Ένοπλες Συρράξεις

"Πόλεμος φθοράς"! Τα 12 τεκμήρια του Φουκουγιάμα για τη ρωσική ήττα

Ο γνωστός Αμερικανός φιλόσοφος και οικονομολόγος ιαπωνικής καταγωγής, Φράνσις Φουκουγιάμα, πιστεύει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει σίγουρα τον πόλεμο με τη Ρωσία και οι συνέπειες αυτού θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Ο Φουκουγιάμα περιέγραψε τις προβλέψεις του στο άρθρο του «Προετοιμασία για ήττα», το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Purpose. Συνολικά δημοσίευσε 12 τεκμήρια:

 1. Η Ρωσία οδεύει προς την απόλυτη ήττα στην Ουκρανία. Ο ρωσικός σχεδιασμός ήταν ανίκανος, βασισμένος σε μια εσφαλμένη υπόθεση ότι οι Ουκρανοί ήταν ευνοϊκοί για τη Ρωσία και ότι ο στρατός τους θα κατέρρεε αμέσως μετά από μια εισβολή. Οι Ρώσοι στρατιώτες έφεραν προφανώς στολές για την παρέλαση της νίκης τους στο Κίεβο και όχι επιπλέον πυρομαχικά και σιτηρέσια. Ο Πούτιν σε αυτό το σημείο έχει δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου του στρατού του σε αυτήν την επιχείρηση - δεν υπάρχουν τεράστια αποθέματα δυνάμεων που μπορεί να καλέσει για να προσθέσει στη μάχη. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κολλήσει έξω από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας όπου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εφοδιασμού και συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις.
 2. Η κατάρρευση της θέσης τους θα μπορούσε να είναι ξαφνική και καταστροφική, αντί να συμβεί αργά μέσα από έναν πόλεμο φθοράς. Ο στρατός στο πεδίο θα φτάσει σε σημείο που δεν θα μπορεί ούτε να τροφοδοτηθεί ούτε να αποσυρθεί και το ηθικό θα εξατμιστεί. Αυτό ισχύει τουλάχιστον στο βορρά. Οι Ρώσοι τα πάνε καλύτερα στο νότο, αλλά αυτές οι θέσεις θα ήταν δύσκολο να διατηρηθούν εάν ο Βορράς καταρρεύσει.
 3. Δεν υπάρχει διπλωματική λύση στον πόλεμο πριν συμβεί αυτό. Δεν υπάρχει κανένας νοητός συμβιβασμός που θα ήταν αποδεκτός τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία δεδομένων των απωλειών που έχουν υποστεί σε αυτό το σημείο.
 4. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι άχρηστο. Το μόνο χρήσιμο πράγμα ήταν η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, η οποία βοηθά στον εντοπισμό των κακών ή αρνητικών παραγόντων του κόσμου.
 5. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να βοηθήσει στη μεταφορά πολωνικών MiG ήταν και οι δύο καλές. Έχουν κρατήσει τη ψυχραιμία τους τους σε μια πολύ συναισθηματική περίοδο. Είναι πολύ καλύτερο να νικήσουν οι Ουκρανοί μόνοι τους τους Ρώσους, στερώντας από τη Μόσχα τη δικαιολογία ότι τους επιτέθηκε το ΝΑΤΟ, καθώς και αποφεύγοντας όλες τις προφανείς πιθανότητες κλιμάκωσης. Ειδικά τα πολωνικά MiG δεν θα πρόσθεταν πολλά στις ουκρανικές δυνατότητες. Πολύ πιο σημαντικό είναι η συνεχής παροχή Javelins, Stingers, TB2, ιατρικών προμηθειών, εξοπλισμού επικοινωνίας και κοινής χρήσης πληροφοριών. Υποθέτω ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχονται ήδη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ που λειτουργούν εκτός Ουκρανίας.
 6. Το κόστος που πληρώνει η Ουκρανία είναι φυσικά τεράστιο. Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται από πυραύλους και πυροβολικό, για τα οποία ούτε τα MiG ούτε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορούν να κάνουν πολλά. Το μόνο πράγμα που θα σταματήσει τη σφαγή είναι η ήττα του ρωσικού στρατού στο έδαφος.
 7. Ο Πούτιν δεν θα επιβιώσει από την ήττα του στρατού του. Έχει υποστήριξη επειδή θεωρείται ισχυρός άνδρας. Τι έχει να προσφέρει όταν επιδείξει ανικανότητα και του αφαιρεθεί η καταναγκαστική εξουσία;
 8. Η εισβολή έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά στους λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πριν από την επίθεση εξέφραζαν ομοιόμορφα συμπάθεια για τον Πούτιν. Αυτό περιλαμβάνει τους Ματέο Σαλβίνι, Ζαΐρ Μπολσονάρο, Ερίκ Ζεμούρ, Μαρίν Λε Πεν, Βίκτορ Όρμπαν και φυσικά τον Ντόναλντ Τραμπ. Η πολιτική του πολέμου έχει αποκαλύψει τις ανοιχτά αυταρχικές τους τάσεις.
 9. Ο πόλεμος σε αυτό το σημείο ήταν ένα καλό μάθημα για την Κίνα. Όπως η Ρωσία, η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατιωτικές δυνάμεις φαινομενικά υψηλής τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν έχουν εμπειρία μάχης. Οι άθλιες επιδόσεις της ρωσικής αεροπορίας πιθανότατα θα αντιγραφούν από την Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, η οποία ομοίως δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση πολύπλοκων αεροπορικών επιχειρήσεων. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κινεζική ηγεσία δεν θα αυταπατήσει ως προς τις δικές της δυνατότητες όπως έκαναν οι Ρώσοι όταν σκέφτονταν μια μελλοντική κίνηση εναντίον της Ταϊβάν.
 10. Ας ελπίσουμε ότι η ίδια η Ταϊβάν θα ξυπνήσει σχετικά με την ανάγκη να προετοιμαστεί για να πολεμήσει όπως έκαναν οι Ουκρανοί και να αποκαταστήσει τη στράτευση. Ας μην είμαστε πρόωρα ηττοπαθείς.
 11. Τα τουρκικά drones θα γίνουν μπεστ σέλερ.
 12. Μια ρωσική ήττα θα καταστήσει δυνατή μια «νέα γέννηση της ελευθερίας» και θα μας βγάλει από την πορεία της φθίνουσας κατάστασης της παγκόσμιας δημοκρατίας. Το πνεύμα του 1989 θα συνεχιστεί, χάρη σε ένα σωρό γενναίους Ουκρανούς.

Ο Φουκουγιάμα θεωρεί την ήττα της Ρωσίας δεδομένη από την αντίσταση των Ουκρανών και μόνο, ενώ θέτει κάποια κρίσιμα στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτής της ήττας και πως θα διαμορφώσει το γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Εν καιρώ πολέμου ωστόσο, οι προβλέψεις ειδικών αποτελούν μια μορφή στοιχήματος, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο αλλά και στο διπλωματικό παρασκήνιο των θεάτρων επιχειρήσεων μεταβάλλονται συνεχώς. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστήμη 0

Κβαντική Επανάσταση! «Σημαντική ανακάλυψη» από Κινέζους επιστήμονες θα μπορούσε να ξαναγράψει τη θεωρία του Αϊνστάιν που πήρε βραβείο Νόμπελ

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία της Κίνας ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να...