Ένοπλες Συρράξεις

Το θρίλερ των γραφείων πριν το θρίλερ των πεδίων! Γιατί Γαλλία και Γερμανία "τρέχουν και δεν φτάνουν" για την Ουκρανία και ποιος ο ρόλος της Μ. Βρετανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμό και θα εξετάσει τις προτάσεις του Γάλλου ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν κατά τις συνομιλίες τη Δευτέρα, ενώ εξακολουθεί να κατηγορεί τη Δύση για την αύξηση της έντασης με την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προερχόμενοι από μια συνάντηση στο Κρεμλίνο που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη χειρότερη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους ότι προετοιμάζει μια πιθανή εισβολή στον φιλοδυτικό γείτονά της.

Η Δύση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Ρωσία εισβάλει και ο Μακρόν ήταν ο πρώτος σημαντικός δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Πούτιν από την έναρξη της κρίσης τον Δεκέμβριο.

Ευχαριστώντας επανειλημμένα τον Γάλλο ηγέτη που ήρθε στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι ο Μακρόν παρουσίασε αρκετές ιδέες που αξίζει να μελετηθούν.

«Ορισμένες ιδέες, προτάσεις του.. είναι δυνατές ως βάση για περαιτέρω βήματα», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε συμβιβασμούς που να ταιριάζουν σε όλους».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν τηλεφωνικά μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τρίτη.

Ο Μακρόν είπε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να εμπλακεί», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους αν δεν υπάρχει ασφάλεια για τη Ρωσία».

Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν δέσμευση και από τις δύο πλευρές να μην αναλάβουν νέα στρατιωτική δράση, την έναρξη νέου στρατηγικού διαλόγου και προσπάθειες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη σύγκρουση του Κιέβου με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στα ανατολικά της χώρας.

Ο Πούτιν αρνήθηκε και πάλι ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις εντάσεις.

«Το να λέμε ότι η Ρωσία ενεργεί επιθετικά είναι παράλογο», είπε ο Πούτιν.

«Δεν είμαστε εμείς που κινούμαστε προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ» είπε, αναφερόμενος στις αναπτύξεις της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

Η συνάντηση στη Μόσχα έγινε στην αρχή μιας εβδομάδας έντονης διπλωματίας για την κρίση στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να φιλοξενεί επίσης τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

Ο Μπάιντεν απειλεί να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου  Nord Stream 2

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε κατηγορηματικά στις συνομιλίες να κλείσει τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στην Ευρώπη, εάν η Μόσχα στείλει δυνάμεις πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα, όπως έκανε κατά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει ,αυτό σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα περνούν ξανά τα σύνορα της Ουκρανίας ,τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Scholz.

«Σας υπόσχομαι», είπε ο Μπάιντεν, «θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειές της  για να συγκεντρώσει μια αρκετά μεγάλη δύναμη,περίπου 150.000 στρατιώτες, με τις οποίες θα είναι ικανή για μια ευρείας κλίμακας εισβολή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Μακρόν ανέφερε τη Δευτέρα έναν αριθμό 125.000 Ρώσων στρατιωτών.

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν έχει σχέδια να επιτεθεί και αντ' αυτού έχει διατυπώσει τα δικά της αιτήματα για εγγυήσεις ασφαλείας.

Απαιτεί μια μόνιμη απαγόρευση της προσχώρησης της Ουκρανίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ότι το ΝΑΤΟ  θα ανακόψει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Μακρόν, η χώρα του οποίου ηγείται επί του παρόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ο εκπρόσωπος  της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Βρετανία και γερμανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει δεχθεί επικρίσεις από την Ουκρανία και ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις κατηγορίες ότι δεν εμπλέκεται πλήρως στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία.

Ο Σολτς είπε ότι αυτός και ο Μπάιντεν ήταν «απόλυτα ενωμένοι» σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και απέφευγε επανειλημμένα να αναφέρει ονομαστικά τον αγωγό Nord Stream 2.

Ο Μπάιντεν αντέδρασε στη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων μεταφέροντας 3.000 αμερικανικούς στρατιώτες για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με μέρος των στρατευμάτων να φτάνει στην Πολωνία την Κυριακή.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 350 ακόμη βρετανοί στρατιώτες θα σταλούν στα πολωνικά σύνορα και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι άλλοι 350 στρατιώτες της θα μεταβούν στη Λιθουανία.

Ενώ ο Scholz βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών του, Annalena Baerbock, βρισκόταν στο Κίεβο μαζί με τους Τσέχους, Σλοβάκους και Αυστριακούς ομολόγους της για διήμερη επίσκεψη.

Ο ίδιος ο Scholz ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί στη Μόσχα και το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες "επί του πιεστηρίου" ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ λόγω διαφωνιών σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 και τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter ο παρουσιαστής του CNN Τζέικ Τάπερ.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένονται και επισκέψεις στη Μόσχα από τους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε έναν διπλωματικό πυρετό, από τις χώρες της Ευρώπης, αφού είχαμε ταυτόχρονα την επίσκεψη Μακρόν στη Ρωσία με εκείνη του Σόλτς στις ΗΠΑ

Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος έχουν ενιαία γραμμή, αφού αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των 11 μηνών του περασμένου έτους ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας αυξήθηκε κατά πάνω από 70% 

Οι ΗΠΑ δια στόματος Μπάϊντεν δεν άφησαν περιθώρια επαμφοτερίζουσας στάσης και αποστασιοποίησης της Γερμανίας από τις μελλοντικές εξελίξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας, γνωστοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία του αγωγoύ φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Γαλλία και Γερμανία αντιλαμβάνονται ότι  εάν όντως ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία και ληφθούν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας , είναι  σχεδόν βέβαιο ότι ως επακόλουθο θα κλείσει η στρόφιγγα φυσικού αερίου από τον Πούτιν αλλά και οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν τετελεσμένα μη ενεργοποίησης του Nord Stream 2, με αποτέλεσμα οι οικονομίες των δύο αυτών χωρών αλλά και των υπολοίπων της ΕΕ να δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα, αφού οι τιμές της ενέργειας θα καλπάσουν συμπαρασύροντας τον πληθωρισμο προς γενικευμένη άνοδο

Συνεπώς Γαλλία και Γερμανία ως η Στρατιωτική υπερδύναμη της ΕΕ και οικονομική ατμομηχανή αυτής αντίστοιχα, έχουν κάθε λόγο να παίξουν σημαντικό διαπραγματευτικό ρόλο στην εύρεση διπλωματικής λύσης για την Ουκρανία, αφού τα επακόλουθα όπως αναλύσαμε σε περίπτωση Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής θα είναι σοβαρά και επώδυνα για τις ίδιες και την ΕΕ ως σύνολο. 

Οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις Γαλλίας και Γερμανίας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες  και ιδιαίτερης βαρύτητας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Ωστόσο δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η διπλωματική εμπλοκή της Μ. Βρετανίας στο ζήτημα της Ουκρανίας  με τους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να επισκέπτονται τη Μόσχα στο τέλος αυτής της εβδομάδας. 

Η Μ. Βρετανία δεν αναμένεται να πληγεί σε τέτοια έκταση και βαθμό από ότι Γαλλία-Γερμανία και ΕΕ θα πληγούν από τα επακόλουθα τυχόν Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία και αυτό είναι που κατά την άποψή μας θα κομίσει σκληρότερες θέσεις και θα τηρήσει λιγότερο διαλλακτική στάση με τη Ρωσία. 

Προς αυτό κατατείνει και η συγκυρία που θέλει τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τζόνσον λόγω σκανδάλων στο εσωτερικό της χώρας του και προκειμένου να στρέψει την προσοχή της εσωτερικής κοινής γνώμης που θέλει την παραίτησή του προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, να υιοθετήσει σκληρή στάση προς τον Πούτιν. 

Με τον τρόπο αυτόν θέλει να πετύχει να εμφανιστεί ως πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε σχέση με τις Γαλλία και Γερμανία και της ΕΕ γενικότερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ