Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προς εξέγερση τύπου Αφγανιστάν μετά το αδιέξοδο! Οι τακτικοί Παράγοντες & Λειτουργίες της ρωσικής ήττας

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαινομενικά για να τη σώσει από δυτικούς παρεμβαίνοντες. Η εισβολή δεν αφορά μόνο την πολιτική και τον επαναπροσδιορισμό των πρώην σοβιετικών κρατών για να ξαναχαράξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ουκρανία είναι υλικά πλούσια σε φυσικούς πόρους και η Ρωσία θέλει να τους ελέγξει μαζί με την πρόσβαση σε αυτούς. Είναι μια κίνηση οικονομική αλλά και πολιτική με στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με το δόγμα Κλάουζεβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία δεν διεξάγει τον πόλεμο κομψά. Ο στρατός της είναι βαρύς, με υποστήριξη και έμφαση στη μονάδα που κάνει την καλύτερη πρόοδο. Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, ο μέχρι σήμερα πόλεμος της Ρωσίας χαρακτηρίζεται από στάσιμη πρόοδο, αποδεδειγμένη έλλειψη εφοδιαστικής ικανότητας και ισχυρή ουκρανική αντίσταση.

Ένας διοικητής ειδικών επιχειρήσεων πεζοναυτών παρέχει μια ανάλυση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω των τριών παραγόντων Πολέμου (χρόνος, χώρος και δύναμη) του στρατού των ΗΠΑ και τις έξι Λειτουργίες Warfighting (διοίκηση και έλεγχος, νοημοσύνη, υποστήριξη πυρός, κίνηση και ελιγμός, διατήρηση και προστασία δύναμης).

Παράγοντας: Χρόνος

Η Ρωσία περίμενε μια γρήγορη μάχη ακολουθούμενη από μια ταχεία συνθηκολόγηση της ουκρανικής κυβέρνησης λόγω της φήμης της ως στρατιωτικής υπερδύναμης. Η φήμη δεν κερδίζει τους πολέμους. Το να παλεύεις σκληρά, γρήγορα και για να κερδίσεις, το κάνει. Η Ρωσία το αγνόησε αυτό και έχει καταφύγει σε επιθέσεις εναντίον αμάχων σε μια προσπάθεια να σπάσει την εθνική αποφασιστικότητα της Ουκρανίας. Αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει σε δυσαρέσκεια εκ μέρους των κατεχομένων εάν η Ρωσία κατακτούσε την Ουκρανία. Μπορεί να ακολουθήσει ένας κύκλος αντιποίνων με τρομακτικά αποτελέσματα, όπως μαρτυρήθηκε κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Παράγοντας: Χώρος

Η Ουκρανία έχει περίπου το μέγεθος του Τέξας, συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά και με ένα υπέρ του Πούτιν, το ρωσικό υποτελές κράτος της Λευκορωσίας στα βόρεια. Η χώρα θα έπρεπε να είχε καταληφθεί μέσα σε λίγες μέρες με μια αλληλοϋποστηριζόμενη και πολύπλευρη επίθεση από αέρος, θάλασσα και ξηρά με στόχο την ακρωτηρίαση της ουκρανικής υποδομής. Αυτό δεν έχει συμβεί.

Η Ρωσία δεν καθιέρωσε την αμφίβια υπεροχή μέσω της διοίκησης του SLOC (θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας) κυριαρχώντας στη Μαύρη Θάλασσα και στο Στενό του Βοσπόρου. Η Ρωσία πρέπει να έχει αμφίβια πρόσβαση στην Ουκρανία. Επίσης, δεν έχουν αεροπορική υπεροχή λόγω της επιμονής των ουκρανικών δυνάμεων να υπερασπίζονται τον δικό τους χλοοτάπητα.

Παράγοντας: Δύναμη

Υπάρχουν παραλληλισμοί με την εισβολή της Ρωσίας στο Αφγανιστάν το 1979. Όπως αυτή η στρατιωτική καταστροφή, η Ρωσία έχει προσεγγίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία με πολύ λίγα από τα σωστά είδη στρατευμάτων και βασίζεται σε λάθος χωρίς συνοχή στρατηγική. Η Ρωσία εισέβαλε στο Αφγανιστάν για να στηρίξει τα σύνορά της στον απόηχο των ιρανικών αναταραχών. Προωθήθηκαν με μηχανοκίνητους σχηματισμούς στρατευμάτων και χρησιμοποίησαν τις Αερομεταφερόμενες και Ειδικές Επιχειρήσεις στο μέγιστο βαθμό.

Με αυτό συνδέεται η έλλειψη κατάλληλης απασχόλησης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν όλεθρο στις πίσω περιοχές και να διαταράξουν τους βασικούς κόμβους διοίκησης και ελέγχου. Αυτό επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν με τον δικό τους μηχανισμό διοίκησης και ελέγχου με καλό αποτέλεσμα.

Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, η Ρωσία δεν διεξήγαγε αποτελεσματικό, ούτε εκτεταμένο κυβερνοπόλεμο κατά της αρχιτεκτονικής επικοινωνιών της Ουκρανίας, ιδιαίτερα του Διαδικτύου, των ραντάρ και των δικτύων έγκαιρης προειδοποίησης.

Λειτουργία: Διοίκηση και έλεγχος

Η ηγεσία παίζει ρόλο και στις δύο πλευρές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους συμβούλους και τους στρατηγούς του. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει καλλιεργήσει τη φήμη του ηγέτη που εργάζεται ακούραστα για να διατηρήσει την ουκρανική πατριωτική αλληλεγγύη ηγούμενος από το μέτωπο. Απευθύνεται τακτικά στους συμπατριώτες του με δύναμη και αποφασιστικότητα. Αν και αγωνίζεται σε μια δύσκολη εκστρατεία, αρνείται να αμφιταλαντευτεί μπροστά στις αντιξοότητες.

Οι ουκρανικές μονάδες έχουν την εξουσία να εργάζονται στα χαμηλότερα επίπεδα για να εμπλακούν στις ρωσικές δυνάμεις. Αυτή η αποκέντρωση επιτρέπει την ταχεία δράση των Ουκρανών για να αμβλύνουν τις ρωσικές προόδους. Η κορυφαία διοίκηση και έλεγχος που χαρακτηρίζει τον ρωσικό στρατό εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στα χαμηλότερα επίπεδα όπου η ηγεσία μικρών μονάδων είναι πρωταρχικής σημασίας.

Λειτουργία: Νοημοσύνη

Η Ρωσία δεν φαίνεται να παρουσιάζει στοιχεία για τη διενέργεια εις βάθος εκτιμήσεων πληροφοριών του εχθρού ή οποιασδήποτε επιχειρησιακής προετοιμασίας του περιβάλλοντος ή του χώρου μάχης. Εάν το έχουν κάνει, φαίνεται ότι εστίασαν σε διάφορες τοποθεσίες μικρών δυνάμεων και όχι σε σημαντική υποβάθμιση της ικανότητας της Ουκρανίας να προβάλλει μια δυναμική αντίσταση.

Λειτουργία: Κίνηση και Ελιγμός

Οι βεστφαλικές αντιλήψεις περί κατάληψης των πρωτευουσών για την κατάρριψη ενός έθνους είναι αναχρονιστικές. Οι πόλεις στην Ουκρανία δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η υποδομή που απαιτείται για τον εφοδιασμό και τη διατήρηση της λειτουργίας τους. Μια εκστρατεία απομόνωσης και παράκαμψης αυτών των αστικών εφιάλτων μάχης θα επέτρεπε στους Ρώσους να λιμοκτονήσουν τους αντιπάλους τους και να μειώσουν τις δαπανηρές εισβολές σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς οι Ρώσοι απέτυχαν να μάθουν στην Τσετσενία. Επί του παρόντος, οι ρωσικές πρόοδοι σε ολόκληρη την Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζονται ούτε αλληλοϋποστηρίζονται, καθώς διεξάγουν έναν πόλεμο φθοράς. Η ουκρανική αντίσταση στη ρωσική ισχύ είναι εντυπωσιακή.

Λειτουργία: Διατήρηση και Προστασία δύναμης

Πολλές ρωσικές μονάδες έχουν έλλειψη σε καύσιμα και πυρομαχικά. Ένα κονβόι σαράντα μιλίων σε δρόμους μιας λωρίδας είναι ένα συνδυασμένο όνειρο εμπλοκής όπλων.

Επειδή οι ρωσικές δυνάμεις εκτείνονται σε μια τεράστια περιοχή, αυτό δυσχεραίνει επίσης την προστασία των δυνάμεων. Υποτίμησαν πόσο μεγάλες θα ήταν οι διαδρομές ανεφοδιασμού τους και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να κρατήσουν τις μονάδες τους στον αγώνα.

Λειτουργία: Υποστήριξη πυρός

Η Ρωσία έχει πολύ βαρύτερα όπλα που μπορεί να φέρει, αλλά θα το κάνει; Ο ρωσικός στρατός, υπό τον Πούτιν, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη στόχευση αμάχων και έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο παρελθόν εναντίον πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων της Συρίας, των Αφγανών και άλλων Σύριων ανταρτών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση αερίου χλωρίου εναντίον Σύριων ανταρτών στο Umm Hawsh τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και Αφγανών εναντίον των οποίων χρησιμοποιήθηκε αέριο μουστάρδας και κυάνιο τη δεκαετία του 1980 με αμφίβολα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, η περισσότερη ρωσική υποστήριξη είχε τη μορφή πυραύλων και βομβών που παραδίδονται από τον αέρα, συχνά αδιακρίτως. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα με βάση τη ρευστή φύση του πολέμου και την αντίδραση του Πούτιν στις κυρώσεις του κόσμου κατά της Ρωσίας.

Η σημερινή κατάσταση

Ο κόσμος άλλαξε ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Οι δυτικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν χωρίς στρατιωτική επέμβαση για να υποστηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και να καταστήσουν σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να ευδοκιμήσει ως έθνος.

Ωστόσο, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις και οι κυρώσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να επιβληθούν αμέσως, μπορεί να είναι πολύ λίγο, πολύ αργά. Οι κυρώσεις χρειάζονται χρόνο - το Ιράν αψηφά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια. Η Βόρεια Κορέα παραμένει ανενόχλητη από τις διεθνώς επιβληθείσες κυρώσεις. Η Κούβα και ο Φιντέλ Κάστρο ξεπέρασαν τις οκτώ προεδρικές διοικήσεις των ΗΠΑ. Ο μέσος άνθρωπος σε αυτές τις χώρες δεν γνωρίζει κάτι διαφορετικό. Οι φτωχοί μένουν φτωχοί και οι πλούσιοι παραμένουν έτσι, ή γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι. Ο ρωσικός λαός δεν θα υποφέρει τόσο πολύ όσο θα αντέξει.

Περαιτέρω, η προσφυγική κρίση στην Πολωνία θα επεκταθεί καθώς δέχονται ουκρανούς άμαχους. Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να απορροφήσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς υποστήριξη. Οι ΗΠΑ ηγούνται αυτών των προσπαθειών μέσω της USAID και άλλων οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτή η αναδυόμενη κρίση θα επηρεάσει αναμφίβολα την αποφασιστικότητα της Πολωνίας να επιθυμεί ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Κυρίως, η Ρωσία σπέρνει μόνο τους σπόρους για περαιτέρω αντάρτες κάθε μέρα που περνάει.

Ακόμη και αν η εισβολή της Ρωσίας είναι επιτυχής, θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ώριμο για έναν πόλεμο πληρεξουσίων από εξωτερικές οντότητες και στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια εξέγερση που θα απολαμβάνει αναμφισβήτητα τη δυτική υποστήριξη.

Αυτή είναι επίσης μια στιγμή ορόσημο για το ΝΑΤΟ. Από τη Γερμανία που αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, έως τα νέα κράτη που επιδιώκουν την ένταξη στο μέλλον, η Ευρώπη μπορεί τελικά να λάβει τις αμυντικές δαπάνες τόσο σοβαρά όσο οι ΗΠΑ, και άλλα έθνη όπως η Μολδαβία, που αναμένουν νέα ρωσική εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος.

Προς το παρόν, ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο Πούτιν βρίσκεται στο δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσπάθειες της Δύσης να αντιταχθούν στον Πούτιν πρέπει να υπολογιστούν προσεκτικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται