Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κάθε καρυδιάς καρύδι! "Βαβέλ" ξένων μαχητών στο ουκρανικό μέτωπο! Από βετεράνοι ειδικών δυνάμεων μέχρι εξτρεμιστές & νεοναζί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση σε ξένους υπηκόους που είναι «φίλοι της ειρήνης και της δημοκρατίας» να ταξιδέψουν στη χώρα για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας νωρίς την Κυριακή, ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας "Λεγεώνας των Ξένων" για διεθνείς εθελοντές.

«Αυτή είναι η αρχή ενός πολέμου ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στις ευρωπαϊκές δομές, ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια σε μια παγκόσμια τάξη δικαίου, κανόνες και ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου μπορεί να έρθει και να πολεμήσει δίπλα-δίπλα με τους Ουκρανούς ενάντια στους Ρώσους εγκληματίες πολέμου» κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον ακόλουθο άμυνας των πρεσβειών της Ουκρανίας στις χώρες καταγωγής τους.

Μεταξύ των εθελοντών που πολεμούν στην Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι ο θρυλικός Σύριος μαχητής Abu Taw, ο οποίος φέρεται να «κατέστρεψε πάνω από 140 τανκς» στη Συρία.

https://twitter.com/visegrad24/status/1498315117531963394

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί Αφρικανοί εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία, με έναν Αλγερινό να γίνεται viral στα κοινωνικά δίκτυα κραδαίνοντας ένα επιθετικό τυφέκιο.

https://twitter.com/visegrad24/status/1498313534278672392

Ταυτόχρονα, μια ομάδα 10 βετεράνων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων οργανώνεται στην Πολωνία και ετοιμάζεται να περάσει στην Ουκρανία, όπου σκοπεύει να αποδεχτεί την έκκληση του Ουκρανού προέδρου, σύμφωνα με έναν Αμερικανό βετεράνο του στρατού που συντονίζει το πέρασμά τους στην εμπόλεμη χώρα.

Η ομάδα, που αποτελείται από έξι Αμερικανούς πολίτες, τρεις Βρετανούς και έναν Γερμανό, είναι εκπαιδευμένοι στο ΝΑΤΟ και έχουν εμπειρία στη μάχη και στην αντιτρομοκρατία. Θέλουν να είναι μεταξύ των πρώτων που θα ενταχθούν επίσημα στη νέα Διεθνή Λεγεώνα της Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας που ανακοίνωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή. Δύο πρώην Αμερικανοί αξιωματικοί του πεζικού σχεδιάζουν επίσης να έρθουν στην Ουκρανία για να παράσχουν «ηγεσία» στην ομάδα, είπε ο βετεράνος του στρατού.

Καθώς οι έντονες μάχες μαίνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα για τέταρτη ημέρα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των «απεχθών τακτικών» της Μόσχας να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τα νέα μιας επίσημης ξένης μονάδας αντιμετωπίστηκαν με ενθουσιασμό από μέλη της Εθνικής Λεγεώνας της Γεωργίας, μιας αγγλόφωνης δύναμης εθελοντών με δυτική στρατιωτική εμπειρία που εκπαιδεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα και μερικές φορές αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή με τους πεζοναύτες της χώρας. «Αυτό περιμέναμε. Είναι πολύ καλό», δήλωσε στο BuzzFeed News την Κυριακή ο Λεβάν Πίπια, στρατιώτης της λεγεώνας και βετεράνος του γεωργιανού στρατού του πολέμου με τη Ρωσία του 2008.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, απάντησε γρήγορα στην είδηση, λέγοντας ότι υποστηρίζει Βρετανούς υπηκόους που μπορεί να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν «για τη δημοκρατία», ανέφερε το BBC. Είπε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας είναι αγώνας για την ελευθερία, «όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».

Χιλιάδες ξένοι μαχητές συρρέουν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της χώρας το 2014. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ρώσοι και πολίτες άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, εκατοντάδες έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 40 έχουν φτάσει από τις ΗΠΑ και τουλάχιστον 12 από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναφορές ειδικών.

Οι δυτικοί που έχουν έρθει στην Ουκρανία είναι ένα ετερόκλητο πλήρωμα. Υπάρχουν ιδεαλιστές που πιστεύουν ότι οι χώρες τους δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους. Υπάρχουν μισθοφόροι που μεταπηδούν από σύγκρουση σε σύγκρουση αναζητώντας περιπέτειες, πολεμικές ιστορίες και χρήματα. Και μετά υπάρχουν οι εξτρεμιστές που έχουν δει ευκαιρίες να συνδεθούν με ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμούν στην Ουκρανία. Φυσικά, κάποιοι από τους ξένους χωρούν σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Ορισμένοι στον στρατό της Ουκρανίας βλέπουν τους ξένους μαχητές να καλύπτουν το κενό των επίσημων δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στη χώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Οι ΗΠΑ απέσυραν στρατιωτικούς εκπαιδευτές από τη δυτική Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους την Κυριακή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους ξένους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη διεθνή μονάδα να επικοινωνήσουν με τις ξένες διπλωματικές αποστολές της Ουκρανίας στις χώρες τους. «Τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμο δικαίωμα και νομικό πλαίσιο να πολεμούν υπό την αλυσίδα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», είπε. «Η πρόσβασή τους στην Ουκρανία θα διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Είπε επιπλέον, ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων λόγω των ρωσικών πυραύλων αποτελεί μια υλικοτεχνική πρόκληση και ότι οι χερσαίες διελεύσεις από χώρες της ΕΕ είναι πλέον ο μόνος δρόμος προς την Ουκρανία. «Αλλά θα σας βοηθήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «μαζί νικήσαμε τον Χίτλερ και θα νικήσουμε και τον Πούτιν».

Πετούν τη σκούφια τους οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές της Ευρώπης

Ωστόσο, ακόμα και πριν την έκκληση του Ουκρανού προέδρου και τη σύγκριση του Πούτιν με τον Χίτλερ από τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είχε προκαλέσει μια αναταραχή δραστηριότητας μεταξύ των ηγετών των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν μπει στο Διαδίκτυο για να συγκεντρώσουν χρήματα, να στρατολογήσουν μαχητές και να σχεδιάσουν ταξίδια στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν κατά των Ρώσων. 

Η Ουκρανία εδώ και χρόνια αποτελεί εύφορο έδαφος για ακροδεξιούς εξτρεμιστές που δραστηριοποιούνταν στη χώρα και εκπαιδεύονταν στρατιωτικά ακόμα και εν καιρό ειρήνης. Τις τελευταίες ημέρες, ηγέτες πολιτοφυλακών στη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ουκρανία έχουν δημοσιεύσει διακηρύξεις καλώντας τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Οι αναρτήσεις εντοπίστηκαν και μεταφράστηκαν από την SITE Intelligence Group, μια ιδιωτική οργάνωση που ειδικεύεται στην παρακολούθηση εξτρεμιστικών ομάδων.

Η Ρίτα Κατζ, η διευθύντρια του SITE, είπε ότι πολλές ακροδεξιές εθνικιστικές και νεοναζιστικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είχαν εκφράσει μια έκρηξη υποστήριξης για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας να ενταχθούν σε παραστρατιωτικές μονάδες στη μάχη κατά της Ρωσίας.

Το κίνητρο για να ταξιδέψει κάποιος στην Ουκρανία, είπε, ήταν να αποκτήσει εκπαίδευση μάχης. Ήταν επίσης ιδεολογικό, πρόσθεσε, αφού αυτές οι ακροδεξιές ομάδες βλέπουν τον αγώνα κατά της Ρωσίας ως αγώνα κατά του κομμουνισμού, προσκολλημένοι στις ιστορικές αφηγήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συνδέοντας τη σύγχρονη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, με την πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Η αστάθεια στην Ουκρανία προσφέρει στους εξτρεμιστές της λευκής υπεροχής τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης που η αστάθεια στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία έχει προσφέρει στους τζιχαντιστές μαχητές εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Αλί Σουφάν, επικεφαλής της Ομάδας Σουφάν, η οποία καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια πώς η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο λευκής υπεροχής.

«Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι εξεγέρσεις συχνά προσελκύουν εξωτερικούς εθελοντές. Ορισμένοι μπορεί αρχικά να ενταχθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά εξακολουθούν να επιδεινώνουν και να παρατείνουν τη σύγκρουση και τη βία», είπε σε μια δήλωση στους Times.

Η κινητοποίηση ακροδεξιών ομάδων θα μπορούσε να είναι προβληματική για την ουκρανική κυβέρνηση, αφού ενισχύει την απεικόνιση της Ουκρανίας από τον κ. Πούτιν ως φασιστική χώρα και τον ισχυρισμό του ότι διεξάγει πόλεμο κατά των Ναζί που ελέγχουν την κυβέρνηση στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ο πρόεδρός της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει εβραϊκή καταγωγή.

Μέρος της δραστηριότητας φαίνεται να επικεντρώνεται στο τάγμα Αζόφ, μια μονάδα της Ουκρανικής Εθνοφρουράς που έχει προσελκύσει ακροδεξιούς μαχητές από όλο τον κόσμο, ανέφερε το SITE. Αυτή η παραστρατιωτική ομάδα συστάθηκε μετά την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014 και είχε εκτενή δράση κατά των φιλορωσικών πολιτοφυλακών, ενώ τώρα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των Ρώσων στη Μαριούπολη.

Σε μια δήλωση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Telegram, λίγο πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του τάγματος Αζόφ κάλεσε σε «ολική κινητοποίηση» της ομάδας και καθοδήγησε τους εθελοντές σε πόρους στρατολόγησης στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Carpathian Sich, ένας ουκρανικός όμιλος, δημοσίευσε πληροφορίες δωρεών στο κανάλι του Telegram, αναζητώντας χρήματα από τους ακόλουθούς του μέσω PayPal, καθώς και με κρυπτονομίσματα Bitcoin, Ethereum και Tron.

Οι ίδιες πληροφορίες κοινοποιήθηκαν σε αρκετές φινλανδικές και γαλλικές ακροδεξιές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων το «OC», έναν ιστότοπο για τους λευκούς εθνικιστές. Αυτή την εβδομάδα, η ομάδα δημοσίευσε μια δήλωση υπέρ της Ουκρανίας στο κανάλι της στο Telegram, ενθαρρύνοντας τους συνδρομητές της να κάνουν δωρεές στο Carpathian Sich. Μια επόμενη ανάρτηση έλεγε: «Ακριβώς όπως η ΕΣΣΔ, έτσι και ο Πούτιν θα ηττηθεί», ευθυγραμμίζοντας τους «Γάλλους εθνικιστές» με τον ουκρανικό λαό.

Οι νεοναζί χρήστες του Telegram από τη Φινλανδία ενθάρρυναν επίσης Φινλανδούς εξτρεμιστές να συμμετάσχουν στον αγώνα μαζί με Ουκρανούς, ανέφερε το SITE. Μια ανάρτηση έλεγε, «το πανάρχαιο καθήκον των Φινλανδών ήταν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Ρώσων».

«Η Ρωσία πάντα μας καταδίωκε και αυτό το φίδι δεν θα ηττηθεί μέχρι να κοπεί το κεφάλι του», ανέφερε η ανάρτηση, σύμφωνα με το SITE. «Η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουμε ένα συλλογικό αιφνιδιαστικό χτύπημα και να οδηγήσουμε τη Μόσχα σε προϊστορικές συνθήκες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...