Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Καθαρός" καπιταλισμός η σύγκρουση στην Ουκρανία! H "ρωσική απειλή" εκτόξευσε τις μετοχές των αμερικανικών λόμπι πώλησης όπλων

Δικαίως η διεθνής κοινότητα διερωτάται κατά πόσο η ρωσική απειλή είναι υπαρκτή στην Ουκρανία, καθώς τα λόμπι της στρατιωτικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, φαίνεται να έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναρωτιούνται ποιος ωφελείται από την τρέχουσα στρατιωτική υστερία γύρω από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ασαφές, καθώς ακόμη και το Κίεβο και η Μόσχα, παρά τον ανταγωνισμό τους, λένε ότι δεν προετοιμάζεται επίθεση σε ουκρανικό έδαφος, με τον πολεμικό συναγερμό να ηχεί αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τις συμμαχικές τους χώρες.

Ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται απόψεις υπέρ του γεγονότος ότι κύκλοι που συνδέονται με την παραγωγή όπλων προωθούν τη σύγκρουση. Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί στοιχεία ότι οι κατασκευαστές Javelins, τα οποία τώρα προμηθεύονται μαζικά στην Ουκρανία, συμμετέχουν σε ανοιχτά λόμπι.

«Θέλουν να επωφεληθούν από τον πόλεμο»

Η άποψη ότι η στρατιωτική υστερία γύρω από την Ουκρανία και τη Ρωσία προωθείται από λομπίστες της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας εκφράστηκε στο αμερικανικό κανάλι Fox News.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον, στα τέλη Ιανουαρίου είπε ότι αυτοί που επωφελούνται της σύγκρουσης είναι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ποιος ωφελείται από το να πιέζει διαρκώς την Ουάσιγκτον να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία; Δεν θέλει και πολύ αυτό το ερώτημα. Οι ΗΠΑ σαφώς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν», είπε. «Γιατί το κάνουν αυτό; Αλαζονεία, βλακεία, ψυχολογικές εκτροπές των ηγετών μας, μαζική δωροδοκία από Ουκρανούς πολιτικούς μέσω λόμπι, το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν το ρόλο τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμυντική βιομηχανία προετοιμάζεται ήδη για στρατιωτικές συμβάσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία.

«Η στρατιωτική βιομηχανία πιστεύει ότι είναι καιρός να ξοδευθούν χρήματα για στρατιωτικά συμβόλαια στην Ουκρανία. Ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είναι πιθανώς πολύ κερδοφόρος για την BAE Systems (βρετανική στρατιωτική εταιρεία κατασκευής - Ed. )», είπε.

Ένα άλλο δημοσίευμα, από το American Thinker, έθιξε το ίδιο θέμα μετά την προβολή της ανάλυσης του Fox News. Η πηγή σημειώνει ότι δημοσιεύσεις των εφημερίδων The Washington Post και Politico σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία συχνά δημοσιεύονται σε τίτλους όπου διαφημίζεται η αμερικανική εταιρεία όπλων Lockheed Martin.

Το Politico διατηρεί σταθερά το θέμα της «εισβολής» και δημοσιεύει τακτικά φήμες ότι «έρχεται σύντομα». Ένα τέτοιο σενάριο εμφανίζεται σε διάφορα υλικά του Politico που σχετίζονται με τη «ρωσική εισβολή».

Γενικά, ένα τέτοιο μπλοκ είναι ορατό σχεδόν σε όλα τα υλικά της ενότητας National Security Daily, η οποία είναι αφιερωμένη σε θέματα πολέμου, ασφάλειας και στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος. Ως άλλο παράδειγμα, το δημοσίευμα αναφέρει το άρθρο της Washington Post με τίτλο «Ο Μπάιντεν πρέπει να δείξει ότι, εάν χρειαστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία». Ο συγγραφέας ήταν ο Michael Vickers, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας όπλων BAE Systems.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα δημοσιεύοντας την άποψή του δεν γράφει ότι ο Vickers έχει σχέση με αυτή την εταιρεία. Αναφέρει μόνο ότι ήταν αξιωματικός της CIA και υφυπουργός Άμυνας για τις Πληροφορίες. Το άρθρο αναφέρει ότι εάν ο Μπάιντεν δεν αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει τη χώρα αυτή, ο σημερινός πρόεδρος δεν θα εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

«Σε διάφορες εκδόσεις εμφανίζονται άρθρα που ζητούν ένοπλη σύγκρουση, όπου οι «χορηγοί εταιρείες» και οι συγγραφείς αναμένουν να κερδίσουν χρήματα από αυτόν τον πόλεμο», συνοψίζει το American Thinker.

Λόμπι βάσει του νομοσχεδίου

Οι παραπάνω δημοσιεύσεις άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη Ιανουαρίου. Και, όπως φαίνεται, δεν είναι τυχαίο. Στις 12 Ιανουαρίου, η Δημοκρατική Γερουσιάστρια Jeanne Sheikhin κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται νόμος για την προστασία της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Προβλέπει τη διάθεση επιπλέον 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και το άνοιγμα νέων πιστωτικών γραμμών.

Μισό δισεκατομμύριο σε βοήθεια τοποθετεί την Ουκρανία στην τρίτη θέση όσον αφορά τις εξωτερικές στρατιωτικές δόσεις των ΗΠΑ, μετά το Ισραήλ με τρία δισεκατομμύρια το χρόνο και την Αίγυπτο με 1,3 δισεκατομμύρια. Προφανώς, έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες λόμπι προς υποστήριξη αυτού του εγγράφου, το οποίο μέχρι στιγμής έχει ασαφείς προοπτικές υιοθέτησης λόγω των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αντίθετα πρότειναν την ψήφιση κυρώσεων κατά του Nord Stream 2.

Αυτό συμβαίνει επίσης στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αυξάνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία- αεροσκάφη με όπλα και πυρομαχικά φτάνουν στο Κίεβο σχεδόν καθημερινά.

Δηλαδή, υπάρχει μια τάση ότι η Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αρχίσει να αγοράζει περισσότερα όπλα από δυτικές (κυρίως αμερικανικές) εταιρείες.

Παρεμπιπτόντως, οι τιμές τους αυξάνονται σταθερά από τον Δεκέμβριο. Στη Lockheed Martin, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε από 295 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου σε 350 στα τέλη Ιανουαρίου.

Επιπλέον, η Ουκρανία στράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αίτημα να αναπτύξει πολλά τμήματα αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD της Lockheed Martin κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή, Το THAAD είναι ένα κινητό αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε μεγάλο ύψος.

«Εάν η Ουκρανία λάβει συστήματα THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο σταθμός ραντάρ που περιλαμβάνεται σε αυτά θα μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση σε σημαντικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», γράφει η εφημερίδα.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε πως η Lockheed Martin είναι αυτή που παράγει τα Javelins, τα οποία πρόσφατα άρχισαν να εισάγονται στην Ουκρανία σε μεγάλες ποσότητες.

Οι τιμές ενός άλλου κατασκευαστή από τις ΗΠΑ, της Raytheon, που κατασκευάζει τα ίδια Javelins σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, έχουν αυξηθεί.

Ανάλογη εικόνα και στην BAE Systems.

Είναι εμφανές, δηλαδή, πως ​​η φερόμενη «ρωσική εισβολή» εκτοξεύει τις μετοχές των εταιρειών όπλων και ήδη τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Επιπλέον, τα νομοσχέδια που κατατίθενται στο Κογκρέσο προτείνουν αύξηση των παραγγελιών από το αμερικανικό και το βρετανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό λόμπι.

Ίσως γι' αυτό και οι δύο χώρες, εκπροσωπούμενες από το πολιτικό τους κατεστημένο, «αφιερώνονται» τόσο ενεργά στο αφήγημα «ο Πούτιν θα επιτεθεί».

Υπάρχουν λόγοι να ισχυριστεί κανείς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ψυχολογική επιχείρηση για την προώθηση της «απειλής της εισβολής», στόχος της οποίας μπορεί να είναι η αναμόρφωση της πολιτικής της Ουκρανίας σε διάφορους τομείς - συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης του ζητήματος του Ντονμπάς, χωρίς την οποία ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα σε τομείς ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ή, εναλλακτικά, οι Αμερικανοί έχουν την επιθυμία να δεσμεύσουν τις χώρες της ΕΕ (οι οποίες περιοδικά επιδεικνύουν την επιθυμία τους να παίξουν ένα ανεξάρτητο γεωπολιτικό παιχνίδι) όσο το δυνατόν περισσότερο, εκφοβίζοντάς τες με τη «ρωσική απειλή».

Όλα αυτά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνεπάγονται περισσότερα μπόνους, όπως αυξημένα κέρδη για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των λόμπι του.

Επιπλέον, η ανοιχτή προμήθεια όπλων στο τέλος μπορεί να γίνει παράγοντας που θα επιτρέψει στους Αγγλοαμερικανούς να κλείσουν όλο το θέμα της «εισβολής», δηλώνοντας ότι η Ρωσία «φοβήθηκε» αυτές τις παραδόσεις όπλων στο ανατολικό μπλοκ της Ευρώπης και ακύρωσε την «επίθεση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ