του Λουγκάνσκ, αποτελούμενο από 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 1 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού, 1 Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, 8 Τάγματα πεζικού και 1 Ταξιαρχία Πυροβολικού, συνολικής δύναμης 14.000 ανδρών.

-Το 1ο Σώμα Στρατού των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, αποτελούμενο από  4 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα, 4 Τάγματα Πεζικού και 1 Ταξιαρχία Πυροβολικού, συνολικής δύναμης 20.000 ανδρών.

Στον  χάρτη φαίνεται ότι υφίσταται ως εφεδρείες, στην περιοχή του Βορονέζ Μηχανοκίνητη Μεραρχία(-) και στην περιοχή του  Ροστώφ Μηχανοκίνητη Ρωσική Μεραχία, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουν εμπλακεί με τις Ουκρανικές σε Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ και νοτιότερα προς Μαριούπολη από τα ανατολικά της πόλης 

Εδώ υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος περικύκλωσης και καταστροφής των Ουκρανικών δυνάμεων όπως γράψαμε σε σχετικό άρθρο μας χθες, εφόσον κλείσει στα νώτα τους ο ρωσικός κλοιός με συνένωση των  ρωσικών δυνάμεων που ενεργούν νοτίως Χαρκοβο και βορείως Λουγκάνσκ.

Μαριούπολη

Η Μαριούπολη βρίσκεται ένα βήμα πριν πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων, με το μεγαλύτερο μέρος της να τελεί υπό κατάληψη ήδη,  μετρώντας μεγάλες απώλειες μεταξύ στρατιωτών αλλά και αμάχων.

Εδώ ενεργούν από τα δυτικά της πόλης Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών(-) και δυνάμεις της 150 Μεραχίας από τα ανατολικά της.

Τομέας Κριμαίας

Εδώ εδρεύει  η 22 η Ρωσική Στρατιά , η οποία έχει αναπτύξει την 58 Μηχανοκίνητη Μεραρχία προς κατάληψη  της Zaporihia και την 42η Μηχανοκίνητη Μεραρχία προς κατάληψη του Μικολάγιεφ.

Παράλληλα στο Krasnodar υφίστανται Ρωσική Μεραρχία αλεξιπτωτιστών.

Το μέτωπο εδώ παρουσιάζει κινητικότητα από πλευράς Ρώσων οι οποίοι επιτείνουν τη δράση τους προς Μικολάγιεφ προκειμένου είτε να το καταλάβουν είτε να το παρακάμψουν για να αχθούν στην Οδησσό προκειμένου να την καταλάβουν.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ