Ένοπλες Συρράξεις

Πάμε σε γενικευμένη σύρραξη! Τουρκικό Bayraktar έπεσε στο Ντονμπάς εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τις στρατιωτικές ενέργειες να ακολουθούν αυξητική πορεία και όχι φθίνουσα, γεγονός που παραπέμπει ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς γενικευμένη σύρραξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάσταση σε Ντομπάς και Λουγκάνσκ

Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του σε άρθρο του αναφέρει, ότι "κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, 490 επιθέσεις προκλήθηκαν στο LPR, περισσότερες από 700 στο DPR" και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

"Την τελευταία ημέρα, το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει δεχθεί 490 χτυπήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, ενώ η πηγή αναφέρει ότι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πραγματοποιούν γενικευμένα πλήγματα στο έδαφος του LPR, αλλά στοχεύουν συγκεκριμένα στόχους, που είναι κυρίως θέσεις πολιτοφυλακής, δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς και σημαντικά έρηα υποδομών της περιοχής (ηλεκτρικοί υποσταθμοί, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ.)

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το εν λόγω Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων , ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί κυρίως 120 χλστ. όλμοι και εκτοξευτές βομβίδων. Τα χτυπήματα με πυροβόλα βαρέως πυροβόλου δεν καταγράφονται, ωστόσο, οι ειδικοί δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι στο εγγύς μέλλον οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης για να χτυπήσουν τις δυνάμεις των Ρώσων πολιτοφυλάκων, οπότε  σε αυτήν την περίπτωση, ο αριθμός των απωλειών θα αυξηθεί δραματικά

Όσον αφορά την επικράτεια της ΛΔΚ σύμφωνα με πηγές, η κατάσταση έχει επίσης επιδεινωθεί την τελευταία ημέρα αφού  ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε περισσότερα από 700 χτυπήματα στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο, αν και την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός τέτοιων χτυπημάτων ήταν περίπου 600.

Οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει πληροφορίες για τις απώλειες τους".

Η Τουρκία εμπλέκεται πλέον στην Ουκρανία

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουρκικό επιθετικό drone Bayraktar TB2 καταρρίφθηκε στο Ντονμπάς.

Συγκεκριμένα πριν από λίγες ώρες, τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το Clash Report, ανέφεραν ότι ένα κατεστραμμένο τουρκικό επιθετικό drone Bayraktar TB2 βρέθηκε στο Ντονμπάς.

Το τελευταίο, φέρεται να καταρρίφθηκε νωρίτερα σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να εμφανίσουν τωρα το κατεστραμμένο  drone στο Donbass για να κατηγορήσουν την Ουκρανία ή την Τουρκία ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν UAV εναντίον αμάχων ή της Ρωσίας.

"Η Ρωσία αναζητά προκλήσεις για να εξαπολύσει πόλεμο. Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Αντρέι Τσαπλιένκο έγραψε ότι η Ρωσία μετέφερε το Bayraktar TB2, το οποίο παραδόθηκε στη Μόσχα μετά τη συντριβή του στο Καραμπάχ, στο Ντόνετσκ για να δημιουργήσει νέα  πρόκληση", αναφέρει το Clash Report.

Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας κατά της Ρωσίας εγείρουν πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και από πού πήρε τέτοιες πληροφορίες η τουρκική πλευρά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Ρωσικό ΜΜΕ  η Τουρκία θεωρείται δεδομένο ότι θα προβεί σε τέτοιους ισχυρισμούς και δηλώσεις σε περίπτωση που καταρριφθεί τουρκικό drone αυτού του τύπου στο Ντονμπάς.

«Εκτός από τα ουκρανικά drones, drones που δώρισε η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούνται επίσης στο Donbass. Προφανώς, η Τουρκία  επιχειρεί να διασφαλίζει τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο,  δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για drone που καταστράφηκε καθόλου από την πολιτοφυλακή, αλλά για ένα drone που έφερε από το Καραμπάχ», σημειώνει Ρώσος ειδικός αναλυτής 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η κατάσταση στην Ουκρανία τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και γρήγορα μάλιστα αναμένεται να οδηγηθούμε σε στρατιωτική σύρραξη ευρείας κλίμακας.

Στην  πρόσφατη επιτελική ανάλυση-άρθρο μας με τίτλο "Αυτές είναι οι πέντε βασικές αδιαμφισβήτητες τακτικές κινήσεις του Ρωσικού στρατού που παραπέμπουν σε δυνατότητα άμεσης επίθεσης", εξηγούσαμε διεξοδικά τις στρατιωτικές ενδείξεις που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα

Δυστυχώς και οι πέντε παραπάνω παράγοντες εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ προστέθηκαν και νέοι μεγάλης βαρύτητας  παράγοντες-ενδείξεις που παραπέμπουν στο ότι ένας γενικευμένος πόλεμος στην Ουκρανία είναι ζήτημα ολίγων ωρών έως ημερών

Η πρόσφατη εκκένωση  των αμάχων από την περιοχή του Ντομπάς από τον Πούτιν , αποτελεί σαφέστατη ένδειξη περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, ενώ θα  έχει τις παρακάτω εκφάνσεις:

  • Δεν θα απειληθούν από στρατιωτικές επιχειρήσεις οι ζωές αμάχων, γεγονός που σε αντίθετη περίπτωση θα κόστιζε στον Πούτιν αφού θα υπήρχαν αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας του, αναγκάζοντάς τον να τερματίσει σύντομα τις όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δεν κινδυνεύει να σημειωθεί προβακατόρικο κτύπημα από τη Δύση, αφού στην περιοχή θα βρίσκονται μόνο Ένοπλοι ρωσόφονοι πολιτοφύλακες και οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Τυχόν επίθεση ή κατηγορία  υποτιθέμενης επίθεσης από τον Ουκρανικό στρατό, θα έλυνε τα χέρια στο Ρώσο Πρόεδρο προκειμένου απρόσκοπτα και χωρίς κωλύμματα ασφαλείας και κυκλοφορίας, λόγω της ύπαρξης  αμάχων στην περιοχή  να επιτεθεί στην Ουκρανία.
  • Η τελευταία  είναι η στρατιωτική εκδοχή, ωστόσο υπάρχει και η πολιτική σύμφωνα με την οποία, θα ζητήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  με τελεσίγραφο προς την Ουκρανία και τη Δύση ο Ρώσος Πρόεδρος, εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ περί  παροχής διευρυμένης αυτονομίας των επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, θέτοντας το ως προϋπόθεση για την επιστροφή του άμαχου πληθυσμού που εκκενώθηκε, πίσω στα σπίτια του.

Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχει την επίφαση να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική πολεμική αεροπορία, να εξετάσει και εκτελέσει ασκήσεις εικονικής αναχαίτησης ρωσικών μαχητικών στην Μαύρη Θάλασσα, θεωρώντας ως κάτι παραπάνω από πιθανό, ένα σενάριο ρωσικής εισβολής στην Α.Ουκρανία.

“Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διεξάγει εκπαίδευση με αποστολή αναχαίτισης σε μεγάλο ύψος στη Μαύρη Θάλασσα με οκτώ F-16, δίνοντας ξεκάθαρα το σήμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανή διάχυση της κρίσης από τη Ρωσία”, αναφέρει ο Ragıp Soylu ειδικός του MiddleEastEye.

Τα παραπάνω δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον Νατϊκό προσανατολισμό της στην Ουκρανική κρίση σε περίπτωση Ρωσικής εισβολής, χωρίς να λάβει ουσιαστική θέση και στάση, ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να την "επανεντάξει" ουσιαστικά στους κόλπους της συμμαχίας, αφού πλέον άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία σπεύδει κάτω από την ομπρέλα ασφάλειας του ΝΑΤΟ, τώρα αντιλαμβανόμενη ότι ο Πούτιν "την έχει για πρόγευμα" σε περίπτωση που δεν χαίρει της προστασίας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

 

 

 

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ