Ένοπλες Συρράξεις

Βιο-τρόμος στο ουκρανικό μέτωπο! Τι συμβαίνει με τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία- Τα "βιο-όπλα" των ΗΠΑ & η πραγματικότητα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ένα δίκτυο εργαστηρίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία που λειτουργούν με επικίνδυνα παθογόνα, δήλωσε ο Ρόμπερτ Πόουπ, διευθυντής του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών, ενός προγράμματος του Υπουργείου Άμυνας 30 ετών που έχει βοηθήσει στην ασφάλεια τα όπλα μαζικής καταστροφής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ανακατεύθυνσης πρώην εγκαταστάσεων βιοόπλων και επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bulletin of the Atomic Scientists, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα εργαστήρια στην Ουκρανία δεν είναι εγκαταστάσεις βιοόπλων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι πρόκειται για δημόσια εργαστήρια και εργαστήρια υγείας των ζώων που λειτουργούν από τις χώρες υποδοχής. Αν και μια μακροχρόνια ρωσική θέση έχει ζωγραφίσει μια εικόνα ενός δικτύου στρατιωτικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τη Γεωργία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που εμπλέκονται σε βιοόπλα ή επικίνδυνες έρευνες, ο Πόουπ είπε ότι τα εργαστήρια διεξάγουν ειρηνική επιστημονική έρευνα και επιτήρηση ασθενειών.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν εγκαταστάσεις βιοόπλων, είπε ο Πόουπ, ο πόλεμος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συλλογές παθογόνων στην Ουκρανία. «Θα έλεγα από όλες τις εγκαταστάσεις στις οποίες έχουμε συνεργαστεί μαζί τους, έχουμε πεποίθηση ότι όσο είναι ενεργοποιημένο το ηλεκτρικό ρεύμα και τα άτομα που έχουμε εκπαιδεύσει είναι παρόντα στην εγκατάσταση, οι αξιωματικοί βιοασφάλειας, ότι αυτά τα παθογόνα είναι ασφαλή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», είπε ο Πόουπ. «Εάν αυτές οι εγκαταστάσεις υποστούν ζημιά από σύγκρουση, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει».

https://www.youtube.com/watch?v=MRwbKuJn4f0

Τα παθογόνα με τα οποία λειτουργούν τα εργαστήρια του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών γενικά διατηρούνται παγωμένα, επομένως δεν μπορούν να αναπαραχθούν και να γίνουν μολυσματικά. Ο κίνδυνος που ενέχουν τα παθογόνα θα αυξανόταν εάν ένα κτίριο έχανε ρεύμα και είχε υποστεί ζημιά. «Αν χάσετε την ηλεκτρική ενέργεια, τα παθογόνα στους καταψύκτες ζεσταίνονται», είπε. «Εάν το σύστημα εξαερισμού είναι κατεστραμμένο ή το ίδιο το κτίριο έχει υποστεί ζημιά και αυτά τα παθογόνα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορούν να διαφύγουν από την εγκατάσταση, τότε μπορεί να είναι δυνητικά μολυσματικά στην περιοχή γύρω από την εγκατάσταση».

Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ έχουν παραποιήσει τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ εργαστήρια στην Ουκρανία και σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, ο Πόουπ δεν πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα στοχεύσουν σκόπιμα τα όπλα στα εργαστήρια κατά τη διάρκεια της εισβολής«Νομίζω ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν αρκετά για τα είδη των παθογόνων που αποθηκεύονται σε εργαστήρια βιολογικής έρευνας και δεν νομίζω ότι θα στόχευαν εσκεμμένα ένα εργαστήριο», είπε ο Πόουπ. «Αλλά αυτό για το οποίο έχω ανησυχίες είναι ότι… θα καταστραφούν κατά λάθος κατά τη διάρκεια αυτής της ρωσικής εισβολής».

Η εισβολή θα μπορούσε επίσης να προσφέρει τροφή για νέες αφηγήσεις παραπληροφόρησης γύρω από τα εργαστήρια, εκτιμά ο Πόουπ. Οι Ρώσοι, είπε, «θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε σε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις και να κατασκευάσουν κάτι που αποκαλούν αποδεικτικά στοιχεία για κακόβουλη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις».

Τα παθογόνα στα εργαστήρια της Ουκρανίας διαφέρουν ανάλογα με τις εγκαταστάσεις, είπε ο Πόουπ, αλλά ορισμένα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανησυχητικά στο ουκρανικό περιβάλλον. Ως παράδειγμα, ανέφερε τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός στους χοίρους και είχε προκαλέσει εκατοντάδες κρούσματα στην Ουκρανία από το 2012. Μερικά εργαστήρια, είπε, μπορεί να περιέχουν στελέχη παθογόνων που έχουν απομείνει από το σοβιετικό πρόγραμμα βιοόπλων, διατηρημένα σε καταψύκτες για ερευνητικούς σκοπούς.

«Δεν υπάρχει μέρος που να έχει ακόμα υποδομές για την έρευνα ή την παραγωγή βιολογικών όπλων», είπε ο Πόουπ. «Οι επιστήμονες είναι επιστήμονες, δεν θα με εξέπληττε αν ορισμένες από αυτές τις συλλογές στελεχών σε ορισμένα από αυτά τα εργαστήρια εξακολουθούν να έχουν στελέχη παθογόνων που φτάνουν μέχρι την αρχή αυτού του προγράμματος».

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις χώρες υποδοχής να μειώσουν το εύρος των εκμεταλλεύσεών τους παθογόνων μικροοργανισμών σε όσο μικρότερη συλλογή απαιτείται για τη νόμιμη επιστημονική έρευνα, είπε ο Πόουπ. «Αυτό που έχουμε σήμερα και διατηρούν αυτές οι χώρες είναι μικρές ποσότητες διαφόρων παθογόνων που σε γενικές γραμμές είναι πράγματα που συλλέγονται έξω από το περιβάλλον τους και τα οποία χρειάζονται για την έρευνα για να μπορέσουν να επιτηρήσουν νόμιμα τις ασθένειες και να αναπτύξουν εμβόλια εναντίον τους», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=Aztl3Y7f7nY

Αυτό το έργο, είπε ο Πόουπ, συνεχίστηκε στην Ουκρανία μέχρι πρόσφατα. «Έχουν περισσότερα παθογόνα σε περισσότερα μέρη από αυτά που προτείνουμε», είπε. Το πρόγραμμα βοηθούσε Ουκρανούς ερευνητές να κοιτάξουν τις συλλογές παγωμένων παθογόνων τους, με στόχο να πείσουν τους Ουκρανούς να διατηρήσουν τις γενετικές πληροφορίες των δειγμάτων τους μέσω αλληλούχισης πριν καταστρέψουν τα ζωντανά δείγματα. Ο Πόουπ είπε ότι το πρόγραμμά ήταν κοντά σε μια συμφωνία με τους Ουκρανούς για την ενοποίηση των δειγμάτων, αλλά η εισβολή έχει πλέον κάνει αυτό το έργο αβέβαιο. «Όλα αυτά, προφανώς, έχουν εκτροχιαστεί εδώ με τα πρόσφατα γεγονότα», είπε.

Το Συνεργατικό Πρόγραμμα Μείωσης Απειλών δεν είχε επαφή με το προσωπικό βιοασφάλειας στα εργαστήρια στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή. Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, είπε, και «δεν ξέρω τι είδους επαφή θα έχουμε σε αυτά τα εργαστήρια στο εγγύς μέλλον».

Ορισμένα ουκρανικά εργαστήρια, όπως το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Ουκρανικού Υπουργείου Υγείας δεν είναι μεγάλες εγκαταστάσεις, άλλα μικρές. Ορισμένα είναι νέα, ενώ άλλα χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή και το πρόγραμμα βιοόπλων της χώρας, σύμφωνα με τον Πόουπ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνεργαστεί με 26 εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Πριν από την εισβολή, το πρόγραμμα παρείχε άμεση υλική υποστήριξη σε έξι ουκρανικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης εκπαίδευση βιοασφάλειας και επιστημονικής καθοδήγησης στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το σοβιετικό πρόγραμμα βιοόπλων είναι το πιο εκτεταμένο και εξελιγμένο που έχει υπάρξει, στο οποίο απασχολούνται περίπου 65.000 επιστήμονες. Ενώ τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη σύμβαση του 1972 που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα, η Σοβιετική Ένωση συνέχισε να επεκτείνει κρυφά το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα της χώρας είχε προσανατολισμό προς το μέλλον. Επιδίωξε, για παράδειγμα, να αναπτύξει ιούς χίμαιρες που είχαν τις γενετικές ιδιότητες δύο ιών και ακόμη και να δημιουργήσει υβρίδια ιών/βακτηρίων, όπως έγραψαν οι ειδικοί βιοασφάλειας Milton Leitenberg και Raymond Zilinskas σε μια καλά θεωρημένη ιστορία του προγράμματος το 2012.

Το Συνεργατικό Πρόγραμμα Μείωσης Απειλών ξεκίνησε με έντονη ρωσική συμμετοχή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, «οι εργαζόμενοι στις πολλαπλές πρώην εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων που λειτουργούσε η Biopreparat, το μη στρατιωτικό μέρος του προγράμματος, ήταν όλο και πιο απελπισμένοι να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», σύμφωνα με έναν λογαριασμό του 2020 που δημοσιεύτηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες των Η.Π.Α. Επιστήμες, Μηχανική και Ιατρική. Μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας οδήγησε στην ανάπτυξη του Διεθνούς Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Μόσχα, το οποίο διοχέτευσε πόρους και κεφάλαια του Προγράμματος Συνεργατικής Μείωσης Απειλών των ΗΠΑ από άλλες χώρες σε επιστημονικά έργα που περιλαμβάνουν πρώην ειδικούς σε βιολογικά όπλα.

Το τεχνολογικό κέντρο υποστήριξε χιλιάδες επιστήμονες, οι οποίοι εργάστηκαν σε έργα σε τομείς όπως η ασφάλεια του εργαστηρίου, η έρευνα μολυσματικών ασθενειών, τα ιατρικά αντίμετρα και την ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών. Το Πεντάγωνο μάλιστα χρηματοδότησε δυτικούς επιστήμονες για να εργαστούν σε πρώην ρωσικά εργαστήρια βιοόπλων. Μέχρι το 2012, ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων άρχισε να αποτυγχάνει και η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία της να φιλοξενήσει το Διεθνές Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο έκτοτε μετακόμισε στο Καζακστάν.

Οι προσπάθειες του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών συνεχίστηκαν στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα άρχισε να εστιάζει περισσότερο στο πώς οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση της βιολογικής έρευνας και της συνιστώσας μείωσης των βιολογικών απειλών του προγράμματος, σε αντίθεση με προγράμματα που περιλαμβάνουν πυρηνικά ή χημικά όπλα, είπε ο Πόουπ. Τώρα, το 62% του προϋπολογισμού των 360 εκατομμυρίων δολαρίων του προγράμματος για αυτό το οικονομικό έτος επικεντρώνεται σε βιολογικά ζητήματα.

Κάποια στιγμή μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από το Συνεργατικό Πρόγραμμα Μείωσης Απειλών, εκστρατείες παραπληροφόρησης στις οποίες συμμετείχαν Ρώσοι αξιωματούχοι, κρατικά μέσα ενημέρωσης και άλλοι άρχισαν να ισχυρίζονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτελούσαν πρόγραμμα βιοόπλων στην περιφέρεια της Ρωσίας ή ότι έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των τοπικών πληθυσμών με επικίνδυνους πειραματισμούς. Καθώς η πορεία της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία θερμάνθηκε, το ίδιο έγινε και μια εκστρατεία για την απαξίωση των εργαστηρίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Πόουπ υποπτεύεται ότι η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών προέρχεται από το όραμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκεί επιρροή στις χώρες που περιβάλλουν τη Ρωσία. «Κοιτάξτε τους εταίρους που έχουμε σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν, όπου είχαμε εξαιρετικές συνεργασίες εδώ και πολλά χρόνια—νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν το βλέπει ως μηδέν -Το αθροιστικό παιχνίδι του «αν συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, τότε αυτό αποτελεί απειλή για τη ρωσική σφαίρα επιρροής», είπε ο Πόουπ.

Το τελικό παιχνίδι του Πούτιν στην Ουκρανία παραμένει ασαφές. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας βρίσκεται στα άκρα. Ο Πόουπ είπε ότι ανυπομονεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του στην Ουκρανία. Αυτή η προοπτική δεν είναι σίγουρη σε αυτό το σημείο.

https://www.youtube.com/watch?v=FLEWS-Mj2GY

Μια δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας από τον Απρίλιο του 2020 στόχευε σε αυτό που αποκάλεσε «ρωσική παραπληροφόρηση σχετικά με την ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ουκρανίας για τη μείωση των βιολογικών απειλών». «Το Πρόγραμμα Μείωσης Βιολογικών Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για να παγιώσει και να εξασφαλίσει παθογόνα και τοξίνες που προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια στις ουκρανικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επιτρέποντας παράλληλα την ειρηνική έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων», ανέφερε η δήλωση. «Εργαζόμαστε επίσης με τους Ουκρανούς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να ανιχνεύσει και να αναφέρει κρούσματα που προκαλούνται από επικίνδυνα παθογόνα προτού θέσουν απειλές για την ασφάλεια ή τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ο Άντριου Βέμπερ, πρώην βοηθός γραμματέας για προγράμματα πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Στρατηγικών Κινδύνων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ «ποτέ δεν είχε βιολογικό εργαστήριο στην Ουκρανία».

Ο Βέμπερ σημείωσε ότι μια συνθήκη του 2005 είχε στόχο «να βελτιώσει τα εργαστήρια δημόσιας υγείας των οποίων η αποστολή είναι ανάλογη με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτά τα εργαστήρια έπαιξαν πρόσφατα σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του Covid-19».

Το 1969, ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αποκήρυξε τη χρήση βιολογικών όπλων και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσχώρησαν στα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ σε μια παγκόσμια σύμβαση για τα βιολογικά όπλα που τέθηκε σε ισχύ το 1975.

Η Βίκυ Σάτον, διευθύντρια του Κέντρου Βιοάμυνας, Νόμου και Δημόσιας Πολιτικής στο Texas Tech University, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται για δεκαετίες με άλλες χώρες για τον περιορισμό των βιολογικών όπλων και την προώθηση της έρευνας για την εξουδετέρωση τυχόν παθογόνων παραγόντων. «Υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι η Αμερική δημιουργεί βιολογικά όπλα», είπε η Σάτον, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει συνεργαστεί με ορισμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την εξουδετέρωση των βιολογικών όπλων.

«Η Σοβιετική Ένωση είχε το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικών όπλων που δημιουργήθηκε ποτέ», το οποίο εξηγεί την παρουσία των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας βιολογικών όπλων, είπε. «Αυτοί (οι Αμερικανοί ειδικοί) είναι εκεί για να βοηθήσουν την έρευνα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αμέσως» σε ένα ξέσπασμα, πρόσθεσε η Σάτον, σημειώνοντας ότι η συνθήκη για τα βιοόπλα δεν διαθέτει μηχανισμό επιθεώρησης ή επαλήθευσης, αλλά ότι οι χώρες υποβάλλουν εκθέσεις εθελοντικά γνωστές ως «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ορισμένοι ερευνητές είπαν ότι η Σοβιετική Ένωση συνέχισε να επεκτείνει τα βιολογικά της όπλα παρά το γεγονός ότι είχε επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για να καταστρέψουν ή να εξαλείψουν μεγάλο μέρος του αποθέματος.

Η Φιλίππα Λέντζος, ερευνήτρια βιοόπλων και μέλος ΔΕΠ στο King's College του Λονδίνου, σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι οι ισχυρισμοί για την Ουκρανία είναι οι πιο πρόσφατοι σε μια σειρά αναφορών για τα εργαστήρια σε αυτές τις χώρες.

Η Λέντζος, ένας από τους πολλούς ειδικούς που επισκέφτηκε ένα πρώην σοβιετικό ερευνητικό εργαστήριο στη Δημοκρατία της Γεωργίας, είπε ότι όλες οι ενδείξεις από ανεξάρτητους ερευνητές και αξιωματούχους βιοόπλων δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απενεργοποίηση βιολογικών παραγόντων και ότι η εργασία σε τέτοια κέντρα αποσκοπεί στην πρόληψη εστιών ασθενειών. «Πρόκειται για εργαστήρια δημόσιας υγείας όπως αυτά του CDC (των ΗΠΑ) ή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων», κατέληξε η Λέντζος.

Στον αντίποδα, στη Ρωσία, επικρατούν άλλες απόψεις ωστόσο... Όπως αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα, «στον πυρετό της παρακολούθησης στρατιωτικών εκθέσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, πολλοί ξέχασαν εντελώς άδικα τα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου στην Ουκρανία. Πώς είναι τα πράγματα εκεί τώρα; Κατάφεραν οι Αμερικανοί να βγάλουν όλα τα παθογόνα μικρόβια από την Ουκρανία και, αν ναι, πού, στις χώρες της ΕΕ; Νομίζω ότι η Τουρκία είναι απίθανο να συμφωνήσει σε αυτό».

«Τι θα γινόταν όμως αν αποφασιζόταν να ανατιναχθούν αυτά τα βιολογικά εργαστήρια μαζί με τεκμήρια και δοκιμαστικούς σωλήνες με παθογόνα για να μην πάρουν τίποτα οι Ρώσοι; Από ποιον μπορεί να προέλθει μια τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει σημασία. Μπορεί να είναι το Πεντάγωνο και η CIA και τα εθνικά τάγματα της Ουκρανίας. Ή μήπως θα είναι μια αμοιβαία απόφαση; Και αρχίζει να γίνεται σαφές γιατί η Δύση τόσο επειγόντως, έστω και με απώλεια, μπλόκαρε εντελώς την εναέρια κυκλοφορία με τη Ρωσία. Ίσως γιατί εάν διαρρεύσουν παθογόνα μικρόβια στην Ουκρανία, τότε με αυτόν τον τρόπο η Δύση θα προσπαθήσει να αποφύγει την εξάπλωση της μόλυνσης; Είναι προφανές ότι σε περίπτωση τέτοιας εξέλιξης των γεγονότων, οι δυνάμεις βιολογικής άμυνας δεν θα είναι σε θέση να απολυμάνουν πλήρως τη μολυσμένη περιοχή, αν μη τι άλλο. Και τότε ο θάνατος θα αρχίσει να αγγίζει τόσο τους Ρώσους που μπήκαν στην Ουκρανία όσο και τους ίδιους τους κατοίκους της Ουκρανίας», προστίθεται.

Και συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα:

«Πότε να περιμένουμε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, αν, Θεός φυλάξοι, πραγματοποιηθεί; Πιθανότατα, όταν η Δύση θεωρεί ότι είναι ήδη έτοιμη για την εξάπλωση της «νέας πανούκλας» και έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σε σύγκριση με την οποία η επιχείρηση «Unthinkable», που συνέλαβε ο Τσόρτσιλ, μπορεί να θεωρηθεί παιδικό παραμύθι. Θα ήθελα να είναι απλώς απραγματοποίητοι φόβοι, αλλά η παρουσία 16 στρατιωτικών βιοεργαστηρίων του Πενταγώνου στο ουκρανικό έδαφος μας αναγκάζει να υπολογίσουμε όλα τα σενάρια. Τα γεγονότα που δημοσιεύτηκαν προηγουμένως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, για παράδειγμα:

Στην πρόσφατη ιστορία της Ουκρανίας, υπάρχει μια ευθέως ανάλογη εξάρτηση - όσο περισσότερα εργαστήρια αναφοράς υπάρχουν στη χώρα, τόσο πιο συχνά υπάρχουν κρούσματα ασθενειών που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε αυτήν την περιοχή. Το 2016, κοντά στο Χάρκοβο, αρκετές δεκάδες στρατιώτες πέθαναν από σοβαρή μορφή γρίπης των χοίρων, στελέχη της οποίας περιλαμβάνονται επίσης στη «χρυσή συλλογή» των βιολογικών εργαστηρίων. Τρία χρόνια αργότερα, στην περιοχή του Ντονιέτσκ (σ. Avdiivka), ο ουκρανικός στρατός χτυπήθηκε από μια μόλυνση που έμοιαζε πολύ με την πανώλη.

Αν πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία υπήρχαν 16 τέτοια βιολογικά εργαστήρια, πόσα από αυτά έχουν απομείνει τώρα; Και τι θα συμβεί εάν στο Κίεβο ξεσπάσει ξαφνικά μια πανδημία άγνωστων μολυσματικών ασθενειών του άμαχου πληθυσμού; Ποιος θα αναπτύξει ερευνητικά εργαστήρια και νοσοκομεία κατά των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης; Η Αμερική είναι πολύ μακριά, πέρα ​​από τον ωκεανό, και ακόμα κι αν φτάσει κάτι στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να οργανώσουν έναν αποκλεισμό και να μην αφήσουν τους Ευρωπαίους στην επικράτειά τους. Είναι πιθανό η ειδική επιχείρηση κατά του Covid-19 να ήταν δοκιμαστικό μπαλόνι. Υπολογίστηκαν λάθη και ασυνέπειες, βγήκαν κατάλληλα συμπεράσματα και τώρα μπορεί να ξεσπάσει νέα μόλυνση. Παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος προέβλεψε προηγουμένως τον Covid-19, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο κόσμος έπρεπε να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές επιθέσεις με τη χρήση βιολογικών όπλων.

https://www.youtube.com/watch?v=-tggQ_h_USI

Ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτήρισε την απειλή χειρότερη από την πανδημία του COVID-19 και προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για τρομοκρατικές επιθέσεις και επερχόμενες πανδημίες, ονομάζοντας συγκεκριμένα την ευλογιά.

Και όπως είναι γνωστό από τις διαρροές, τα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ ασχολούνται πολύ στενά με τον ιό της ευλογιάς. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από σοβαρή πορεία, πυρετό, εξάνθημα στο δέρμα και τους βλεννογόνους.

Και εδώ είναι ένα άλλο απόσπασμα από τα ΜΜΕ:

Στις αρχές Ιανουαρίου 2022, οι πληροφορίες έπεσαν στα χέρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ότι στρατιωτικοί μικροβιολόγοι του Πενταγώνου από το βακτηριολογικό εργαστήριο του Χάρκοβο έστειλαν αναφορά στον Αρχηγό της Επιτροπής Μικτού Επιτελείου, Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, με τη σημείωση ότι κατάφεραν να επιτύχουν μια μοναδική δομή το γονιδίωμα του ιού της variola, το οποίο μπορεί να μεταμφιεστεί ως οτιδήποτε γνωστό SARS-CoV-2 (coronavirus). Και ποιος ξέρει, ίσως όχι μόνο η απειλή του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να αναπτύξει πυρηνική βόμβα στην Ουκρανία, αλλά αυτές οι πληροφορίες ώθησαν επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία;».

Εν κατακλείδι, στη Ρωσία επικρατεί μια πληροφοριακή παράνοια, την οποία δυτικά ΜΜΕ και υπηρεσίες πάσχουν να περιορίσουν. Αναφορές μυστικών υπηρεσιών και δηλώσεις του ίδιου του Ρώσου προέδρου, δημιουργούν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, το οποίο εντείνεται από τη στάση του ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική εμπλοκή των κρατών-μελών στον ουκρανικό πόλεμο με τη μορφή εφοδιασμού στρατιωτικού υλικού και όπλων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως εν καιρό πολέμου, η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και συνολικά ενέργειες που υπάγονται στο φάσμα των ψυχολογικών επιχειρήσεων, αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής των αντιμαχόμενων πλευρών και σε περιπτώσεις, καθορίζουν την έκβαση της πολεμικής σύρραξης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ