Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πάση δυνάμει επίθεση το επόμενο βήμα- Ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τομέα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην περιοχή Chernihiv, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν ένα τμήμα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων "Iskander-M".

Επίσης δύο πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο στη Lozovatka, στην περιοχή Krivoy Rog του Dnepropetrovsk. 

 

Οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι Ρώσοι δεν έχουν πετύχει την κατάληψη του Χάρκοβου, της Μαριούπολης, του Κιέβου και δεν έχουν ξεκινήσει την πολιορκία της Οδησσού.

Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την αρχική σχεδίαση του Πούτιν, γεγονός που αναμένουμε να επαυξήσει την Ρωσική επιθετικότητα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι παρά τον μεγάλο όγκο των Ρωσικών Δυνάμεων εισβολής και των Ρώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Ντομπάς, η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά  14 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι Ρωσικές Δυνάμεις στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ρίξει στη μάχη τουλάχιστον 115 Τακτικά Συγκροτήματα επιπέδου Μηχανοκινήτου Τάγματος (Μηχανοκίνητα μέσα συν άρματα) συνολικού όγκου δυνάμεων 175000-190000 άνδρες, καθώς και τουλάχιστον 2 Μεραρχίες Αλεξιπτωτιστών-Ειδικών Δυνάμεων.

 Οι Ρωσικές Τακτικές Ομάδες Τάγματος (BTG : Battalion Tactical Group),  είναι σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν με βάση συμβατικά Τάγματα, Επιλαρχίες ή Μηχανοκίνητα Τάγματα, ενισχυμένα με ισχυρό πυροβολικό και μονάδες υποστήριξης.

Επιπλέον, μαζί με τις παραπάνω  Ρωσικές δυνάμεις ενεργούν οι ακόλουθες δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ως ακολούθως.

Ντονέτσκ

Το 1ο Σώμα Στρατού αποτελούμενο από  4 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα, 4 Τάγματα Πεζικού και 1 Ταξιαρχία Πυροβολικού, συνολικής δύναμης 20.000 ανδρών.

Λουγκανσκ

Το 2ο Σώμα Στρατού αποτελούμενο από 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 1 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού, 1 Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, 8 Τάγματα πεζικού και 1 Ταξιαρχία Πυροβολικού, συνολικής δύναμης 14.000 ανδρών.

Απέναντί τους η Ουκρανία αντιπαρατάσσει τις εξής δυνάμεις:

Οι Ουκρανικές Δυνάμεις

6 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, 15 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, 6 Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες, 2 Ταξιαρχίες εκπαιδεύσεως και 6 Ταξιαρχίες εφόδου συνολικής δύναμης 209000 στρατιωτών, 102000 παραστρατιωτικών και 900.000 ανδρών ως εφεδρεία

Ακολουθούν αναλυτικοί χάρτες συνολικά και κατά τομέα

https://twitter.com/maps_ukraine/status/1501834738285391880

 

Αναλύοντας ωστόσο κατά τομέα τον παραπάνω χάρτη διαπιστώνουμε τα εξής:

Στην περιοχή του  βορειοανατολικά του Κιέβου

Οι Ουκρανικές Δυνάμεις εξακολουθούν να αμύνονται, αν  και  έχουν ωθηθεί σε έναν σφιχτό αμυντικό δακτύλιο γύρω από το Κίεβο. Ωστόσο, ως ενδεικτικό της σημερινής ανεπιτυχούς επίθεσης στο Irpin, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να εξαπολύσουν νέα σφοδρότερη επίθεση.

Ωστόσο, οι εκεί αμυνόμενες Ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύουν να αποκοπούν αν δεν υποχωρήσουν προς Κίεβο , αφού νοτιότερα τους συγκλίνουν επικίνδυνα και τείνουν να συνενωθούν  ρωσικές δυνάμεις προερχόμενες τόσο από τα βορειοδυτικά από την κατεύθυνση του αεροδρομίου Αντώνοφ που κατέχει  η Ρωσική Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, όσο και από τα ανατολικά  από την κατεύθυνση της Borbovytska όπου ενεργούν μηχανοκίνητοι και Τεθωρακισμένοι Σχηματισμοί των Ρώσων.

Οι επιθέσεις των Ουκρανικών δυνάμεων  κατά των ρωσικών οδών ανεφοδιασμού έχουν καθοριστική επίδραση στην χρονική καθυστέρηση των Ρωσικών  επιθέσεων κατά του Κιέβου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό μπορούν να πετυχαίνουν αυτό οι Ουκρανοί.

Ανατολικός Τομέας Χάρκοβου

Εδώ διαπιστώνουμε ότι όλη η παραμεθόριος περιοχή  Ουκρανίας-Ρωσίας, η ευρισκόμενη ανατολικά και νότια του Chernihiv μέχρι και νότια του Χάρκοβου είναι στα χέρια των Ρώσων, με εξαίρεση τις πόλεις  του Χάρκοβου και της  Sumy, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Βασικά, οι Ουκρανοί κατάφεραν να διατηρήσουν μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας κατά μήκος του ποταμού Donets που στηρίζεται  στο Chuhuiv στο βορρά και στο Dymytrov στο νότο.

Η Μαριούπολη τέλος  αντέχει ακόμα παρότι Ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να διεισδύουν στον αστικό ιστό της πόλης από ανατολή-Δύση και Βορρά.

https://twitter.com/maps_ukraine/status/1501834738285391880

Νότιος τομέας Κριμαίας

Βασικά, η ρωσική προέλαση στο νότο έχει σταματήσει. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι περισσότερα  Τακτικά Συγκροτήματα μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων  δεσμεύονται  σε μάχες  στα ανατολικά προς τη Μαριούπολη.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι οι Ρώσοι αυξάνουν τις δυνάμεις τους στο Mykolaiv, η κατάληψη του οποίου είναι ζωτικότατης σημασίας για την πολιορκία της Οδησσού στη συνέχεια από τα Ρωσικά στρατεύματα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε την αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας στην οποία τελούν οι Ρωσικές Δυνάμεις της Υπερδνειστερίας, οι οποίες βρίσκονται στην πλάτη της Οδησσού προς τα Βόρειοδυτικά της.

Επίλογος

Αναμένουμε περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, με μεγαλύτερη συμμετοχή της Ρωσικής Αεροπορίας  και των επιθετικών ελικοπτέρων σε ρόλο εγγύς υποστήριξης των μαχομένων τμημάτων, εντατικοποίηση των βομβαρδισμών των Ουκρανικών πόλεων από το Ρωσικό πυροβολικό και ΠΕΠ, ακόμη και με Θερμοβαρικές βόμβες, σε μια προσπάθεια κάμψης του ηθικού  του πληθυσμού και των γενναίων μαχόμενων Ουκρανών και πτώσης των πόλεών τους.

Εκτίμησή μας είναι ότι πλέον πιθανό φαντάζει τις επόμενες ώρες και ημέρες η πτώση της Μαριούπολης στο Νότο , του Chernihiv βορειανατολικά του Κιέβου και του Μykolaiv δυτικά του Δνείπερου.

Ο λόγος είναι ότι οι  Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης ήδη έχουν υπερβεί τον εαυτό τους , περικυκλωμένοι και βαλλόμενοι από παντού, στο Chernihiv κινδυνεύουν οι Ουκρανοί με περικύκλωση και αν θέλουν να την αποφύγουν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη συμπτυσσόμενοι προς Κίεβο και στο Μykolaiv αναμένουμε σφυροκόπημα από τους Ρώσους για να ανοίγει ο δρόμος προς την Οδησσό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ