Ένοπλες Συρράξεις

Στο κενό η προώθηση του Συνασπισμού στην Υεμένη: Σκληρή αντεπίθεση των "ξυπόλητων" Χούτι-Μετασταθμεύουν F-22 Raptor στα ΗΑΕ

Η μεγάλης κλίμακας επίθεση του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην πόλη Χαράντ στη βορειοδυτική επαρχία Χατζά της Υεμένης δεν έχει οδηγήσει πουθενά προς το παρόν, ενώ οι ΗΠΑ μετασταθμεύουν άγνωστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-22 Raptor στην αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Χαράντ, μια από τις βασικές πόλεις που κατέχονται από τους Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ), βρίσκεται λιγότερο από 15 χιλιόμετρα μακριά από το συνοριακό πέρασμα αλ Τουγάλ με τη Σαουδική Αραβία.

Η επίθεση στο Χαράντ ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Δυνάμεις της 5ης Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης (YAF), η οποία εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ηγούνται της επίθεσης.

https://twitter.com/Suriyakmaps/status/1492586145930227713?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1492586145930227713%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsouthfront.org%2Fsaudi-led-coalition-attack-on-houthi-held-harad-in-northwestern-yemen-is-going-nowhere-video%2F

Αφού απέτυχε να προχωρήσει μέσα στο Χαράντ ή ακόμα και να σφίξει την πολιορκία της στην πόλη, ο συνασπισμός ώθησε νέες ενισχύσεις στο πεδίο της μάχης στις 10 Φεβρουαρίου. Οι ενισχύσεις περιλάμβαναν εκατοντάδες στρατιώτες από τις Ταξιαρχίες Arabism and Storm του YAF.

Η κίνηση του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν προκάλεσε καμία αίσθηση. Από τις 12 Φεβρουαρίου εξακολουθούσαν να γίνονται συγκρούσεις έξω από το Χαράντ, κυρίως στα ανατολικά προάστια της πόλης. Μια σειρά αντεπιθέσεων από τους Χούτι απώθησαν τους πληρεξούσιους του συνασπισμού από διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη.

Στις 13 Φεβρουαρίου, η 5η Στρατιωτική Περιφέρεια ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της είχαν σκοτώσει δύο διοικητές των Χούτι, που ταυτοποιήθηκαν ως «Αμπού Αλί» και «Χαϊντάρ», στα ανατολικά προάστια του Χαράντ, ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Η επίθεση του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στο Χαράντ, η οποία πρωτοπροωθήθηκε ως σημείο καμπής, φαίνεται να καταρρέει. Οι Χούτι πιθανότατα θα κρατήσουν την πόλη στο τέλος.

Πάντως, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, με σκοπό να ευνοήσουν την τακτική θέση του Συνασπισμού, τοποθετώντας μαχητικά αεροσκάφη F-22 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις 12 Φεβρουαρίου, ένας αριθμός μαχητικών αεροσκαφών F-22 από την 1η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ως μέρος ενός αμερικανικού σχεδίου απάντησης σε πρόσφατες επιθέσεις στη χώρα.

Τα μαχητικά αεροσκάφη stealth προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα κοντά στην πρωτεύουσα των Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι, όπου επιχειρούν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

"Η παρουσία των Raptors θα ενισχύσει τις ήδη ισχυρές άμυνες των χωρών εταίρων και θα ειδοποιήσει τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί να επιβάλλουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", είπε ο υποστράτηγος Γκρεγκ Γκιλότ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη διοίκηση της Μέσης Ανατολής, σε σχετική ανακοίνωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν πόσα F-22 είχαν αναπτυχθεί στα ΗΑΕ, ωστόσο, φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Central Air Force των ΗΠΑ έδειχναν τουλάχιστον έξι μαχητικά αεροσκάφη στην Αλ Ντάφρα.

https://twitter.com/USAFCENT/status/1492539632977854467?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1492539632977854467%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsouthfront.org%2Fus-f-22-fighter-jets-arrive-in-uae-to-counter-houthis-threats-photos%2F

Οι Χούτι επιτέθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με drones αυτοκτονίας και βαλλιστικούς πυραύλους στις 17, 24 και 31 Ιανουαρίου. Μια άλλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε από μια σκιώδη ομάδα γνωστή ως Righteous Promise Brigades (RPB) για την υποστήριξη των Χούτι είχε στόχο τα Εμιράτα στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που λαμβάνει μέτρα για να υπερασπιστεί τα ΗΑΕ. Στις 4 Φεβρουαρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale με βάση την Αλ Ντάφρα θα διεξάγουν αμυντικές περιπολίες στην επικράτεια της χώρας σε τακτική βάση.

Τα βήματα που έγιναν από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία δεν φαίνεται να ανησυχούν τους Χούτι ή τους υποστηρικτές τους. Πολύ πρόσφατα, η RPB απείλησε να χτυπήσει τα ΗΑΕ πιο δυνατά από πριν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ