Ένοπλες Συρράξεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ε.Ε εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς και στα προϊόντα πολυτελείας

Νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να εντείνει την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που εξέτασαν οι New York Times και σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο νέος γύρος κυρώσεων θα έχει στόχο πάνω από 12 άτομα, ενώ θα επιδιωχθεί η απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας που υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη τιμή.
Αποδέκτης των κυρώσεων αναμένεται να είναι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς μετά άλλωστε και τα ανάλογα μέτρα που έλαβε η Βρετανία, όπου ζει. Οι κυρώσεις θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς τα περισσότερα μέτρα που ελήφθησαν από ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μεγάλο βαθμό συντονισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν των κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα, ένα άλλο μέτρο που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό αφορά στην απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας. Εάν τελικώς κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, οι χώρες που θα πληγούν θα είναι η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς οι εμβληματικές μάρκες που διαθέτουν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις ρωσικές ελίτ.

Τη Δευτέρα, οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν για να οριστικοποιήσουν τη λίστα των κυρώσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα θα είναι σε ποια ακόμη ήδη πολυτελείας θα μπορούσε να επιβληθεί απαγόρευση. Η Κομισιόν έχει προτείνει απαγόρευση σε όλα τα είδη που κοστίζουν πάνω από 300 ευρώ, ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκονται οι ρωσικές εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα.

Ήδη, στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ικανές να ακρωτηριάσουν την οικονομία τους, ενώ στόχος είναι ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Πάντως, η Ευρώπη εξακολουθεί να αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ