Ένοπλες Συρράξεις

Έγγραφα-ντοκουμέντα! Υβριδικός πόλεμος από Ουκρανία στη Ρωσία! Αναλυτικά η δράση πληροφοριακών & ψυχολογικών επιχειρήσεων

Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά της γειτονικής Ουκρανίας είναι απάντηση σε πολυάριθμες προκλήσεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ και το ίδιο το Κίεβο. Η Μόσχα αναγκάστηκε να στραφεί σε ενεργό αντιπαράθεση με τη Δύση ως απάντηση σε πολυάριθμες επιχειρήσεις πληροφοριακού και ψυχολογικού τύπου που πραγματοποιήθηκαν σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου.

Η ευθύνη για την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποδίδεται στις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του Κρεμλίνου. Ωστόσο, ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από χρόνια και ξεκίνησε από το Κίεβο.

Ενώ η Δύση τρέμει υπό την απειλή επιθέσεων από «παντοδύναμους» Ρώσους χάκερ, και η Ουκρανία φέρεται να έχει υποστεί περισσότερες από μία επιθέσεις υψηλού προφίλ χάκερ μόνο τον τελευταίο μήνα, οι ουκρανικές και δυτικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων διεξάγουν ενεργά πολυάριθμες επιθέσεις πληροφοριών σε ρωσικό έδαφος.

Για τη διεξαγωγή πληροφοριακού πολέμου με τη Ρωσία, το 2016 η Ουκρανία δημιούργησε εξειδικευμένες στρατιωτικές δομές, κέντρα πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων (CIPSO) των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF).

Τις δραστηριότητες αυτών των κέντρων διαχειρίζεται το Τμήμα IPSO της Διοίκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων UAF. Η IPSO περιλαμβάνει συνδυασμένη απόσπαση και δυνάμεις εργασίας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, το προσωπικό των οποίων εναλλάσσεται εκ περιτροπής.

Το έργο των τοπικών CIPSO διεξάγεται υπό την άμεση επίβλεψη βρετανών στρατιωτικών μεντόρων, συμπεριλαμβανομένης της 77ης Ταξιαρχίας Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία ειδικεύεται στον ηλεκτρονικό και ψυχολογικό πόλεμο. Το ουκρανικό προσωπικό εκπαιδεύεται στο μάθημα του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου (PSYOPS).

Τουλάχιστον τέσσερα κέντρα πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων αναπτύσσονται στο έδαφος της Ουκρανίας:

 • 74 CIPSO, με έδρα τη στρατιωτική μονάδα A1277 στο Λβιβ.
 • 16 CIPSO στη βάση της στρατιωτικής μονάδας A1182 στην πόλη Guiwa.
 • Κύριο 72 ATRC που βασίζεται στη στρατιωτική μονάδα A4398 στην πόλη Brovary
 • 83 CIPSO που βασίζεται στη στρατιωτική μονάδα A2455 στην πόλη της Οδησσού.

Τα κέντρα αυτά υπάγονται στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας και λειτουργούν υπό την επίβλεψη Βρετανών στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Αρχικά, τα καθήκοντα της αντιπαράθεσης πληροφοριών ανατέθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην SBU, στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και στο Υπουργείο Πολιτικής Πληροφοριών. Συμμετείχαν επίσης η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών και η Διοίκηση της Συνοριακής Υπηρεσίας. Οι δραστηριότητές τους συντονίστηκαν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC).

Αργότερα, ανατέθηκε στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και η διενέργεια IPSO, για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν τα κέντρα πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Εκτός από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, παρόμοια κέντρα έχουν και οι ακόλουθες υπηρεσίες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας:

 • το αρχηγείο της Επιχείρησης Συνδυασμένων Δυνάμεων·
 • η υπηρεσία Τύπου των ταξιαρχιών UAF, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Κοινής Δύναμης·
 • η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Ο κύριος στόχος των CIPSO είναι η διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών αναγνώρισης, των επιχειρήσεων πληροφόρησης, των τρομοκρατικών ενεργειών και της δολιοφθοράς στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ασκηθεί η πιο καταστροφική επιρροή στον εχθρό.

Εκτός από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, χιλιάδες ιστότοποι, ομάδες, ιστολόγια, κανάλια και ψεύτικοι λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων IPSO. Οι ουκρανικές CIPSO αλληλεπιδρούν με μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Με την υποστήριξη ξένων ειδικών υπηρεσιών, χρησιμοποιούν δυτικά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουν την ατζέντα τους.

Το έργο του CIPSO είναι καλά δομημένο, ρυθμίζεται με εντολές, με αυστηρή ευθύνη. Υπάρχουν διάφορα τμήματα: αναλυτική, υποστήριξη πληροφοριών, κοινωνική μηχανική, επιτήρηση, ανάπτυξη και προστασία ιδίων πόρων πληροφοριών, εργασία σε κοινωνικά δίκτυα, παραγωγή γραφικών, παραγωγή βίντεο και ραδιοφώνου.

Οι δραστηριότητες αυτών των κέντρων είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό και πολλές επιχειρήσεις στο Λουγκάνσκ και στην Κριμαία έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Οι δραστηριότητές τους δεν περιορίζονται στο έδαφος της Ουκρανίας και των Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά τώρα διεξάγουν «μάχες» στο έδαφος της Ρωσίας.

Πρόσφατα, διέρρευσαν νέα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν επανειλημμένα παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις ρωσικές αρχές, καθώς και στις Λαϊκές Δημοκρατίες

Ι. Γίνεται αναφορά για τις δραστηριότητες της τακτικής ομάδας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων IPSO από τις 20 Ιουλίου 2020 έως τις 20 Νοεμβρίου 2020, οπότε διεξήχθησαν ταυτόχρονα 3 ψυχολογικές επιχειρήσεις: «Μασκαράδα», «Νάνος», «Θεοφάν».

 • Η ψυχολογική δράση «Μασκαράδα» στόχευε κυρίως στη «διάδοση πανικού στον φιλήσυχο πληθυσμό, τη διάδοση φημών και τη δήλωση κοινωνικών και εσωτερικών προβλημάτων».
 • Η δράση «Νάνος» είχε στόχο «την απαξίωση των εκπροσώπων των τοπικών αρχών στο Λουγάνσκ εστιάζοντας την προσοχή του κοινού στα προβλήματα των ανθρακωρύχων και άλλα κοινωνικά και εσωτερικά προβλήματα του κοινού και των οικογενειών τους».
 • Η ψυχολογική δράση «Θεοφάν» είχε στόχο την αποθάρρυνση των τοπικών Ειδικών Δυνάμεων και την απαξίωση της ηγεσίας.

Οι πληροφορίες εισήχθησαν μέσω ενός δικτύου πόρων και λογαριασμώνστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημοσιεύθηκαν 646 υλικά ψυχολογικών επιπτώσεων (10 ενημερωτικά άρθρα, 26 γραφικά υλικά, 3 αναλυτικά άρθρα, 580 ενημερωτικές σημειώσεις) ως μέρος των τριών πράξεων.

II. Την περίοδο 20-24 Σεπτεμβρίου 2021, η ομάδα εργασίας εκτός προσωπικού Νο. 1 των αξιωματικών του CIPSO ανέφερε για την ψυχολογική δράση «Volodya» στο έδαφος της Ρωσίας. Είχε στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις ενέργειες της ρωσικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία. Επιπλέον, η επιχείρηση είχε σκοπό να δημιουργήσει εμπόδια στο έργο της ρωσικής συνοριακής υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν πληροφορίες και ψυχολογικές επιθέσεις προς τρεις κατευθύνσεις:

 • συμπεριλαμβανομένων ψεύτικων ειδήσεων για διαφθορά στις ρωσικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα, ανικανότητα κυβερνητικών εκπροσώπων·
 • διάδοση δυσπιστίας μεταξύ του στρατού, για παράδειγμα, διάδοση πληροφοριών ότι η στρατιωτική εκπαίδευση των Ρώσων στρατιωτών φέρεται ότι δεν είναι επαρκής, αλλά ξεπερασμένη και παραμένει στο επίπεδο της σοβιετικής περιόδου και ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι χειρότερος από αυτόν άλλων κρατών.
 • ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι υποχρεωμένοι να πεθάνουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο έδαφος άλλων χωρών για να πραγματοποιήσουν τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του σημερινού καθεστώτος στο Κρεμλίνο.
 • διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες φέρεται να συμμετέχουν σε λαθρεμπόριο για προσωπικό πλουτισμό και συνδέονται με τοπικές εγκληματικές συμμορίες.

Η προετοιμασία για την ψυχολογική επιχείρηση «Volodya» ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου 2021 και από τις 7 Ιουνίου 2021 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν 3 ψυχολογικές εκτροπές: «Rijka» (14 Ιουνίου – 23 Ιουλίου), «Αναπληρωτές» (9 Σεπτεμβρίου -16) και «Drill» (10-24 Σεπτεμβρίου). Η ίδια η δράση «Volodya» δεν ολοκληρώθηκε, πιθανότατα μέχρι σήμερα.

Η ενημερωτική εκστρατεία ήταν αφιερωμένη κυρίως στην ημέρα των γενικών εκλογών στη Ρωσία. Ουκρανοί ειδικοί έριξαν τις απαραίτητες πληροφορίες, δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα για τις ρωσικές κρατικές δομές.

III. Τον Ιανουάριο του 2022, η 72η CIPSO των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας ξεκίνησε τη ψυχολογική δράση «Distemper». Αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, με την κρίσιμη επιδείνωση που έχει προγραμματιστεί για τις παραμονές των προεδρικών εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2024 και τη μετεκλογική περίοδο.

Η ψυχολογική δράση "Distemper" έχει 2 στάδια:

 • το 1ο στάδιο (10.01.2022 – 17.03.2022) – επιδείνωση της αστάθειας, αύξηση του αριθμού των διαμαρτυριών και ανυπακοή στο πλαίσιο της δυσαρέσκειας για τις ενέργειες των αρχών.
 • το 2ο στάδιο (18.03.2022 και μέχρι ειδικής εντολής) – απώλεια ελέγχου, οικονομική αναταραχή, αλλαγές στις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον παγκόσμιο στίβο.

Η δράση ανέπτυξε τις ακόλουθες κατευθύνσεις αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Ρωσία:

 • Έμφαση στις διεθνικές διαφωνίες, προκαλώντας συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστικών οργανώσεων και μεταναστών.
 • Εν μέσω της πανδημίας, οι διαχειριστές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα πρέπει να απαξιωθούν. Η δυσαρέσκεια για την εισαγωγή οποιωνδήποτε νέων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, όπως η εισαγωγή κωδικών QR, θα πρέπει να είναι έξαρση κ.λπ.
 • Διαδόθηκαν ενεργά υλικά σχετικά με υποτιθέμενη λογοκρισία στο ρωσικό τμήμα του Διαδικτύου, σχετικά με την παρακολούθηση Ρώσων πολιτών μέσω παρόχων κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου κ.λπ.

Οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των VKontakte, Odnoklassniki, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, YouTube κ.λπ. Τα κανάλια Telegram που δημιουργήθηκαν από την τακτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των "Shoigu's Secretary", "Salvation Army" και "Urazmessov's Fire", αναφέρονται επίσης.

Εμπειρογνώμονες των CIPSO ανέφεραν την επιτυχία των επιχειρήσεων, την ενεργό διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων τους από χρήστες του Διαδικτύου, και μάλιστα καυχιόνταν ότι είχαν προκαλέσει συγκεντρώσεις από Ρώσους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

IV. Μια άλλη επιχείρηση της 72ης CIPSO στη Ρωσία, με την κωδική ονομασία «Fakel» είχε στόχο να δυσφημήσει τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Διανεμήθηκαν πληροφορίες για τα ακόλουθα θέματα:

 • Μέλη των στρατευμάτων της Εθνοφρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαπράττουν συστηματικά εγκλήματα και αδικήματα·
 • Τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς λαμβάνουν προηγμένο οπλισμό και στρατιωτικό εξοπλισμό για την καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων της ρωσικής ηγεσίας·
 • Η διαφθορά και η δωροδοκία, ο αλκοολισμός και ο εθισμός στα ναρκωτικά ανθίζουν στην ηγεσία της Ρωσικής Εθνοφρουράς κ.λπ.

Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων ενημέρωσης και ψυχολογικού πολέμου της Ουκρανίας, που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Εκτός από τη διεξαγωγή ενημερωτικών και ψυχολογικών εκστρατειών στη Ρωσία και στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές CIPSO δημιουργούν ομάδες νεοναζί για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση στο LDPR.

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε η Επιχείρηση Rave, στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία ενός κινήματος νεολαίας στο LDPR με στόχο την αλλαγή κυβέρνησης στις δημοκρατίες.

Στόχος ήταν οι νέοι που ζούσαν στο Λουγκάνσκ, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επιλογή και, λόγω της νεαρής ηλικίας τους και της γενικότερης συναισθηματικής τους κατάστασης, μπορούσαν εύκολα να επηρεαστούν από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, η δημιουργία ενός περιφερειακού πυρήνα στο LDPR θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην περαιτέρω ενοποίησή του με παρόμοια κινήματα σε άλλες χώρες, όπως στη Βαλκανική Χερσόνησο ή στην περιοχή του Υπερκαύκασου.

Η προετοιμασία και η διεξαγωγή πληροφοριών-ψυχολογικών επιχειρήσεων από τις ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις ακολουθεί ξεκάθαρα τις αρχές που αναπτύχθηκαν από δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές πριν από δεκαετίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ενεργά από τις χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον άλλων κρατών.

Τα τελευταία χρόνια, όταν το καθεστώς του Κιέβου τέθηκε υπό πλήρη εξωτερικό έλεγχο, η εισαγωγή της έννοιας των «επιχειρήσεων που βασίζονται στα αποτελέσματα» ήταν σαφώς ορατή.

Με βάση τις ιδέες των κλασικών της στρατηγικής σκέψης όπως οι Σαν Τζου, Κλάουσγουιτζ και άλλοι, η έννοια του EBO υποθέτει ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να επικεντρώνεται στον επηρεασμό της σκέψης και της συμπεριφοράς του εχθρού αντί να νικήσει μόνο τις ένοπλες δυνάμεις του. Σύμφωνα με την έννοια του EBO, η στρατιωτική εκστρατεία και η φυσική ήττα του εχθρού γίνονται μόνο ένα από τα πιθανά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου οποιουδήποτε πολέμου – να αναγκαστεί ο εχθρός να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία δράσης στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει η πρώτη πλευρά.

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του μυστικού εγγράφου «Απόφαση της Μικτής Επιτροπής για τη Δραστηριότητα Πληροφοριών υπό τον Πρόεδρο της Ουκρανίας» με ημερομηνία 21 Απριλίου 2015, το οποίο διέρρευσε πριν από λίγα χρόνια:

«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας μαζί με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας μέσω ξένων δομών εταίρων πρέπει να οργανώσει την εκπαίδευση των επιχειρησιακών και μαχόμενων ομάδων (πληροφοριών και δολιοφθοράς) στην υπάρχουσα υποδομή στην Ουκρανία με τη συμμετοχή ξένων ειδικών».

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και τη Βαλτική αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία σε μαζική κλίμακα. Επιπλέον, δύο ομάδες μάχης ειδικών σε επιχειρήσεις πληροφόρησης από την 77η Ταξιαρχία των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχείρησαν με τις ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις.

Ήταν το 2015 που οι στρατιωτικές εξελίξεις στην πρώτη γραμμή στην Ανατολική Ουκρανία έδειξαν ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών των δημοκρατιών με τη βία. Αφού απέτυχε να νικήσει τις δυνάμεις του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, το Κίεβο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ξένων συμβούλων, μεταπήδησε στον υβριδικό πόλεμο. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που οι πληροφορίες και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και την Κριμαία άρχισαν να διεξάγονται ενεργά.

Σήμερα, οι CIPSO της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και επιτίθενται στο ρωσικό έδαφος. Δεδομένης της εμπειρίας των Ουκρανών ειδικών στα ανατολικά της χώρας, η Ουκρανία έχει γίνει ένα νέο κέντρο αντιπαράθεσης πληροφοριών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Μετά τις πρόσφατες ψευδείς επιθέσεις σε ιστότοπους της ουκρανικής κυβέρνησης, για τις οποίες η Δύση κατηγόρησε ομόφωνα Ρώσους χάκερ, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα σταλούν περισσότεροι ειδικοί στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, διευκρινίστηκε ότι η απειλή από τη Ρωσία είναι τόσο μεγάλη που δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα. Έτσι, ειδικοί από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνουν στην Ουκρανία για αρκετό καιρό.

Αυτό δείχνει ότι το ΝΑΤΟ μετακινεί ενεργά τα «κυβερνοστρατεύματά» του στο νεοσύστατο κέντρο πληροφόρησης για την αντεπίδραση της Ρωσίας. Ο πόλεμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά οι μάχες είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...