Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συμβαίνει τώρα! Απόβαση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Βόζνεσενσκ-Εμπρός μαρς για Μαριούπολη και Βολνοβάκα

Η Ρωσία ανακοινώνει περιορισμένη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για να επιτρέψει την εκκένωση από 2 πόλεις της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ευρεία επίθεση της σε άλλα σημεία του μετώπου

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι με χρονικούς περιορισμούς για την διαφυγή αμάχων από Μαριούπολη και Βολνοβάκα.

Κάτοικοι της περιοχής Νικολάεφ αναφέρουν την απόβαση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Βόζνεσενσκ.

Ρωσικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο χωριό Yastrebinoye στην περιοχή Nikolaev κοντά στο Voznesensk, όπου διεξάγονται μάχες .

Αυτό το μήνυμα εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Το Yastrebinoye είναι η δεξιά όχθη του Bug, από την οποία προσπαθούν τώρα να περάσουν οι Ρώσοι και μάχονται για το Voznesensk (όπου ανατινάχθηκε η γέφυρα). "Αυτές οι μάχες είναι στρατηγικής σημασίας - αφού πέρασαν το Bug και κατέλαβαν τον Voznesensky, τα ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν το δρόμο για να κόψουν τον αυτοκινητόδρομο Κιέβου-Οδησσού και ακολούθησε επίθεση στην Οδησσό", σχολιάζει την κατάσταση το παράξενο κανάλι Telegram Politika .

Επίσης υπήρξαν προβλήματα με την εκκένωση από τη Μαριούπολη. Οι μάχες διεξάγονται κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου στην περιοχή Zaporozhye παρά τα λεγόμενα για κατάπαυση. 

Αναλυτικά,

Το Κρεμλίνο συγκεκριμένα  ανακοίνωσε  ότι οι δυνάμεις της σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς  κοντά στις ουκρανικές πόλεις  Μαριούπολη και Βολνοβάκα, το Σάββατο το πρωί, για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση σε αμάχους προκειμένου αυτοί να διαφύγουν από τα πεδία των μαχών, ενώ παράλληλα  συνεχίζει την ευρεία επίθεσή της στην Ουκρανία, όπου η πρωτεύουσα Κίεβο δέχτηκε εκ νέου επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι μονάδες του άνοιξαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, οι οποίες είναι περικυκλωμένες από τα στρατεύματά του,  όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στη Μαριούπολη, οι πολίτες θα επιτρέπεται να φύγουν εντός πέντε ωρών, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ότι τα πυρά είχαν σταματήσει και δεν ήταν σαφές εάν η κατάπαυση του πυρός θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή πόσο θα διαρκούσε, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στη δέκατη ημέρα της.

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει για μια εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς τα τρόφιμα, το νερό και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται και οι πρόσφυγες ρέουν στη δυτική Ουκρανία και σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είχε πει την Πέμπτη ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο Mykhailo Podolyak είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε  μια  προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε ορισμένες περιοχές για να επιτραπεί η εκκένωση των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις στο Νότιο μέτωπο της Ουκρανίας 

Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, η κατάληψη της οποίας αποτελεί βασικό αντικειμενικό σκοπό για τους Ρώσους, δεν υπάρχει νερό, θέρμανση , ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα τελειώνουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Vadym Boychenko, ο οποίος είπε αναφερόμενος στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις :

«Απλά μας καταστρέφουν»

Η κρατική υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών και προστασίας πληροφοριών της Ουκρανίας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες στην περικύκλωση του Κίεβου και του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, ενώ στοχεύουν να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. γεγονός που θα μετέτρεπε την Αζοφική θάλασσα σε ρωσική λίμνη

Οι επιχειρήσεις στο Κίεβο

Στο Κίεβο, στον  οδικό άξονα  σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη , όπου σταθμεύει εδώ και ημέρες ένα τεράστιο κομβόϊ  από ρωσικά τεθωρακισμένα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και λοιπά οχήματα,  μήκους πολλών χιλιομέτρων , επιτέθηκαν οι Ουκρανικές Δυνάμεις , με  αποτέλεσμα εκρήξεις να ακούγονται από το κέντρο της πόλης.

Το ουκρανικό ΜΜΕ Suspilne επικαλέστηκε τις αρχές στο Σούμι, περίπου 300 χλμ. (190 μίλια) ανατολικά του Κιέβου, ότι υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων στους δρόμους της πόλης, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια.

Οι ενέργειες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν προκαλέσει σχεδόν καθολική καταδίκη και πολλές χώρες έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Ρωσία,  καθώς η Δύση  προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτές με την αποφυγή της διεύρυνσης της σύγκρουσης.

Κυρώσεις για ψευδείς ειδήσεις από τη Ρωσία κατά  δυτικών ΜΜΕ  

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ψήφισε νόμο την Παρασκευή που επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για σκόπιμη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον στρατό και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία

"Αυτός ο νόμος θα επιβάλει τιμωρία ,πολύ σκληρή τιμωρία , σε όσους είπαν ψέματα και έκαναν δηλώσεις που δυσφήμησαν τις ένοπλες δυνάμεις μας", δήλωσε ο Vyacheslav Volodin, ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Ρωσία μπλοκάρει το Facebook επειδή περιορίζει τα κανάλια που υποστηρίζονται από το κράτος και τους ιστότοπους του BBC, της Deutsche Welle και της Φωνής της Αμερικής.

Το CNN και το CBS News δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να εκπέμπουν στη Ρωσία και άλλα μέσα ανακάλεσαν τους δημοσιογράφους τους με έδρα τη Ρωσία 

Η στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία-Βοήθεια μεν αλλά...

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy αναμένεται να πιέσει την Ουάσιγκτον για περισσότερη βοήθεια σε μια κλήση Zoom με την  Γερουσία των ΗΠΑ  σήμερα το πρωί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταθμίζουν περικοπές στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες και τους καταναλωτές, καθώς οι  γερουσιαστές επισπεύδουν ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 20% αυτή την εβδομάδα λόγω των φόβων για έλλειψη προσφοράς, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. 

Σε μια συνάντηση την Παρασκευή, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απέρριψαν την έκκληση της Ουκρανίας για  δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων  πάνω από τη χώρα, λέγοντας ότι αυξάνουν την υποστήριξη τους με αποστολή πολεμικού υλικού, αλλά ότι η άμεση παρέμβαση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση ακόμη περισσότερο

«Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα ​​από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο, πιο καταστροφικό και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής ως «αδύναμη» και «μπερδεμένη».

«Ήταν σαφές ότι δεν θεωρούν όλοι τη μάχη για την ελευθερία της Ευρώπης ως τον νούμερο ένα στόχο», είπε.

Έρχονται περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν απαγόρευση ελλιμενισμού  πλοίων με ρωσική σημαία σε ευρωπαϊκά λιμάνια και παρεμπόδιση των εισαγωγών χάλυβα, ξυλείας, αλουμινίου ή άνθρακα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney.

Η Ουκρανική αντίσταση

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι οι ένοπλες δυνάμεις «μάχονται λυσσαλέα για να απελευθερώσουν ουκρανικές πόλεις από τους Ρώσους κατακτητές» και ότι  αντεπιτίθενται σε ορισμένες περιοχές 

«Οι μονάδες των εισβολέων είναι αποθαρρυνμένες, στρατιώτες και αξιωματικοί του κατοχικού στρατού συνεχίζουν να παραδίδονται, να τρέπονται σε φυγή, αφήνοντας όπλα και εξοπλισμό στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 39 ρωσικά αεροσκάφη και 40 ελικόπτερα καταστράφηκαν.

Το Reuters  ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις παραπάνω  ρωσικές απώλειες

Χιλιάδες άνθρωποι  εν τω μεταξύ περίμεναν για ώρες την Παρασκευή έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό στη δυτική πόλη Lviv για να επιβιβαστούν σε τρένα που κατευθύνονταν προς την Πολωνία. Οι οικογένειες έφτασαν με λίγα υπάρχοντα. Κάποιοι ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, άλλοι συνοδευόμενοι από κατοικίδια σκυλιά και γάτες, αβέβαιοι για την τύχη τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει τη μεγαλύτερη προέλασή τους στο νότο, όπου κατέλαβαν την πρώτη τους μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, τη Χερσώνα, αυτή την εβδομάδα. Οι βομβαρδισμοί έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες στις βορειοανατολικές πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο-ανάλυσή μας, είχαμε προβεί στην εκτίμησή μας μας ότι  δυστυχώς αναμένουμε πως τα θύματα μεταξύ των ομογενών μας θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ώρες, εφόσον διεξαχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στην πόλη της Μαριούπολης και δεν συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί υπερασπιστές της νωρίτερα, ενώ κάναμε εκτενή αναφορά ότι η ώρα για την μητέρα όλων των μαχών, στο Κίεβο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο

Από τις εξελίξεις διαφαίνεται ότι εάν τις επόμενες  πέντε ώρες οι ομογενείς μας δεν εγκαταλείψουν την Μαριούπολη μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου που διάνοιξαν οι Ρώσοι, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τελική επίθεση των δυνάμεων του Πούτιν για κατάληψη της πόλης, γεγονός που δυστυχώς θα επαληθεύσει την εκτίμησή μας περί αύξησης των απωλειών τους

Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ακόμη και αν οι ομογενείς μας διαφύγουν από την Μαριούπολη μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου, θα έχουν να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα πρός τη Δύση για να φθάσουν σε Ρουμανία-Μολδαβία-Πολωνία, μέσα σε ένα πολεμικό και αβέβαιο για τη ζωή τους περιβάλλον

Τυχόν διαφυγή τους στη Ρωσία θα ήταν από πλευράς απόστασης πολύ μικρότερη και λιγότερη επικίνδυνη

Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί από πλευράς ΥΠΕΞ μας σε συνεννόηση με το αντίστοιχο Ρωσικό, αφού η χώρα μας μετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στέλνοντας και ελαφρύ οπλισμό στην Ουκρανία για αντιμετώπιση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Αναφορικά με τη συνέχιση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία,  εκτιμούμε ότι ο Πούτιν θα εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ρωσικού στρατού,  μέχρις ότου να καταλάβει όλο τον νότιο  παραθαλάσσιο τομέα συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης (είναι θέμα ωρών έως λίγων ημερών) και της Οδησού, αλλά και του Κιέβου ,του Χάρκοβου και όλων των εδαφών ανατολικά του Δνείπερου

Το αν μετά θα συνεχίσει για να καταλάβει και την δυτική Ουκρανία (δυτικά του Δνείπερου) , θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που επί της ουσίας, τότε αναμένουμε να ξεκινήσουν, αφού ο Πούτιν ενδεχομένως να θελήσει να αποφύγει έναν πόλεμο τριβής-αντάρτικο πόλεων στη Δυτική Ουκρανία και να μην προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ